základní část, 14. kolo
05.11.2023 15:00 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Baníku Ostrava (© twitter.com/fcbanikostrava)

Skvělý Holec Karvinou nespasil, obrat ve slezském derby upekl ostravský Buchta

Hráči Baníku zvítězili ve 14. kole Fortuna ligy na hřišti Karviné 3:1. Ostravané sice vtrhli do duelu jako velká voda a rychle si vytvořili množství příležitostí, zásluhou několika skvělých zákroků Dominika Holce a skórujícího Lukáše Budínského to však byli domácí, kteří do šaten odcházeli s těsným náskokem. Hosté si tak museli nechat góly až na druhou půli, kdy se jim podařilo rychle srovnat a rozhodnutí následně přinesl David Buchta.

Jeho pohledné trefy zajistily hráčům v modrých dresech první triumf po dvou soutěžních porážkách v řadě bez vstřeleného gólu. Dobrou sérii naopak ukončili zelenobílí, kteří v lize nebodovali poprvé od začátku října.

Baník po ligové porážce s utrápeným Jabloncem padl také v pohárovém utkání se Zlínem, který měl od dobré formy rovněž daleko. Opět se tak začalo spekulovat o pozici Pavla Hapala na lavičce slezského celku. Ten musel svůj tým připravit na rozjetou Karvinou, která dvakrát v řadě vyhrála, přičemž naposledy senzačně vyzrála na Plzeň. Ostravanům paradoxně mohla pomoci hostující půda, jelikož na venkovních hřištích vyhráli poslední tři ligové zápasy.

A i na nedalekou Karvinou chtěli svěřenci kouče Hapala vlétnout. Velkou šanci skórovat měl už ve třetí minutě Buchta, jeho pumelici však dobře zlikvidoval Holec. V osmé minutě zakončoval z rohu malého vápna Filip Kubala, fantastický Holcův zákrok ale opět znemožnil hostům otevřít gólový účet. Záhy začala hrozit i Karviná. Proti střele Patrika Čavoše z 16. minuty ještě dobře zakročila obrana, avšak s přesně mířenou technickou ranou, kterou o devět minut později vyslal Budínský, si už hosté neporadili. V největších šancích ale opařené hosty ochránil nejdříve Karel Pojezný, který odhlavičkoval míč na brankové čáře a následně fantastický zákrok Jiřího Letáčka proti dělovce Čavoše. V závěru úvodního dějství mohl srovnat Abdullahi Tanko, proti jeho úniku ale skvěle zasáhl Holec.

Po změně stran už byl ovšem domácí hrdina krátký na pokus Ewertona, který přesně zakončil vysoký centr na zadní tyči. Hororový nástup Karviné do druhé půle potom stvrdil Buchta, který si na hranici malého vápna narazil s Kubalou a přesnou ranou do levé části branky skóre otočil. Krátce nato zblízka zakončoval Tanko, jenže Holec si s jeho ranou opět poradil. Po následném rohu ovšem domácí gólman nestačil na tečovanou ránu Buchty, který navýšil ostravské vedení. I nadále pokračovalo utkání ve vysokém tempu, šancí ale ubylo. Poslední nebezpečnou příležitost si vytvořil střídající Matěj Šín, který si naběhl za obranu, gólmana však neprostřelil.

Baník tak ve slezském derby uspěl a po dvou zaváháních získal tři body. V následujícím kole se 12. listopadu střetne se Spartou, Karviná změří o den dříve síly s Bohemians.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Alan

2:2

Reagovat
fcb+mufc

1-2

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele