play off - semifinále
05.07.2023 18:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Cesta Izraele skončila v semifinále, Angličané přehráli českého kata rozdílem třídy

Mladíci Anglie porazili v semifinále mistrovství Evropy do 21 let 3:0 Izrael, a v sobotu zabojují o první trofej od roku 1984. O úspěchu Albionu rozhodl ve 42. minutě vítěznou trefou Morgan Gibbs-White, jenž přesnou hlavičkou napravil předchozí penaltové selhání. Three Lions postoupili do závěrečného souboje šampionátu bez obdržené branky, a ukončili tak pouť přemožitelů českého týmu ve skupině. Izraelci však mohou být pyšní, jelikož svými výkony dokázali překvapit nejednoho fotbalového fanouška.

Izrael při historicky první účasti ve vyřazovací fázi potřeboval k překonání domácí Gruzie až penaltový rozstřel, únavu hráčů nicméně zmírňovala kromě radosti z postupu i kvalifikace na olympijské hry v Paříži. Albion do reprízy utkání z "české" skupiny C, které ovládl 2:0, vstupoval s úžasnou defenzivní bilancí, když na turnaji ani jednou neinkasoval. Kouč Lee Carsley se však musel vypořádat s několika problémy - dějiště šampionátu opustil Jacob Ramsey a kvůli disciplinárním trestům nebyli připraveni hned dva leví beci.

Obranný blok Izraelců odolával Angličanům přesně 13 minut, než se brankáři Tomeru Tzarfatimu, jenž se nedávno podílel na zisku bronzové medaile z mistrovství světa do 20 let, málem vymstil pokus o konstruktivní rozehrávku. Sám totiž dvěma pohotovými zákroky hasil nebezpečí, reprezentanti Albionu ale dostali do třetice všeho dobrého obrovskou šanci ke skórování vinou faulu v pokutovém území. Penaltu ovšem zahodil střelou vedle Gibbs-White a senzace turnaje nadále žila. Skóre ale přece jen otevřela ve 42. minutě dominantní Anglie, hlavičkou do šibenice se vykoupil penaltový hříšník a zároveň nejlepší nahrávač turnaje Gibbs-White.

Tým z Ostrovů sice dokázal uspávat fanoušky vyčkávací hrou stoperů na míči, stejně tak ale zápasu dodávaly šmrnc svižné útočné akce jejich kolegů z útoku. Na konci jedné takové se v 63. minutě objevil asistent u první branky Cole Palmer, jenž skluzem zavíral zadní tyč. V 78. minutě mohl Curtis Jones vyslat svého spoluhráče vstříc samostatnému nájezdu na brankáře, místo toho se však neúspěšně pokusil z dálky překvapit vyběhnutého gólmana.

Oba týmy se v závěru snažily vytěžit z otevřené hry úspěšnou trefu. Nejblíže tomu byl v 85. minutě na zadní tyči hlavičkující Anan Khalaily, jenž mohl podobou i načasováním připomenout branku, která vyřadila Česko. James Trafford ale obdržení prvního gólu na turnaji nedopustil a v 90. minutě mohl naopak slavit pojišťující zásah Camerona Archera, v němž měl opět prsty nahrávající Palmer.

Angličtí mladíci tak pokračovali v jízdě turnajem a poprvé od roku 2009 proklouzli do finále. To je na programu 8. července a jejich soupeřem bude buď Španělsko, nebo Ukrajina.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (8)

Přidat komentář
mickey mouse

Tak takovou degradaci fotbalu jako těch posledních cca 5-6 minut prvního poločasu jsem v životě neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael prostě došel dál, než kam reálně měl. Snaha to nějak ubránit a na konci se třeba uvidí se dá pochopit. Ale ty poslední minuty bez pohybu byly na červenou pro oba týmy za zesměšňování fotbalu

Reagovat
mimi_united

Dosť preceňovaný turnaj. Hráči ktorý na to majú tak už hrajú za seniorov.

Reagovat
Stannis Baratheon

Přeceňovaný? Však skoro nikde nevidím že by se o něm psalo. V zahraničí vůbec.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Top5scout

Kks tí Angličania to možno aj vyhrajú.

Reagovat
GrimeBaller98

Konecne je neexistujici zeme pryc z turnaje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele