Doufal jsem, že nominace přijde, je to pro mě vrchol kariéry, uvedl Kušej

13.11.2023, 17:58
Aktuality

Když útočník Vasil Kušej před dvěma týdny pomohl Mladé Boleslavi brankou a asistencí k ligovému vítězství 3:1 nad Spartou, spoluhráči v legraci na jeho místo v kabině umístili logo české reprezentace. O pár dnů později se třiadvacetiletý ofenzivní univerzál premiérové pozvánky na národního A-týmu skutečně dočkal a mužstvem se dnes začal chystat na závěrečné zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku a s Moldavskem. Na tiskové konferenci uvedl, že věří, že od trenéra Jaroslava Šilhavého aspoň na několik minut dostane šanci.

"Když jsem po zápase se Spartou přišel do kabiny, někdo z kluků mi tam na moje místo vytiskl obrázek loga reprezentace. Tak jsem se tomu smál a říkal jsem, že je to dobrý vtip. Když pak skutečně nominace přišla, tak mi všichni gratulovali. Byli rádi," uvedl Kušej.

V probíhající ligové sezoně má na kontě šest branek a čtyři asistence a s Mladou Boleslaví figuruje na průběžném třetím místě neúplné tabulky. "Nějak tajně jsem věřil a doufal, že by teď ta nominace mohla přijít. Takže jsem za to rád, určitě je to dosavadní vrchol mé kariéry. Mám pocity radosti a štěstí," řekl Kušej.

"Žádné náznaky jsem neměl, dozvěděl jsem se to až po tiskovce. Po tréninku jsem přišel do kabiny a měl jsem na telefonu několik zpráv. Tak jsem se podíval a zjistil, že jsem v nominaci. Jsem strašně rád za to, že jsem dostal takovouhle příležitost. Jsem na to neskutečně pyšný a hrdý a doufám, že se sraz povede. Doufám, že nějaké minuty odehraju a pomůžu týmu," doplnil.

Do nominace mu zřejmě pomohl i fakt, že je typologicky odlišný od většiny českých útočníků a může hrát na více postech v sestavě. "Určitě trochu vnímám, že moje silné stránky jsou trochu jiné než u některých jiných křídelních hráčů. Tohle trochu mohla být věc, která mi mohla pomoci k nominaci," prohlásil Kušej.

Ještě před rokem hrával jen za druholigový Prostějov. "Je to neskutečné, když si vzpomenu, že rok zpátky jsem byl v druhé lize. A teď tu najednou sedím v reprezentačních věcech po premiérové pozvánce a čekají nás poslední zápasy v kvalifikaci o Euro," poznamenal Kušej.

Prošel mládežnickými reprezentacemi a v létě se představil na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. "Výsledkově jako týmu se nám nepovedlo, ale mně osobně hodně pomohlo a posunulo mě dál," prohlásil Kušej.

Na prvním srazu "áčka" potkal několik hráčů, s nimiž hrával za mládežnické reprezentace. "Popravdě jsem byl před příjezdem hodně nervózní. Některé kluky tu znám z dřívějších reprezentací. Věděl jsem, že tu mám někoho, s kým si teď budu mít co říct. Že nebudu zase úplně tolik nervózní a že mi mohou pomoci se adaptovat do týmu," řekl Kušej.

V létě se o něj zajímal nizozemský Utrecht, přestup ale nakonec nevyšel. "Tajně jsem doufal, že to ještě vyjde. Zbývalo pár dní do konce přestupového období. Připravoval jsem se ale i na nejhorší možnost. Hodně rychle jsem to hodil za hlavu. Kdybych to nějak držel v sobě, hrál bych třeba špatně," uvedl Kušej.

Nedotažený přestup probíral i s mladoboleslavským trenérem Markem Kuličem. "Řešilo se dost, hodně jsme o tom diskutovali. S vedením a trenérem (Markem Kuličem) jsme si to vyříkali a hodili to za hlavu. Trenér mi dává (na hřišti) volnost, daří se mi, jsem za to rád. Říká, že jsem hodně podobný typ jako on. Ve většině věcí jsme v podstatě stejní," řekl Kušej.

Myšlenkami na případný zimní přestup se nezabývá. "Jsme domluveni s agentem, vedením i trenérem, že do posledního zápasu nebudeme nic řešit. Jestli se něco rýsuje, to vůbec netuším. Soustředím se na Boleslav a svoje výkony. Máme dobře našlápnuto, abychom třeba mohli uhrát i poháry. Případně je možnost i takováhle," uvedl hráč, který se aktuálně dělí o druhé místo mezi střelci v této ligové sezoně.

Autor: ČTK

Komentáře (70)

Přidat komentář
wwwx

180 minit na lavičce, to je docela smutnej vrchol kariéry.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
delfin

Vůbec nechápu, kde se to v něm bere. Ale to asi ani on.

Reagovat
Feind

23 let a uz na vrcholu

Reagovat
Beči

Nalijme si čistého vína, jeho statistiky nejsou na ofenzivního hráče nijak oslnivé, ale zase typologicky je to hráč, kterých moc nemáme, takže nominace za mě v pohodě. Ať se daří

Reagovat
Strakosha

Letos v lize 12z 6+4 to pro tebe není oslnivé? Kurva, v jakých žiješ relacích?

Reagovat
kattos

Reagovat
Beči

Myslel jsem samozřejmě širší kontext, letos se mu daří, o tom žádná.

Reagovat
Greny

V lize 25 zápasu 9+4 ... Nevím co víc po něm zde lidí chcou

Reagovat
Pablos

28z ( 10+4) celkem v 1.lize

Reagovat
Kucka

Reagovat
ACSeRw!n

tak neni to Haaland

Reagovat
10

teď jsem si říkal, co to ten Sionko mele...

Reagovat
Nadržený šimpanz

Mandous - Holeš, Zima, Bořil(dodatečná nominace) - Coufal, Souček, Masopust, Provod - Kušej, Chytil, Jurečka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Pablos

Jurečka by taky musel dostat dodatečnou

Reagovat
Blasphemer

vítězná

Reagovat
VersaceChain

super

Reagovat
Salfovic

Ano, jeho nominace je vrchol.

Reagovat
delfin

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
kattos

Jesus co vám zase vadí

Konečně nějaká změna někdo novej. Kušej má dobré statistiky tak proč ne

Reagovat
delfin

Reagovat
Salfovic

Nic, to byla jen taková jazyková hříčka.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
doshcz

Priske rikal ze vedouci tymu na hrace soupere nema co mluvit, ale zkousite to dobre.

Reagovat
doocetung

No za mě je teda normálnější mluvit na hráče, který se plouží ze hřiště dvě hodiny a gestikuluje trapárny na druhou lavičku, než celý zápas jebat do čtvrtého rozhodčího který tam chudák jen dvě hodiny stojí, vyslechne si snad všechny sprosté slova v několika jazycích a nakonec za to zkásne 2500,-

Reagovat
Marisic

„Nestalo se to poprvé. S tenzemi mezi střídačkami se setkáváme skoro v každém ligovém utkání. Proč to tak je? Na to neumím odpovědět. Někdy je tam nedostatek respektu. Vedoucí týmu by určitě neměl mluvit na hráče soupeře. Proto jsem to s ním řešil. Trenéři a asistenti si můžou vyměnit názory, ale vedoucí by měl hráčům vyjádřit více respektu. Posuzuju to podle toho, jak se chová ten náš. V prostředí, odkud pocházím já, se tohle neděje. Milujeme fotbal, děláme ho s vášní, s emocemi. Je logické, že se lavičky někdy rozčilují. Někdy taky nejsem úplně pyšný, když zpětně vidím, co jsem dělal na střídačce.“

chtělo by to umět číst

Reagovat
Greny

Není vedoucí mužstva Sparty Baranek ? Nemlatil se nedávno malém na hřišti s Řehákem??

Reagovat
Marisic

tak řehák není hráč, tam to byl poctivej souboj vedoucí na vedoucí

ne ale jako Baránek je normál docela mírnej, co jsem tak zachytil. To derby upřímně nevím, co se tam dělo

Reagovat
John Obi Mikel

Vždyť šli uklidňovat situaci

Reagovat
doocetung

to mě nepřestane bavit jak si vzpomenu jak tam ten Řehák letí v trenkách jak smyslů zbavený a borec řekne že to neviděl ale určitě tam šel maximálně uklidňovat situaci

Reagovat
mistr129

Přiznávám chybu, ale tohle vyjádření je snad ještě horší

De facto říká "my se chováme jako totální vidláci, ale zrovna náš vedoucí je v pohodě týpek, tak očekávám slušné chování i od ostatních vedoucích"

Reagovat
doocetung

Reagovat
Marisic

tyjo to s těma vidlákama je hodně svébytnej a křečovitej výklad, ale tak když se chce, dá se všechno překroutit

Já to spíš čet tak, že jeho zkušenost z ciziny, kterou na rozdíl od zbytku ligy má, je taková že prostě vedoucí týmu tam má jiný úkoly než se hádat s druhejma. Trenéři naproti tomu se běžně i v cizině s rozhodčíma, případně mezi sebou, případně s hráčema hádaj.

Reagovat
Bakary3

Ač mám priskeho rád, tak já to čtu tak, že se vykresluje jako gentlemana, prostředí odkud pochází jako křišťálove čistý a pravidla, jaká tedy očekává, účelové popsal tak, aby z nich vylezl dobře - my máme vedoucího v pohodě, ostatní taky nemůžou.

Já jsem sice trenér a taky bych neměl na hráče co mluvit, ale nejsem vedoucí, tak můžu.

Tohle je prostě směšný.

Tak ať řekne jasne funkcionáři se baví jen spolu, hráči stejně tak, nazdar.

Reagovat
Marisic

tak popsal svou zkušenost a sám řek že sám občas ulítne. Účelově mu nejdřív napasovat něco co absolutně neřek a pak to ještě hájit tím že ten výklad posuneš úplně jinam je docela ubohý, byť zrovna od tohodle účtu nepřekvapivý.

Ale jako ano, Priske to samozřejmě řekl tak, aby z toho nevyšel jako pokrytec, protože pak by mu zas chytrý účty jako výše vytkly, že je pokrytec. Za mě třeba má tyhle nadměrný emoce laviček projevovat jen hlavní trenér, ten od toho má tu svou zónu a z ciziny je to běžný. V Česku mi občas přijde, že si na lavičku vemeš gang, kterej tě kryje a pak se z toho přeřvávání stane vyloženě kolektivní úsilí. V tomhle náš realizák není jinej, Lars Friis se taky nedrží vzadu.

Reagovat
Bakary3

Jo, souhlas, že by jen spolu a jen spolu měli komunikovat hlavní trenéři.

Všichni okolo na lávce at drží hubu.

Na druhou stranu, oni i hráči provokují a pak někdy chápu, že i ti ostatní vylitnou, no

Je to fotbal, ty emoce tam jsou... Nějak se to hlídat a případně trestat musí, ale zas jiný to nikdy nebude.

A to, co říká Priske, že on to tak nezná... Ale no tak...

Reagovat
doshcz

mi teda prijde ze by to melo bejt mezi trenerama, max asistentama a naky dalsi ocas z realizaku tam nema co nacvicovat

Reagovat
mistr129

Když tedy budu mluvit za Slavii, tak asi budu radši když se k čemukoliv bude vyjadřovat Vlček než Řehák

Reagovat
doshcz

Reagovat
mayday

Jestli na klíčový zápasy kvalifikace o postup na Euro povoláváme Chorýho s Kušejem, tak je něco prostě hodně špatně.

Šlo to hodně dolů.

Reagovat
Spalovač šancí

Furt lepší chorej Kušej než zdravej Kopic

Reagovat
delfin

Reagovat
bartes

tím chtěl říct, že lepší zkušenější hráč s poměrně stabilní formou než úplný nováček, viz Chytil a jeho vyhoření. Šilhavý dělá vše pro to, aby to hráči zase podělali. Přitom tam dřepí x let. Kušeje měl zkoušet proti Faerům, klidně v základu, a ne teď proti Polsku.

Reagovat
1joni

Reagovat
doocetung

Vždyť proti těm Faerům to byl 100x důležitější zápas než teď proti Polsku .. a stejně nechápu co by se jako mělo zkoušet pod Šilhavým .. jestli někdy hrál fotbal a bude rozumět taktickým pokynům "Jedu,jedu,jedu!" Tak je v pohodě

Reagovat
Marisic

hloupost, Kušej po slušným jaru a euru u21 pokračuje v dobrých výkonech, není důvod ho nepovolat. Z menších týmů ligy se vždycky někdo v repre objeví, typu svýho času Pešek například. Druhá věc je, že tydle kluky měl zkusit když jsme mělí třeba ten přátelák s maďary.

Chorýho nikdo nemá rád sice, ale má 2 metry, takže čistě typologicky se může repre hodit.

Reagovat
doocetung

doufám že tuhle argumentaci použije Franco na rozhovoru před zápasem.. "Pane trenére , proč jste se rozhodl dát do základní Chorého ?" "Má dva metry, to se nám může hodit"

Reagovat
Marisic

tak do základu snad ne, ale když třeba budem ke konci polákům zoufale potřebovat dát gól, tak snad pro změnu nestáhne všechny schopný hlavičkáře jako proti Albánii, ale místo toho ten Choras se může do vysokejch balonů docela hodit.

Obecně jde spíš o to, že tam je presující Kuchta, vysokej ale taky rychlej a náběhovej Čvančara. Obří hlavičkář typu Chorýho se fakt může hodit

Reagovat
doocetung

Jo já s tím souhlasím a vlastně mi to asi ani zas až tak nevadí, ale je to prostě v prdeli kam se ta repre dostala když se povolá hráč jen proto že má dva metry , a to se může proti betonujícím moldavcům za stavu 0:0 na konci hodit

Reagovat
Marisic

popravdě mi to přijde jako docela normál i na vysoký úrovni, prostě chceš mít různý typy frajerů pro různý situace a že ke konci když potřebuješ uhrát body tak prostě sypeš dlouhý balony na hlavičkáře do vápna. Navíc Chorý ani tak zlej fotbalista není, oproti Jurečkovi co dostával povoláváky na předchozí srazy například a nepřinášel lautr nic navíc ani ty centimetry to hodnotím jako progres

Reagovat
doocetung

Jo asi jo, radši ho než Jurečku.Ale nejradši budu když nebude potřeba ho tam dávat a za celý sraz ho uvidím max na lavičce.. Já jsem na tyhle mrdky, co si hrajou na Alfy a pak při doteku na krk se tam válí a brečí jak kdyby ho skalpovali, totálně alergický, kór u takových dvoumetrových kopyt to pak vypadá komicky. A úplně nejradši mám když dá někomu loket a s tím jeho xichtem se tomu tomu diví jak kdyby viděl mimozemšťany

Reagovat
Marisic

jo tak kdyby to byla nominace mejch oblíbenců tak tě můžu ujistit že by se taky nedostal

Reagovat
bartes

zrovna Chorý mohl být v těch zápasech proti Faerům nebo Moldavsku platný, tzn. do zavřených obran na centry.

Teď proti Polákům ho tam může dát na posledních 15 minut.

Reagovat
Reggie

Proč Kušej?

Reagovat
kylo ren

This is my sen

Reagovat
Firkraag

Jsem myslel, že je to Ukrajinec

Reagovat
ACSeRw!n

jenom svetskej

Reagovat
Uwe háže buly

No od pohledu jo

Reagovat
Frank Lampard 8

OT: https://infotbal.cz/pesir-volal-cvancarovi-proc-si-nekdo-mysli-ze-hrac-z-bundesligy-musi-byt-v-narodaku/

Pešír se označil za „pravou ruku“ trenéra Šilhavého směrem do kabiny i k vedení FAČR. Když se před několika týdny jednalo o možném odvolání celého realizačního týmu a následně se upravovaly smlouvy, byl to právě Pešír, kdo tato jednání s výkonným výborem vedl.

„Chtěli jsem z toho trenéra trošku vystrčit, aby myslel na fotbal a přípravu na další zápasy,“ vysvětlil Pešír.

Jeho role u reprezentace v posledních letech nabrala na nečekané důležitosti. Dokonce si s trenéry rozdělil komunikaci s jednotlivými hráči. Byl to on, kdo Tomáši Čvančarovi oznámil, že nebude v nominaci. I když se to po několika dnech zase změnilo.

Reagovat
PalibrkUros

Ten si myslí, že je snad mozek lidstva tenhle idiot... Všechno rozesrat, dělat problémy. Ten by měl letět jako první

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Nuno čomes

Tak v článku na infotbal píšou, že Čvančarovi volal pan manažer Pešír, že nebude v nominaci. Že potřebuje zvláštní péči. Asi je všem jasné, co by si od něj Franco vyslechl Každopádně ho původně nepovolají kvůli sportovního hlediska, ale po snad 4 dnech ho trenérský tým v mužstvu chce, protože to je prý skvělý hráč..

Já ti nevím čéče, ale tomuto vyjádření vůbec nevěřím. A určitě nebudu jediný

Reagovat
dondinho

Včera není dnes, sportovní hledisko se během 4 dnů jednoznačně zlepšilo! Pan manyžer Pešír dělá vše přesně podle plánu !

Reagovat
Kaspar

Dela jeste nejaka dalsi repre tiskovky s lahvacema?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele