Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 4. kolo
20.06.2023 20:45 CET
3 : 2
(0:2)

Reportáž

Moldavská reprezentace (© AFP)

Polsko i přes dvoubrankový náskok vyhořelo v Moldavsku a senzačně prohrálo 2:3

Moldavsko se v kvalifikační skupině E postaralo o druhou senzaci - v březnové části se rozešlo smírně bez branek s naším národním výběrem a teď po fantastickém druhém poločasu zdolalo asi největší favorita skupiny Polsko. Svěřenci portugalského kouče Fernanda Santose přitom zvládli první půli na jedničku a do kabin odcházeli s dvougólovým náskokem, nicméně domácí se po změně stran nadechli k neuvěřitelnému obratu.

Jeden z největších outsiderů evropského kontinentu tak v dosavadních čtyřech zápasech prohrál jen jednou a to před pár dny v Albánií (0:2), s pěti body se momentálně vyhoupl na třetí místo. Naopak Poláci utrpěli druhou porážku ze tří utkání a ve zbývajícím průběhu budou mít co dělat, aby alespoň skončili na druhé postupové příčce. Přitom favorit začal naprosto skvěle a během úvodních čtyřiatřiceti minut skóroval hned dvakrát.

O oba góly se postaralo úderné duo Arkadiusz Milik - Robert Lewandowski. Ve 12. minutě měl nejprve přesnou mušku devětadvacetiletý útočník italského Juventusu Milik, který po vynikajícím centru Frankowskiho a přesné hlavičce Lewandowski stál ve správnou chvíli na správném místě a pohotovou technickou střelou překonal naprosto bezmocného brankáře Raileana. O dvaadvacet minut později pojistil náskok favorita Lewandowski.

Již pětatřicetiletý zkušený ostrostřelec španělské Barcelony obdržel přihrávku od Milika a po elegantní otočce vypálil z dvaceti metrů, jeho přízemní pokus propadl mezi nohama skluzujícího Crăciuna přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Stejný hráč chtěl opět rozvlnit síť ve třetí nastavené minutě úvodní části, ale tentokráte po pobídce Zielińskiho minul protější tyč zhruba o půl metru.

Moldavsko však vstoupilo do druhého dějství jako vyměněné a ani ne po třech odehraných minutách překvapivě snížilo. Domácí hrdina tohoto utkání Ion Nicolaescu se zjevil ve středu hrací plochy a nikým nebráněn zamířil po zemi k levé tyči. Stejný hráč měl opět přesnou mušku krátce po odehrané hodině, jelikož ze sedmi metrů hlavičkoval kolem gólmana Szczęsnyho, avšak předtím si pomohl útočným faulem a tento jeho zásah tedy neplatil.

Nicolaescu si přeci jen spravil náladu čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Na 2:2 vyrovnával po famózním úniku přes dva protihráče a svým křižným projektilem poslal míč za záda marně se natahujícího Szczęsnyho. Poláci se od tohoto okamžiku snažili přepnout na vyšší rychlostní stupeň, jenže v 85. minutě inkasovali třetí rozdílovou branku. O naprosto nečekaném úspěchu Moldavska rozhodl Vladyslav Babohlo, když po brilantním pasu Cojocariho z levého křídla hlavičkoval ze sedmi metrů pod břevno.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
RadekVonCZE

Pšonci

Reagovat
boleslav_bahno

Čecháčkové

Reagovat
Filipow

Poláci jsou skutečně největší favorit skupiny? Na základě čeho vůbec?

Reagovat
smazaný uživatel

Předešlých výsledků.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele