základní skupiny - skupina F, 2. kolo
21.06.2014 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Argentinu proti Íránu zachránil v nastavení Messi

Argentina vydřela vítězství 1:0 nad Íránem. Jihoamerický favorit si po úvodním triumfu nad Bosnou a Hercegovinou připsal druhou výhru a s předstihem si zajistil postup ze základní skupiny F. Argentinu zachránil od blamáže s outsiderem gólem v první minutě nastavení Lionel Messi.

Argentina nehrála dobře, v některých pasážích hry předváděla dokonce až mizerný fotbal. Jestliže se před šampionátem o Íránu hovořilo jako o jednom z nejlépe bránících celků na asijském kontinentu, pak samotný turnaj tyto zvěsti jen potvrdil. Že by však mužstvo Carlose Queiroze mělo trápit jednoho z největších favoritů na prvenství, to se tedy vážně nečekalo.

V prvním poločase Jihoameričané bušili do soupeře, co to dalo. Na druhu stranu se do střeleckých a gólových šancí tak často nedostávali. Už proto, že kompaktní íránská obrana pracovala podobně jako proti Nigérii velmi dobře. Zhušťovala prostor v šestnáctce a v klíčových momentech dokázala soupeře zdvojovat. Nepříjemné bránění dělalo Messimu a spol. velké potíže.

Takticky to Írán zvládl také na jedničku. Standardky bránil jednoduše a řešil je okamžitým odkopem do bezpečí. Za celých devadesát minut se nedopustil jediné vážnější chyby, mezi třemi tyčemi navíc stál jistý Haghighi. Suma sumárum - Argentina svého soupeře, který rozhodně mile překvapil, zkrátka podcenila a málem na to doplatila.

Menší vzrušení nastalo už v 11. minutě, avšak Higuaín po přihrávce Gaga z blízkosti Haghighiho nakonec nepřekonal. Asijský brankář si připsal o deset minut později na své konto další úspěšný zákrok, tentokráte musel vyrážet parádní střelu Agüera. A o chvilku později nezacílil přesně po rohovém kopu Di Maríi ani Rojo.

V závěru poločasu se po centru Messiho neprosadil hlavou Garay, na druhé straně nebyl daleko od gólu hlavičkující Hosseini, jenž ale nakonec nezužitkoval pas Dejagaha. Co se druhého dějství týče, bylo na gólové možnosti přece jenom bohatší. Írán byl přitom v určitých chvílích dokonce lepším týmem než jeho soupeř.

Hned zkraje zahrozil Reza a Romero se v bráně musel pořádně ohánět, v 67. minutě nacentroval Montazeri do šestnáctky na nabíhajícího si Dejagaha, jehož hlavičku argentinský gólman stěží vyrazil nad břevno. Reza mohl čtyři minuty před koncem skórovat ještě jednou, jeho střelu z levé strany ale znovu polapil Romero.

Messi byl podobně jako jeho spoluhráči hodně neviditelný. Čtvrthodinu před koncem mířil z přímého kopu pouze do boční sítě, jinak se prakticky k ničemu nebezpečnějšímu nepřimotal. Přesto to byl nakonec on, komu Argentina mohla děkovat. V 90. minutě zatáhl míč těsně za vápno a odtud technickou ránou skóroval.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (1069)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele