4. kolo
15.09.2023 20:30 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Granit Xhaka (© AFP)

V předvečer Oktoberfestu se v Mnichově oslavoval fotbal. Kane při remíze napodobil legendu

Mnichovský Bayern remizoval ve čtvrtém kole Bundesligy na vlastním hřišti s rozjetým Leverkusenem 2:2. Diváci v Allianz Areně, z nichž většina se na tribuny přišla naladit na o den později startující Oktoberfest, byli už v úvodu svědky zásahu Harryho Kanea, na nějž ovšem rychle odpověděl parádní ranou z přímého kopu Alejandro Grimaldo. Anglický kanonýr čtvrtým gólem z úvodních čtyř utkání v dresu Bavorů vyrovnal počin Miroslava Kloseho, jemuž se to stejné povedlo v roce 2007. V závěru se pak oba týmy prosadily ještě jednou, přičemž hrdinou hostů byl Exequiel Palacios, jenž v nastavení proměnil penaltu. Tomu už z trávníku přihlížel i střídající Adam Hložek.

Zatímco tři výhry Mnichova nebyly pro fanoušky německé nejvyšší soutěže překvapením, stoprocentní bilanci Leverkusenu by před sezonou tipoval málokdo. Bayer v prvním kole ovládl přestřelku se silným Lipskem, pak deklasoval Mönchengladbach a Darmstadt. Pro domácí tak představovali svěřenci Xabiho Alonsa dosud největší výzvu v ročníku.

Jejich počínání v úvodu utkání korespondovalo se sebevědomými prohlášeními španělského kouče, Farmaceutům to ale paradoxně uškodilo. Až příliš odvážná rozehrávka totiž vyústila v chybu a následný rohový kop Bavorů, po němž se na zadní tyči zjevil Kane za zády bývalého rivala ze severního Londýna Granita Xhaky a bez problémů hlavou rozvlnil síť.

Leverkusen se zpod permanentního tlaku vymanil až po více než čtvrthodině. Jeho premiérové obléhání pokutového území domácích přineslo faul Thomase Müllera, jenž se přitom sám cítil být obětí nedovoleného zákroku, a z asi 20 metrů fantastickou ranou pod břevno srovnal Grimaldo.

Tato situace úřadujícím mistrem otřásla a brzy mohl prohrávat. Victor Boniface však nejprve dvě příležitosti spálil a když konečně Svena Ulreicha překonal, jeho radost zmařil zvednutý praporek asistenta rozhodčího.

Zatímco v závěru úvodního dějství byl brankář Lukáš Hradecký v neustálé permanenci kvůli několika nebezpečným hlavičkám, po změně stran měl práci až v 57. minutě, kdy tváří v tvář neskutečně vychytal Kanea. Kromě tohoto zaváhání ale jinak defenziva hostů fungovala na výbornou, a ačkoliv tomu tak dlouho bylo na úkor útočné složky hry, v 78. minutě mohl rozhodnout Florian Wirtz. Vytříbený technik ale sám před Ulreichem trefil jen pravou tyč.

Chvíli nato z hranice vápna přestřelil Boniface, a tak udeřili na druhé straně domácí. Přízemní centr z levé strany uklidil do odkryté sítě Leon Goretzka a zdálo se být rozhodnuto, jenže tomu tak nebylo. V nastavení se po faulu Alphonsa Daviese kopala penalta, kterou proměnil Palacios, hrdina posledního vzájemného střetnutí.

Zápas tak skončil smírně a oba týmy zůstaly bez porážky v čele tabulky. Bayern v příštím kole čeká 23. září souboj s Bochumí, Leverkusen se o den později střetne s Heidenheimem.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (8)

Přidat komentář
Jardman

Tady Xabi narazí

Reagovat
Ferragamo7

Niekedy sú takéto zápasy ľahšie,ako tie proti tímom hrajúcim o záchranu,ale ja budem spokojný aj s víťazstvom o 1 gól.Leverkusen bude ťažký súper,ale dúfam,že o gól vyhráme-tip 2:1.

Reagovat
DidusIneptus

Bayern vs. Bayer 1:3

Reagovat
DidusIneptus

Bayern Bayer Bonifác Bayer mistrem 2023/24

Reagovat
esmuellert

Píšu si.

Reagovat
Ferragamo7

Ak by som to mal v skratke zhodnotiť,tak prvých 20 min. sme na nich super vybehli,dá sa povedať,že sa nedostali k ničomu.Potom prišiel vyrovnávajúci gól a zrazu sme začali hrať neuveriteľne ustráchane.Nechcem zbytočne hejtovať Kaneho,ale ak hráč jeho formátu nedokáže prehodiť,alebo obstreliť zo vzdialenosti 2 metrov doslova sediaceho brankára,tak to je na zamyslenie.Na opačnej strane sme mali šťastie, že Boniface je tak zbrklý pri šanciach,ktoré si dokáže vypracovať,inak by to dopadlo zle.Penaltu radšej ani nebudem komentovať,len toľko napíšem,že ak by nastala táto situácia v súperovej 16-tke,tak by to rozhodca na ihrisku a ani rozhodca WAR ani neriešili,aby ich neobviňovali,že sporné situácie pískajú v náš prospech.Tušil som,že to bude ťažký súper a tá remíza je asi spravodlivá.

Reagovat
mil1

Připadá mi to,že se většina rozhodčích se dohodla,že udělají vše pro to,aby Bayern již nebyl mistrem.

Reagovat
Rich

Tolik penalt se už pro Bayern nepisklo, ale tato penalta byla hnus… Zariznuti v cele své kráse… Schlager je ale k… To už víme dávno, to co pískal bylo trapné…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele