1. kolo
19.08.2023 15:30 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Florian Wirtz (© AFP)

„Nový“ Leverkusen poslal Lipsko zpět na zem. Z Čechů se představil na pár minut jen Hložek

Leverkusenu s mnoha novými tvářemi v sestavě přivítali novou sezonu německé Bundesligy výhrou 3:2 na domácí půdě s Lipskem. Po celou dobu strhujícího utkání tahali za delší konec domácí a hosté stačili pouze dotahovat. O rozhodující branku se nakonec postaral Florian Writz, jemuž v 64. minutě asistoval na perfektní zásah Jeremie Frimpong, autor úvodní branky zápasu. Z trojice českých reprezentantů byli v nominaci Bayeru pouze Adam Hložek a Matěj Kovář, přičemž první jmenovaný se v závěrečných sekundách dostal i na trávník.

Pro Lipsko nemohla začít sezona lépe, když získalo německý Superpohár na hřišti mistrovského Bayernu, který přejelo rozdílem třídy. V zápase zazářil Dani Olmo, jenž vstřelil všechny tři góly duelu. Velká výzva tak stála před brankářem Lukášem Hradeckým, jemuž na záda z lavičky dýchal mladý Kovář, který doplnil české duo v Leverkusenu teprve necelý týden před startem Bundesligy.

První velkou šanci zaznamenalo Lipsko, když ve 22. minutě Hradecký bezchybně pokryl parádní volej Benjamina Henrichse. Dvě minuty nato se ozvali také domácí a hned z toho byl gól. Victor Boniface se dokázal rychle zorientoval v soupeřově šestnáctce a přesnou přihrávkou na hranici malého vápna našel Frimponga, který bez potíží překonal bezmocného Janise Blaswicha.

Ve 35. minutě Leverkusen odskočil už na rozdíl dvou branek zásluhou Jonathana Taha, jenž se prosadil hlavou po rohovém kopu Jonase Hofmanna. O pět minut později se ale ze stejného typu standardní situace dostal k zakončení tentokrát hostující Olmo a chvíli před koncem půle snížil na 1:2 ze strany hostů.

Hned zkraje druhé půle mohl Leverkusen opět odskočit do dvougólového vedení, stoprocentní šanci Wirtze, jenž zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale neskutečně zpacifikoval Blaswich. V 64. minutě ale ten samý muž přece jen dokázal skórovat. Nádhernou přihrávkou ho našel Frimpong a mladičký německý záložník pak i s trochou štěstí přehodil hostujícího brankáře.

Strhující duel nabral na dalších obrátkách v 71. minutě, kdy se na konci vynikající kombinace vzduchem ocitl Loïs Openda a z velké blízkosti hlavou snížil. Po malé chvíli mohl belgický útočník dokonce vyrovnat, v klíčovém okamžiku se mu ale míč zamotal mezi nohama a před odkrytou bránou trefil pouze tyč.

Leverkusen tak zvládl složitý úkol a připsal si do tabulky cenné tři body. Další zápas jej čeká 26. srpna s Mönchengladbachem, Lipsko bude o den dříve hostit Stuttgart.

Autor: Livesport.cz / Adam Karmin

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele