základní část, 19. kolo
16.12.2023 15:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Momentka z utkání Pardubice - Liberec (© FC Slovan Liberec)

Šňůru Liberce ukončily pardubické klenoty z Hané. Blyštivou formu potvrdil střelec Zlatohlávek

Pardubice porazily v 19. kole Fortuna ligy Liberec 2:0 a po čtyřech prohrách v řadě si připsaly tříbodový zisk. K výhře nasměroval Východočechy už v úvodu 23letý střelecký objev Tomáš Zlatohlávek, který se prosadil ve třetím duelu za sebou. Po změně stran se pak povedlo navýšit vedení dalšímu odchovanci Sigmy Olomouc Kryštofu Daňkovi. Svěřenci Radoslava Kováče, jenž v čase hráčské kariéry strávil pod Ještědem sezonu 2013/2014, se tak postarali o to, že Slovan poprvé po více než dvou měsících nebodoval.

Když na začátku října Severočeši ztratili skvěle rozjetý zápas se Slavií, ve kterém po osmi minutách vedli o dvě branky a nakonec neodešli ani s bodem, málokdo předvídal, k jakým výkonům to svěřence Luboše Kozla nastartuje. Liberec totiž od té doby neprohrál, opanoval všechny domácí duely včetně pohárového osmifinále s Mladou Boleslaví a začal klepat na dveře první šestky. Zcela jiné problémy řešili Východočeši. Ti se především v ofenzivě trápili a už čtyři zápasy v řadě nezískali ani bod.

Byli to ale právě domácí, kteří se ujali vedení. Vojtěch Patrák se ve 12. minutě dostal na polovině hřiště k balonu po chybné rozehrávce Liberce a přesnou přihrávkou za obranu vysunul Zlatohlávka. Ten potvrdil gólovou formu z posledních kol a razantní přízemní ranou prostřelil Huga Jana Bačkovského. Po půlhodině hry mohl odpovědět z přímého volného kopu Lubomír Tupta, jeho povedený pokus mířící do horní části brány však mimo tři tyče vytěsnil Antonín Kinský. Na útočné polovině byli sice o trochu aktivnější hosté, do žádných tutových příležitostí se ale příliš nedostávali.

Krátce po změně stran musel Bačkovský zůstat ve střehu proti překvapivé střele z hranice pokutového území, kterou vyslal obránce Dominik Mareš. Liberecký gólman se nebezpečným projektilem nenechal zaskočit a předvedl důležitý zákrok. O chvíli později se míč za brankovou čáru podařilo dostat Lukovi Kulenovičovi. Tento gól byl však po intervenci videorozhodčího kvůli faulu odvolán. V 67. minutě nečekaně udeřili opět hráči v červeno-bílých dresech. Michal Hlavatý vysunul v rámci rychlého protiútoku za obranu Daňka, jenž Bačkovského pokořil efektivní kličkou a zakončením do odkryté sítě. V závěru zápasu byl ještě za nešetrný faul vyloučen William Mukwelle, to však na výsledku utkání už nic nezměnilo.

Pardubice tedy na závěr podzimní části zabraly a získaly kýžené vítězství. Jarní fázi soutěže zahájí Východočeši na hřišti Slovácka, Liberec přivítá Sigmu Olomouc.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele