EUROFOTBAL DENÍK (1)

21.08.2006, 20:31
Fejetony
Dáte ruku do ohně, že vám v uplynulém týdnu neuniklo nic, co se šustlo v říši fotbalové? Fotbalový funkcionář nikdy nespí, takže není dne, aby se něco neudálo. Pro připomenutí některých ožehavých i méně důležitých témat slouží můj deník. Takže račte vstoupit.

Pondělí

Na lavičce náhradníků se dají dělat různé věci. Můžete bloumat očima po publiku a hledat, jestli se na vás přišla podívat tetička z druhého kolena, můžete třeba kritizovat hráče, hrajícího na vašem postu, že vy byste řešili danou situaci rozhodně lépe. Nebo se můžete i jen tak nudit, přemýšlet o ničem a čekat na trenérovo toužebně očekávané "připrav se".

Francouzský záložník Vikash Dhorasoo takové problémy však neřeší. Na mistrovství světa si krátil dlouhou chvíli tak, že jeho počínání hnulo pánům z vedení fotbalové federace galského kohouta žlučí. A čím že to zaháněl nudu? Vzal si na lavičku kameru a točil a točil... Spoluhráči měli z jeho počínání pochopitelně veselo, ale lišák Dhorasoo měl už tenkrát své plány. Získaný materiál chce totiž použít na svůj film Náhradník, na kterém spolupracuje s režisérem Fredem Pouletem. Svaz se tímto jednáním cítí poškozen a začíná celou situaci vyšetřovat. Dhorasoo totiž nikde nenahlásil, že natáčení není pouze pro jeho domácí filmotéku, nýbrž je komerční. Já mám ale rozhodně, nehledě na úzkoprsé úředníky z francouzského svazu, jasno v otázce, kdo si pomašíruje pro Oscara za nejlepší kameru...


Úterý

Pavel Nedvěd (opět) oznámil, že končí s reprezentací. Tentokrát už prý ale bohužel nadobro. Nějak jsem doufal, že opět předvede své divadlo se šťastným koncem s názvem "Vrátí se Nedvěd do reprezentace?" které se dělilo na minimálně osm dějství, označovaných ne, ne , nevím, ano, nikdy jsem neřekl ano, ne, možná, a tak já se vrátím na baráž a pak uvidíme, ale teď je z Nedvěda cítit, že zápas se Srbskem má být skutečně jeho posledním.

Je to každopádně škoda. Končí symbol jedné fotbalové dekády. V civilu pro mnohé možná náfuka, či primadona, na hřišti však bez diskuze jezdec a bojovník, který slovo vzdát nezná. Jen si tak ale říkám, co bude asi Pavel dělat, když bude mít v Turíně tolik volného času. Žádné poháry, žádné mezistátní zápasy... No, ale možná mám zbytečné obavy a manželka Ivana ho pořádně zapřáhne, třeba do domácích prací.


Středa

Málokdo asi čekal, že se Srbskem prohrajeme. Úvod zápasu spíše naznačoval, jak svého soupeře přejedeme. Jenže stal se pravý opak. Nový srbský tým přejel nás. Trenéru Brücknerovi se dostalo před kvalifikací pořádného políčku. Jeho dřívější vychloubání o propracované obraně, standardních situacích a velice silné záloze znějí po dnešku jako špatný vtip.

To, že ve hře naší obrané čtveřice není něco v pořádku, bylo vidět už na mistrovství světa. Jediný, kdo si toho nejspíše nevšiml, byl naneštěstí Brückner. Kam se poděla tolik obdivovaná elegance a bezchybnost šéfa Ujfalušiho? Vždyť na stoperu hoří jak papír. A proč Grygera s Jankulovskim zapomněli, že krajní obránce se může občas vydat na nebezpečný únik po lajně? Bylo to přeci jen přátelské utkání, tak proč Brückner, který podle svých slov má o hráčích dokonalý přehled, nepřehodí Grygeru a Ujfalušiho a nevyzkouší je na postech, kde nastupují v klubech? Ach ano, patrně proto, že jejich kluboví trenéři fotbalu patrně moc nerozumí...

A silná záloha? V Rosickém určitě, ale kdo další? Piták vpravo rozhodně nepřesvědčil, to Sionko na druhé straně sice létal jako Fénix, jenže bez úspěchu. Plašil odvedl své tradiční neviditelné nic, za které byl tolik v médiích po mistrovství tak chválen a Kováčovi zápas nesedl vůbec. Jediný Polák dává tušit, že by mohl pomoci Rosickému držet prapor záložní formace v zajetých kolejích. Ale jeho "blikanec" ze zápasu s Itálií je pořádné varování, čeho je blonďatý dispečer hry ještě schopen.

Sice mě stále baví číst o tom, jaký je trenér Brückner filuta, že má v rukávu spoustu netradičních řešení standartních situací, ale nevzpomínám si, kdy naposled z nich naši reprezentanti něco vytěžili. Možná mám ale jen špatnou paměť.

Něco pozitivního zápas přeci jen přinesl. Marek Kulič ukázal, že máme v naší lize útočníka světové třídy. Jeho nápady motaly hlavy celé obraně Srbů. Nezbývá, než doufat, že mladoboleslavský technik dostane pozvánku i na kvalifikační utkání.


Čtvrtek

Německé národní mužstvo porazilo Švédy. Hráči ale zaznamenali ještě jedno, pro ně asi důležitější vítězství, které jim dost možná udělalo větší radost. Už nebudou muset nosit na mezistátní zápasy kopačky Adidas, ale budou si moci vybrat svoji obuv, na kterou jsou zvyklí z klubů. A za kterou dostávají i nemalé peníze.

Sice se říká, že umění není v botách, ale v nohách a že kopačka samotná fotbalistu neudělá. Ale dovedete si představit Popelku v botaskách? Vždycky radši sáhne po střevíčcích, protože je na ně zvyklá. Stejně volí i fotbalista, protože není nad pořádně prošláplou botu a navíc, když při každém jejím nazutí zacinká od sponzora pěkný pytlík "éček", není už vůbec co řešit.

Zpráva mi udělala radost už z toho důvodu, že alespoň v něčem jsme před Němci. Naši fotbalisté už výhodu vlastního výběru obuvi znají hezkých pár let. Němci se od nás mají zkrátka stále co učit...


Pátek

Pákistánci slaví. Vedení svazu zrušilo nařízení, podle kterého nesmějí muži navštěvovat zápasy tamní ženské ligy, která startuje do svého druhého ročníku. Otázkou je, proč se vedení odhodlalo k takto závažnému rozhodnutí. Buď na holky nikdo nechodil, nebo chtějí touto cestou pozvednout trochu kvalitu. Fotbalistky se budou přeci jen více snažit, když ucítí přítomnost nějakého toho muže.

Dalším logickým krokem nejspíš bude, že na třetí ročník se pánům povolí sundat z hlavy šátek a otevřít oči. Teď ale vážně, nebylo by špatné vymyslet něco podobného i v naší lize, i když naopak. Stálo by za pokus pouštět jedno kolo do ochozů naší nejvyšší soutěže pouze ženy. A když si představím, že bych v televizi takové utkání sledoval, stálo by tradičně za starou bačkoru, modlil bych se alespoň za nahého exhibicionistu na hřišti. Pardon, vlastně exhibicionistku...


Sobota

Henrik Larsson, útočník Helsinborgu je opět ve středu zájmu. I když asi z malinko jiného důvodu, než by si sám přál. Ve čtvrtfinále švédského poháru udeřil protihráče Jona Jonssona tak silně do žaludku, že nemohl pokračovat v zápase. Jenže ostuda není jediné, s čím se bývalý střelec Barcelony bude muset potýkat. Byl totiž obviněn z napadení, takže bude muset patrně obhajovat svůj čin i u soudu.

Larssonova verze je, že se snažil protivníka ze sebe pouze setřást. Takže se vlastně nic zas tak hrozného nestalo. Dá se dokonce říct, že Larsson přišel na to, jak se bránit osobní obraně. Praštíte vašeho strážce, pokud možno vší silou do břicha a je po problémech, jste volní. Možná si Švéd vzpomněl na Dominika Haška, jak si sedl na záda Martina Šíly a bombardoval jeho zátylek jedním krosčekem za druhým. Šíla si totiž také dovolil "hvězdu" omezovat v pohybu po hřišti.

Švédská justice pracuje ale malinko jinak než ta naše, takže lze očekávat, že veřejně prospěšné práce a mastná pokuta Larssona nemine.


Neděle

Bylo nebylo, fotbalové lize vládly od prvního do posledního kola dva kluby. Vlastně jeden, Sparta, Slavia jenom jednou, jaksi omylem... Ale zazvonil zvonec a pohádky je konec. Obě dvě pyšná pražská S mohou zatím jenom vzpomínat, jaké že to je, když je od zbytku ligy dělil propastný výkonnostní a bodový rozdíl.

Sparta pokračuje v loňském tápání a příliš nepomohla ani změna rozestavení na tradiční 4-4-2. Jakoby tím trenér Griga rezignoval na své metody. Sice tři body zůstaly na Letné, ale porazit slabou Příbram pouze o gól, který padne ještě za dvě minuty devadesát, to není rozhodně důvod k chlubení. Slavie vypadá sice herně lépe než Sparta, ale druhá prohra za sebou brzdí její vcelku solidní ligový start.

Loňská sezóna tedy nejspíš nebyla nějakým výpadkem mocných, ale spíše varováním, že v lize končí panování Prahy a tón bude udávat severní vítr z Liberce. Ještě aby svoji výkonnost tým z Podještědí potvrdil v Moskvě a premiérově tak vstoupil do milionářské smetánky jménem Liga mistrů...


A na závěr taková malá anketa. Napadá vás nějaký trefný název pro tento deník? Pokud ano, tak do diskuse s ním!

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co týden dal

Reagovat
smazaný uživatel

sedm, čili sedm dní

Reagovat
HOST*gainer

7 dni cili tejden

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze ten nazov co je je akurat...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, že zatim nejblbější návrh na název má Shevchenko.

Co takhle Eurotýden??

Možná byste za to dostali dotace od EU...

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.elmundodeportivo.es/mundo-img/20060821a/

60_archivo55_graphic_10_1_2_20060821_YKAP21.EPS.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Zvláště Messiho karikatura je povedená

Reagovat
smazaný uživatel

A proto se tomu říká karikatura.

Chtěl bych opravdu vědět, jak by si na portrétu autora vypadal třeba ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Co jako je?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic...Jen že si na mě tak svůdně mrkal s tím Messim, tak jsem vypěnil.

Jinak, chápeš o co v té karikatuře jde?

Reagovat
smazaný uživatel

Moc by mě zajímalo, kdo je ten předposlední v tom autobusu...Žeby Iniesta.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdá se.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě chápu... A docela mě mrzí a zároveň trochu baví, že vy (téměř všichni fandové FCB tady) hned ve všem vidíte nějakou narážku nebo provokaci, skoro jako by jste z toho měli komplex... Takže když mě jenom pobaví povedený obrázek Messiho (narozdíl třeba od Ronaldinha, jehož kreseb už jsem viděl nepřeberné množství a to mnohem lepších výtvorů), tak v tom hned zase něco hledáte...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak promin, doufám, že mi odpustíš. Moje chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Larsson je opravdu charakter

Reagovat
smazaný uživatel

Znáš se s ním osobně?

Reagovat
smazaný uživatel

Neznám, ale musíš hledat opravdu hodně dlouho, abys mezi normálními lidmi našel někoho, kdo dává rány do žaludku.

Reagovat
smazaný uživatel

A tys to viděl? Nebo jsi to jen slyšel? A slyšel jsi to přímo od něho? Trošku pochybný charakter máš spíše ty, když hodnotíš jiné jen na základě nějakých domněnek...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kyslíku to zas neni domněnka.

Reagovat
smazaný uživatel

Já četl jeho vyjádření, má stejnou váhu jako vyjádření toho, kdo ho obvinil, takže si pořkám na to, ja kse to vyřeší. To by měl udělat každý, existuje totiž něco jako "presumpce neviny", což vám očividně nic neříká...

Reagovat
smazaný uživatel

Sice má, ale to mi chceš říct, že se tam ten dotyčný zkácel na zem schválně? Měl nějaký teatrální výstup, nebo mu snad bylo špatně od žaludku?

A co teda říkal? Ja jsem četl, že ho chtěl podle svých slov setřást.

Možná to nebylo úmyslné, ale pochybuji.

Reagovat
smazaný uživatel

Tys nidky neviděl fotbal? souboje jsou naprosto nromální, na zemi leží každý zápas několik hráčů a nikdo neříká, že simuluje, ani že ten druhý "je charakter..."

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda s tím "pochybuji" jsem to přehnal když ani jeden z nás ten incident neviděl.. Mě je celkem jedno, co udělal. Ja ho budu uznávat pořád stejně - JAko výborného playera, který nám hodně pomohl.

Ted jsem si taky vzpomnel na loket Ronaldinha jednomu borcovi co ho hlídal a úmyslné to nebylo, jen se neštastně ohnal..

Reagovat
HOST*

Četl jsem o tom, ze strany Larssona je to neomluvitelné, ale!!... Na druhou stranu charakter určitě má, což všichni poznali v Barce, kde si ho jen a jen pochvalovali i co se týče jeho vlastností..

Proto ho například Rijkaard chtěl tak moc udržet....

Stejně jako Zidane. Myslíš si, že Zizou je nějaká bezpáteřní svině?

Ja si rozhodně myslim, že ne. A to měl těch zkratů nepočítaně. Ono je těžké hodnotit člověka zato, co udělá v hecu na placu. Když se třeba takový Zidane angažuje v různých charitách, propaguje fotbal u mládeže a na veřejnosti , v médiích se jeví jako sympatický fotbalista.....

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem psal já, zapomněl jsem se přihlásit...

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to neomluvitelné, pokud se to potvrdí, ten přítomný čas je tam trošku mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím souhlasím, bohužel to asi nikdy nebude vidět.. Myslím, že Henke je takový kalibr, že jestli to udělal, tak se k tomu přizná..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale, ale. Ja jsem četl, že se přiznal, že ho udeřil, chtěl ho ale jen setřást.

Reagovat
smazaný uživatel

což se děje každý zápas...

Reagovat
smazaný uživatel

PRotože nikdo z nás ten souboj neviděl, tak nevíme logicky jak to bylo. Třeba neúmyslné, neštastné udeření... A třeba taky se po někom ohnat do břicha taky není nějakej dobrej počin, zvláště když nemohl frajer po tom souboji dohrát utkání. Tak to asi musela být pořádná pecka.....

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ho chtěl jenom odstrčit, jak píšou, tak asi nemá odhad na úder, že toho druhýho odnesli. Viděl někdo aspoň fotku? Pokud ho držel zezadu, tak bych Larssonovi i věřil, ten druhý hráč to mohl koupit do uvolněného břicha, to udělá velkou paseku... Pokud nějak jinak než zezadu, pak už by to bylo ožehavější...

Reagovat
smazaný uživatel

akoze v poslednej dobe ty futbalisti co som si myslel ze uz dostali rozum ma dost prekvapili vid zizu henke:D

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.metacafe.com/watch/114326/

balon_de_oro_2005_www_ronaldinhocrack_com/

Povedené video, posuďte sami.

Reagovat
smazaný uživatel

Přímo luxusní.

Po tomhle musí i Maxim s xx uznat, že Zlatý míč je ve správných rukou, stejně jako dvě ceny FIFA pro nejlepšího oftbalistu planety.

Reagovat
smazaný uživatel

Laporta je vítěz, olé! Nakonec dobře, že to tak dopadlo, volby teď budou až za celé čtyři roky. Snad.

Reagovat
smazaný uživatel

To je skvělý, ale neměly být volby až 3.září??

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Laporty nikdo nesehnal potřebný počet hlasů..

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Polák vám do zálohy bude naozaj dobrý - posledný víkend mal v nemeskom Bilde známku 2 a bol v zostave kola. A Bild dobrými známkami neoplýva, väčšinou sú tam samé 3 alebo 4 , dáva aj 6 - ky.

A dajte si dokopy na quali obranu, lebo slovenský tandem Vittek - Šebo je nenásytný.

Reagovat
smazaný uživatel

Z Vitteka jde fakt strach. A když se dal už do kupy i Mintál... snad se nedostane tak rychle do formy Našim držim palce a doufám, že vyhrajou, ale osobně budu za bod ze Slovenska šťastnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Nech bude názov rubriky akýkoľvek, ja len dúfam, že rubrika bude pokračovať, lebo toto uvoľnené zhodnotenie sa mi veľmi páči a vytvára taký dobrý dojem.

A môj návrh? Čo ja viem, dajme tomu " Sedm dní s kulatou"

Reagovat
HOST*Heretic

SUPER ČLÁNEK !!! Super,super,super,super,super,super,super!!§

Reagovat
HOST*Matt

Týdeník fotbal

Reagovat
HOST*Matt

Fotbalový týdeník

Reagovat
smazaný uživatel

jj dobrej název.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.expressen.se/index.jsp?a=661088

Tak jestli je to tohle? Tak to vypadá dost svinsky...

Reagovat
smazaný uživatel

To se nezdá jako náhoda...

Reagovat
PJ

Mno tak tohle jestli je neúmyslný....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele