základní skupiny - skupina A, 3. kolo
23.06.2014 22:00 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Mexiko je po výhře 3:1 v osmifinále, Chorvaté na MS končí

Mexiko ovládlo klíčový závěrečný zápas skupiny A s Chorvatskem a slaví zasloužený postup mezi nejlepších šestnáct. Díky neúnavnému výkonu po změně stran srazili El Tri soupeře na zem třemi zásahy v rozmezí deseti minut a v osmifinále šampionátu vyzvou Nizozemce.

Mexická sestava zůstala stejná jako v obou předchozích kolech, zatímco Chorvaté oproti zápasu s Kamerunem posunuli kapitána Srnu do záložní řady a na kraj obrany dosadili Vrsaljka. Od úvodního hvizdu to byli právě Kovačovi svěřenci, kdo se jal držet míč na kopačkách a hrozit po standardních situacích. Dozadu pak Chorvaté hráli opravdu od podlahy, hned v deváté minutě uviděl Rakitić za ostrý skluz ve středu hřiště první žlutou kartu večera. Úvodní čtvrthodina rozhodně patřila bíločerveným, skóre však navzdory jejich aktivitě zůstávalo neměnné.

Hned po jejím uplynutí však jen centimetry dělily od vedení Mexičany. Héctor Herrera totiž vyslal zdálky nechytatelnou křížnou pumelici, která roztřásla brankovou konstrukci za zády Pletikosy. V tu chvíli Mexiko ožilo a hned v dalších třech minutách se dostalo ke dvěma dalším zajímavým příležitostem. Zvláště únik Peralty za opařenou obranu soupeře volal po gólu, ovšem mexický ostrostřelec v klíčovém momentu nešťastně podklouzl. Na nudu si v první půli diváci opravdu stěžovat nemohli, byť před odchodem do kabin již zhlédli jen několik rohových kopů a nepřesných střel na obou stranách.

I po změně stran měli lepší nástup Chorvaté, kteří ostatně potřebovali s ohledem na postup ze skupiny nutně zvítězit. Vytěžili však pouze několik skrumáží v mexické šestnáctce a hra se brzy opět vyrovnala. V sedmapadesáté minutě musel Srna na poslední chvíli skluzem odpálit míč od nabíhajícího Giovaniho již v hloubi pokutového území. Podobná situace nastala o dvě minuty nato na opačné straně s aktéry Olićem a Morenem, se stejným výsledkem.

Po hodině hry se zase mocně ke slovu přihlásili El Tri. Nejprve střídající Javier Hernández marně reklamoval Srnovu nastřelenou ruku po dobrém pokusu Guardada, z následného rohového kopu se málem urodil přímo gól z rozehrání, ovšem Ćorluka míč dokázal na poslední chvíli vyhlavičkovat. A ani to nebylo všechno - po dalším dravém průniku Aguilara proletěl centr pravého beka Mexika až k brankáři Pletikosovi, jenž jej nohou reflexivně vykopl do bezpečí.

S blížícím se koncem by každý čekal mohutný nápor Chorvatska, kterému remíza k postupu nestačí, jenže necelých dvacet minut před koncem přišel gól na straně druhé. Herrera výjimečně svůj rohový kop nerozehrál na přední tyč, čímž rozhodil chorvatskou obranu a posadil míč na hlavu Rafaela Márqueze. Kapitán El Tri prudkou hlavičkou k tyči překonal Pletikosu a přiblížil svůj tým k prahu osmifinále.

Než se opaření Chorvaté stačili přeskupit, aby znásobili své snahy o obrat, přišla druhá rána. Mexiko v laufu předvedlo pohlednou kombinaci po pravé straně, kdy si opakovaně vyměnili míč Hernández s Peraltou, až posledně jmenovaný poslal přízemní centr napříč pokutovým územím, kde si počkal Andrés Guardado a prudkou ranou pod břevno nedal Pletikosovi nejmenší šanci. Když pak po nebojácném průniku neuspěl ani střídající Rebić, bylo o postupujících ze skupiny A jasno.

A přesto Mexičané stále neměli dost. Sladkou tečku v podobě třetího gólu dodal Javier Hernández v dvaaosmdesáté minutě po dalším povedeném rohovém kopu, který na přední tyči prodloužil Márquez a pro Chicharita již bylo velmi snadné uklidit míč zblízka do sítě. Ani v tu chvíli se však Chorvaté nevzdali a zásluhou Perišiće po hezkém Rakitićově přiťuknutí snížili na rozdíl dvou branek. Guillermo Ochoa na brazilském šampionátu poprvé inkasoval, mrzet jej to však nemusí.

Dvě minuty před koncem neudržel Rebić nervy na uzdě a po ošklivém zákroku na Peňu uviděl od rozhodčího rovnou červenou kartu. Mexiko již navzdory další šanci neúnavného Perišiće dohrálo čtyřminutové nastavení a po skvělém týmovém výkonu zvítězilo 3:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (683)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele