základní skupiny - skupina G, 3. kolo
26.06.2014 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Němci si zajistili první místo, navzdory prohře je doplní USA

Ani prohra 1:0 po brance Thomase Müllera nepřipravila Spojené státy o postup mezi nejlepších šestnáct. Na podmáčeném trávníku v Recife tak nakonec mohly po konečném hvizdu slavit oba celky. Německo jde do osmifinále z čela skupiny G a dostane tak papírově lehčího soupeře, USA je doplní z místa druhého.

Jakékoli obavy, že půjde o nudné remízové utkání, Němci zažehnali od úvodních minut. Pohlednými kombinacemi v hustém dešti zvláště po pravé straně testovali americkou obranu a několikrát je od prvního gólu dělilo jen přesnější zakončení. Po jakémkoli ztraceném míči při americkém útoku navíc následoval rychlý německý kontr, kde se až nečekaně aktivně objevoval u postranní čáry obránce Boateng.

Na přelomu odehrané dvacetiminutovky se k prvním průnikům k soupeřově šestnáctce dostali i Klinsmannovi svěřenci, ovšem Zusiho jedovka skončila těsně nad břevnem a Neuer nakonec zasahovat nemusel. Na druhé straně si dost možná nejnebezpečnější střelecký pokus první půle připsal Mesut Özil, jehož v šestnáctce vybídl k zakončení Müller. Tim Howard však jeho pokus bezpečně lapil. Jinak ovšem defenziva Spojených států fungovala na jedničku a v poločase úspěšně držela čisté konto navzdory viditelné německé snaze.

Po změně stran již na silně podmáčený trávník nevyběhl Lukas Podolski, jehož nahradil Miroslav Klose. Ten zaujal místo hrotového útočníka, zatímco na Podolského kraj se zasunul Thomas Müller. Hned dvě minuty po začátku druhé půle se po centru Boatenga do skvělé šance opět dostal Mesut Özil, ovšem hra hlavou není jeho silná stránka, což se na jeho zakončení projevilo. Z ideálního rozpoložení navíc záložníka Arsenalu vyvedl včasným návratem González. O pět minut později pak v další nadějné pozici nezvládl přesně hlavou zakončit ani Klose, Američané si však řádně koledovali.

V pětapadesáté minutě se již americké ucho utrhlo. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se ještě Mertesacker po Özilově centru neprosadil, jenže Howardův skvělý zákrok odpálil míč pouze ke kopačkám Müllera, jenž z hranice šestnáctky pohotově z prvního doteku napálil nechytatelně na zadní tyč. Jürgen Klinsmann zareagoval stažením neviditelného Davise, jehož nahradil Bedoya, ale i tak to byli Němci, kdo nadále diktoval tempo hry a nepřipouštěl žádné nebezpečí u vlastní branky.

Kromě Müllerovy trefy však německá finální fáze nestála za nic. Ať už to byl Özil či střídající Götze, vždy nadějná kombinace skončila v soupeřově šestnáctce bez pořádného zakončení. Spojené státy ovšem navzdory nepříznivému stavu odmítaly otevřít hru a podnikat útoky v početně vyšším zastoupení, koneckonců i těsná prohra jim za stávajících okolností mohla stačit na postup do osmifinále.

Ve třetí minutě nastavení si Američané vytvořili z rychlého protiútoku vytvořili svou nejlepší šanci zápasu, kdy Bedoya dostal dobrou přihrávku do šestnáctky, jenže do ránu mu vpadl skvěle se navrátivší Lahm a srazil míč na roh. Když ani z něj neuspěl zblízka hlavou Dempsey, skončil zápas těsnou výhrou Německa 1:0. Spokojeny mohly být oba tábory, postupují totiž do osmifinále společně.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (380)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele