15. kolo
04.12.2019 21:15 CET
5 : 2
(4:2)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool i bez Salaha s Firminem rozstřílel Everton pěti góly

Merseyside derby zůstává i nadále jednoznačnou záležitostí. Liverpool si navzdory absencím Mohameda Salaha a Roberta Firmina v základní sestavě suverénně poradil s Evertonem v poměru 5:2 a i nadále drží na čele tabulky osmibodový náskok před druhým Leicesterem. Klíčem k úspěchu Reds byla první půle, v níž ze smrtících protiútoků skórovali hned čtyřikrát.

Liverpoolského manažera Jürgena Kloppa nemuselo rozhodnutí postavit překvapivě do základní sestavy Divocka Origiho i Xherdana Shaqiriho vůbec mrzet, neboť oba zúčastnění se po excelentní souhře se Sadiem Maném gólově prosadili hned v úvodní dvacetiminutovce. Everton sice dokázal snížit zásluhou Keana, jenže Origi a Mané vzápětí poslali Reds do třígólového trháku. Drobnou naději ještě hostům dodal gólem do šatny Richarlison, ovšem po změně stran již Liverpool žádné další drama nepřipustil, a naopak v závěru dodal výsledku punc debaklu trefou Wijnalduma.

Reds tak v městských derby proti Evertonu zaokrouhlili svou sérii bez porážky již na dvacet střetnutí napříč všemi soutěžemi a manažera Toffees Marca Silvu po devíti prohrách z posledních třinácti kol spolu s aktuálním umístěním svého týmu v samotném sestupovém pásmu nejspíš nečeká nic jiného než blížící se vyhazov.

Extrémně zábavná první půle potřebovala na gólový rozjezd sotva šest minut. Perfektní pas Maného poslal Origiho do samostatného úniku a belgický forvard tváří v tvář Jordanu Pickfordovi potvrdil, že proti Evertonu se mu dlouhodobě daří. Druhý zásah domácích v 17. minutě byl pak ještě lahodnější záležitostí, když táhlý křižný pas Alexandera-Arnolda nastartoval rychlý brejk, který Mané dotáhl neméně kvalitní asistencí pro Shaqiriho, jenž ve svém prvním ligovém startu od 30. ledna s přehledem skóroval.

Domácí poté na chvíli polevili a kvůli zaváhání Dejana Lovrena při bránění Iwobiho centru se podařilo procpat míč do sítě raritnímu střelci Michaelu Keanovi, ale chorvatský stoper vzápětí svou chybu napravil. Jeho dlouhá průniková přihrávka padla nabíhajícímu Origimu přesně na nohu a maximální efektivita Reds v proměňování vytvořených šancí se potvrdila i tentokrát.

Hosté poté sice ve snaze zastavit smrtící kontry soupeře upravili vlastní formaci, ale účinek to nepřinášelo, ba naopak Sadio Mané ke dvěma špičkovým asistencím přidal po další perfektní pobídce Alexandera-Arnolda gól na 4:1. Evertonští v tu chvíli vypadali zralí na ještě větší debakl, avšak zásluhou Richarlisonovy povedené gólové hlavičky si o přestávce drželi alespoň drobnou špetku naděje na zvrat.

Druhá půle již na dosavadní zábavnost utkání nenavázala, neboť Liverpool již hru více kontroloval a nehnal se tolik kupředu. Přesto měl Mané hned několik vyložených příležitostí k dalším zásahům, ale v samostatných únicích překvapivě selhal. V samém závěru pak přece jen přidal pověstnou třešničku v podobě pátého gólu Georginio Wijnaldum a jen korunoval další výtečné představení Reds, kteří protáhli svou sérii neporazitelnosti v kombinaci se závěrem předešlé sezony již na 32 ligových kol a mohou začít pošilhávat po historickém rekordu, který drží londýnský Arsenal.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
LokoLFC

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1 LFC

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat
Seydou Doumbia

3:0

Reagovat
DidusIneptus

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele