Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 8. kolo
15.10.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Fanoušci Polska (© AFP)

Postupové akcie Česka razantně stouply. Volební horečku v Polsku proložilo fotbalové fiasko

Polský národní tým remizoval v osmém kole kvalifikační skupiny E o postup na mistrovství Evropy nečekaně s Moldavskem 1:1. K další senzační výhře přiblížil outsidera brankou z prvního poločasu hrdina úvodního vzájemného duelu Ion Nicolaescu, krátce po změně stran ale vyrovnal Karol Šwiderski.

Dělba bodů, kterou v zemi s téměř 40 miliony obyvatel zastínilo ostře sledované sčítání tamních parlamentních voleb, výrazně nahrála do karet české reprezentaci. Té stačí bez ohledu na ostatní výsledky k jistotě postupu na šampionát zdolat v závěrečném duelu na vlastní půdě právě tým Moldavska.

Poláci s novým trenérem Michalem Probierzem na lavičce zvládli premiéru na Faerských ostrovech a výrazně oživili své šance na cestu do Německa. Aby ale uzmuli jednu z kýžených postupových pozic, potřebovali porazit nevyzpytatelné Moldavsko, s nímž v minulém vzájemném střetnutí i přes poločasové vedení senzačně padli. Hosté ukazovali, že jim role outsidera vyhovuje, jelikož při své poměrně zdařilé cestě kvalifikací posbírali už osm bodů.

Od úvodního hvizdu hrál s míčem na kopačkách především domácí tým. Trápil se ale v kombinaci a nedokázal se dostat do gólových pozic. Ve 26. minutě naopak měli důvod k radosti hráči Moldavska. Postaral se o to Nicolaescu, který si šikovně naběhl na rohový kop a nechytatelně zakončil k pravé tyči. V závěru však šance Orlů nabraly na intenzitě. Za zmínku stál pokus Pawela Wszolka, jenž si naskočil na centrovaný balon. Jeho hlavička ovšem mířila těsně vedle pravé tyče. I přes herní převahu tak do kabin šli ve výrazně horším rozpoložení Poláci.

Do druhého poločasu vlétli bíločervení viditelně motivovaní. To jim zanedlouho přineslo vytoužené ovoce, když za brankovou čáru dostal míč Šwiderski. Ten se ujal balonu ve vápně a bez otálení vyslal do pravého dolního rohu přízemní střelu z otočky, za kterou se brankář Moldavska natahoval marně. Na nepříznivý stav reagoval domácí trenér oživením svých útočných řad několika střídáními, ale na poctivě hrající obranný blok Moldavska se žádný z polských hráčů i přes dominanci na balonu nezmohl.

Polsko znovu ztratilo a přišlo o další klíčové body. Orli zakončí kvalifikaci 17. listopadu proti Česku, Moldavsko se ve stejný den střetne s Albánií.

Autor: Livesport.cz / Matěj Chomát

Komentáře (2)

Přidat komentář
PBLead

WTF Anyways, Franco je bůh.

Reagovat
krysa23

jj, a když neselže Albánie, tak by nám mohly dvě plichty 0:0 stačit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele