FORTUNA:LIGA - preview 12. kola: Sparta, Slavia i Plzeň

23.10.2021, 08:41, aktualizováno 24.10.2021, 08:46
Previews
Plzeň hraje doma s Jabloncem a jejím cílem bude pojistit si vedení v tabulce, vedle toho bude sledovat i oba pražské konkurenty. Slavia se představí v Českých Budějovicích, Sparta večer hostí Mladou Boleslav. Hradec je příjemným překvapením a vydařený podzim může ještě vylepšit proti Teplicím...
Dynamo České Budějovice - Slavia Praha  (neděle 16:00)
Ve čtvrtek Slavia předvedla další podprůměrný výkon v pohárové Evropě. Z nepříznivého výsledku z Izraele se sešívaní pokusí oklepat v Českých Budějovicích. Jihočeské Dynamo se nicméně dostalo do formy, kterou hodlá zužitkovat též proti obhájci titulu.

Kdy jindy by taky Budějovice měly ukončit téměř devítileté čekání na výhru nad Pražany? Slávisté očividně prožívají jedno z největších trápení pod koučem Jindřichem Trpišovským. V nejvyšší soutěži musí dotahovat náskok konkurence, na mezinárodním poli se jim zase rozplynul sen o Lize mistrů a následně jim nevyšel ani reparát v Evropské lize. Až do třetí evropské soutěže v pořadí se sešívaní dostali, avšak ani v Konferenční lize moc neválí.

Naposledy Pražané nestačili na Maccabi Haifa. "Děláme chyby v defenzivě, které se na evropské scéně trestají a v minulých sezonách jsme je nedělali. Není možné, abychom nabídli takové pozice. Maccabi mělo dva sólové nájezdy, což je nepřijatelné pro evropskou úroveň, to pak nejde ta utkání zvládat. Organizace hry, komunikace na hřišti a postavení i reakce na situace musí být od všech mnohem lepší," uvedl Trpišovský po zápase v Izraeli.

Budějovicím herní nepohoda Slavie jistě nevadí, neboť jim může dodat víru do vzájemného střetu. I tak se však Jihočeši nachází v dobrém rozmaru. V lize už tři kola neprohráli a po pomalejším začátku se pomalu škrábou nahoru. Před 12. kolem už buší na brány první poloviny tabulky.

Přesto má trenér Dynama David Horejš před pražským sokem respekt. "Čeká nás jeden z nejatraktivnějších domácích zápasů sezony. Přijede soupeř, který je v posledních letech jednoznačně nejúspěšnějším českým klubem. Víme, že kvalita Slavie je mimořádná, ale my se teď nacházíme v dobré pohodě," řekl lodivod Jihočechů.

Proti sešívaným se nepředstaví záložník Patrik Hellebrand a útočník Mick van Buren, kteří v Budějovicích hostují právě ze Slavie. Kvůli disciplinárnímu trestu za žluté karty bude absentovat také stoper domácích Maksym Talovierov. Hostům nadále komplikuje život rozsáhlá marodka. Zdraví nepustí do hry obránce Jana Bořila, Davida Hovorku, univerzály Tomáše Holeše, Lukáše Masopusta a Laca Takácse a záložníky Petra Ševčíka s Lukášem Provodem. Až před výkopem se pak rozhodne o nasazení stopera Ondřeje Kúdely, středopolaře Jakuba Hromady a útočníka Stanislava Tecla.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Havel, Novák - Javorek, Čavoš - Mihálik, Hora, Mršić - Bassey
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Samek, Traoré - Schranz, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.84 - 4.65 - 1.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Konečně začíná fáze, k níž se mnoho pochybovačů upínalo. Pod vlivem nedávno proběhnuvších sněmovních voleb bychom mohli říct, že Plzeň vstupuje do ostré kampaně. Viktoria totiž zápasem proti Jablonci zahájí období, které ukáže, zda se na čele tabulky vyhřívá oprávněně.

Doposud si fandové Západočechů neměli moc na co stěžovat. Jejich oblíbené mužstvo se drží na prvním místě nejvyšší tuzemské soutěže, přičemž body ztratilo pouze jednou. Ne všechny ale Plzeň překvapila. Dokola opakující se výhry o jednu branku zkrátka ukazují, že Viktoria své protivníky nedokáže rozdrtit tak jako pražská S. Pokud tedy svěřenci kouče Michala Bílka chtějí trůn udržet, musejí ze sebe dle škarohlídů vymáčknout i něco navíc.

Zda jsou toho Západočeši schopni ukáže zbytek podzimní části sezony, v níž se Plzeň střetně s vícero silnými celky. První na řadě je Jablonec, který ovšem zatím nenaplňuje očekávání. "Nicméně víme, jakou sílu má a že je tam spousta výborných hráčů. Není náhoda, že hrajou evropské poháry. Ale chceme samozřejmě zvítězit," prohlásil před nedělní seancí Bílkův asistent Pavel Horváth.

Severočeši sice v posledních dvou kolech vylepšili ofenzivu, přesto dál strádají. Na tříbodový zisk čekají déle než měsíc, kvůli čemuž sídlí až na 11. příčce. V posledních dvou ligových duelech uhrál Jablonec výsledek 2:2 a aby toho nebylo málo, stejným skóre dopadl čtvrteční střet v rámci Konferenční ligy s dánským Randers.

Mezinárodní soupeření už by ale Severočeši měli hodit za hlavu. "Musíme se přeorientovat na Plzeň, která je v tabulce první. Bude možná těžším soupeřem než Randers, hlavně v domácím prostředí. Budeme mít krátký odpočinek. Teď jde o to, aby zranění Čvančary nebo Doležala nebyla delšího rázu, znovu jsme se dali do kupy a připravili se," uvedl trenér Jablonce Petr rada.

Zatímco start obou zmíněných útočníků i záložníka Davida Housky je nejistý, v Plzni se za hosty jistě nepředstaví zranění brankář Vlastimil Hrubý a obránci Jakub Martinec s Davidem Štěpánkem. Plzni nadále schází stoper Václav Míka, středopolař Modou N'Diaye a křídelník Ondřej Pachloplník.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Kaša, Hejda, Havel - Kalvach, Bucha - Sýkora, Čermák, Mosquera - Beauguel
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil, Kratochvíl, Považanec, Pilař - Čvančara - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.49 - 6.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Teplice  (neděle 16:00)
Z Hradce Králové zjevně ani po reprezentační přestávce nevyprchal nováčkovský elán. Výchdočeši uspěli před týdnem ve Zlíně a tentokrát si věří také na Teplice, které dál marně hledají herní pohodu.

"Skláře" už ve dvou zápasech vedl nový kouč Jiří Jarošík, body však zatím nezískal. Víru v lepší zítřky nicméně neztrácí. "Po dvou zápasech v Teplicích jsem mohl již poznat herní stránky týmu a charaktery hráčů. Hodně mi to napovědělo. Minulý týden jsme odevzdali proti Plzni dobrý výkon, ale nesmí nás to ukolébat. Musíme teď hrát dobře i proti Hradci a v každém dalším zápase. Je potřeba předvádět naše individuální a týmové maximum, pak můžeme čekat nějaký dobrý výsledek," doufá někdejší reprezentant.

Hradečtí "Votroci" sice na první výhru čekali až do šestého kola, od té doby nicméně nebodovali pouze jednou. Dobrá forma vynesla nováčka ligy až na současné sedmé místo v tabulce. "Jsme rádi, že jsme vyhráli ve Zlíně, nicméně musíme mít otevřené oči. Víme, že ne všechno bylo dobře. Musíme být obezřetní. Jsme sedmí, ale koukáme se hlavně dolů," řekl asistent hlavního trenéra Východočechů Stanislav Hejkal, jenž před rokem odešel právě z Teplic.

Východočechům proti Sklářům nepomůže zadák Otto Urma, jenž si musí odpykat trest za udělenou červenou kartu. Kvůli zdravotním problémům bude zřejmě absentovat také Urmův kolega z obrany Michal Leibl.

Teplice vyzvou Hradec bez marodících záložníků Tomáše Kučery, Matěje Radosty a Patrika Žitného, stopera Jana Shejbala a útočníka Davida Ledeckého. O nasazení obránce Ondřeje Mazucha, středopolaře Daniela Trubače a útočníka Jakuba Mareše se teprve rozhodne.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Čech, Klíma, Král - Mejdr, Kodeš, Kateřiňák, Novotný - Dvořák, Vašulín, Vlkanova
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hyčka, Chlumecký, Knapík, Vondrášek - Jukl, Krunert - Kodad, Fortelný, Moulis - Rezek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.62 - 4.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 19:00)
Zdá se, že Sparta už v nejvyšší soutěži hodila za hlavu porážku od Plzně. Od té doby se totiž pravidelně boduje a k vedoucím Západočechům má ze všech celků nejblíže. Další vítězství se od Letenských očekává také proti Mladé Boleslavi.

Pražané září především střelecky, což potvrdili před týdnem v duelu s Pardubicemi. Po čtyřbrankové nadílce Východočechům si sparťané zastříleli také ve čtvrtek v rámci Evropské ligy proti francouzskému Lyonu. Tentokrát ale ani tři góly k úspěchu nevedly, fanoušky nicméně sympatický výkon potěšil.

Trenér Pavel Vrba každopádně ví, že jeho družina má pořád co zlepšovat. "Jak proti Pardubicím, tak proti Lyonu mě mrzí inkasované góly. Musíme se z toho ponaučit. Navíc proti Lyonu jsme nedrželi míč tak jako třeba v závěrečné části zápasu. To v dalších zápasech nesmíme dopustit, pokud chceme uhrát dobré výsledky. Dobrou zprávou je, že se vrátil Láďa Krejčí mladší. V té části utkání, kterou s Lyonem odehrál, ukázal, co v něm je. Doufáme, že to bude předvádět i dál," řekl.

Také Boleslav se trápila s obranou, poslední dvě kola ale naznačila zlepšení. Nejprve Středočeši udrželi čistý štít v Karviné, během uplynulého víkendu pak sice dovolili Bohemians otevřít skóre, následně už však svěřenci Karla Jarolíma zavřeli krám a sami začali úřadovat střelecky — čtyřmi góly otočili původně nepříznivě se vyvíjející utkání ve svůj prospěch.

Díky vítězství nad Bohemkou se Boleslav posunula na osmé místo v tabulce. "Těší mě, že jsme v posledních dvou zápasech výrazně zlepšili defenzivu. Se Spartou to ale bude daleko těžší zkouška, protože se proti nám postaví nejlepší útok ligy," uvědomuje si Jarolím.

Na Letné budou hráči z města automobilů postrádat zraněné obránce Davida Šimka s Dominikem Preislerem a útočník Dominik Mašek. Sparta na marodce eviduje brankáře Dominika Holce, levého beka Caspera Höjera, záložníky Ladislava Krejčího "staršího" s Filipem Součkem a forvarda Lukáše Juliše.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pavelka, Sáček - Pešek, Hložek, Haraslín - Minčev
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek - Dancák, Matějovský, Hlavatý, Ewerton - Fila, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.13 - 7.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Po několika dobrých výkonech a vzestupu z poslední příčky Liberec minule opět prohrál, úplně opačně na tom je jeho sobotní soupeř Sigma. Ta zase po dlouhé době zvítězila a nadále se vyhřívá na čele nabitého středu pole.

Luboš Kozel začal angažmá na lavičce Severočechů remízou proti Pardubicím a výhrami s Mladou Boleslaví a Jabloncem, těžký program ale už pokračoval méně úspěšně. Doma proti Ostravě přišla porážka, další se udála před týdnem v Edenu. Slavia se dostala do dvougólového vedení zásluhou Baha a Kuchty, pak sice ve svém druhém zápase v libereckém dresu snižoval Stoch, Olayinka ale upravil na konečných 3:1.

V případě Hanáků se o období mezi reprezentačními přestávkami nedá hovořit jako o tragédii, nicméně tři remízy a jedna porážka jejich bodové konto příliš nerozšířily. O to cennější je týden staré vítězství s poslední Karvinou, o jehož výši 2:0 se brankami postarali Růsek a z penalty González.

"Do Liberce jedeme s odhodláním navázat na vítězné utkání s Karvinou a vylepšit herní projev. V Liberci je vždy složitá půda, prostředí je náročné. Jsou soubojovým mužstvem a zápas bude navíc umocněný situací, ve které se tým nachází. Pro nás bude důležité, abychom se vyrovnali s nátlakovou a důraznou hrou soupeře a nabídli více fotbalovosti a chytrosti než v předchozích zápasech," nabádá trenér Václav Jílek.

Ve vzájemných duelech má v poslední době navrch Olomouc, jež uspěla v pěti z nedávných šesti soutěžních utkání - všechna byla ligová, Slovan uspěl v pohárovém. V minulé sezoně doma Sigma uspěla 1:0 díky Gonzálezově trefě a Marově neproměněné penaltě, v odvetě U Nisy ji poslal do vedení Zmrzlý. Sadílek pak v závěru sice srovnal, nicméně ještě v nastavení rozhodl o výsledku 1:2 z penalty Kerbr.

Slovan se v utkání musí obejít bez vykartovaného Tiéhiho, hosty trápí zdravotní potíže Vaněčka a Yunise, v ohrožení je i Daňkův start. Zápas v Liberci začíná v sobotu v 16 hodin, pokyn k výkopu dá rozhodčí Tomáš Batík.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Fukala, Chaluš, Plechatý, Mikula - Gebre Selassie, Havelka - Koscelník, Matoušek, Tupta - Rabušic
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Beneš, Jemelka, Zmrzlý - Zahradníček, Breite, Sedlák, González, Hála - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.41 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Slovácko před týdnem zvládlo těžký duel v Ostravě a dál pokračuje v podzimní krasojízdě. Ve 12. kole vyzvou Moravané pražské Bohemians, které v podobném rozletu limituje neschopnost dohrát dobře rozehrané mače do zdárného konce.

Uherskohradišťský celek sice o uplynulém víkendu na půdě Baníku přišel o jednobrankový náskok, ten si však nakonec vzal zpět. Díky čtvrté výhře v řadě se Slovácko drží na velmi uspokojivé čtvrté pozici a v tabulce nadále soupeří s těmi nejlepšími.

Záložník Michal Kohút nicméně poukazuje na jednu nevýhodu, na kterou Moravané díky sérii vítězství musí reagovat. "Už k nám ty týmy jezdí s větším respektem, než tomu bylo dřív. Víc se zatáhnou a na to jsme nebývali zvyklí, takže je to pro nás něco jiného a musíme více dobývat, ale zatím se nám daří zápasy zvládat," řekl mládežnický reprezentant.

Bohemka na Slovácko dlouhodobě umí, v Uherském Hradišti naposledy prohrála před třemi lety. Nyní by se bodový zisk "Klokanům" jistě hodil do krámu. Pražané totiž naposledy dostaly čtyři branky od Mladé Boleslavi, přestože sami otevřeli skóre. Z výhry se ale už poněkolikáté v ročníku radoval protivník zeleno-bílých.

Asistent hlavního trenéra Bohemians Erich Brabec si uvědomuje sílu sobotního soupeře. "Prezentují se velmi náročným stylem hry a směrem dopředu jsou nebezpeční. V týmu mají pět leváků, což je neobvyklé. Možná i z tohoto důvodu je levá strana silnější," uvedl někdejší ligový stoper.

Hostům kvůli trestu za žluté karty nepomohou obránce Daniel Köstl se záložníkem Romanem Květem. Na marodce Klokanů pak figurují zadáci Lukáš Hůlka s Davidem Bartkem a levonohý univerzál Jan Kovařík. Start útočníka Tomáše Necida je nejistý, což platí též pro dva hráče domácích — záložníka Daniela Marečka a forvarda Filipa Vechetu. Na trávníku se jistě neukáže středopolař Slovácka Vlastimil Daníček.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Petržela, Sadílek, Kohút, Havlík, Holzer - Jurečka
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Krch, Bederka, Vondra - Hronek, Ljovin, Jindřišek, Fulnek - Puškáč, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.85 - 5.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Dva celky ze spodních pater tabulky a s bídnou formou navrch se utkají v sobotu odpoledne v Ďolíčku. Tamní azylant Pardubice ze čtrnácté pozice v tabulce přivítá Zlín, který je sice výše, už pětkrát v řadě však prohrál.

Ne že by na tom Východočeši byli nějak lépe, ti na svého soupeře v lize nestačili čtyřikrát v řadě a do toho vypadli z poháru. Minulý týden hostili Spartu, proti níž po dvou brankách Minčeva a Wiesnerově trefě už o půli prohrávali o tři branky. Pak sice snížil Cadu, nicméně Peškův zásah znamenal, že Huf v závěru už jen korigoval na konečných 2:4.

Rovněž ševci si zažili ofenzivní utkání a rovněž oni se špatným koncem. Doma proti Hradci Králové od začátku po Dvořákově gólu prohrávali, po pauze sice srovnal Tkáč, vzápětí ale kontroval Vlkanova. Ten se prosadil i podruhé, Dramé tak jen snižoval na 2:3. Zlín tak po nadějném startu do soutěže prohrál popáté v řadě a propadá se tabulkou.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Vít, Tischler, Cadu - Chytil
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Šiška - Fantiš, Simerský, Procházka, Matejov - Vraštil - Fillo, Conde, Tkáč, Čanturišvili - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.40 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň11100118:830
2.Sparta Praha1182129:1126
3.Slavia Praha1081127:925
4.1. FC Slovácko1181221:1225
5.Baník Ostrava1171322:1322
6.Sigma Olomouc1044222:1516
7.FC Hradec Králové1144313:1616
8.FK Mladá Boleslav1142520:1814
9.Dynamo České Budějovice1142515:1514
10.Bohemians Praha 19051133517:2512
11.FK Jablonec1125410:1711
12.Fastav Zlín1130815:289
13.Slovan Liberec112277:188
14.FK Pardubice1113715:236
15.FK Teplice111289:215
16.MFK Karviná1104710:214
Zbývající zápasy
23.10. 19:00MFK Karviná - Baník Ostrava (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (415)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele