Životopisy

KDO JE CRISTIANO RONALDO?

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro - známý jako Cristiano Ronaldo – se narodil 5. února 1985 ve městě Funchal na portugalském ostrově Madeira. Dnes je hráčem anglického Manchesteru United a reprezentantem rodného Portugalska. Už od začátku kariéry Ronaldo udivuje fotbalové fanoušky elegantním driblinkem, při kterém jsou obránci soupeře jen pouhými diváky, neustálým pohybem podél postranní čáry a v neposlední řadě také rychlostí a přesnými centry.

KDO JE SAMUEL ETO'O ?

Samuel Eto'o je v poslední době často skloňované jméno. Nedávno opustil Nou Camp v utkání španělského superpoháru a neoslavil tak ani následný triumf. Důvod? Musel místo na hřišti přenechat Gudjohnsenovi, což se mu znelíbilo. Pojďme si však jeho kariéru prohlédnout pěkně po pořádku.

EMILIO BUTRAGUEÑO - SUP V BÍLÉM DRESU

Emilio "El Buitre" Butragueño pozvedl úroveň fotbalu v době, kdy se prosazovalo fyzické pojetí. Svou elegantní hrou, krásnými přihrávkami i brankami ukázal, že kouzlo fotbalu netkví výhradně v síle. Jako hráč se zasloužil o skvělou etapu Realu Madrid, klubu, kterému je věrný takřka od svého narození.

PŘÍBĚH ČERNÉHO PANTERA

Na hrůzné časy komunistického SSSR se dnešní společnost snaží ze všech sil zapomenout. Nicméně i na sovětském území žilo a působilo mnoho významných hrdinů, na které bychom zapomínat neměli. Lev Jašin, nejlepší brankář všech dob, mezi ně nepochybně patří...

LEONIDASOVA CESTA K BOHATSTVÍ

Dnes si připomeneme příběh dalšího z řady Brazilců, kteří se zlatým písmem zapsali do fotbalové kroniky. Leonidas da Silva se narodil 6. 9.1913 v Rio de Janeiro. Jeho matkou byla černoška a otcem portugalský mořeplavec. Otec brzy zemřel a Lea adoptoval zámožný muž, u kterého jeho maminka pracovala. V roce 1920 si tento muž otevřel bar ve čtvrti Cristavao, kde malý Leonidas začal hrát fotbal...

Garrincha - radost brazilského lidu

Nedávno jsem se náhodou dostal k vynikajícímu dokumentu o historii brazilské kopané. Celý, téměř dvouhodinový pořad, vzpomínal především na Pelého a Garrinchu. Řekl jsem si, že by nebylo od věci si jednoho z nich připomenout. Pelé je neustále pod drobnohledem médií, ale na Garrinchu, jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob, se jaksi pozapomnělo. A tak si trochu zavzpomínáme...

KONČÍ ÚSPĚŠNÁ ÉRA VELKÉHO TRENÉRA?

Hlavní trenér Manchesteru United Sir Alex Ferguson před několika měsíci oslavil svůj tisící zápas na lavičce "Rudých ďáblů". Ve funkci kouče a později i manažera nejbohatšího klubu světa je již devatenáctým rokem. Bylo toto dlouhé období úspěšné? Jaké byly začátky, co současnost a budoucnost?

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele