finále
15.05.2010 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Pět tyčí a jeden gól. Chelsea získala double

Nepovedenou sezonu dnes Portsmouth nedokázal olepit tou nejlepší náplastí, ve finále FA Cupu totiž nejtěsnějším možným rozdílem podlehl favorizované Chelsea. Ta obhájila triumf a letos získala double, děkovat může hlavně dvěma mužům - jedinému střelci Drogbovi a brankáři Čechovi, který zlikvidoval penaltu.

Blues prvnímu poločasu zřetelně dominovali, ovšem ve snaze vstřelit gól pokaždé narazili. Ať už na pečlivě zformovanou obranu soupeře, brankáře Jamese, nebo, a to především, brankovou konstrukci. Prvním, kdo okusil tuhle formu frustrace, byl Frank Lampard. Ten nejprve střílel vedle, ale vzápětí už jeho rána alespoň polechtala vnější část jedné z tyček.

Chumelit tak mohlo na opačném konci hřiště, kde Boatengův prudký centr odrazil k Čechovi Piquionne a golman Chelsea se musel vytasit s prvním reflexním zákrokem. Ve zbytku první dějství už to ale všechno bylo jenom o Chelsea, Pompey už se soustředili tak akorát na urputné bránění a vábení paní štěstěny na svou stranu. Ve 26. minutě tedy Kalou pohrdl lahodným centrem Colea, který takřka z brankové čáry bůhvíjak zvládl nasměrovat do břevna a ven.

Ještě do přestávky si hráči v modrém s břevnem zalaškovali hned třikrát. Neskutečnou smůlu nejprve potvrdil Terry, když v chumlu hráčů vystoupal zdaleka nejvýše, aby orazítkoval právě jen brankovou konstrukci. Ještě blíže gólu byl posléze Drogba, jehož bombu z přímého kopu vyrazil do břevna brankář James a mohl si oddychnout, že odraz balonu čárový rozhodčí neposoudil jako gólový. Ani opakovaný záběr nedokázal přinést jasný důkaz, jestli míč brankovou čáru překročil nebo ne. Nicméně pokračovalo se dál a reprezentant Pobřeží Slonoviny měl ještě kopu času na to, aby soupeřovu klec rozezvučel celkově popáté. Tentokráte střílel do tyče z poměrně velkého úhlu.

Portsmouth tedy přežil první poločas bez újmy, ani nevěděl jak. A přitom hned po přestávce mohl jako slepý k houslím přijít dokonce i k vedení. Belletti totiž v 54. minutě nenašel na pronikajícího Boatenga jinačí recept než očividný faul a proti Čechovi se tak kopala penalta. Štěstí Pompey ale přeci jen znalo mezí, a tak sám Boateng penaltu pořádně zpackal a stav zápasu zůstal vyrovnaný. Ovšem ne na dlouho. Hned za pět minut si Drogba zase postavil míč k exekuci přímého kopu a jakkoliv může být zpochybňováno postavení Davida Jamese, nejstaršího brankáře, který kdy nastoupil ve finále FA Cupu, umístění útočníkovy střely snad nemohlo být dokonalejší. Chelsea se tedy po zásluze ujala vedení a do konce zápasu ho již nepustila z rukou.

Před závěrečnými oslavami si ještě užil mohutné ovace Joe Cole, jenž patrně nastoupil k poslednímu utkání v modrém dresu. Hned při prvním kontaktu s balonem pak měl na kopačce rozhodnutí, dorážka Drogbovy střely se mu však nezdařila. Tutéž možnost měl rovněž Frank Lampard, když byl podkosen Brownem a v 88. minutě měl možnost zahrávat pokutový kop. Jestliže se ale obvykle nemýlí, dnes výjimečně zaváhal. Prostor mezi třemi tyčemi ani netrefil.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.co.uk

Komentáře (655)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele