Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina D - finále
12.11.2020 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Severní Makedonie slaví historický postup (© AFP)

Legendární Pandev zařídil pro Severní Makedonii historický postup na EURO

O první vstupence ze závěrečného play-off o EURO je jasno, mezi čtyřiadvacítku nejlepších se poprvé ve své téměř třicetileté historii probojovala Severní Makedonii. O jejím postupu symbolicky rozhodl sedmatřicetiletý veterán Goran Padnev, který se trefil krátce po deseti odehraných minutách druhého dějství. Svěřenci trenéra Igora Angelovskiho pak těsný náskok udrželi až do závěrečného hvizdu, svého protivníka prakticky k ničemu nepustili.

Začátek čtvrtečního utkání probíhal podle očekávání v opatrnějším duchu a v úvodních pětadvaceti minutách se v podstatě nic zajímavého neudálo. Poté domácí začali tlačit a vytvořili si několik slibných příležitostí. Nejprve vypálil z dobrých pětadvaceti metrů Okriašvili a snažil se překvapit zkušeného brankáře Dimitrievskiho, ovšem ten se nenechal nachytat a míč ukryl ve svém náručí. Stejný hráč chtěl otevřít skóre přesně po odehrané půlhodině.

Ten se tentokráte zjevil na pravé straně a zkusil zamířit do bližší šibenice, jenže z mírného úhlu ji minul jen o několik decimetrů. Asi deset minut před poločasovou přestávkou zahrozil na opačné straně pozdější hrdina Pandev, ale po nadýchaném pasu Alioskiho hlavičkoval zhruba o metr vedle levé konstrukce. Hosté ve druhém poločase přeci jen přidali a snažili se tlačit do zakončení, rozdílovou trefu vsítili v 56. minutě.

Po parádní přízemní kombinaci na jeden dotek obdržel Pandev finální nahrávku do volného prostoru od Nestorovskiho a sám před gólmanem Loriou prokázal své obrovské zkušenosti, neboť bez větších potíží zamířil přímo k levé konstrukci. Od tohoto okamžiku začal výběr vedený slovenským trenérem Vladimírem Weissem hrát na obrovské riziko a hosté naopak spoléhali na rychlé protiútoky, po kterých mohli definitivně převrhnout misky vah na svou stranu.

Přesně v polovině druhého dějství mohl přidat druhou uklidňující trefu Elmas, nicméně jeho kroucený pokus minul levý horní roh o pár decimetrů. Pak domácí jen horko těžko dobývali pozornou defenzívu protivníka a k ničemu nebezpečnému se nemohli dostat. Asi dvacet minut před koncem nevyhodnotil situaci zcela ideálně Nestorovski, jenž místo samostatného úniku zvolil nahrávku pod sebe a našel jen vracejícího se Kašiu.

Gruzie si ve zbývajícím průběhu žádný souvislý tlak nevytvořila a po konečném hvizdu anglického rozhodčího Anthonyho Taylora podceňovaná Severní Makedonie mohutně slavila.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1 a rozhodne sa v rozstreloch v ktorých Gruzínsko uspeje

Reagovat
Thimpu25

Makedonija Naviva Za Vas !!!

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Goran

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele