Paolo Maldini: Pohádka o 1000 + 1 zápasu

22.02.2008, 14:00
Fejetony
Tisíc, magické číslo. Celý fotbalový svět se pře o tom, zda Pelé dal tisíc gólů, zda na ně má právo Romário, jakou měl smůlu Bican, že nejlepší léta prožil v Protektorátu, za války. Ale dnes má toto číslo zcela jiný význam. Mimořádně se nejedná o branky. Jde o počet sehraných oficiálních zápasů. Paolo Maldini si ten tisící připsal na své konto v sobotu 16. února 2008.

Prosím vás, čtěte pozorně následující řádky! Z té tisícovky, nastoupil Paolo Maldini k 981 utkáním jako hráč základní jedenáctky! Celkem 916 zápasů sehrál od první do poslední minuty! Oblékl 861x dres Rossoneri a 139x ten v barvě azzurra (126x za A tým; 12x za reprezentaci do 21 let; 1x za olympijský výběr)!

Narodil se 26. června 1968 a k prvnímu zápasu nastoupil 20. ledna 1985. Bylo mu tedy 16 let a necelých 7 měsíců. Odchod ze zelených trávníků fotbalových stadiónů plánuje na červen tohoto roku. Možná, že právě v den svých 40 narozenin nám všem naposledy zamává, rozloučí se. Nechci se rozepisovat o všech těch titulech, pohárech, medailích, které za svou kariéru Maldini získal. Na závěrečnou bilanci je ještě čas, až se opravdu a definitivně rozhodne a řekne: "Dnes je to naposledy!"

V tuto chvíli mě zajímá ono magické číslo: 1 000! Co vše se za ním skrývá? Paolo Maldini je v první řadě opravdu mimořádným sportovcem, fotbalistou. Nemluví, tak jako mnozí, o lásce ke sportu a respektu k soupeřům. Není proč to zdůrazňovat, Maldini jedno i druhé považuje za samozřejmost pro každého, kdo chce něčeho dosáhnout a to nejen ve fotbale. Snad také proto si nepamatuji, že by Paolo Maldini jednou jedenkrát urazil soupeře, mluvil o druhém špatně. Nikdy neprotestoval proti rozhodnutí sudího, nikdy se nepohádal se spoluhráčem, o trenérech ani nemluvě. Ale to neznamená, že se jedná o nějakého prosťáčka, nebo snad dokonce o nemyslícího hlupáka. Už po mnoho let je v šatně AC Milán vůdčí osobností. Mnozí dokonce pochybují o tom, že se týmu podaří v krátké době projít bez problémů tak obrovskou změnou. S Maldinim a bez Maldiniho. S kapitámem a bez kapitána. Bude to velký a znatelný rozdíl.

Oněch 23 let fotbalového života je plně a nerozlučně svázáno s jeho charakterem, vnitřní disciplínou, profesionálním přístupem. Ale to všechno lze vidět na první pohled. Všichni, kdo jeho dráhu sledují, znají dobře jakým je Malidini profíkem v pravém slova smyslu. Co může zůstat skryto, neobjeveno, je jeho obrovská láska k fotbalu. Když v Aténách vyzdvihl vysoko nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů, mohl klidně oznámit konec svého fotbalového života. Získal v něm totiž vlastně úplně všechno. Ale to by možná udělal jiný kapitán, který by se nesměl jmenovat Paolo Maldini. Pár dnů po návratu do Itálie prohlásil: "Rád bych vyhrál v Tokiu, ta poslední porážka mě ještě dnes mrzí, bolí!" Osud se k němu zachoval víc než čestně a ve finále se proti AC Milán postavil stejný soupeř. Boca Juniors. Maldini své kamarády, spoluhráče, dovedl až k vítěznému konci. Poslední porážka přebolela.

Tisíc zápasů znamená rovněž tisíc soustředění, tisíc a víc nocí mimo rodinu, mimo pohodlí domova. Tisíc zápasů znamená několik tisíc tréninků, tisíce kilometrů v autobesech, vlacích, letadlech. Kolikrát by asi obletěl naši zeměkouli, kdyby se všechny ty "výlety" sečetly?

Tisíc zápasů znamená desítky, stovky, různých spoluhráčů, různého vzdělání, charakteru, zvyklostí, národností. Ale nikdy nikdo z nich nemohl říci o něm jedno jediné špatné slovo. Trénoval pod vedením legendárního Švéda Liedholma, Italů Sachciho, Capella, Ancelottiho. Jeho otec Césare ho vedl jak v AC Milán, tak v reprezentaci. Byli další, kteří ho připravovali před zápasy, ale nenajde se žádný, který by dnes mohl říci: "Nebyl jsem s jeho přístupem k fotbalu spokojen!"

Paolo Maldini je dnes příkladem, a nebojím se slovo Přiklad napsat s velkým P na začátku, pro celou generaci fotbalistů. Jestli někomu chcete říct, kdo je podle vás ideální sportovec, nebojte se jmenovat právě jeho. Výborná technika, dodržování taktických pokynů trenéra, fyzická připravenost. Vzdělaný a uvážlivý, respektující soupeře i spoluhráče, přímý, ale zároveň přísně spravedlivý. Ano, když ne nejlepší, tak zcela jistě jeden z nejlepších obránců všech dob.

Jak sám o sobě říká:"Nikdy jsem si nemyslel, že jsem jiný nebo dokonce lepší než ostatní lidé. A tohoto mého chování si všichni váží." Nedonutíte ho mluvit o politice, módě, filmovém umění, prostě o ničem, čemu 100% nerozumí. Nikdy se nesnažil získat si postavení díky svému jménu. Je idolem a zcela jistě vlajkonošem jména AC Milán, ale nemá v něm žádnou imunitu, protekci.

Sport by měl sloužit k zlepšení charakteru člověka. Jak těžké o něčem takovém mluvit v době dopingu a sázek, reklamních šotů a módních přehlídek, kde se jako šašci v cirkusu předvádějí mnozí profesionální fotbalisté. O peníze jde v první řadě, že? Paolo Maldini ukazuje vlastním příkladem, že ne všechny boje jsou předem pohrané.

A proč je v titulku 1 000 + 1? Než jsem stačil napsat těchto pár řádek, Paolo Maldini již sehrál další zápas. Z té druhé tisícovky. Tak jak je u něho zvykem, byl na hřišti celých 90 minut. Kluci o polovinu mladší než on se mu snažili všemožně znepříjemnit život. Ani tentokráte se jim to nepovedlo. Utkání Arsenal - AC Milán na Emirates Stadium v Londýně skončilo 0:0. Ta první nula je také Maldiniho zásluhou. A mnoho nechybělo a díky jeho hlavičce se mohla ta druhá proměnit v jedničku!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (48)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Před Maldinim smekám , je to fakt borec a potrvdil to i proti Arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

presne proti Arsenalu neudelal ani jednu chybu,na hristi byla videt velka skutenost a utocnici Arsenalu pres Maldiniho tezce prochazeli... MALDINI lepsiho stopera sem este nevidel a dlouho nebude(mozna Terry)

Reagovat
smazaný uživatel

To bude tym, ze sa v prvom polcase darilo zalohe Milana vdaka kvalitnemu vysokemu presingu prerusovat kombinacie Arsenalu uz niekde 40 metrov od vlastnej brany. V druhom polcase fyzicky narocny presing oslabol a Arsenal zacal viac kusat, nie ze nie.

AC ma s tym druhopolcasovym presingom proti technickym muzstvam problemy pravidelne, snazia sa to riesit vacsim drzanim lopty, i vcera sa to na nejaky cas zlepsilo...ale i Arsenal ma dobry presing, preto to nebolo dobre dostatocne.

Maldini, Nesta su vyborni obrancovia, ale velkost obrany je hlavne v timovej praci.

Reagovat
smazaný uživatel

Vekost celeho muzstva je v timovej praci.

Reagovat
smazaný uživatel

lepsiho stopera sem este nevidel a dlouho nebude(mozna Terry)...

napsat tohle o chlapíkovi, kterej 99% kariéry odehrál jako levej bek je fakt síla

Reagovat
smazaný uživatel

99% co ja vim tak poslednich par let hraje uz jako stoper a jestli rikas ze nekolik let je 1% tak aha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stoperi jsou mnohem lepsi, ale to co odjezdil na kraji obrany,je neco neskutecneho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

fakt frajer no skoro 40 roku a hraje Serii A a ChL a kdyz se podivate ze hraje v tymu s Patem a je mu o 20 let vic

Reagovat
smazaný uživatel

nauc se pocitat! o 22let

Reagovat
smazaný uživatel

ja sem to zaokrouhloval a kdyz uz ot chces mit presne tak Maldini je 68 a Pato 89 takze 21 ale to nic nebudu se ti smat

Reagovat
alegre

Rozdíl je: 21 let, 2 měsíce; 7 dnů!

Reagovat
smazaný uživatel

dobre ja to beru, ale ja sem to zaokrouhlil na 20,a on mi jeste napise at se naucim pocitat kdyz on to sam neumi

Reagovat
alegre

Klid, to je jen taková hra...

Reagovat
smazaný uživatel

prosimte ja sem si rek lidove 40-18 je 22 tak :-***

Reagovat
alegre

Reagovat
Shevchenko

Mu je ale stále 39, hňupe.

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

a 21 vterin..

Reagovat
smazaný uživatel

Tohohle hráče obdivuji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

A na co?

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek. Maldini je vážně borec, nepamatuji si že bych ho viděl v nějaky reklamě (snad jen ta co podporovala fotbal v rozvojovych zemi........). No představa že ja budu ve 40 hrat fotbal A on si mastí Serii A No sečteno podtrženo borec na všech frontach:))

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tady má mimochodem naprosto úžasnou hlášku, která je ještě umocněna tím Cantonovým pohledem.

Reagovat
smazaný uživatel

:D No jo na tuhle reklamu se fakt zapomněl. Jeste si pamatuji kdyz sem ji videl po prve. Sem z ni byl hotovej :D A jak sou tam vsichni mladici

Reagovat
GEGE

Nejlepší obránce všech dob

Reagovat
smazaný uživatel

Baresi byl minimálně stejně dobrý, si myslím.

Reagovat
alegre

Byla celá řada vynikajících beků.Co třeba takový Giacinto Facchetti? V 634 zápasech, jako obránce, dal 75 branek! Běhal stovku pod 11 vteřin! Skončil v 36 letech, hrál 17 let, za reprezentaci 90 utkání. Po jeho úmrtí, 4. září 2006, bylo jeho číslo 3 prohlášeno za "posvátné" a již nikdy ho hráči Interu nebudou mít na dresu. Nicolas Burdisso, jestli se nepletu, přešel z trojky na 16.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě jich bylo víc, ale při Maldinim mě první napadne vždy Baresi.

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna tyhle dva hráče (Baresi, Facchetti) jste jmenovali úplně přesně. podle mě opravdu TOP3 italských obránců a zároveň skvělých lidí .

Reagovat
alegre

To jsem opravdu moc rád, že jsem vám všem trefil do gusta! O co je lepší psát o takovém Maldinim, než číst ty o hooligans.

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepsi nevim, ale jeden z nejlepsich kazdopadne..

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný hráč, silná osobnost na hřišti i mimo fotbalové trávníky, ikona AC Milán, i ve svém věku podává spolehlivé výkony....co víc dodat ? je obdivuhodný

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky jsem ho obdivoval! AC Milán je můj nejoblíbenější klub a Maldini k němu neoddiskutovatelně patří!! A proti Arsenalu jen potvrdil, že i v tomto věku dokáže podat super výkon a dirigovat celou obranu!! Je prostě obdivuhodný a jen mu přeju, aby to letos ve zdraví dokopal a eventuelně slavit v Moskvě další zisk ligy mistrů

Reagovat
smazaný uživatel

JE to borec

Reagovat
smazaný uživatel

PAN FOTBALISTA, myslím si že určitě jeden z nejlepších charakterů planety..

Reagovat
smazaný uživatel

ano uplna pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Pan fotbalista, pan autor. Pánové, smekám. Mimo diskusi - zrovna dnes smekám nerad, nechal jsem se ostříhat strojkem od čtrnáctileté dcery mé známé a při pohledu do zrcadla jsem zjistil, že pingpongáč je chlupatější. Fejetonek mě zvedl náladu, i když o Maldinim je radost psát, povedlo se ohromně.

Reagovat
smazaný uživatel

Uces ala Karel Jarolim?

Reagovat
Kapřík

Z toho si nic nedělej, já takhle vypadám furt... .

Reagovat
alegre

Já už taky. Ani se nemusím ststříhat...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

, bude chybět...

Reagovat
smazaný uživatel

je to borec klanim se i kdyz muj nej obrance je ramos a taky cannvaro tak pred maldinim klanim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele