11.08.2015 20:45 CET
5 : 4
po prodloužení
(3:1, 4:4)

Reportáž

Barcelona po prodloužení porazila Sevillu a získala další trofej

Velice zajímavé střetnutí nabídl Superpohár UEFA. Gruzinské Tbilisi vidělo rekordní počet branek a také fantastický comeback Sevilly, která se dokázala vzpamatovat a vyrovnat z 1:4 na 4:4. Barcelona nicméně v závěru prodloužení dokázala zásluhou Pedra strhnout vítězství na svou stranu.

Podobný úvod utkání zřejmě již dlouho nikdo nikde neviděl, během čtvrthodiny totiž byly k vidění tři branky, což by nebylo tak překvapivé, všechny góly však padly z přímého kopu. Zápas začala lépe Sevilla, po rychlé kombinaci fauloval osmnáct metrů od brány Javier Mascherano a následný přímý kop brilantně proměnil Éver Banega, přičemž Ter Stegen se za míčem pouze ohlédl.

Z vedení se ale Sevilla neradovala dlouho a i nadále hráli hlavní roli Argentinci. Ze stejné vzdálenosti jako Banega zkusil štěstí Lionel Messi a navzdory tomu, že jeho střela neměla takovou razanci, zapadla do levého horního rohu a brankář Beto se po ni natahoval marně. Zkušený portugalský gólman určitě neměl úplně čisté svědomí a zabránit mohl zřejmě i druhé brance.

V 16. minutě zahrával Messi další přímý kop, tentokráte z podstatně větší vzdálenosti. Osmadvacetiletá superhvězda zvolila nyní prudší ránu a přesto, že balón mířil na Betovu stranu, opět skončil v síti - 2:1. Barcelona byla v tu chvíli mnohem lepším týmem, Sevilla se vůbec nedokázala dostat do hry.

Další trefu přidala ve 28. minutě, po Mathieově centru zakončoval do prázdné svatyně Luís Suárez, hlavní rozhodčí William Collum ze Skotska ovšem na pokyn pomezního gól pro údajný ofsajd neuznal. Nutno dodat, že žádný opakovaný záběr jeho verdikt nepotvrdil. Na druhé straně pak byla blízko vyrovnání z ničeho nic Sevilla, jenomže míč po Cokeho centru dokázal před brankovou čárou odklidit do bezpečí Dani Alvés.

A tak znovu udeřili Katalánci. Defenziva andaluského celku naprosto zaspala, Rakitić vyslal dlouhým pasem do samostatného úniku Suáreze a i když uruguayský kanonýr svůj úprk z vlastní poloviny úspěšně nezakončil, vyražený balón po zákroku Beta doběhl, přihrál rozběhnutému Rafinhovi a novic v základní sestavě zblízka rozvlnil síť.

Krátce po změně stran vyrobil obrovskou hrubku v rozehrávce Benoit Trémoulinas, který namazal Busquetsovi, ten ještě posunul míč na Suáreze, jenž trochu se štěstím zvýšil na 4:1. V tu chvíli snad ani ten nejvíce optimistický fanoušek Sevilly nepředpokládal, že se jeho oblíbený tým ještě naplno vrátí do zápasu.

Pět minut po Suárezově brance snížil José Antonio Reyes, když si zcela osamocený na zadní tyči naskočil na povedený centr Vitola. V 71. minutě pak po dalším podobném centru, tentokráte z kopačky Trémoulinase, stáhl Mathieu k zemi Vitola a sudí Collum po poradě s asistentem odpískal penaltu. Tu s přehledem proměnil Kevin Gameiro a upravil stav na 4:3.

Vyrovnání přišlo devět minut před koncem základní hrací doby a přičinili se o to všichni tři střídající hráči. Po Marianově autu se Ciro Immobile obtočil kolem Marca Bartry, načež poslal výbornou přihrávku do pokutového území a nehlídaný Jevhen Konopljanka měl naprosto jednoduchou práci - 4:4.

Také Barcelona si ve druhém dějství vytvořila několik stoprocentních šancí, ale už nebyla ani zdaleka tak produktivní. Dvě příležitosti například nevyužil Rafinha, nejprve jeho střelu zlikvidoval Beto a o chvíli později po rohu orazítkoval břevno. V závěru ještě nebyl daleko od zkompletování hattricku čistě ze standardních situací Lionel Messi, jeho dalšímu přímáku chyběly centimetry.

Messi následně v prodloužení zahrával další volný přímý kop a přestože tentokráte trefil zeď, odražený míč okamžitě napálil znovu, Beto vytáhl výborný zákrok, jenže na dorážku střídajícího Pedra už nedosáhl a zajistil Barceloně pátý Superpohár UEFA v historii. Nic na tom nezměnil ani Coke, jehož hlavička mířila těsně vedle, a ani Adil Rami, který po vybídnutí Immobileho z pár metrů netrefil prázdnou bránu.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1412)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele