základní část, 30. kolo
30.04.2023 15:00 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Sparta využila zaváhání Slaviei, Letenské v Liberci spasil Mabil z penalt

Dlouho to se Spartou nevypadalo v Liberci dobře. Pražané pod Ještědem brzy prohrávali, na konci zápasu ale střídající Awer Mabil proměnil dvě penalty. Po pojišťující trefě Jana Kuchty zvítězili Letenští nakonec 3:1 a díky zaváhání Slavie se osamostatnili na čele tabulky. Do nadstavbové skupiny o titul tedy vstoupí s dvoubodovým náskokem na městského rivala sídlícího na druhém břehu Vltavy.

Cesta sparťanů za ovládnutím základní části se ovšem zprvu špatně vyvíjela. Již ve 13. minutě šel totiž do vedení liberecký Slovan. Frýdek po odvrácené standardní situaci nakopl balón za obranu Letenských, kde zůstal zapomenutý Valenta. Host ze Slavie propálil z voleje brankáře Pražanů Kováře a zarmoutil početný kotel hostujících fanoušků.

Také další slibná příležitost patřila Severočechům. Tupta šest minut po zásahu Valenty pelášil dopředu a nakonec se uvolnil ke střele, kterou ovšem Kovář zneškodnil. Za další čtyři minuty pálil na druhé straně hřiště Höjer. Jeho pokus s problémy ukryl do rukavic gólman Liberce Vliegen, který se při snaze zkrotit merunu dostal také do kontaktu s Kuchtou. Sudí ovšem důvod k odpískání penalty neshledal. Na konci první půle zkusil štěstí opět Tupta, avšak Kováře tentokrát nezaměstnal, neboť netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

I po změně stran zůstávaly v obraně Letenských mezery. Olatunji po hodině hry vyhledal Frýdka, tomu ovšem zakončení moc nesedlo. V 78. minutě se zase Rondić vytočil ke střele, z níž trefil břevno, Mikulovu hlavičku následně musel vyrazit Kovář.

V závěru duelu se ovšem štěstí přiklonilo na stranu Sparty. Nejprve si Kuchta v 87. minutě vymodlil faul Ndefeho, k němuž došlo v pokutovém území Liberce. Pražané tedy kopali penaltu, k níž se postavil Mabil. Vliegen se sice po projektilu australského křídelníka natahoval, nakonec ale na něj nedosáhl - 1:1. Slovan si vedení mohl vzít zpět v druhé minutě nastaveného času, nicméně pumelici Olatunjiho zlikvidoval Kovář.

Během devítiminutového nastavení nařídili sudí druhou penaltu pro Spartu. Tentokrát jí předcházel nedovolený zákrok Červa, jenž po rohovém kopu fauloval Wiesnera. Nařízený pokutový kop opět proměnil Mabil, tentokrát mnohem suverénněji. Kvůli dalším prodlevám se nakonec hrálo přes 100 minut. A tak se stihl prosadit také Kuchta, jenž se vřítil mezi obránce Liberce a přehodil vyběhnuvšího Vliegena.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Filip236

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele