Události Serie A: Žádná změna. Turín zůstává černobílý, derby rozhodl zase Srb

18.10.2022, 10:26
Názory a komentáře
Victor Osimhen (© AFP)
Nic nového pod sluncem. Juventus opět vyhrál turínské městské derby a napravil svá předchozí zaváhání. Na čele italské Serie A ovšem i nadále zůstává nezastavitelná Neapol, která si poradila s Bolognou a oslavila své již desáté soutěžní vítězství v řadě. A co dalšího přineslo 9. kolo italské nejvyšší soutěže?

Na den přesně 55 let od chvíle, kdy zemřel legendární křídelník Turína Gigi Meroni, bylo na programu první letošní Derby della Mole, neboli turínské derby. To má jasného a neohroženého hegemona v podobě Juventusu, který před tímto kláním prohrál se svým městským rivalem jen jednou v předchozích 34 vzájemných měřeních sil. Vzhledem k jeho současné krizi ale nemůžeme domácí fanoušky vinit z toho, že šli na stadion s velkým očekáváním.

Juventus v týdnu prohrál v Lize mistrů na půdě Maccabi Haifa 0:2 a jeho šance na postup do vyřazovací fáze jsou minimální. Pár dní předtím navíc nestačil na AC Milán a kouč Massimiliano Allegri byl pod obrovským tlakem. Zdá se však, že jen pod tím mediálním, protože prezident klubu Andrea Agnelli sice po utkání v Izraeli prohlásil, že se za svůj tým styděl, ale trenéra podržel.

Méně pochopení ale už měli všichni pro hráče, kteří museli ihned po návratu nastoupit na soustředění a až do turínského derby byli zavření v tréninkovém centru. Alespoň však byli v bezpečí, je to totiž jen pár dní od okamžiku, co soukromá bezpečnostní služba zabránila na poslední chvíli přepadení v domě Ángela Di Maríi, u kterého byl tou dobou shodou okolností na návštěvě i Dušan Vlahović.

Drastické řešení se nicméně vyplatilo, Juventus vyhrál 1:0. A po třetí za posledních pět let tento duel rozhodl srbský fotbalista. Velká paráda to sice nebyla, ale to prakticky nikoho nezajímalo. Útočník Dušan Vlahović dostal po rohovém kopu turínského derby míč do sítě a dočkal se své první venkovní ligové trefy po dlouhých 189 dnech. "Vítězství je to jediné, co nás zajímá," hodnotil zápas bezprostředně po jeho konci Akradiusz Milik.

Krize zažehnána v žádném případě ještě není, ale Massimiliano Allegri mohl s viditelnou úlevou okamžitě v sobotu večer prohlásit trestné soustředění za ukončené. Hráči se tak vydali domů za svými rodinami a na páteční bitvu s Empoli se budou připravovat klasicky. Podcenit by průměrného protivníka ovšem neměli - druhé (a dosud neslavné) působení trenéra Allegriho na lavičce Juventusu totiž doma zahájila právě šokující prohra s tímto toskánským týmem.

Příznivci Turína tak opouštěli městský stadion zklamáni, ale vzhledem k bilanci posledních 27 let jsou na něco podobného dobře zvyklí. Z předchozích 14 domácích derby jich navíc prohráli už 12. Naděje jejich týmu, v němž se podruhé letos v základní sestavě neobjevil ani jeden Ital, tentokrát držel především skvělý brankář Vanja Milinković-Savić, jenže útok se k němu nepřidal.

Jistě, výrazně se projevila absence útočníka Antonia Sanabrii, ale vystoupení svěřenců Ivana Juriće vypadalo, jako by měli až příliš velký strach z případné prohry na to, aby se pokusili zadupat trápícího se soupeře do země. Nutno dodat, že památku zmiňovaného Meroniho Turín nikterak nezneuctil. Vždyť i v jeho dobách, kdy prožíval podstatně lepší chvíle, dokázal se slavným "Motýlem" v sestavě vyhrát jediné z deseti vzájemných utkání.

Černobílá část hlavního města regionu Piemonte tak šla v sobotu spát spokojenější. A do nového týdne vstupuje s novou nadějí, což podporují další pozitivní zprávy. Na první test v přátelském zápase se totiž chystá Federico Chiesa, který nastoupil naposledy 9. ledna v Římě. A to není vše - do tréninku s ostatními spoluhráči se zapojil i Paul Pogba, který by se mohl fanouškům Juventusu ukázat alespoň na pár minut už příští týden v Lisabonu proti Benfice.

O tom, zda je krize Juventusu u konce se ale přesvědčíme v následujících týdnech. Po přijatelném Empoli ho čeká Lecce, Inter, Verona a Lazio. A také Liga mistrů, kde se nejprve střetne s Benficou a pak ho s PSG. A jestli zase prohraje, může přijít i o třetí místo. Jediný bod z letošních soubojů se silnými soupeři (AS Řím, AC Milán, PSG, Benfica) přitom hovoří docela jasně.

Hráč kola

Návrat po zranění jako hrom prožívá útočník Neapole Victor Osimhen. Po šesti vynechaných duelech naskočil minulý týden v Lize mistrů proti Ajaxu a hned z toho byl gól. Po přestávce nastoupil také v neděli proti Bologni za nerozhodného stavu a okamžitě to bylo na hře domácích vidět. Osimhen završil povedený výkon po necelých 25 minutách pobytu na hřišti, když zaznamenal vítěznou trefu.

Neapol tak oslavila již desátou soutěžní výhru v řadě - v lize šestou - a vrátila se na první místo, z něhož ji dočasně sesadila v sobotu večer Atalanta. Kouč Luciano Spalletti si navíc užívá luxusu v podobě už 15 úspěšných střelců v letošní sezoně, neboť tentokrát se trefil i obránce Juan Jesus. A tím se v nejlepších pěti evropských ligách nikdo pochlubit nemůže.

Gól kola

Teprve podruhé v kariéře se v italské Serii A prosadil řecký obránce Sassuola Georgios Kyriakopoulos, který otevřel skóre sobotního utkání na půdě Atalanty výstavním volejem. Na body to ovšem jeho týmu nestačilo, domácí zvládli duel otočit a vyhráli 2:1. Kyriakopoulos čekal na další start v lize tři zápasy, které sledoval pouze z lavičky a své natěšení dal najevo již po 21 minutách hry, kdy viděl žlutou kartu.

Svěřenci mladého trenéra Alessia Dionisiho tak prohráli i podruhé v řadě a zas a znovu potvrdili, že jestli je něco charakterizuje, pak je to obrovská nevyzpytatelnost. Těmto dvěma kláním totiž předcházely dvě výhry s čistým kontem, a kdyby Dionisi dodal výkonům Sassuola jen trochu konzistentnosti, mohlo by pomalu hrát o Ligu mistrů. Ale o tom se píše už od loňského podzimu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol1082025:926
2.Atalanta Bergamo1073016:624
3.AC Milán1072120:1023
4.AS Řím1071213:922
5.SS Lazio1063121:521
6.Udinese Calcio1063119:1021
7.Inter Milán1060418:1418
8.Juventus FC1044213:716
9.US Sassuolo1033412:1212
10.Empoli FC102539:1111
11.Turín FC103258:1211
12.Salernitana Calcio1024412:1610
13.ACF Fiorentina102448:1210
14.AC Monza Brianza103169:1510
15.Spezia Calcio102359:199
16.US Lecce101549:128
17.Bologna FC1014510:177
18.Hellas Verona101279:195
19.US Cremonese100469:214
20.UC Sampdoria100375:183

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (1)

Přidat komentář
Coutinho10

Zima 1. gól za Torino jak jinak než zádama, jestli dobře vidím

https://streamja.com/62n4N

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele