Evropská liga - souhrn prvních zápasů osmifinále

07.03., 20:44, aktualizováno 07.03., 23:04
Komentáře a souhrny
Romelu Lukaku (© AFP)

AS Řím doma rozdrtil Brighton a je více než jednou nohou ve čtvrtfinále. Dobře nakonec první zápas dopadl i pro Leverkusen, proti Karabachu dohnal dvoubrankové manko.

AC Milán - Slavia Praha 4:2

07.03.2024 21:00

Góly: 34. Olivier Giroud, 44. Tijjani Reijnders, 45+1. Ruben Loftus-Cheek, 85. Christian Pulisic - 36. David Douděra, 65. Ivan Schranz

Historicky první soutěžní střetnutí mezi AC Milán a Slavií Praha ovládli v úvodním osmifinále Evropské ligy domácí Italové v poměru 4:2. Jeden z klíčových momentů zápasu přišel už ve 26. minutě, kdy za tvrdý šlapák na kotník soupeře uviděl červenou kartu El Hadji Malick Diouf. Rossoneri využili přesilovou hru ještě v první půli, v níž vstřelili hned tři branky. Rozhodující trefu si nakonec připsal Ruben Loftus-Cheek. I proto, že oslabení slávisté dokázali hned dvakrát gólově udeřit po parádních projektilech Davida Douděry a Ivana Schranze.

Slavia už za sebou měla v aktuálním ročníku Evropské ligy jednu úspěšnou italskou zkušenost, když v tabulce skupiny G předčila AS Řím. Věčné město ale opouštěla v říjnu s nepořízenou, což potvrdilo negativní bilanci sešívaných v duelech na Apeninském poloostrově. Představili se tam totiž pod hlavičkou UEFA osmkrát a maximem byla před necelými pěti lety remíza s Interem.

První větší příležitost měli fotbalisté Rossoneri, když po faulu Tomáše Holeše rozehrával přímý kop z nebezpečné vzdálenosti Alessandro Florenzi. Rána zkušeného pravonohého univerzála ale nakonec letěla těsně nad bránu Jindřicha Staňka. Po sympatické 25minutovce musela přijít změna taktiky ze strany Jindřicha Trpišovského, protože byl za nevybíravý šlapák vyloučen Diouf. Milánští využili početní převahu téměř okamžitě, když centr Rafaela Leaa na zadní tyč hlavou zakončil Olivier Giroud. Záhy však parádním volejem za hranící velkého vápna srovnal po rohovém kopu Douděra. Ještě před koncem prvního dějství se ovšem z dálky přesnou přízemní střelou prosadil Tijani Reijnders, na kterého vzápětí hlavou po rohu navázal i Loftus-Cheek, a tým ze San Sira tak do kabin odcházel s dvougólovým náskokem.

Krátce po změně stran z úhlu zakončoval Leao, jenže těsně minul. Z gólu se ale radovali sešívaní. Centrovaný přímý kop doputoval až k čerstvému Schranzovi, jenž nechytatelnou pumelicí napnul síť v bráně Mikea Maignana. Ve zbytku utkání se Rossoneri snažili především kontrolovat hru a vítěznou pojistku nakonec zajistil až v 85. minutě nepříliš výrazný Leao, který ukázal, že když dostane prostor s míčem na noze, dokáže být nezastavitelný a po samostatném průniku našel Christiana Pulišiče, jenž míč doklepl do brány.

Fotbalisté Slavie se tak v neoblíbené Itálii museli smířit s porážkou. Konec v soutěži se pokusí odvrátit 14. března, kdy je na programu pražská odveta.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Rangers FC 2:2

07.03.2024 21:00

Góly: 45+2. Ángel Di María (pen.), 67. Connor Goldson (vl.) - 7. Tom Lawrence, 45+5. Dujon Sterling

Fotbalisté Benfiky remizovali v úvodním osmifinále Evropské ligy s Rangers 2:2. Patrně nejvýraznější postavou v domácím dresu se stal Ángel Di María, jenž nejprve viděl žlutou kartu, poté proměnil penaltu a nakonec donutil ke vstřelení vlastního gólu hostujícího Connora Goldsona. Tento zásah navíc určil konečný stav duelu a také potěšil české fanoušky, neboť Skotsko je přímým konkurentem českých zástupců v boji o koeficient.

Rangers vlétli do roku 2024 sérií 10 soutěžních výher, o uplynulém víkendu však klopýtli, když doma nestačili na Motherwell. Na trávníku přitom dominovali, jenže v síti skončila pouze penalta dlouholeté opory Jamese Taverniera. Kromě oddaných fanoušků The Gers museli skousnout pořádné zklamání i příznivci Orlů z Lisabonu, Benfica totiž v prestižním souboji s Portem schytala debakl 0:5.

The Light Blues vkročili na Estádio da Luz správnou nohou, když se už v sedmé minutě hlavou po centru Mohammeda Diomandeho prosadil Tom Lawrence, a hosté tak šli vcelku překvapivě do vedení. Srovnat stav mohl David Neres a po něm Arthur Cabral, ovšem Jack Butland se zaskvěl a obě střely dokázal chytit. Tým z Lisabonu dostal v nastavení jedinečnou možnost ke srovnání skóre po hře rukou Johna Souttara ve vápně. Nabídnutou příležitost beze zbytku využil Di María, a Portugalci tak srovnali krok s The Gers. Ti ovšem velmi rychle reagovali a díky Dujonu Sterlingovi si ponechali jednogólový náskok před ochodem do kabin.

Hosté mohli rozdíl ve skóre ještě navýšit, avšak se střelou Fabia Silvy z 61. minuty si dokázal poradit Anatolij Trubin. Orli využili vyšší střelecké aktivity v 67. minutě, když si centr Di Maríi srazil hlavou do vlastní sítě Goldson.

Z víkendových ligových zaváhání se tak lépe vzpamatovali Rangers, kteří v Lisabonu vybojovali nadějnou remízu. Odvetný duel je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - West Ham United 1:0

07.03.2024 21:00

Góly: 81. Michael Gregoritsch

Hráči West Hamu prohráli v úvodním klání osmifinále Evropské ligy na hřišti Freiburgu 0:1. Svěřenci trenéra Davida Moyese tahali především v prvním poločase za kratší konec, rozdílový gól však obdrželi až v 81. minutě z kopačky Michaela Gregoritsche. Rakouský kanonýr tak potvrdil, že se mu v této sezoně na evropské scéně daří, když na ní vstřelil již svůj pátý gól. V základní sestavě Kladivářů nastoupili tradičně i čeští reprezentanti Vladimír Coufal a Tomáš Souček, kteří budou v Londýně odvracet hrozbu poměrně brzkého vyřazení.

Pokud by měli hráči Freiburgu zvolit nejpovedenější zápas v letošní sezoně, pak by to byl určitě odvetný duel šestnáctifinále proti Lens. V něm prohrával německý celek po poločase 0:2 a nakonec dokázal postoupit v prodloužení. V osmifinále jej čekal starý známý soupeř ze skupinové fáze West Ham. Kladiváři už v letošním ročníku na bádenský tým dvakrát vyzráli, přičemž jim do karet hrála i forma z posledních dvou ligových klání, v nichž posbírali šest bodů.

První půlhodina hry byla ochuzena o gólové příležitosti a celkově aktivní ofenzivní snažení. Následně ale iniciativu převzali domácí, kteří zatlačili West Ham na obrannou polovinu. K první střele Freiburgu, jež mířila mezi tři tyče, se dostal Lucas Höler. Nadějnou pozici však proměnil jen ve střelu doprostřed brány. Kladiváři po zbytek poločasu zůstali pasivní a čekali na možnost protiútoku.

Hned v úvodu druhého dějství mohl akrobatickým kopem otevřít gólový účet Roland Sallai. Slibnému projektilu se ale do cesty postavil Souček a ušetřil kus práce Lukaszovi Fabiaňskému. V 64. minutě zahrozil na druhé straně Jarrod Bowen. Angličanův obstřel ovšem konečky prstů vytěsnil Noah Atubolu. Německý brankář pak zastavil i střelu Jamese Warda-Prowse, která však gólové parametry neměla. V 81. minutě přišla tvrdá rána pro defenzivu Kladivářů. Gregoritsch stál na konci pohledné kombinace domácích a po přihrávce Sallaie dopravil míč do odkryté brány.

Freiburg tak první osmifinálový zápas zvládl. Odveta se odehraje za týden 14. března na London Stadium.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Villarreal CF 4:0

07.03.2024 21:00

Góly: 23. Jordan Veretout, 28. Yerson Mosquera (vl.), 42. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.), 59. Pierre-Emerick Aubameyang

Marseille porazila v úvodním duelu osmifinále Evropské ligy Villarreal 4:0. Francouzi o svém trumfu rozhodli v první půli, kdy vstřelili tři góly. Nejprve se prosadil Jordan Veretout, po němž si vybral smolné chvíle obránce Yerson Mosquera. Mladý Kolumbijec si totiž ve 28. minutě srazil míč do vlastní sítě a chvíli před pauzou zavinil penaltu. Nepovedený návrat do známého prostředí tak prožil kouč Villarrealu Marcelino, jenž byl před půlrokem z jihu Francie vyhozen po pouhých sedmi utkáních. Zřejmě by tedy možná rád vzal zpět svá slova o tom, že se v Marseille nedá budovat projekt a že tento klub upadá.

Olympique se začal pod novým trenérem Jeanem-Louisem Gassetem herně zvedat, což vedlo ke třem výhrám v řadě a také postupu přes Šachtar. Zlepšení přišlo především v ofenzivní části hry, jelikož Marseille během zmíněných tří klání nastřílela 12 gólů. Tentokrát ji ovšem čekala těžká zkouška v podání Villarrealu, který vedl bývalý lodivod právě francouzského celku Marcelino, jehož kvůli opatrnému fotbalu vyštvali z klubu vlastní fanoušci.

Jeho bývalý klub začal lépe. Už od úvodu zápasu byli domácí aktivnější, což přineslo ovoce ve 23. minutě. Jonathan Clauss nadýchaným centrem našel v pokutovém území osamoceného Veretouta, jenž hlavičkou skóroval. O chvíli později přišla další branka Olympioniků. Při snaze odkopnout míč si jej totiž srazil do vlastní brány obránce Mosquera. Další šanci na zvýšení vedení měl Iliman Ndiaye, když pláchnul svému strážci a zpoza šestnáctky nebezpečně vypálil. V bráně se ovšem tentokrát předvedl Pepe Reina. Před změnou stran zavinil nešťastník Mosquera pokutový kop, který proměnil Pierre-Emerick Aubameyang.

Ani ve druhém dějství útočné choutky domácích neutuchaly. Aubameyang totiž z nepříliš příznivého úhlu parádně přeloboval brankáře, čímž zapsal druhou branku v zápase. Nepovedené představení hostů podtrhl v 62. minutě Alberto Moreno, který byl po druhé žluté kartě vyloučen. Další příležitost poté mohl proměnit Ismaila Sarr, nicméně z bezprostřední blízkosti nezakončil ideálně.

Marseille tak první těžký zápas zvládla a doma si zajistila výhodný výsledek do odvety. Ta je na programu 14. března ve Španělsku.

Více informací k zápasu

AS Řím - Brighton & Hove Albion 4:0

07.03.2024 18:45

Góly: 13. Paulo Dybala, 43. Romelu Lukaku, 64. Gianluca Mancini, 68. Bryan Cristante

Fotbalisté AS Řím porazili v úvodním duelu osmifinále Evropské ligy Brighton 4:0, čímž si vybojovali vynikající pozici do odvety. Triumf domácího celku řídily útočné opory Romelu Lukaku a Paulo Dybala, jenž skóroval ve třetím soutěžním duelu po sobě. Dvěma gólovými nahrávkami se navíc po změně stran blýsknul Stephan El Shaarawy. Anglický celek tak v italské metropoli navázal na své nelichotivé výkony a potřetí za sebou odjel z venkovního duelu bez vstřelené branky.

Jako mávnutí kouzelným proutkem působilo angažování Danieleho De Rossiho, které okamžitě proměnilo tvář Vlků. V lize poskočili na pátou příčku a v Evropské lize postoupili přes Feyenoord, byť k tomu potřebovali až penaltový rozstřel. Brighton proklouzl do osmifinále přímo ze skupiny, kterou vyhrál i díky tomu, že mimo Britské ostrovy ani jednou neprohrál. V Premier League přitom venku neexceloval, o uplynulém víkendu padl na půdě Fulhamu 0:3.

Dobrá forma Římanů byla znát hned od úvodního hvizdu a už ve třetí minutě mohli domácí vést. Centrovaný míč Leonarda Spinazzoly našel hlavu Lukaka, jeho pokus ale vyškrábl nad břevno brankář Jason Steele. Gólová radost Vlků přišla následně ve 13. minutě, kdy Leandro Paredes vyslal do samostatného úniku Dybalu, který po obehrání Steeleho uklidil balon do odkryté sítě. První větší příležitost Brightonu měl ve 25. minutě Danny Welbeck, jeho hlavičku ale zastavil nohou Mile Svilar. Před odchodem do šaten využil chybného zpracování hostujícího obránce Lukaku a ranou na přední tyč zařídil Římu dvoubrankový náskok.

Stejně jako na začátku první půle měl i po zahájení druhého dějství Lukaku na hlavě gólovou šanci. Jeho hlavičku odraženou od země ovšem opět zneškodnil Steele. V 64. minutě zužitkoval přesný centr El Shaarawyho Gianluca Mancini, když ve vzduchu dokázal usměrnit míč ke vzdálenější tyči. O čtyři minuty později slavil čtvrtý gól domácích Bryan Cristante, když na přední tyč zakončil rybičkou a nedal Steelemu šanci.

Premiérové vystoupení Brightonu v osmifinále některého z evropských pohárů tak skončilo porážkou. Odvetný souboj je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Bayer Leverkusen 2:2

07.03.2024 18:45

Góly: 26. Yassine Benzia, 45+2. Juninho - 70. Florian Wirtz, 90+2. Patrik Schick

Karabach v úvodním klání osmifinále Evropské ligy remizoval na hřišti v Baku s Leverkusenem 2:2. Pro bundesligového lídra se zápas dlouho nevyvíjel dobře, když po první půli prohrával o dvě branky. Po změně stran ovšem nejprve snížil Florian Wirtz, jenž střídal v 58. minutě Adama Hložka a v závěru o smírném výsledku rozhodl taktéž z lavičky naskakující Patrik Schick. Z českých hráčů figuroval v základní sestavě hostů ještě Matěj Kovář, který odchytal celé utkání.

Svěřenci Xabiho Alonsa sbírali úspěchy na všech frontách. V domácí soutěži je hřál už dvouciferný bodový náskok na Bayern a v Evropské lize vyhráli všech šest skupinových utkání. Mezi ně patřila i dvě vzájemná střetnutí s Karabachem, přičemž v tom hraném v Baku měli ke ztrátě velmi blízko, když až v 94. minutě rozhodl Victor Boniface.

První výraznou šanci diváci viděli až ve 25. minutě, kdy Kovář úspěšně zasáhl proti povedenému obstřelu Juninha. Po první příležitosti zůstal německý lídr jako opařený a chvíli nato ho od inkasované branky zachránila po střele Marka Jankoviče tyč. Ve 26. minutě už Karabach slavil. Yassine Benzia napřáhl v prostoru šestnáctky a tvrdou ranou pod břevno poslal domácí do vedení. Bezzubý Leverkusen pak inkasoval ještě ve druhé minutě poločasového nastavení, když Juninho v souboji jeden na jednoho přechytračil Kováře.

Bayer začal po změně stran s dobýváním brány Karabachu. Defenzivní blok domácích ale stál pevně jako skála. Snížení se hosté přiblížili v 64. minutě, kdy z hranice šestnáctky pálil po zemi k pravé tyči Edmond Tapsoba, Andrej Luňov ovšem bezpečně zasáhl. O šest minut později využil nepřesné přihrávky celku z Ázerbájdžánu Wirtz a výstavním dloubáčkem stáhl náskok domácích o jednu branku. V 84. minutě podržel Leverkusen skvělým zákrokem Kovář, když zastavil samostatný únik Juninha. A pak přišla druhá minuta nastavení. Schick dravě vletěl do tečovaného centru a hlavičkou na zadní tyč srovnal na konečných 2:2.

Leverkusen tak na rozdíl od listopadového vystoupení v asi 4000 kilometrů vzdáleném Baku nezvítězil. Remízu se pokusí přetavit v postup 14. března.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Liverpool FC 1:5

07.03.2024 18:45

Góly: 46. Conor Bradley (vl.) - 6. Alexis Mac Allister (pen.), 25. Darwin Núñez, 45+3. Darwin Núñez, 53. Luis Díaz, 90+4. Dominik Szoboszlai

Liverpool zvládl první osmifinálový duel Evropské ligy na beznadějně vyprodané Letné, kde porazil Spartu 5:1. Klíčovým pro celkový výsledek se stal už první poločas, ve kterém hosté vstřelili hned tři branky. Hlavním hrdinou tohoto dějství se stal dvougólový Darwin Núňez, který vsítil i jubilejní 1000. soutěžní gól Reds pod vedením Jürgena Kloppa. Sparťany mohl naopak mrzet nespočet neproměněných šancí, přičemž jednu z největších zahodil ve 37. minutě Veljko Birmančevič, jenž netrefil zcela odkrytou branku.

Nemilosrdný los si příznivci Sparty snažili zpříjemnit myšlenkami na to, že Liverpool sáhne v Evropské lize k šetření opor. To se však nekonalo, jelikož řada navrátilců z marodky potřebovala sbírat minuty, a tak se na Letné představil v základní sestavě například Núňez. Od Reds se nedala čekat sázka na defenzivu podobná té víkendové v podání Slavie, což mohlo svědčit třeba Birmančevičovi, jehož hostování Pražané proměnili před několika dny v přestup.

Špatný start Sparty do utkání demonstrovala hned šestá minuta, kdy penaltu po přestupku Asgera Sörensena proměnil ranou k tyči sám faulovaný Alexis Mac Allister. O chvíli později mohli Letenští vše odčinit. Po centru ze strany se dostal k zakončení Lukáš Haraslín, dobře zasáhl brankář Caoimhín Kelleher, nicméně míč nadále směřoval do sítě, a tak jej až na brankové čáře vykopl Joe Gomez. Po povedeném úseku hry domácích však přišla studená sprcha. Za hranicí šestnáctky se Núňez odhodlal k parádní střele, která sice mířila doprostřed brány, nicméně Peter Vindahl si s ní neporadil. Ještě před změnou stran mohl snížit Birmančevič, ke kterému se po střele Jana Kuchty odrazil míč, Srb jej ale nedokázal dopravit do odkryté brány. V nastaveném čase prvního dějství ještě stihl Núňez vyslat další fantastickou střelu na vzdálenější tyč - 0:3.

Hned z úvodní akce druhé půle se domácím podařilo snížit. Centr Birmančeviče z pravé strany si do vlastní sítě totiž nešťastně trefil Conor Bradley. Třígólové vedení vrátil hostům v 53. minutě Luis Díaz, který uvnitř pokutového území propálil vše, co mu stálo v cestě. V další gólovce Reds mohl skórovat Cody Gakpo, tentokrát však parádně zasáhl Vindahl. V 79. minutě střílel v šestnáctce Dominik Szoboszlai, opět se ovšem předvedl dánský gólman. O chvíli později videorozhodčí kvůli těsnému ofsajdu neuznal branku Mohameda Salaha. V nastavení poté přidal pátý gól hostů Szoboszlai, jenž vedl míč od půlky hřiště a poté jej poslal přesně mezi tři tyče.

Favorit z města Beatles tak na pražské Letné zvítězil a na Anfieldu ho bude hřát čtyřgólový náskok. Odveta na tomto ikonickém stadionu je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Atalanta Bergamo 1:1

06.03.2024 18:45

Góly: 17. Paulinho - 39. Gianluca Scamacca

Sporting remizoval v úvodním zápase osmifinále Evropské ligy s Atalantou 1:1. Útoky obou celků nastoupily v obměněných sestavách oproti domácím soutěžím a nečekané volby se trenérům, které od sebe dělí 27 let, vyplatily. V 17. minutě potěšil kouče zelenobílých Rubéna Amorima, o nějž se mají zajímat věhlasné kluby v čele s Barcelonou či Liverpoolem, zkušený Paulinho. Na jeho zásah ale ještě v první půli odpověděl Gianluca Scamacca, jenž v týmu Gian Piera Gasperiniho rovněž většinou plní roli náhradníka.

Přes řadu dalších šancí se diváci rozdílového gólu nedočkali, i protože hned čtyřikrát zazvonila branková konstrukce.

Lisabonským celkům se v pohárové Evropě dařilo, a tak bylo dle regulí potřeba, aby se domácí zápas jednoho z nich odehrál s denním předstihem. Základní stavební kámen úspěchů Sportingu představoval Viktor Gyökeres, jenž vsítil v posledních devíti soutěžních duelech 10 gólů, ale tentokrát v základní sestavě chyběl. Atalantě podobná individualita scházela, přesto ovládla základní skupinu D Evropské ligy, jejíž součástí byli také zelenobílí.

Když přijeli Orobici na tento stadion v říjnu, zvítězili zejména díky povedené první půli. Tentokrát však začali lépe domácí, když Trincao vyslal v 17. minutě do úniku Gyökeresova náhradníka Paulinha a ten skóroval přízemní ranou ke vzdálenější tyči. Podobným způsobem se snažil vyrovnat pravý bek Emil Holm, jenže jeho pokus se odrazil od brankové konstrukce a podél čáry zamířil do zámezí. Hned vzápětí pak totožná tyč zastavila dalekonosný projektil Scamaccy. Ve 39. minutě se po chybě domácí defenzivy přesunul vytáhlý Ital blíže pokutovému území a nekompromisně překonal vyběhnutého Franca Israela. Další souboj těchto mužů už ovládl Jihoameričan, když mrštným skokem proti hlavičce zamezil bleskovému obratu.

Trenér Amorim zareagoval na herní převahu Atalanty poločasovým nasazením zprvu opomenutých opor včetně Gyökerese. Nebezpečněji však nadále působili Lombarďané, kteří v 60. minutě potřetí v utkání trefili tyč, tentokrát po brilantním uvolnění se v podání Ademoly Lookmana. Osud nicméně neměli zcela nakloněn ani zelenobílí, jelikož branková konstrukce zvonila i po hlavičce Sebastiána Coatese.

Atalanta tak sice nezopakovala skupinovou výhru z Lisabonu, remíza však byla rovněž nadějným výsledkem pro odvetu. Ta je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele