28. kolo
06.04.2024 21:30 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Geny Catamo (© AFP)

Sporting po postupu v poháru porazil Benficu i v lize a udělal velký krok k titulu

Třetí lisabonské derby za necelý měsíc a půl a potřetí ze hřiště odcházeli hráči Sportingu jako šťastnější. Po postupu v semifinále poháru porazili svého největšího rivala také v důležitém ligovém zápase a mají nyní na čele tabulky čtyřbodový náskok a zápas k dobru. Do vedení je poslal v první minutě Geny Catamo, aby v nastaveném čase první půle srovnal Bah, v nastaveném čase druhého poločasu však opět udeřil Geny.

Ze zápasu bylo odehráno jen 45 vteřin a vyprodaný Estádio José Alvalade už poprvé bouřil radostí. Uzdravený Gonçalves se uvolnil na levém křídle a jeho sražená přihrávka se ideálně odrazila k na zadní tyči volnému Genymu Catamovi, který nabídnutou šancí nepohrdl a poslal Sporting do vedení.

Poté už následoval průběh, který se od začátku očekával. Jiskření emocí, velké množství faulů, neustálé hádky a brzy také první karty. Přímo o červenou si řekl Di María, který udeřil do obličeje Gonçalvese, ale sudí Dias situaci neviděl a videorozhodčí do hry nezasahoval.

Zkušený argentinský záložník byl tak jednou z hlavních postav u vyrovnávacího gólu. Ujal se totiž standardní situace z hloubi pole, odkud vyslal přesný centr na zadní tyč, kde se nejlépe zorientoval Alexander Bah a hlavou vyrovnal na 1:1.

Druhý poločas pak nabídl obraz hry, při kterém nejspíš výrazně zešedivěli fanoušci z obou táborů. Sporting byl suverénnější v kombinaci a kontroloval tempo hry, Benfica ale měla jasnější šance. K rozhodnutí se však zápas dlouho neschyloval.

Velkou příležitost z nenápadné pozice vytvořil Gyökeres, který v 52. minutě napálil břevno. Na druhé straně ještě z nenápadnější pozice Bah pořádně protáhl Israela. Ten byl v permanenci v 65. minutě, kdy ho kličkou položil David Neres a šance Sportingu zachránil Coates, který si zahrál na brankáře a odkopl míč mířící do prázdné brány.

Drama tak pokračovalo za vyrovnaného stavu, který mohl ukončit v 81. minutě Di María, jehož prudkou střelu pod břevno skvělým zákrokem vytáhl Israel. No a tak přišel v první minutě nastaveného času rohový kop na druhé straně hřiště. Ten propadl přes skrumáž na hranici pokutového území ke Genymu Catamovi, který si prvním dotykem zpracoval míč hrudníkem a následnou střelou z halfvoleje nedal hostujícímu brankáři Trubinovi jedinou šanci.

Na stadiónu po gólu v závěru propukla absolutní euforie, kterou málem v poslední šesté minutě nastavení utnula obrovská šance Leonarda. Tomu však před prázdnou bránou padl do střely Diomande. Hosté tak už stihli jenom jít do oslabení, když uviděl druhou žlutou kartu za druhý tvrdý faul Aursnes. Sporting porazil Benficu 2:1 a má nyní na prvním místě se zápasem k dobru čtyřbodový náskok. Zisk titulu je zcela v jeho rukou.

Autor: Martin Jedlička / abola.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele