semifinále
21.04.2018 18:15 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Manchester United otočil zápas s Tottenhamem a čeká jej finále FA Cupu

Manchester United zvládl těžké semifinále proti Tottenhamu a čeká jej finálový duel. V souboji s Kohouty musel otáčet nepříznivý stav, což se mu nakonec podařilo hlavně díky Alexisovi Sánchezovi, který jednu branku vstřelil sám a na druhou nahrával Anderu Herrerovi.

Londýnské Wembley přivítalo poněkud netradiční semifinále. Bývá totiž zvykem, že stadion v hlavním městě Spojeného království je neutrální půdou. To však v případě Spurs neplatí, protože ti zde sídlí kvůli přestavbě vlastního svatostánku White Hart Lane. V FA Cupu dává manažer Tottehamu Mauricio Pochettino mezi třemi tyčemi Michelu Vormovi místo Huga Llorise a jinak tomu nebylo ani proti United. Jinak v sestavě hostí nechyběla žádná opora včetně kanonýra Harryho Kanea.

Zkušený stratég José Mourinho naopak plně důvěřuje španělskému brankáři Davidu de Geovi. Obrannou řadu vyztužil již zdravý Phil Jones, který se na stoperu postavil vedle Chrise Smallinga. Zálohu řídil špílmachr Paul Pogba. Překvapení nabídl Mourinho v útočném trojzubci, kde dostal šanci odchovanec Manchesteru Jesse Lingard.

Počáteční oťukávanou ukončila devátá minuta, kdy se první slušnou akcí prezentovali Rudí ďáblové. Pogba ze strany rozehrál na střed na Matiće, na jehož centr si naskočil Lukaku, který svou hlavičku mířil do protějšího horního rohu, ale těsně přestřelil. Hned o minutu později se poprvé radovali Kohouti. Davinson Sánchez z vlastní poloviny vyslal kupředu Eriksena, ten přízemním centrem přesně našel Alliho, kterého nezachytil žádný bránící hráč v červeném dresu, a tak Alli neměl sebemenší problém zakončit povedenou akci gólovou tečkou.

Tottenham byl po úvodní brance aktivnější, v další příležitosti přenechal Kane míč Eriksenovi a skákavá střela dánského reprezentanta letěla těsně vedle tyče. Následně se však karta obrátila, United se vrátili do hry a hned z první střely na bránu vyrovnali. Pogba v tvrdém souboji u postranní čáry vybojoval míč na Dembélém, vzduchem našel hlavu Sáncheze a chilský reprezentant zamířil k tyči do protipohybu Vorma.

Red Devils byli po brance v ráži. Lukaku dalším centrem hledal Lingarda, ten však hlavou nedokázal pořádně vystřelit. Následné období nudy protrhl ve 37. minutě Son, který si naběhl na Eriksenův pas, ale asijský fotbalista mířil pouze na tribunu. Son sice stál v ofsajdu, toho si však pomezní rozhodčí nevšiml. Před koncem první půle se Pogba rozhodl, že protáhne Vorma, který měl plné rukavice práce, aby míč vytěsnil na rohový kop. Po něm se k odraženému míči dostal Herrera a jeho volej skončil nad břevnem. V nastavení přerušil poklidnou dohrávku poločasu Dier, jehož dalekonosný pokus skončil ke smůle Spurs na tyči.

Po přestávce začali aktivněji United, kteří se v 52. minutě dožadovali penalty po Vertonghenově přistrčení Lingarda, avšak sudí Taylor do píšťalky nezafoukal. Tottenham se do šancí začal tlačit až později, Kane si přichystal míč na levačku, ale Smalling blokem zachránil hráče v červeném dresu. Po hodině hry byl Lukaku úspěšnější v hlavičkovém souboji, míč následně přebral Sánchez, který přihrávkou přes šířku pokutového území vybídl ke skórování Herreru, jenž střelou po zemi zaskočil Vorma a zařídil Manchesteru vedení.

Hřebíček do rakve Tottenhamu mohl následně zatlouct Lukaku, ale střelu z úhlu nasměroval pouze do boční sítě. V 73. minutě se pokusil vyrovnat Eriksen, jehož rána těsně minula tyč. Nebezpečně pálil na druhé straně Pogba, který opět zaměstnal Vorma. Po dalším rohovém kopu hlavičkoval Smalling vedle. Kohouti se v závěru zápasu snažili, ale pořádnou šanci na vyrovnání si nebyl schopen vytvořit. Nejblíže ke skórování byl v předposlední minutě Wanyama, ale jeho hlavička letěla vysoko nad bránu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (450)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele