12.08.2012 14:30 CET
2 : 3
(1:0)

Reportáž

Manchester City využil přesilovku a slaví zisk Community Shieldu

Úřadující anglický mistr Manchester City zahájil novou sezonu ziskem Community Shieldu, když porazil vítěze poháru Chelsea 3:2. Blues sice vedli, jenže po vyloučení Ivanovče Citizens skóre otočili a Chelsea už dokázala jen snížit.

Roberto Di Matteo řešil před utkáním dva otazníky. Na pozici defenzivního záložníka se vedle Franka Lamparda postavil John Obi Mikel a stoperskou dvojici s Terrym pak utvořil David Luiz. Essien a Cahill zůstali jen na lavičce náhradníků. Naopak Di Matteův jmenovec a krajan za kormidlem Man City musel místo lehce zraněného Harta nasadit náhradníka Pantilimona, naopak údajně pochroumaný kapitán Kompany se objevil v základní sestavě vedle dalšího překvapení Saviće.

Dle očekávání začali aktivněji obhájci mistrovského titulu. Už ve třetí minutě se Tévez postavil k exekuci přímého kopu a střelou na bližší tyč donutil Čecha k prvnímu ostrému zákroku. Chelsea v úvodní čtvrthodině povětšinou hrála pasivně a dopředu se dostávala sporadicky díky protiútokům. K blízkosti branky se navíc nedostali. Po zmíněné čtvrthodině pak musel Čech zlikvidovat šanci Nasriho, jenž se po akci Agüera ocitl na rohu malého vápna. Poprvé se musel Pantilimon chopit své práce až v devětadvacáté minutě po střele Hazard ze střední vzdálenosti.

Po nudnější pasáži se zaplněný stadion ve Villa Parku konečně dočkal branky. Ramires zachytil nedůrazný odkop krátce za vápnem, krátkou kličkou se zbavil soupeře a obratně přihrál dovnitř šestnáctky Torresovi. Nejlepší střelec Eura se zachoval jako prvotřídní kanonýr a bez problémů otevřel skóre - 1:0. Jenže radost Blues netrvala dlouho. Míč směřující na Kolarova chtěl získat pro sebe i Ivanović, do souboje vletěl s podrážkou nad zemí, soupeře zasáhl a zaslouženě tak po červené kartě opustil hřiště. Poločas se dohrával v napjaté atmosféře, hráči Chelsea inkasovali další dva žluté kartonky a hvizd Kevina Frienda avizující přestávku tak přinesl i úlevu.

Přesilovku využili hráči Manchesteru City velmi záhy. Ba co víc, Chelsea se směrem do zadu zcela rozložila. Sedm minut po začátku druhého poločasu předvedli mistři pohlednou akci, na jejímž konci se míč odrazil k Yaya Tourému a ten dělovkou zpoza vápna rozvlnil síť - 1:1. No a o dalších šest minut později Tévez potáhl míč na hranici šestnáctky, nic si nedělal z přítomnosti Luize ani Terryho a fantastickou ranou do šibenice otočil skóre - 1:2. Zmar Chelsea dokonala 65. minuta. Kolarov odcentroval z levé strany, Samir Nasri naběhl nikým nehlídán do pokutového území a nasměroval míč za záda Čecha potřetí - 1:3.

Naději pro oslabené Londýňany vykřesal střídající Ryan Bertrand. Torres v těžké pozici sklepl míč rovněž střídajícímu Sturridgovi, jehož střelu Pantilimon neudržel v náručí a Bertrand byl dostatečně rychlý, aby dorazil balón do sítě - 2:3. Na zvrat se však svěřenci Roberta Di Mattea nezmohli, naopak minutu před koncem mohl hlavičkou z bezprostřední blízkosti Silva a střelou z malého vápna Agüero přidat čtvrtý gól.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1499)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele