o titul, 2. kolo
11.05.2024 17:30 CET
0 : 0
(0:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Peter Vindahl (© AFP)

Oslabená Sparta nakročila klíčovou remízou v pražském derby k obhajobě titulu

Očekávané derby mezi Spartou a Slavií skončilo ve druhém kole nadstavbové fáze Fortuna ligy nerozhodně 0:0. Ve vyrovnaném úvodním poločase se několika skvělými zákroky blýskl gólman Jindřich Staněk, na jehož působivý výkon ale nenavázali sešívaní útočníci. Ráz střetnutí změnil v 63. minutě po dvou žlutých kartách vyloučený Lukáš Haraslín, ani přes početní převahu však slávisté nedokázali vyzrát na výborného Petera Vindahla. Letenští tak doma zamezili větší zápletce v boji o titul a před městským rivalem si na čele tabulky udrželi čtyřbodový náskok.

Slavia sice vstoupila do nadstavbové části jasnou výhrou nad Baníkem, sparťané ale na úspěch sešívaných zareagovali triumfem na hřišti Slovácka. Rozdíl mezi oběma týmy zůstal před 311. pražským derby čtyřbodový. Sešívaní na stadionu rivala usilovali především o uchování titulových šancí a dalo se očekávat, že podobně taktickou bitvu jako před dvěma měsíci diváci neuvidí, jelikož pouze jejich výhra mohla celý boj ještě výrazně zdramatizovat.

Pomalejší vstup narušil v 19. minutě Ivan Schranz, který z hranice vápna po zemi nebezpečně vypálil přímo na Vindahla, jemuž balon se štěstím propadl mimo tři tyče. Sparťané se své první příležitosti dočkali záhy, když přízemní pokus Jana Kuchty pozičně vytěsnil Staněk. Slávistický brankář se fenomenálně vytáhl i proti prudkému zakončení hlavou Tomáše Wiesnera z ostrého úhlu. V závěru první půle si Staněk ještě počíhal na nepříjemnou tečovanou hlavičku Ladislava Krejčího a do šaten se šlo za bezgólového stavu.

Po změně stran se bravurním zákrokem předvedl také Vindahl, jenž zneškodnil nebezpečnou ránu osamoceného Matěje Juráska z bezprostřední blízkosti. Po hodině hry se Haraslín dopustil hloupého faulu u rohového praporku, po němž obdržel druhou žlutou kartu, a poslal tak sparťany do oslabení. Červenobílí se dlouho nedostávali do zakončení ani v početní převaze. Když už se do dobré pozice prodral Mojmír Chytil, tak jej obětavým zákrokem vynuloval famózní Vindahl. Dánský gólman si v nastaveném čase poradil i s nebezpečnou hlavičkou Muhameda Tijaniho.

Remíza tak Spartu výrazně přiblížila obhajobě titulu. Příští zápas Letenští odehrají 14. května proti Baníku, Slavia o den později vyzve Plzeň.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (3)

Přidat komentář
Alan

1:2

Reagovat
Filip236

2:1

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele