Do čtvrtfinále LM postoupí... (2)

05.03.2008, 10:47
Fejetony
Schalke bude v Portu betonovat a věřit na gólové štěstí z kopaček Kevina Kuranyiho. Chelsea se usmívá, ale respektuje, Olympiacos nechce odjet s ostudou. Schuster hledá náhradu za Van Nistelrooye a bojí se osmifinálového prokletí. Luciano Spalletti si vykoukal oči při sledování záznamu z utkáni Realu proti Juventusu, Arsenalu a Bayernu, tedy týmům, které ho dokázali v minulých letech vyřadit.

FC Porto – Schalke 04

Hned úvodem je třeba připomenout jedno zajímavé číslo ze statistiky. Již v devíti zápasech Porto nedostalo na domácím hřišti gól. Trenér Jesualdo Ferreira tak o jedno utkání překonal rekord, kterého dosáhl José Mourinho v sezóně 2003/04. Dá se tedy napsat, že všechno záleží na útočnících Porta, zda dají dva góly a zajistí svému týmu postup. Ale na druhou stranu je nutno dodat, že postup Porta by znamenal první vyřazení německého klubu od portugalského v soutěžích UEFA. No a teď babo raď, jak to vsadit?!

Porto vede ligu o 12 bodů a o dalším zisku titulu je prakticky rozhodnuto. Ve středu obrany se objeví dvojice Joao Paulo - Stepanov, na krajích pak Bosingwa a Fucile. Zatímco záloha bude mezinárodni, Brazilec Paulo Assunçao, Portugalec Quaresma a Argentinec "Lucho" González, útočná trojice pochází z jediné země. Mariano González, Lisandro López a Ernesto Farias jsou z Argentiny. I když se objevují spekulace, že 5 zápasů bez vstřelené branky může nechat mimo základní sestavu Faríase a šanci dostane Maročan Takik Sektioui.

Schalke je v krizi, v Bundeslize mu patří 6.místo a to je daleko za představami majitelů a vedení klubu. Dokonce se říká, že pouze nutnost mít někoho na lavičce proti Portu zachránila trenéra Mirko Slomka od okamžitého vyhazovu po sobotní domácí prohře s Bayernem. Ten s největší pravděpodobností určí taktiku hry na jednoho klasického útočníka a tím bude Kevin Kuranyi, kterému budou pomáhat Streit, Rakitik, Kobiasvili. Zakládání akcí bude mít na starosti dvojice Jones - Ernst a zachránit vlastní branku od pohromy a udržet čisté konto, což by znamenalo postup, bude úkol pro Neuera, Rafinha, Bordona, Krstajice a Westermanna. Jistotou mezi třemi tyčemi je brazilský reprezentant Helton.

V posledních 19 zápasech Ligy mistrů hraných na vlastním stadiónu prohrálo Porto pouze jednou, vyhrálo 9x a stejný počet utkání remizovalo. Do osmifinale se probojovalo v poslednich 5 letech 4x . Na stadión Schalke 04 má Porto jen hezké vzpomínky, vždyť zde porazilo Monaco 3:0 ve finále LM 2003/2004 a získalo svůj druhý "ušatý pohár".

Německý tým má letos vyrovnanou bilanci z vystoupení na hřištích soupeřů. Prohra v Londýně s Chelsea (0:2), bezgólová remíza ve Valencii a výhra v Rosenborgu (2:0). A tak se naskýtá jediná otázka: skončí utkání 0:0, jak většina předpovídá?

Chelsea – Olympiacos

Avram Grant, hráči, fanoušci, prostě všichni okolo Chelsea, očekávají středeční zápas s optimismem. Frank Lampard ovšem nabádá ke klidu a respektu vůči tomuto soupeři, který podle jeho slov, může způsobit celou řadu nepříjemností. Anglická fotbalová federace odpustila Lampardovi červenou kartu ze zápasu s West Ham United, což sice zdánlivě nemá co do činění s LM, ale jistě to zdvihne morálku celého týmu. Vždyť Lampard se tímto vyhnul trestu zákazu startu ve třech utkáních. Remíza bez gólů v prvním utkání je jistě pro Chelsea dobrým výsledkem a pokračuje tak v neporazitelnosti v této sezóně (4 - 3 - 0). Prohra ve finále Ligového poháru s Tottenhamem patří minulosti, to zdravé naštvání odnesl W.H.U., který dostal hned "čtyřku"! Sestava by měla být optimální, tedy : Čech, Ferreira, Carvalho, Terry, Ashley Cole, Ballack, Makelele, Lampard, Kalou, Anelka, Joe Cole.

Olympiacos v lize remizoval doma s Asteras Tripolis 1:1 a jelikož stejného výsledku dosáhl také vedoucí Panathinaikos s AEK Atény, na jeho druhém místě a jednobodové ztrátě se nic nezměnilo. Svěřenci Panagiotise Lemonise byli po prvním utkání s výsledkem spokojeni, ale litovali toho, že se jim na stadiónu Georgiose Karaiskakise nepodařilo vstřelit alespoň jeden gól.

Musí se tým z Řecka cítit v roli předem poraženého? Ale kdepak, v žádném případě ne! Chelsea letos na Stamford Bridge zrovna moc nezáří. Ve skupině remizovala 1:1 s Rosenborgem a 0:0 s Valencií, porazila jen Schalke 04 a to 2:0. Jediný zápas s řeckým soupeřem na domácím stadiónu sehráli Londýňané již dávno a v dnes neexistující soutěži. Jednalo se o Pohár vítězů pohárů, sezónu 1970/71, soupeřem byl Aris Thessaloniki FC a dostal to 5:1! S Řeckem je spojena ještě jedna událost této soutěže. V opakovaném finále Chelsea porazila Real Madrid. V Aténách...

Chelsea má v této LM jeden dobrý zvyk. Nedostává na hřištích soupeřů góly. A to znamená, že již 531 minut venku neinkasovala. Tím posledním autorem gólu byl David Villa, hráč Valencie. Běžela 9. minuta... Tým Romana Abramoviče bude rovněž chtít dotáhnout šňůru bez porážky na vlastním stadiónu na magické číslo 60. V LM je to 6 výher a 6 remíz. Posledním kdo vyhrál na Stamford Bridge byla Barcelona.

Ale pozor na Řeky! V této sezóně Ligy mistrů venku vyhráli dva ze tří zápasů! V Brémách nad Werderem 3:1 a v Římě nad Laziem 2:1. A ne nadarmo se přeci říká "do třetice všeho dobrého...". Ovšem... Sedm návštěv Anglie, sedm porážek. Pohár UEFA, 2000/01, v Liverpoolu 0:2. A pak jen inkasovali tři nebo čtyři góly, celkem jich dostali 24!

Real Madrid – AS Řím

Lahůdka pro fotbalové návštěvníky nebo horor pro milovníky tohoto žánru? Jedno je však jisté: desítky miliónů příznivců Realu se budou těšit na postup do čtvrtfinále a stovky miliónů "anti Real" zase věřit v jeho vyřazení. Nejsledovanější utkání osmifinále je zde.

Jsou zde dvě věci, které hovoří proti Realu. Nebude hrát Van Nistelrooy a již 4 roky nepostoupil z tohoto kola LM. Italové se nebojí, protože jsou údajně evropským týmem, kterému se na Santiago Bernabéu nejvíce daří. Ze 3 utkání jedno vyhráli (1:0), gól dával Totti, jednou remizovali (1:1), znovu skóroval Totti, a jednou prohráli (2:4). Ale jsou zde také jiná čísla, která hrůzu nahání! Real v této sezóně LM doma 3x vyhrál a dal 9 gólů. Z posledních 25 zápasů prohrál jediný, s Arsenalem, a to ho stálo vyřazení.

Bernd Schuster nemůže tedy počítat s Van Nistelrooyem, ale do sestavy pro tuto soutěž se vrací dva hráči, kteří patří k nejlepším. Robinho a Pepe. Ten první přinese jistě nápad do hry, to je to co nejvíce Realu v posledním měsíci chybělo, ten druhý bude řídit obranu. Je tu ale ještě jedna citelná ztráta. Sergio Ramos! Kdo bude hlídat římského rychlíka Manciniho? Vypadá to, že tuto těžkou úlohu dostane Miguel Torres. V brance samozřejmě Casillas, zbytek obrany Pepe, Cannavaro, Heinze. Gago a Diarra budou pendlovat mezi obranou a středem pole a zajišťovat útočné snahy čtveřice Guti, Baptista, Robinhoa Raúl.

Francesco Totti: "Bude velice těžké postoupit přes Real, ale ne nemožné. Tento klub já velice repektuji a obdivuji!" Tak tato slova můžeme brát jako první výstrahu. Tou druhou je jistě předešlá zkušenost, se stejným výsledkem po prvním, domácím utkání. Pamatujete si? AS -ManU 2:1; ManU - AS 7:1! Totti má formu a je strašákem Realu. Tým má formu, snížil o 3 body náskok Interu v Sérii A.

Luciano Spalletti má k dispozici všechny hráče s výjimkou Cassettiho. "Jedná se o nejdůležitější zápas sezóny a výbornou zkoušku kvalit mých svěřenců! Musíme hrát kolektivně. Real je tím, kdo bude útočit a tady se naskýtá šance pro nás!" Ano, to víme všichni. Totti zakládá útok a posílá do volného prostoru na jedné nebo druhé straně létajícího Manciniho. Vyjde tato taktika?

Poslední zapás Real Madrid - AS Roma se hrál na Santiago Bernabéu v sezóně 2004/05. Domácí vyhráli 4:2 a do dnešního dne je na obou stranách celá řada hráčů, kteří v tomto utkání nastoupili. Iker Casillas, Míchel Salgado Raúl González - Totti, Simone Perrota, Christian Panucci a Daniele De Rossi.

Celkem 4x hrál Real finále LM (PMEZ) proti týmům z Itálie. V sezóně 1956/57 porazil Fiorentinu 3:1, o rok později AC Milán 3:2. Roku 1964 prohrál s Interem 1:3 a v 1998 porazil Juventus 1:0.

AS Roma v tomto ročníku LM získala na hřištích soupeřů 4 body. Prohrála na Old Trafford s Manchesterem 0:1, remizovala v Portugalsku se Sportingem 2:2 a vyhrála v Kyjevě na Dynamem 4:1.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (58)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Postup Porto, As Řím, Chelsea

Reagovat
M11

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

stačí CHELSEA včerejší zápasy vyšly, už jen Čechino a spol. a budu maximálně spokojenej ... na Porto je na postup krásnej kurs 2,2 - byla by blbost to nedat, na druhou stranu schalke hraje o hlavu svého trenéra, pokud nepostoupí - trenér končí co se týče realu, tam dneska může být absolutně jakýkoliv výsledek - lepší výchozí pozici a lepší momentální formu má AS, ale Real má zase Robinha a ten to může dneska podle mě celé rrozhodnout ... bude to hoodně zajímavé, těším se na ten zápas

Reagovat
jtbs

suhlas

Reagovat
jtbs

a Mancini da dol, Totti mu asistuje a za Realo to tam supne robinho...1-1

Reagovat
smazaný uživatel

verim Realu

Reagovat
smazaný uživatel

To je milé

Reagovat
smazaný uživatel

njn

Reagovat
Slejdy

jojo mas recht

Reagovat
smazaný uživatel

Ale kdeže postoupi Porto Real a Olympiakos!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Porto vyhraje 1:0 a bude prodloužení, Chelsea vyhraje 2:0, Real asi 2:1 a též prodložení...

Reagovat
smazaný uživatel

Porto 3:0 chelsea 1:0 a real 17:0

Reagovat
smazaný uživatel

real 17:0

Reagovat
Slejdy

ty si vtipalek ach jo

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím ti jich sedmnáct schází a je poločas.

Reagovat
Hafna

Porto - Schalke 2:0

Chelsea - Olympiakos 2:0

Real - AS Řím 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea,Real,Porto ..co chcete řešit

Reagovat
smazaný uživatel

Porto - Schalke 2:1 Chelsea - Olympiakos 2:0 Real - AS 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam že real madrid postupi

Reagovat
smazaný uživatel

Porto,Real,Chelsea ....... jinak to ani nejde

Reagovat
Slejdy

ale jde

Reagovat
smazaný uživatel

jediný co nejde je Real do čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

On dnes nehraje Inter s Liverpoolem??? kdyztak proc?

Reagovat
smazaný uživatel

Kvůli včerejšímu zápasu

Reagovat
smazaný uživatel

na tom samém stadionu může být další zápas až 48 hodin po prvním zápase. A jelikož AC a Inter mají společný stadion, tak Inter dnes hrát nemůže.

Reagovat
fantomas

a Live místo toho dohrává 2.kolo s WHU

Reagovat
Slejdy

jj

Reagovat
alegre

Odkaz: http://www.eurofotbal.cz/clanky/do-ctvrtfinale-lm-postoupi-1-48118/ Na toho osmého si budeme muset počkat celý týden, protože Inter a AC Milán nemají peníze na vlastní stadióny, a pak že jenom Slavia!, a podle pravidel UEFA se nesmí hrát 2 zápasy na stejném místě dříve než za 48 hodin.

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte pls někdo kterej z těch zápasů dnes vysílaj na tv2?dík...

Reagovat
smazaný uživatel

Real davaj na 2 a Chelsea na 4

Reagovat
smazaný uživatel

S tema Budejkama jsme se neshodli(nehraje Prochazka takze jedine ze by je podcenili) ovsem presne vysledky nam sedi pekne.Real s Chelsea jsem tak i vsadil a za 20,-to dela 1120,-.Jinak hlavne aby byl dobry fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Real - ASR 1:2 !! .. Chelsea - Pireus 3:0 ... Porto - Schalke 1:0 a na penalty jde dál porto ..

Reagovat
Slejdy

verim tomu covece

Reagovat
smazaný uživatel

vidím to na Real - to mi přijde jasný , ikdyž maj manko... Pak Porto, ale nevím si rady s chelsea - ti kluci jsou nevyzpytatelní a co je horší tak proti nim stojí ještě nevyzpytatelnější mužstvo , které navíc nemá co ztratit- bude se na co dívat

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě bude Chelsea - Olympiakos taktická bitva...podle mě to nebud emoc ke koukání,to spíš už ten Real...Chelsea vykope 1-0 vyhru

Reagovat
smazaný uživatel

jj souhlas , sem to myslel jako na celkový dnešní program ... Chelsea nehrála pohledný fotbal ani za Mourinha , natož tedkom.... Takže na tom se nic nemění

Reagovat
smazaný uživatel

Real dnes vyhraje a pak se rozjede az do finale a tam se stane uz podesate vitezem LIGI MISTRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Do čtvrtfinále by Real doklopýtat mohl.

Reagovat
alegre

Reagovat
Shevchenko

Ale snad se tak nestane.

Reagovat
smazaný uživatel

No to jsem teda zvědav, jak si pravá strana Realu poradí s Mancinim a Tonettem.

Reagovat
Slejdy

Reagovat
Shevchenko

Porto musí vyhrát!

Reagovat
alegre

Lahůdka pro fotbalové návštěvníky nebo horor pro milovníky tohoto žánru? Jedno je však jisté: desítky miliónů příznivců Realu se budou těšit na postup do čtvrtfinále a stovky miliónů "anti Real" zase věřit v jeho vyřazení.

Reagovat
dadoprso

Věřit? My už slavíme

Reagovat
Shevchenko

Paráda!

Reagovat
Shevchenko

Nevíte někdo co to znamená Schalke ?

Reagovat
dadoprso

Schalke je část města Gelsenkirchen. Třeba něco jako Žižkov v Praze.

Reagovat
Shevchenko

Jo díky

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti Schalke? že do něho furt jebeš...mimochodem co znamená Porto?

Reagovat
Shevchenko

Ty vole nic nechápeš

Reagovat
smazaný uživatel

ne nechápu. Ale můžeš mi to vysvětlit

Reagovat
Shevchenko

Schalke je ve městě Gelsenkirchen, já ale nevěděl co to vlastně znamená Schalke, Dado Pršo mi ale vše vysvětlil viz výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

Je to doma!!! Si pamatuju jak tady cca před 2 týdny u jakýhosi článku všichni tvrdili jak je Neuer jen mediální hvězda...doufám že se dneska dívali!!

Reagovat
alegre

Bude ve 1/4 finále hrát Anflie proti zbytku Evropy? ManU, Arsenal, Chelsea (Liverpool) - AS Roma, Barca, Scalke, Fenerbahce?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele