play off - osmifinále
28.06.2010 16:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Oranjes si zahrají čtvtfinále, Slovensko další zázrak nepředvedlo

Duel mezi velkými favority na celkový triumf z Holandska a jedním z neočekávaných postupujících do osmifinále ze sousedního Slovenska neposkytl fotbalovým fajnšmekrům velké vzrušení či námět k diskusi. Ofenzivní kopanou dlouhou dobu suplovala taktická bitva bez nápaditých akcí, až druhá půle nabídla několik atraktivních momentů.

Úroveň utkání byla padesát minut na velmi nízké úrovni a jediným skutečně zajímavým momentem byla pěkná branka Arjena Robbena. Pozvednutí úrovně jsme zaznamenali právě od padesáté, pětapadesáté minuty, kdy se nejprve několika výtečnými zákroky prezentoval Ján Mucha a kdy se i slovenská jedenáctka pokusila potrápit nizozemského fotbalového giganta. Slovensko nervy holandských fanoušků pocuchalo, ale vyrovnat žel nedokázalo a samo v závěru inkasovalo rozhodující druhou branku. Kosmetickou úpravu skóre přichystal v samém závěru utkání Róbert Vittek, nejlepší slovenský střelec na šampionátu.

První půle byla jak vepřo-knedlo-zelo bez vepřa a knedla. Zatímco holandská družina nedovedla překonat výborně bránící slovenský obranný val, naši východní sousedé dostatečně nepodpořili ofenzívu a báli se proniknout do oranžovo-černého pole plného nejistě bránících Tulipánů.

Není divu, že prvním a posledním zajímavým okamžikem první půle byla branka Arjena Robbena, která padla v osmnácté minutě. Výtečný ofenzivní záložník německého Bayernu Mnichov si to namířil z pravé lajny na hranici velkého čtverce, odkud poslal mezi nohama marně bránícího Zabavníka nechytatelnou střelu, která zapadla přesně k pravé tyči bezmocného Muchy.

Další průběh úvodního dějství nabídl velmi vyrovnaný souboj bez žádné výraznější příležitosti na té či oné straně, a tak se šmahem přesuňme k půli druhé, jež nabídla mnohem více zajímavých momentů před oběma brankami.

V padesáté minutě musel odvracet první z dvojice obrovských příležitostí Oranjes Ján Mucha, který bezvadně vyrazil další nebezpečnou střelu Arjena Robbena. Za malou chvíli byl brankář Evertonu opět v plné permanenci, když vyhlavičkoval z branky střelu z bezprostřední blízkosti vyslanou obráncem Hamburku Jorisem Mathijsenem.

Po hodině hry převzala na patnáct minut iniciativu jedenáctka vedená Vladimírem Weissem. V šestašedesáté minutě vytáhl výborný zákrok Maarten Stekelenburg, který vytáhl na roh střelu Miroslava Stocha. Za minutu přišla největší šance slovenského mužstva, když se Vittek objevil sám v prostoru mezi penaltovým puntíkem a hranicí šestnáctky, ale namísto technické rány k tyči zvolil napálení míče přímo doprostřed branky, kde naneštěstí pro Oranjes stál připravený Stekelenburg.

V jednasedmdesáté minutě protáhl Muchu Dirk Kuijt, ale branku nevstřelil. O deset minut později už byl u druhé branky, kterou zaznamenal po rychle rozehrané standardní situaci a špatnému vyběhnutí Jána Muchy Wesley Snijder, který po nezištné přihrávce útočníka Liverpoolu Kuijta prostřelil i posledního zadáka snažícího se zabránit brance Jána Ďuricu a mohl se radovat z rozhodující trefy posouvající Oranjes do čtvrtfinále. V poslední minutě nastavení ještě Stekelenburg fauloval střídajícího Jakubka a Róbert Vittek proměnil pokutový kop.

Ani tento moment nezměnil nic na vítězství Holandska, které splnilo roli favorita a dále sní svůj sen o zisku vytoužené trofeje pro mistra světa.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (765)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele