play off - osmifinále
28.06.2014 22:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Kolumbie přejela bezzubou Uruguay 2:0 a je druhým čtvrtfinalistou

Co zpočátku vypadalo na vypjaté utkání, které dost možná rozhodne jediný gól nebo až pokutové kopy, nakonec díky genialitě Jamese Rodrígueze vyznělo jasně ve prospěch Kolumbie. Ta po dvou zásazích mladého záložníka Monaka slaví postup mezi nejlepších osm, nevýrazná Uruguay bez Luise Suáreze v turnaji končí.

Óscar Tabarez podle očekávání vyplnil díru vzniklou absencí Luise Suáreze nasazením Diega Forlána, stejně jako tomu bylo v jejich úvodním zápase s Kostarikou. Hlavní břemeno na špici útoku tak znovu leželo na bedrech Edinsona Cavaniho. Kolumbijci v rámci pravidelného točení útočných dvojic protentokrát do základní sestavy vybrali duo Jackson Martínez - Teofilo Gutiérrez.

Oba celky nastoupily do utkání patřičně nabroušené. Los Cafeteros od úvodu měli více ze hry a snažili se skrze rychlé přímé průniky zlomit hluboký uruguayský blok. Ten však svědomitě odolával, byť mnohdy jen za cenu faulů. Zvláště pravá strana se Zúňigou a Cuadradem podnikala jeden sprint s míčem na kopačkách za druhým, přičemž se oba zmiňovaní stíhali i vracet do obrany, když se urodil i sporadický útok Uruguaje. Křídelník Fiorentiny pak zkoušel štěstí i na levé straně, zatímco Zúňiga si připisoval jeden střelecký či centrovaný pokus za druhým, vše neúspěšně.

V osmadvacáté minutě přišlo první pořádné vytržení, a že stálo za to. James Rodriguez převzal dobrých třiadvacet metrů od uruguayské branky míč vzduchem, zpracoval si jej na hrudi a okamžitě jej nechytatelnou ranou levačkou napálil pod břevno, aniž by se dotknul země! Fantastický moment od fantastického hráče a jedné z hlavních hvězd probíhajícího mistrovství - pro Jamese šlo již o čtvrtý zásah v turnaji, a to má již ze základní skupiny na kontě i dvě asistence k tomu.

Konzervativní uruguayský plán tak vzal za své a Tabarezovi svěřenci se rázem začali více osmělovat směrem dopředu. Víc než nebezpečný přímý kop Cavaniho a Gonzálezovu střelu z kraje šestnáctky si však v první půli nevypracovali. Los Cafeteros i tak nadále měli více ze hry, navíc vytažení soupeře na vlastní polovinu jim hrálo do not, aby mohli konečně podnikat své oblíbené rychlé protiútoky. Do kabin se odcházelo za stavu 1:0.

Hned čtyři minuty po změně stran pak jakékoli naděje Uruguaje na brzké vyrovnání vzaly za své. Armerův centr na zadní tyč skvěle vrátil na hranici malého vápna Cuadrado, kde nečíhal nikdo jiný než James Rodriguez. Pro dvaadvacetiletou hvězdu Monaka už nebyl žádný problém uklidit míč do poloprázdné branky a připsat si pátou trefu na brazilském šampionátu, která z něj dělá nejlepšího střelce turnaje. Tabárez na nepříznivý vývoj zareagoval okamžitým dvojitým střídáním, kdy Forlána s Pereirou nahradili Stuani a Ramírez.

Ani v tu chvíli neměli Cafeteros dost a hromadně se pouštěli do dalších útoků za navýšením skóre. Na pozoru ovšem musel být i brankář Ospina, jehož nádhernou ranou prověřil zdálky Cristian Rodríguez. Po dlouho nevýrazné první půli jsme byli najednou svědky pohledných momentů na obou stranách. V sedmašedesáté minutě pak Celeste využili i posledního střídání, kdy Gonzáleze nahradil další útočník Ábel Hernández.

Nedá se říci, že by se Uruguay s výsledkem nesnažila něco udělat, jenže vždy ztroskotala buď na vlastním mizerném zakončení, nebo brankáři Ospinovi. Postupně neuspěl ani Cavani, ani Rodríguez, ani Stuani a stav 2:0 přetrvával i dvacet minut před koncem. Nejblíže ke zdramatizování zápasu měl Maxi Pereira, ovšem i s jeho průnikem po pravé straně si včasným vyběhnutím Ospina poradil. Kolumbijská pasivita v závěru tak zůstávala nepotrestaná. Kolumbijský gólman si šest minut před koncem počíhal i na přízemní střelu Cavaniho a dělal všechno pro to, aby o čisté konto nepřišel. To se mu nakonec povedlo i po tříminutovém nastavení a mohl tak spolu s ostatními slavit zasloužený postup do čtvrtfinále proti Brazílii.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1031)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele