14. kolo
29.10.2022 16:00 CET
4 : 1
(3:0)

Reportáž

Leandro Trossard (© AFP)

Potter zažil hrůzostrašný návrat na Amex Stadium. Opařenou Chelsea potopily dva vlastní góly

Brighton pokořil ve 14. kole Premier League Chelsea poměrem 4:1 a prolomil pětizápasové čekání na výhru. O třech bodech pro domácí rozhodl po trefě Leandra Trossarda vlastní gól Rubena Loftuse-Cheeka. Ještě do poločasu si navíc hosté z Londýna vstřelili další vlastní branku, a výrazně tak znepříjemnili Grahamu Potterovi návrat "domů”. Naopak jeho italský protějšek oslavil první tři body na lavičce Albionu.

Domácí fanoušci museli mít před návratem Pottera na Amex Stadium smíšené pocity. Pod anglickým stratégem zažili své historicky nejlepší období v Premier League, právě proto je ale nečekaný zářijový odchod oblíbeného kouče tolik zasáhl. Náladu jim zatím nespravil ani nový lodivod Roberto De Zerbi, jenž na lavičce Seagulls ještě nezvítězil. Výbornou příležitost na první triumf měl tak právě proti Chelsea, která navíc v posledních dvou kolech nepředvedla nejpřesvědčivější výkony.

Už v páté minutě bylo na Amex Stadium veselo. Trossard sice dostal ve vápně míč až moc pod sebe, i tak ale vymíchal Kepu Arrizabalagu na pětníku a poslal míč přes zasahující obránce k tyči. Úvodní bolehlav hostů ale nekončil. Po čtvrthodině hry Brighton zahrával rohový kop a letící míč si do vlastní brány nešťastně srazil Loftus-Cheek. Chelsea následně zařadila vyšší převod a setrvale bombardovala branku domácích. Její akce se však tříštily buď o obranu Seagulls nebo o skvěle chytajícího Roberta Sáncheze. A domácí udeřili před poločasem potřetí. Trevor Chalobah si při obranném skluzu srazil míč do vlastní sítě a hosté byli zralí na ručník.

Do druhé půle nahradil Arrizabalagu Édouard Mendy a hned se začaly dít věci. Neuplynuly ani tři minuty, když Conor Gallagher poslal načechraný míč do vápna, kde z luxusní pozice poslal hlavou míč do sítě Kai Havertz. V 53. minutě zahrozila Chelsea z protiútoku znovu. Tentokrát to mohl být vlastní gól na druhé straně, avšak míči se postavil do cesty bezchybný Sánchez. Brighton hrál chytře - bránil v kompaktním bloku, a když už se jeho hráči dostali do protiútoku, často působili obranné řadě The Blues velké problémy. Ke konci zápasu už tlak hostů opadl a bylo zřejmé, že si Seagulls už tři body vzít nenechají. To ještě podtrhnul v 92. minutě Pascal Gross, který upravil stav na konečných 4:1.

Hráči Brightonu si tak proti svému bývalému kouči připsali první výhru pod novým trenérem. Navázat na ni mohou 5. listopadu, kdy zavítají na hřiště Wolves. Chelsea se pokusí po delší době v lize zvítězit o den později v londýnském derby s Arsenalem.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele