22. kolo
30.01.2024 20:45 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Elijah Adebayo (© AFP)

Návštěvou nemocného kapitána nabuzený Luton postrčil k výhře start století

Luton se ve 22. kole Premier League postaral o překvapení, když na vlastní půdě porazil Brighton 4:0. Kloboučníci se zapsali do historie nejvyšší anglické soutěže už po dvou minutách a 17 sekundách, kdy se jim podařilo vstřelit hned dvě branky. Rychleji se to povedlo v Premier League pouze Leicesteru v roce 1998. Hlavním strůjcem úspěchu se stal Elijah Adebayo, jenž zaznamenal hattrick. Vítězství spoluhráčů sledoval z tribuny i zotavující se kapitán Tom Lockyer, který se na stadionu ukázal poprvé od 16. prosince, kdy v utkání zkolaboval.

Tři dny před výkopem oba celky úspěšně zápolily v FA Cupu. Překvapivějším postupem byl ten v podání Lutonu, který pozdním gólem uspěl na půdě Evertonu. Právě na hřištích soupeřů se v poslední době Kloboučníkům nebývale dařilo, tyto úspěchy ale museli přenést i na domácí stadion a do Premier League. Tam je čekal těžký úkol zastavit rozjetého Joaa Pedra, který dal v posledních pěti soutěžních duelech sedm branek.

Na jeho splnění začali hráči v oranžových dresech pracovat bleskurychle a už po 30 sekundách za to byli odměněni úvodním gólem. Okamžitý zisk po rozehrávce soupeře vyústil v centr na zadní tyč, kde Carlton Morris vracel na Adebaya, jenž přesnou hlavičkou otevřel skóre. Mocný nástup Hatters nicméně nekončil. Ve třetí minutě pas za obranu hrubě neodhadl Jason Steele, čehož využil rychlostně vybavený Chiedozie Ogbene, píchl si míč kolem vyběhnuvšího gólmana a v klidu zasunul do prázdné branky. Ke konci úvodního dějství pak dokonal zdánlivou zkázu Racků Adebayo, jenž po přihrávce od Rosse Barkleyho vtrhl po pravé straně do šestnáctky a pohotovou ranou na přední tyč zaznamenal třetí trefu.

Ihned po změně stran lovil Steele míč ze sítě už počtvrté, Jordan Clark byl ale v době své úspěšné dorážky v ofsajdovém postavení. Nováček se i přesto o něco později čtvrtého gólu dočkal. Rohový kop z pravé strany prodloužil jeden z hostujících obránců na hlavu Adebaya, a ten pohodlným doklepnutím hlavou završil hattrick. Asi čtvrthodinu před koncem mohl Brighton konečně zaznamenat alespoň čestný úspěch, nejdřív však Danny Welbeck prudkou střelou zevnitř vápna nepřekonal Thomase Kaminskiho, načež z dorážky minul Tariq Lamptey. Skóre už se tak na Kenilworth Road nezměnilo.

Pohárové úspěchy tedy nakoply Luton k překvapivé ligové výhře. V příštím kole se představí 3. února na půdě Newcastlu, Brighton přivítá tentýž den Crystal Palace.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele