Fejetony

Fotbal, rozhodčí, pravidla a vůbec...

Napsal jsem fejeton "Místo praporku slepeckou hůl". Zmiňoval jsem se v něm o dvou fatálních chybách rozhodčích, tedy zejména těch, kteří pobíhají s praporkem v ruce. V prvním případě gól Raúla platit neměl, v tom druhém byl zase naopak Senna "okraden". Ale to dnes již neni podstatné.

O čem jsme psali v roce 2007 (3)

Březen, za kamna vlezem! Ale kdepak, národ fotbalu milovný kamna snad ani nezná! O čem jsme psali a co si dnes připomeneme? Zde jsou jen některá jména: Didier I., Rosický , Beckham, Hitzfeld, Schuster... Ale také se objeví již tradiční "Co je šeptem...", a mnohem, mnohem víc. Takový byl březen 2007.

Místo praporku, slepeckou hůl!

Rozhodčí to v moderním fotbale nemají snadné. Hra je nepoměrně rychlejší, než tomu bylo před 20 - 30 lety. Fotbalisté jsou daleko lépe fyzicky připraveni. A ještě k tomu FIFA vymýšlí všelijaké úpravy míčů, aby létaly pomalu jak famózní Gripeny. No a když se k tomu přidají ještě všechny ty oční vady a nemoci...

Jedenátka (12), tentokráte "evropská”

O čem bude dnes? Jak se Kun smál a jak to viděl Mourinho, o tom jak se slavilo v Itálii a kdo vyhraje LM, jaké má kdo šance v Poháru UEFA a jak se Chelsea bojí Angličanů, o jednom tureckém obrovi... Nějaké ty "penalty" vám chybí? Vstupte, jejich střelci na vás čekají!

Real Madrid mimo hru

Možná,že by měl titulek znít "Real a Raúl v postavení mimo hru", ale nebudu škodolibý. Tento článek není klasickým fejetónem, ani nepatří mezi názory a komentáře. Nechal jsem v něm promluvit čtyři osobnosti Realu Madrid a statistiku UEFA. A skromně jsem si dovolil také připojit můj krátký pohled na toto mužstvo.

Do čtvrtfinále LM postoupí... (2)

Schalke bude v Portu betonovat a věřit na gólové štěstí z kopaček Kevina Kuranyiho. Chelsea se usmívá, ale respektuje, Olympiacos nechce odjet s ostudou. Schuster hledá náhradu za Van Nistelrooye a bojí se osmifinálového prokletí. Luciano Spalletti si vykoukal oči při sledování záznamu z utkáni Realu proti Juventusu, Arsenalu a Bayernu, tedy týmům, které ho dokázali v minulých letech vyřadit.

Do čtvrtfinále LM postoupí... (1)

A je to tady! Během úterý a středy se dozvíme jména sedmičky postupujících. Na toho osmého si budeme muset počkat celý týden, protože Inter a AC Milán nemají peníze na vlastní stadióny, a pak že jenom Slavia!, a podle pravidel UEFA se nesmí hrát 2 zápasy na stejném místě dříve než za 48 hodin. Otázka tedy zní: kdo postoupí?

Já sním o... Realu Madrid!

V jedné klasické písničce všichni sní o Vánocích a ještě k tomu bílých. Sen fotbalistů ovšem není vánoční, jen ta bílá barva zůstává. Všichni sní o Realu. A je úplně jedno zda se ten sen vyplní o Vánocích, tedy v prosinci, nebo třeba na den výročí upálení Mistra Jana, pro změnu v červenci.

Bude letní generální úklid v Barceloně?

Všichni vrabci poletující z jedné barcelonské střechy na druhou si o tom cvrlikají, zatímco slavíci z Madridu se na to hemžení dívají s nadhledem. Aby také ne, když Real "uklízí" dokonce 2x do roka! Ale k věci. Zima se ještě ani zdaleka nevzdala své vlády, jaro v nedohlednu, ale Barca plánuje letní změny. Dojde k nim?

Jedenáctka (11), tentokráte pohárová

Tak o čem si přečtete dnes? Schuster a rozhodčí, nejlepší jsou ti naši, útok na Madrid, to jsou jen některé "střely" této Jedenáctky. Ale také se zmíníme o vandalství, násilných koních, postupujících v Poháru UEFA. Pochválíme Slavii... Ale víte co? Vstupte a přesvědčte se sami.

Paolo Maldini: Pohádka o 1000 + 1 zápasu

Tisíc, magické číslo. Celý fotbalový svět se pře o tom, zda Pelé dal tisíc gólů, zda na ně má právo Romário, jakou měl smůlu Bican, že nejlepší léta prožil v Protektorátu, za války. Ale dnes má toto číslo zcela jiný význam. Mimořádně se nejedná o branky. Jde o počet sehraných oficiálních zápasů. Paolo Maldini si ten tisící připsal na své konto v sobotu 16. února 2008.

Jedenáctka (10), tentokráte z Ligy mistrů

Zima pro evropský klubový fotbal definitivně skončila. První zápasy Poháru UEFA byly jen jakousi předpremiérou. To hlavní přišlo na řadu toto úterý. Podívejme se, co o zápasech říkají trenéři, co se píše v novinách o utkání AS Roma - Real Madrid, o basketbalovém umění Patricka Vieiry, řadění fanoušků, umění Petra Čecha, zranění Ivána Córdoby. Dnes o úterý, zítra o středě!

V Evropě začíná být horko!

Vypadá to jako špatný vtip, zejména po tomto mrazivém víkendu. Ale věřte tomu, je to pravda pravdoucí! Minimálně v osmi městech, na osmi stadiónech, bude tepla na rozdávání. A žár přímo pekelný bude sálat v úterý ze Stadio Olimpico di Roma a z liverpoolského Anfieldu. Na středu meteorologové předpovídají, že nejteplejším místem planety bude Emirates Stadium v Londýně.

Alexandre Pato - hit roku 2008

Objevil se jako meteorit a hned začal zářit jako ta nejjasnější planeta na nebi plném hvězdiček. Ale dá se o něm říci "kde se vzal, tu se vzal", nebo se o jeho talentu vědělo již mnohem dříve? Pato znamená "kachna”. A víte, kdo měl stejnou přezdívku v českém, nebo lépe řečeno v československém fotbale?

Tutovka: Řím vyřadí Real!

Nevěříte? Já tedy nevím, ale říká to Mancini, tvrdí to Cicinho, myslí si to Totti... Sebedůvěra tedy tomuto trojlístku určitě nechybí. Jeden říká: Řím vyřadí Madrid, druhý prohlašuje: Madrid není favoritem na postup, a ten třetí dodává: budu na ně připraven! Fotbalisté Realu skromně mlčí.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele