základní část, 15. kolo
12.11.2023 15:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Ostravské obléhání sparťanské tvrze přišlo vniveč. Letenští těžili z efektivity rohových kopů

Pražská Sparta zvítězila v 15. kole Fortuna ligy na hřišti Baníku Ostrava 1:0. Slezský celek v první půli dominoval, o čemž svědčila například statistika 10 zahrávaných rohových kopů. Bleskově po změně stran ho však zaskočil Filip Panák, jenž skóroval právě po centru od praporku. Ve zbytku utkání se sice opět těšili převaze domácí, žádná z jejich příležitostí ovšem v síti neskončila, a tak se protáhlo jejich pět a půl let trvající čekání na výhru ve vzájemném střetnutí.

Náročný program Letenských ve spojení s absencí několika klíčových hráčů poodkrýval mírné trhliny v herních plánech Briana Priskeho. Naplno se to projevilo v týdnu ve skotském Glasgow, v lize se však Spartě až na výjimky dařilo obstarávat plné bodové zisky. Baníkovci bili o přestávce předchozího klání na poplach, když po dvou soutěžních porážkách v řadě ztráceli i v Karviné. Tam ale nakonec stav utkání otočili, a tak mohli do sledovaného souboje s Pražany vstupovat s hlavou vztyčenou.

Začátek zápasu měli v režii domácí, kteří se dostali během první desetiminutovky hned do několika slibných šancí. Tu největší si po chytré narážečce vytvořil David Buchta, k jeho smůle však skončila těsně vedle levé tyče. Daleko přesněji chvíli nato pálil ze střední vzdálenosti Filip Kubala, avšak Peter Vindahl jeho pokus i přes mírné problémy vyrazil. Těsně před úderem 20. minuty pak přišla ještě větší příležitost poté, co se skvěle uvolnil Tomáš Rigo. Ani on ale nedokázal propálit dánského brankáře, jenž se blýskl dalším povedeným zákrokem.

Krátce po návratu ze šaten se do prvního nebezpečného zakončení dostali sparťané. Postaral se o něj David Pavelka, jehož přízemní střela z hranice vápna orazítkovala tyč. Chvíli poté už hostující družina slavila, když si na centr z rohového kopu naskočil Panák, který z bezprostřední blízkosti poslal míč nechytatelnou hlavičkou do sítě. Tímto okamžikem Letenští vystoupili ze své pasivity a začali být Baníku herně vyrovnaným soupeřem. V 78. minutě mohl jejich vedení pojistit Jan Kuchta, jeho pohotovou ránu ale domácí obrana zblokovala. Těsně před koncem mohl srovnat Ladislav Almási, nicméně ostrá hlavička slovenského kanonýra neprošla hradbou těl.

Baník tak při snaze znemožnit favoritovi zisk tří bodů selhal. Spravit chuť si může 26. listopadu na hřišti Slovácka. Sparta dostane šanci pokračovat v pozitivních výsledcích téhož dne ve výročním utkání doma proti Zlínu.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (4)

Přidat komentář
Filip236

1:2

Reagovat
Alan

0:1

Reagovat
deporpepa

3:2

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele