Události Serie A: Itálie oblékla granátovou barvu aneb soumrak favoritů

01.11.2022, 15:50
Názory a komentáře
Zdánlivě nezastavitelná Neapol smetla doma Sassuolo v poměru 4:0 a díky zaváhání svého úhlavního pronásledovatele AC Milán navýšila náskok na čele soutěže na pět bodů. Milánští ale nebyli v neděli večer jediným favoritem, který nezvládl svou roli - všechny tři body si ze hřiště Lazia odvezla Salernitana. A co dalšího nabídlo 12. kolo italské Serie A?

Když Neapol remizovala v poslední srpnový den doma s nováčkem z Lecce, mnozí to viděli jako potvrzení faktu, že tento tým na mistrovský titul letos pomýšlet nebude. Jenže svěřenci Luciana Spallettiho vyhráli od začátku září 13 soutěžních utkání v řadě a naposledy doma přehráli bez jakýchkoliv problémů Sassuolo 4:0. Náskok Partenopei ale na čele soutěže vzrostl na pět bodů především proto, že se v nedělních kláních vůbec nedařilo favoritům.

Vše odstartovalo podvečerní střetnutí mezi Laziem a Salernitanou, která sice potrápila letos venku i Juventus (2:2), na výhru ze hřiště soupeře nicméně stále čekala. A že by to mělo přijít zrovna na Stadio Olimpico, se nezdálo vůbec pravděpodobné, vždyť tento celek na něm v historii ještě ani jednou nezvítězil a bylo jedno, zda nastoupil proti AS Řím či Laziu.

Začátek nedělního souboje, především pak posledních 15 minut prvního poločasu, navíc nasvědčoval tomu, že všechno půjde podle očekávání. Domácí poslal do vedení ve skvělé formě hrající Mattia Zaccagni, pro něhož to byla již čtvrtá branka v posledních osmi zápasech. Na zraněného Cira Immobileho si v tu chvíli nikdo ani nevzpomněl. Na hřišti přitom nebyl ani Sergej Milinković-Savić, jemuž hrozilo, že v případě obdržení žluté karty nebude moci nastoupit příští víkend ve velkém římském derby.

Maurizio Sarri se ho rozhodl šetřit i proto, že Lazio nemá v tomto ohledu na sudího, kterým byl Gianluca Manganiello, úplně dobré vzpomínky. Loni totiž neváhal udělit žlutou kartu za simulování již zmiňovanému Zaccagnimu a ten následně přišel právě o derby. Do kabin ale mohl jít zkušený kouč díky své strategii spokojen.

Všechno se začalo pomalu bortit v úvodu druhé půle. O rychlé vyrovnání se postaral bývalý hráč domácích Antonio Candreva a Sarri musel reagovat. Na hřiště šel po chvíli právě Milinković-Savić, což se ovšem minulo účinkem. Hosté čtyři minuty na to strhli vedení na svou snahu a srbský záložník o další tři minuty později viděl tolik obávanou žlutou kartu. Krátce na to dorazil rozhozené Lazio hostující Boulaye Dia a bylo vymalováno.

Zapomenuta je skvělá výhra z minulého kola v Bergamu a rovněž i ligová neprůstřelnost - Candreva překonal obranu Lazia po dlouhých 620 minutách! Podobně jako po nedávném zaškobrtnutí s Udinese (0:0), kdy představitelé římského klubu soptili nad stavem trávníku, se i teď samozřejmě řešilo něco jiného než fotbal.

"Výkon rozhodčího hodnotit nebudu, jinak dostanu stopku na šest měsíců," prohlásil po utkání trenér Maurizio Sarri. Vyjádření k oné situaci si však neodpustil: "Vždyť byl v držení míče. To nemohla být žlutá, vlastně to nebyl ani faul. Ale dozvěděl jsem se, že na videu řešili snad dokonce i červenou. Támhle hráč strčí do rozhodčího a kartu nedostane." Sarri poslední větou narážel na situaci v duelu AS Řím - Neapol, kdy domácí Rick Karsdorp na sudího Irratiho skutečně sáhnul. Římské derby tedy evidentně již začalo.

Granátovou barvu podobně jako Salernitana vyznává i Turín, který šel do akce pár desítek minut po skončení zápasu na Stadio Olimpico. Na jeho stadion zavítal před startem kola druhý AC Milán a čekalo se potvrzení dominance ve vzájemných soubojích. Od svého protivníka neinkasoval již šestkrát v řadě a relativně nedávno na jeho stadionu vyhrál 7:0 (v květnu 2021). Povedené výkony z minulých vystoupení a touha obhájit titul naznačovaly, že Rossoneri budou bodovat.

Jenže v prvním poločase vzala jejich naděje na další čisté konto za své. V prvních šesti minutách nejprve spálil obrovské dvě příležitosti hostující útočník Rafael Leao a domácí to před přestávkou potrestali. Na gól proti AC Milán čekali sice dlouhých 499 minut, teď ale v rozmezí 35. a 37. minuty skórovali hned dvakrát.

Milán tak v letošním ročníku dostal už 13 gólů, což je v první osmičce druhý nejhorší výkon (po Interu). Hosty nespasil ve druhém poločase svým snížením ani Junior Messias a po dlouhých 17 utkáních prohráli venkovní ligový duel, čímž přišli o aktuálně nejdelší takovou sérii v předních evropských soutěžích.

Kouč Stefano Pioli neskrýval po zápase zklamání a prohlásil, že chtěl zůstat v kontaktu s Neapolí. Není divu, v příštím kole totiž jeho svěřence čeká Spezia, která hraje venku naprosto tragicky, zatímco vedoucí celek soutěže míří do Bergama. Na případný posun na první místo si ale Milán bude muset ještě počkat.

Hráč kola

Na první letošní výhru stále čekající Cremonese má velkou naději. Mezi tři tyče se vrátil Marco Carnesecchi, který klubu v minulém ročníku vychytal postup. Po letní anabázi v Bergamu a operaci ruky se celky znovu dohodly a nadějný brankář se dočkal prodloužení hostování. Svůj první zápas odehrál až 16. října, ale Cremona v následujících třech duelech prohrála jen jednou.

V tom minulém Carnesecchi vychytal svou první nulu v Serii A, když si na něho nepřišli útočníci Udinese. Domácí gólman zachránil Cremonese od pohromy již po pár minutách hry a velmi jistě působil po celých 90 minut. O tomhle brankáři zcela určitě ještě uslyšíme, a to nejen na ligové scéně. I díky němu tak kouč Massimiliano Alvini v severoitalské Cremoně pokračuje i nadále.

Gól kola

Zcela vážně to s útokem na nejvyšší příčky myslí Atalanta. Již pět branek v jejím dresu nasázel letos Ademola Lookman, který čtyři z nich dal v posledních pěti kolech. Tentokrát skóroval v Empoli, kde dostal míč na pravou stranu pokutového území a následně utekl prvnímu, druhému i třetímu hráči a mezi čtvrtým a pátým poslal míč do sítě.

Trenér Gian Piero Gasperini si tak musí mnout ruce. Tento letní nákup mu vyšel na výbornou - již nemusí spoléhat na věčně zraněného Duvána Zapatu, který v posledních dvou letech spíše pokulhával či na podle jeho slov nespolehlivého Luise Muriela. Nigerijský forvard do jeho hry náramně zapadl a v příštím kole proti Neapoli může svým výkonům nasadit korunu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol12102030:932
2.Atalanta Bergamo1283118:827
3.AC Milán1282225:1326
4.AS Řím1281316:1125
5.SS Lazio1273224:824
6.Inter Milán1280425:1724
7.Juventus FC1264218:722
8.Udinese Calcio1264220:1222
9.Turín FC1252512:1417
10.Salernitana Calcio1244416:1716
11.US Sassuolo1243514:1715
12.Bologna FC1234514:1813
13.ACF Fiorentina1234513:1713
14.Empoli FC122559:1711
15.AC Monza Brianza1231811:2110
16.Spezia Calcio1223710:229
17.US Lecce121569:158
18.UC Sampdoria121386:216
19.Hellas Verona1212911:245
20.US Cremonese120579:225

Autor: EuroFotbal.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (1)

Přidat komentář
johan14

Pekne sa to vyrovnáva vpredu. Kazí to len Nespol..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele