Historie evropských pohárů - 1995/1996 - Sešívané semifinále

22.04.2020, 10:26
Aktuality
Na sezónu starou nyní 24 let vzpomíná česká fotbalová veřejnost hodně ráda. Nejen díky stříbrnému evropskému šampionátu v Anglii, ale také kvůli úspěšné pohárové sezoně, pro kterou je symbolická slávistická jízda do semifinále Poháru UEFA. A protože se neztratily ani Sparta a Hradec Králové, je tato sezóna statisticky tou nejlepší v české historii.

Výjimečně nebyl český celek nasazen do kvalifikace o LM. Ta byla v období tří let (1994/1995 -1996/1997) vyhrazena pouze pro 24 mistrů. V druhém a třetím roce tohoto skromného formátu šlo o mistry z nejlepších 24 soutěží dle pětiletých žebříčku národních koeficientů. V něm bylo Česko kvůli svému mládí (tři nuly) a dvěma zpackaným sezónám až na 32. místě. Mistrovská Sparta, druhá Slavia a pohárový vítěz Hradec Králové však dokázaly i v Poháru UEFA, respektive v PVP přitáhnout na české trávníky skvělé kluby i hvězdné hráče.

Už z letmého pohledu na mapu lze vyčíst o jak zajímavé týmy šlo. Hned 9 z 13 soupeřů pocházelo z kvalitativně srovnatelných či lepších soutěží západní Evropy, konkrétně z Francie, Itálie, Německa, Dánska, Švýcarska a Rakouska. Své jméno měly také Dynamo Moskva či Galatasaray. Snad jen Vaduz a Zimbru lze zařadit na seznam tehdejších jednodušších soupeřů. I s takovými lze na pohárové scéně klopýtnout (případů známe hned několik), ovšem tentokrát české kluby svou roli favorita zvládly. V řadě dalších duelů navíc dokázaly překvapit a výsledkem tak byla sezóna snů.

Celkem se v ročníku 1995/1996 tři české kluby v rámci dvou pohárů utkaly hned s třinácti soupeři z devíti evropských ligových soutěží. Připsaly si výrazně pozitivní bilanci 14-6-6 a celkový zisk 12.000, který byl po nizozemském druhým nejlepším. I po přepočtení bodů z kvalifikace na polovinu, ke kterému se přistoupilo o tři roky později, je zisk 10.333 tím jasně nejlepším výsledkem v české historii. 



Formát

Po tříleté přestávce se do pohárů vrátily srbské kluby, a počet účastnických soutěží tak vzrostl na 47. Žádné velké změny formátu neproběhly, přeci jen však lze zmínit tři specifické novinky. Žádná se netýkala PVP, kde bojovali vítězové domácích pohárů (případně poražení finalisté) stále stejným tradičním vyřazovacím způsobem. Liga mistrů jela svůj omezený formát s 24 mistry, z nichž 16 se utkalo v jediném předkole, aby doplnilo osm čekatelů ve čtyřech osmifinálových skupinách. Ještě stále v ní hráli, na rozdíl od současnosti, skutečně pouze mistři svých soutěží (jedinou výjimkou mohl být obhájce). Drobnou novinkou, pro Česko zásadní, bylo výše zmíněné nasazení klubů dle žebříčku národních koeficientů místo klubového žebříčku, který platil před rokem. 

Druhá menší novinka se týkala Poháru UEFA. Formát této třetí nejprestižnější soutěže zůstal stejný, jako jediný vrcholil dvěma finálovými zápasy a účastnili se jej rovněž mistři soutěží umístěných v žebříčku národních koeficientů od 25. místa níže. To novinkou byla možnost kvalifikovat se do něj i skrze letní Pohár Intertoto, který v různých obměnách fungoval kvůli potřebě sázet na fotbalové zápasy i v letní pauze již od roku 1961. Do systému soutěží UEFA byl začleněn v létě 1995. O dvě postupová místa v něm bojovalo 60 týmů, včetně třetího týmu uplynulého českého ligového ročníku. Brno se v něm nijak zvlášť nezaskvělo. Za zmínku stojí vítězství nad 10. celkem belgické ligy Beverenem, jinak Brno třikrát padlo - s Groningenem doma a na hřišti bulharského Etaru Veliko Tarnovo a rumunského týmu Ceahlăul Piatra Neamț. Mimochodem v Rumunsku se v základu pod trenérem Uličným objevil i jistý nadějný mladík Milan Pacanda. Do Poháru UEFA postoupily dva francouzské týmy - Strasbourg a Bordeaux, o kterém ještě bude řeč.

Třetí novinka - Fair play ranking. Od roku 1995 se do Poháru UEFA dalo kvalifikovat také skrze fotbalovou slušnost, respektive počet karet a dalších poměrně těžce hodnotitelných kritérií (chování k soupeři, k rozhodčím, chování fanoušků apod.). Během 21letého fungování (až do roku 2015) se díky této statistice dostalo do Poháru UEFA 63 týmů, tři každý rok. Jednou se to povedlo i českému a slovenskému zástupci, jinak však šlo o výsostně severskou záležitost. Norsko 13, Švédsko 10, Finsko 8, Anglie 8, Dánsko 5, ostatní soutěže maximálně 2. Pětice uvedených států zásobovala skrze tuto cestu Pohár UEFA téměř z 75 %.



České kluby

Brno v červenci v Evropě ještě neprorazilo, ovšem od srpna se děly věci. Nelze začít nikým jiným než Slavií, která vypadla až se šestým soupeřem, což je v ryze vyřazovací fázi českým i československým rekordem. V předkole si poradila se Sturmem Graz, v prvním kole s Freiburgem. Obě bitvy začaly těsným slávistickým vítězstvím venku a uhlídanou remízou v domácí odvetě. Také ve druhém kole dovezla Slavia jednogólový náskok, tentokrát z Lugana, které předtím nečekaně vyprovodilo Inter Milán. Doma Slavia konečně také zvítězila a šla do třetího kola, kde už začalo přituhovat. 

Francouzský Racing Club Lens prožíval dobré časy. V lize skončil dvakrát v řadě pátý (včetně této sezóny), o dva roky později ji dokonce dokáže ovládnout úplně a připsat si jediný domácí titul v historii. Bude u toho také "Štístko” Vladimír Šmicer, jenž tentokrát ještě stál na druhé straně. V Edenu skončil zápas bez branek, v odvetě v hornickém městečku Lens po 90 minutách taky, takže se šlo do prodloužení. V něm rozhodl svým jedním z mnoha důležitých gólů právě začínající velké kariéry Karel Poborský.


Bejblova asistence, Poborského chladnokrevné zakončení

Čtvrtfinále, AS Řím. V útoku jihoamerické duo Abel Balbo - Daniel Fonseca, v záloze například Luigi Di Biagio či 19letý chlapec Francesco Totti. Na Strahově však vstřelili branky Poborský (památný přímý kop do šibenice) a Vágner, a postup do semifinále byl blízko. V Římě ale domácí AS ukázalo sílu, obranný val Slavie v normální hrací době také dvakrát překonalo, takže přišlo pro Slavii druhé prodloužení v řadě. Postupový gól vstřelil nejprve po kouzelné Tottiho asistenci křídelník Moriero, již svůj druhý v zápase. Po změně stran ovšem zmrazil více než 60tisícový vařící kotel na Stadio Olimpico Jiří Vávra. Míč pro něj ve vzdušném souboji vybojoval střídající Jiří Štajner, který byl na place devět minut. Kvůli pravidlu o síle vstřeleného gólu na hřišti soupeře, poněkud nespravedlivě a nešťastně uplatňovaného i v prodloužení (platí dosud), tak šla dál Ciprova a Pešiceho Slavia.


Památný zápas v Římě

Girondins Bordeaux skončilo o rok dříve ve francouzské lize sedmé a postoupilo jen do letního Poháru Intertoto. V něm úspěšně prošlo nástrahami pětičlenné skupiny, zvládlo osmifinále i čtvrtfinále a v závěrečném semifinále, které rozhodovalo o dvou postupujících vyřadilo Karlsruhe. V pohárové sezoně tak měl tým, kde hráli například Richard Witschge či pozdější mistři světa Zinédine Zidane, Bixente Lizarazu a Christophe Dugarry, před soubojem se Slavií v nohách již 16 utkání. A zvládl také to 17. a 18. proti Slavii, když obě vyhrál 1:0. Až třináctý evropský soupeř byl nad jeho síly - ve finále Bordeaux prohrálo s Bayernem Mnichov, kde řádil 15gólový Klinsmann. Náročná pohárová sezóna se podepsala na výsledcích v lize, kde Bordeaux skončilo až 16., čtyři body od sestupu. To týmu se Stejskalem, Kozlem, Hyským, Suchopárkem, Šmejkalem, Pěničkou, Lerchem, Poborským, Bejblem, Krištofíkem, Pavlem Novotným, Štajnerem, Vávrou, Vágnerem či Šmicerem nevadilo v honbě za ligovým titulem, na který Slavia čekala téměř 50 let, ani dvanáct náročných duelů v Poháru UEFA. Pět jmenovaných si navíc tento večírek prodloužilo ještě o povedenou anglickou after party. 


Zidane na Strahově

Sparta byla sice mistrem, ale z výše uvedeného důvodu hrála jen Pohár UEFA. A podobně jako Slavia po třech nezdarech v řadě, potřebovala i Sparta po dvou brzkých výpadcích napravit svou pověst na evropské scéně. Celkem se jí to podařilo. V předkole přešla přes nevyzpytatelný Galatasaray, který v předchozích dvou sezónách hrál skupinu Ligy mistrů, na rozdíl právě od Sparty. Jako kapitán vedla turecký klub do boje ikona Galatasaraye Bülent Korkmaz, ale ve Spartě zrovna řádil ještě ani ne 23letý Pavel Nedvěd, jenž v dvojutkání vstřelil tři sparťanské góly ze čtyř. Následně v prvním kole přišla málem další blamáž letenského celku, když doma prohrál 0:1 s dánským Silkeborgem. V odvetě však naštěstí Vratislav Lokvenc s Josefem Němcem vyřazení odvrátili. 

Ve druhém kole se na Letné v úvodním duelu proti Zimbru Kišiněv strhla přestřelka, která skončila 4:3 pro Jarabinského tým. Dva góly vstřelil opět Pavel Nedvěd, který se s pěti góly nakonec dělil o třetí místo v tabulce střelců Poháru UEFA za zmíněným suverénem Klinsmannem a jistým 19letým Ronaldem z PSV. V odvetě v Kišiněvě Sparta nepřipustila komplikaci, i díky premiérové pohárové brance Jana Kollera zvítězila 2:0 a mohla se těšit na třetí kolo.

Do cesty se jí postavil hvězdný AC Milán, který po třech titulech v řadě skončil v uplynulé sezoně Serie A až čtvrtý, a místo LM, kde byl také třikrát v řadě ve finále, musel pouze do Poháru UEFA. Tým kolem vicemistrů světa Maldiniho, Costacurty, Baresiho, Donadoniho či Albertiniho, se postavil proti budoucím vicemistrům Evropy Koubovi, Nedvědovi, Frýdkovi či Horňákovi, kteří ostatně na své cestě za stříbrem italské reprezentaci způsobí velkou bolest. Mezi zahraniční akvizice Rossoneri patřili třeba Savičevič, Desailly, Boban či George Weah. A právě současný liberijský prezident, který za pár měsíců na konci roku 1995 jako jediný africký fotbalista v historii získá Zlatý míč, dvěma góly na San Siru Spartu z poháru vyprovodil. V odvetě na Letné totiž gól nikdo nevstřelil. Ani držitel Zlatého míče z roku 2003 a současný viceprezident Juventusu, pro něhož to byl poslední pohárový duel v dresu Sparty. Ty ostatní už budou pouze za italské kluby.


George Weah vyřazuje Spartu

Zapomenout nelze ani na výkony Hradce Králové v PVP. Vítěz domácího poháru tehdy disponoval například Petrem Samcem či navrátilcem Pavlem Černým, v útoku se mihl i Marek Kincl, kariéru právě startovali 20letý Ivo Ulich či 19letý Radim Holub. V předkole Votroci zdevastovali slaboučký Vaduz 5:0 a 9:1 přičemž samotný Samec vstřelil sedm gólů. Další dva přidal při kanonádě proti FC Kodaň (tou dobou ještě neplatila za takovou hrozbu jako v současnosti) a s devíti brankami se stal nejlepším střelcem PVP ročníku 1995/1996. Další kamínek do mozaiky úspěchů tohoto ročníku. Ve druhém kole si Hradec Králové věřil i na Dynamo Moskva. V Lužnikách před 4 000 diváky prohrál o gól, v domácí odvetě před trojnásobně početným obecenstvem "Pod lízátky” stav srovnal. Šlo se tedy na penalty, které pro domácí dobře nedopadly. V lize se nakonec Hradec těsně zachránil v nejvyšší soutěži, po relativně úspěšných 90. letech však přišlo období, ve kterém jsou Votroci zabydlení spíše o patro níž. 

Po zdařilé pohárové sezoně 1995/1996 Česko v pětiletém žebříčku poskočilo z 32. na 16. příčku, což znamenalo, že příští sezónu český mistr o Ligu mistrů hrát bude. Poprvé do ní půjde Slavia, která však s pozměněným týmem velká očekávání nenaplní a díru do světa prozatím neudělá. Následující sezóna rozhodně nebude tak zapamatováníhodná jako tato, na kterou se i po letech vzpomíná jako na jednu z nejvíce povedených v české fotbalové historii, nejen té pohárové.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (293)

Přidat komentář
fabec1222

Co stálo za tím, že se Spartě v lize ten rok tak nedařilo?

Reagovat
valloire

prachy

Reagovat
Puskas

Po té době těžko říct, ale byly tam i spory s vedením - myslím, že to bylo zrovna ten rok, když Frýdka se Sieglem přeřadili do béčka, protože si jako jediní řekli o slíbené prémie.

Reagovat
fabec1222

Takže asi i kvůli tomu pak Horst odešel do Německa?

Reagovat
Puskas

To určitě ne, kdo by nešel do Bundesligy, navíc předního týmu... Ale asi to na ně dopadlo celkově, prostě nepodařená sezona.

Ta aféra s prémiemi, pokud vůbec byla v té sezoně, byla jen jedním z mnoha bodů. Šíp si pak z něj při Fotbalistovi roku dělal srandu, že to vypadalo, že ty prachy chtěli jen oni dva. Mach je šoupl do béčka a oni v tom zápase snad dostali oba červenou, přinejmenším jeden z nich. Pak se káli a vrátili se do áčka. Možná to bylo rok předtím nebo poté, už nevím.

Reagovat
fabec1222

No ten další rok měla ze začátku Sparta ještě horší, tam byla jednu chvilku i poslední

Ale koukal jsem do statistik, a Horst dostal červenou jen jednu, a to bylo na začátku devadesátek, kdežto Frýdek jí opravdu dostal v 95/96, ale v polovině sezony, a to už byl zas Siegl pryč. Každopádně by to i tak mohla být tahle sezona, protože Siegl ze začátku stejně vůbec nenastupoval, i-když byl pořád v kádru.

Reagovat
Puskas

bylo to v třetí lize

Reagovat
Nadržený šimpanz

Siegl byl v Kaiserslauternu celou sezonu, nebo jen jaro tehdy???

Reagovat
mayday

Tam jsem byl snad na svým prvním nebo druhým fotbalu s fotrem na Boby - Sparta. Další kolo pak tuším Sparta rupla doma s Bohemkou 3-4 a byla poslední. Na konci sezony titul

Reagovat
fabec1222

jojo, 3:4 s Bohemkou, a to byl ještě ukázkový Csaplár, kdy Sparta vedla v poločase 2:0 Pak rupla s Jabloncem 1:0 a šla na poslední místo Tehdá tam v brance totiž čaroval Ondruška, který dle dostupných materiálů byl takový mix Kariuse a Kučy

Sparta pak v zimě brutálně posílila, přišli Hašek, Němeček, Čížek a do branky se dostal Čaloun, který chytil životní formu a jeli snad celý jaro bez porážky.

Reagovat
mayday

Jo, tak nějak. Už po té Bohemce nebo Jablonci měli nějak 1-3-3 nebo snad 1-3-4, pak se chytli na podzim a jaro pak prolítli.

Čalouna si pamatuju, že tam byl Ondruška, na toho bych si teda nevzpomněl

Reagovat
fabec1222

No on tehdá po Euru odešel Kouba, a místo něj přišli snad hned tři brankáři, právě Ondruška s Čalounem a ještě Poštulka. Ze začátku chytal právě Ondruška, ale pak, jak se pakoval Petržela, tak začala dostával více šancí Čaloun, a pak i nakonec v téhle sezoně překonal tušim nějaký tehdejší rekord v délce čistého konta, nebo počtu nul za sezonu.

Čaloun je podle mě celkem nedoceněný golman, nevim teda, jak ho vnímají Spartani, jestli se k němu někdo vyjádří. On pak další sezonu vůbec nechytal (zranění?) a v 98/99 se střídal s Poštulkou.

Reagovat
mayday

Čalouna si pamatuju dobře a líbil se mi tehdy. Měl tam sezonu nebo dvě velmi dobrý, pak ho někdo vytlačil (Poštulka?) a už se do kasy nevrátil. Pak šel tuším ještě do Plzně.

Tehdy jsem si říkal, že má Sparta po Koubovi solidní jedničku, ale moc dlouho mu to nevydrželo.

Reagovat
valloire

Pfff, sparťani....Čalda je Plzeňák a byl výbornej. Jenže se šel, jak bylo zvykem, v 90. letech zakopat do Sparty.

Reagovat
fabec1222

jj, máš pravdu, on toho vlastně za Plzeň odchytal víc, než za Spartu. A co teď vůbec dělá? Něco ve fotbale, nebo lopata?

Reagovat
valloire

I jeho táta chytal za Plzeň a je to legenda. Co dělá dneska nevim, ale zjistím to během pár dnů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborní brankáři

Reagovat
Jinders

Ano,tehy Spartu na jaře táhla hlavně osa Siegl-I.Hašek-Horník...No ale titul si Slavia prohrála sama (např.trapnou prohrou v Karviné...)

Reagovat
fabec1222

Karviná - Slavia byl ten zápas, kdy vběhnul na hřiště pes a všichni ho tam naháneli?

Reagovat
Puskas

A Jirků mu dal kartu a byl za to pak potrestán?

Reagovat
Y.N.W.A

A jmenoval se Ritchie

Reagovat
Pokahontas

Byly tam samozřejmě trapné výpadky,jako ta Karviná,

ale přesto by si tehdy Slávie zasloužila titul daleko víc než např.v sezóně 2007/08(po zoufalých výkonech na jaře např.na Viktorce Plzeň,v Teplicích či doma s Vikrorkou žižkovskou).Tehdy ji dostaly zpátky do hry až domácí prohry Sparty,to by se prostě za Horníka NEMOHLO stát.

Vyloučit na Letné v 90.letech v důležitém zápase domácího hráče(Řepka vs.Zbrojovka)?Nemožné.

Vysloveně nezaříznout Baník?Tehdy na jaře 97 jen zbožné přání(výhra Sparty 1:0 z vymyšlené penalty).

Nepoškodit Slávii v jejím domácím derby?Ani to se v 97´ nestalo(Sieglův faul jasně v šestnáctce,vytažený ven-místo penalty tak za stavu 1:1 pouze přímák...)

A kdopak soudil předposlední kolo Sparta-Sigma?Jakýsi Pavlín Jirků!Nastavoval tak dlouho,dokud Sparta hrající přesilovku nedala potřebný vítězný gól.Slávisti už se tou dobou po souběžně hraném zápase v Jablonci sprchovali!Až neuvěřitelně tak zněl následný Peltův výrok,,Dokázali jsme,že liga je čistá" (sic!)

Atd.atd.,bylo toho ještě daleko víc,i ve všech dalších Horníkových sezónách.Kdyby tak tehdy už byl VAR...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Puskas

ještě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kupuj (nejen ty). Částky za "lístek" opravdu nejsou strašné a může se alespoň trochu pomoci panu Brabcovi tím, že výtěžek půjde n naší mládež.

Je zatím dost velkou ostudou, že je tak málo prodané.

Reagovat
smazaný uživatel

No ten odkaz na vstupenky už opravdu menší dát nemohli. Než jsem to našel, nějakou dobu to zabralo - v takovém množství textu dají někam doprostřed podtržený text "zde", bez nějakého dalšího zvýraznění. Normálně je nekritizuju, ale tohle se jim moc nepovedlo.

Reagovat
smazaný uživatel

No, na marketing tomu taky moc nedal. Ten odkaz uprostřed textu je slušná demence.

Avšak pak na netu různě od všelijakých FC stránek jela všemožná propagace a prodej nicotný. Nemusíš se na to ani dívat, tady jde primárně o to, že pomůžeš majiteli a přispěješ na naší mládež.

Avšak i pár korun dělá lidem evidentně problémy přispět, což beru jako větší ostudu, než když se vyvalí plot a je zábava na sektoru stadionech.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

Kde zjistíš kolik je prodaných? Já teda mám, ale na celkové čísla jsem nenarazil.

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.ticketlive.cz/cs/event/fc-banik-ostrava-ac-sparta-praha-online-stream

Tady je spíše, kolik zbývá.

Když vezmeš, že se jedná o kapacitu kolem 17 tisíc míst a kolik toho zbývá...Pochybuji, že všichni valí do "VIPky". Nejsem včerejší...

Ale trochu se to pohlo, zbývá "jen" okolo 12 k...Včera odpoledne to bylo šíleně ostudných +15 k

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem to (raději dvakrát) spočítal podle toho odkazu a součet zbývajících je 13 559. Nemohli něco přidat?

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím. Ale sám sem zvědav, kolik to nakonec hodilo. Osobně sem koupil 13 lístků

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen 6

Reagovat
Kepy_FCB

Vzpomeň jak dal Šafy (tehdy ještě vítaný) dobrovolné vstupné, na osobu to tenkrát dalo úplně zoufalou částku...

Reagovat
smazaný uživatel

Často takové sbírky zachraňují ti lidi, kteří tam házejí pětistovky, někdy i více.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak abych jen nekritizoval neviditelný odkaz, už jsem jim napsal. Mohlo mě to napadnout dříve

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny hráče,co byli ve formě, měla tehdy Slavia,takže Sparta neměla šanci

Reagovat
valloire

Kája

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní sezona

Jinak ve druhé polovině devadesátek mohlo mít derby Brno - Drnovice solidní atmosféru

Reagovat
mayday

Byl jsem někdy v letech 96-98 na Boby - Drnovice 4-1 a paráda. Ale to bylo hodně zápasů tehdy v Brně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem byl v Drnovicích a ti zasraní pořadatelé mě poslali do brněnského sektoru i když jsem fandil Drnovicím a nenechali si to vymluvit,ti idioti

Reagovat
Pokahontas

Kdyby jen v Brně,

tehdy celkově bývala atmosféra lepší,nekurvil to ještě tak fenomén Moderního fotbalu.

Stadiony měly většinou větší kapacitu,lístky byly nesrovnatelně levnější než dneska a lidi nebyly přesycený přehršlem televizních přenosů-takže i v takovém Jablonci bývalo občas (na Spartu,Slávii,Slovan) 12 tisíc,což je dneska nepředstavitelné.

Na Bohemce bývala tribuna i za druhou bránou a bez těch debilních sedaček měl Ďolíček kapacitu přes 12 tisíc a mnokdy býval vyprodanej.I v sezoně 96/97,kdy Bohemka nevyhrála jedinej(!) domácí zápas...

Reagovat
mayday

Tak to nevím už, v 90. letech jsem jako děcko chodil s fotrem jen na Boby. Ale jde to vidět i z tehdejších záběrů, že tam lidi na stadionech jsou. Holt byla ještě jiná doba, po revoluci, lidi tady neměli tolik možností a na fotbal se chodilo, i když kvalita a stadiony byly v hrůzným stavu.

Ale klidně bych to vrátil.

Reagovat
valloire

https://youtu.be/VqSlckdYh2k?t=13

nejslavnější gol sezony tu ale chybí

Reagovat
Malavi

Ano, je zmíněn jen v textu, nechtěl jsem to přeplácávat videem. Vznikl tak prostor postovat to sem, díky

Reagovat
valloire

tak nemáš zač, je to pro doplnění článku

Reagovat
Y.N.W.A

to je prostě takovej borec, kterýho českej fotbal za posledních 10 let nevychoval... šmarija ta generace se Šmicerem a Nedvědem, potom Rosický... takový chytrý hráči, co jim to fotbalově myslelo a dávali skvělý góly, dnes je to jen atletika, technika žádná :/

Reagovat
Reggie

Reagovat
valloire

i ten gol proti Lensu, neukvapil se, zasekávačka, přesná střela...mozek no

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel... Schick to v sobě má ale, je to ovšem ojedinělá záležitost

Reagovat
forma

Reagovat
mayday

Gólman AS moc nepodržel v tom dvojzápase.

Reagovat
valloire

Ten kop byl ale celkem geniální. To bych mu nevyčítal.

Reagovat
mayday

Trefený to bylo samozřejmě tak, že to líp nešlo, pokud teda to bylo tak vůbec myšlený a nechtěl jen centrovat. Což asi gólman čekal, tak stál trošku venku, že si pro to půjde a balón ho přeletěl.

Víc bych mu vyčítal ten gól v Římě, tam se balón celkem pomalu šoural kolem něj a borec nebyl schopen nic udělat

Reagovat
valloire

tam to trochu vypadalo s tečí a mezi nohama

Reagovat
oli9

Geniální fotbalista

Reagovat
John Obi Mikel

Proč by mělo být uplatňování pravidla o gólu venku i v prodloužení nešťastné a nespravedlivé?

Reagovat
Puskas

Možná myslí těch 30 minut navíc.

Reagovat
Malavi

Dovolil jsem si svůj názor... V rámci 90 minut samozřejmě ok - jak se vyvíjely pohárové duely, tak to má smysl (nejdřív se hrál třetí zápas, pak se házelo mincí, pak přibylo prodloužení, penalty a toto pravidlo). V prodloužení mi přijde nefér, že hostující tým má ten jeden gól prostě "silnější", přesto, že se hraje od nuly. Ano, domácí mají výhodu publika, ale to je dáno buď losem, nebo pozicí nasazeného (že si to uhrál) - v tom případě je nešťastné, že je znevýhodněný tímto pravidlem... Ale jako demonstrovat kvůli tomu nechodím.

Reagovat
valloire

Reagovat
widlak

Reagovat
Puskas

Reagovat
andrew96

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Josifek

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Generalní Gladiator

Reagovat
Infi

Reagovat
OTASi

Reagovat
Pokahontas

Je to naopak velmi fér.

Zmenšuje to totiž nezaslouženou výhodu toho,kdo končí doma(což je drtivá většina dvojutkání,zasloužená je jen hned po skupinových fázích).

Končit doma je statisticky významná výhoda dokonce i PŘI platnosti tohoto pravidla.

BEZ něj by byla ještě větší.

Kdo nedokáže využít této výhody ani za celých 180 minut,neměl by být ještě dále zvýhodňován ještě větší částí dvojzápasu na vlastním hřišti,bez jakékoliv kompenzace pro hosty.

Reagovat
Stannis Baratheon

Zcela logicky má hostující tým o 30 minut navíc vstřelit gól na půdě soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel

což je hodně nefér

Reagovat
mayday

Jednoznačně. V 90. minutách gól venku klidně za dva, jakmile jsou dva stejný výsledky, prodloužení normálně, to bych zavedl okamžitě.

Reagovat
John Obi Mikel

A domácí tým má o 30 minut navíc na domácí půdě.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jestli v tom vážně nevidíš rozdíl, tak už ti není pomoci.

Reagovat
Y.N.W.A

jde o to, že hostující tým v odvetě má takovou výhodu, kterou hostující tým v prvním mači mít nemůže...

Reagovat
Pablos

No ale to i ten domácí má takovou výhodu jakou jí neměl ten domací v prvním utkání, uhrál stejný výsledek plus má bonus času a další podpory diváků navíc Né jako taky se přikláním k tomu, že mi to moc spravedlivé nepříjde... ale pořád je to jen úhel pohledu, takže to jednoznačně hlásat do světa nelze, lze se jen k něčemu více přiklánět.

Reagovat
Puskas

Ne nadarmo chce naprostá většina hrát odvetu doma, tudíž v tom domácím prostředí spatřuje nějakou výhodu vzdor tomu pravidlu o gólech na hřištích soupeřů. Ale v případě prodloužení už to tak podle mne všechny týmy vidět nebudou. Diváci v zádech jsou určitě super, kdyby to pravidlo neplatilo, zase bude výhoda na straně domácích, je to ošemetné.

Reagovat
Pablos

no a pak jsou tu případné penalty, které jsou také výhodou domácího prostředí (teoreticky). Jako ono spíš jde jen posuzovat, jestli ta dvojitá hodnota vstřeleného gólu není až moc převyšující ty výhody domácího...jenže zase jakou jinou výhodu pro hostujícího v prodloužení vymyslet ...no asi žádnou, aby to nebyl moc kočkopes a nechat to tak, že by platili góly v prodloužení stejně je zase také dosti nevyhovující. Jediné co mi napadá je neutrální půda.... no ale to je asi problematické.

Reagovat
mayday

Já vidím větší výhodu v tech 30 minutách navíc, kdy můžu vstřelit gól za dva, než že hraju 30 minut navíc před svým publikem.

Reagovat
Pablos

No to já taky ...jde ale spíš o to, co tam jiného dosadit tomu hostujícímu týmu místo tedy dvojité hodnoty branky. Zrušit to celé v prodloužení a dělat jako, že pro oba stejný to asi taky nejde... co pak s tou výhodou toho domácího týmu v podobě 30min s diváky a na hřišti na kterém znám každý drn ?

Reagovat
Puskas

Dříve to řešili losem... Takto postoupil do finále Górnik Zabrze s AS Roma - los je od 9.

Reagovat
Pablos

tak hlavně jen to né

Reagovat
Puskas

ale emoce super

Reagovat
Puskas

zapomněl jsem dát odkaz - los je od 9.30

https://www.youtube.com/watch?v=0IgbIpCxPhc

Reagovat
smazaný uživatel

V některých soutěžích místo losu,rozhodoval větší počet kopaných rohů,pokud prodloužení skončilo plichtou

Reagovat
Puskas

To ani nevím, fakt?

Reagovat
valloire

a kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba,na hrách francouzsko-afrického přátelství http://www.rsssf.com/tablesa/amitie63.html

Reagovat
Puskas

Hmm, netušil jsem. Nohavicovo "tři nula na rohy" dostává takto zcela jiný rozměr...

Reagovat
Y.N.W.A

jeste se hraje tri rohy penalta v silvestrovskem derby, ne.. Nebo i něco v malem fotbale, nebo futsale, ale to je za pet fualu penalta nebo co

Reagovat
smazaný uživatel

Jo

Reagovat
smazaný uživatel

A v ČS.poháru se jednu dobu hrálo systémem,žese sice kopaly penalty,ale když se nerozhodlo v 5.sérii,tak se dál nepokračovalo a vítěz se vylosoval

Reagovat
smazaný uživatel

A pak na Afrických hrách, taky http://www.rsssf.com/tablesa/afrgames65.html

Reagovat
smazaný uživatel

A prodlužovali asi 2x30 místo 2x15

Reagovat
mayday

Na turnajích prodloužení nechat, v dlouhodobých soutěžích s dvojzápasama bych to asi rovnou zrušil.

Oba týmy měly 180 minut přehrát soupeře, každej 90 minut doma a venku. Nebyly toho schopný, tak rovnou pecky a hotovo.

Reagovat
Y.N.W.A

jo, to je dobrý....

Reagovat
Trapný diskutér

pencle v domácim prostředí je výhoda jako svině, správně by měla jedna z penalt hostujícího týmu platit za dva.. takže když to bude po pěti sériích vyrovnaný, postup hosté!

Reagovat
Y.N.W.A

tys to rozsek, jako jestli platej v prodlouzeni ty góly za dva, tak by mely i pri penaltach, to je fakt, at nezerem!

Reagovat
Trapný diskutér

Navíc by to nutilo domácí tým hrát při penaltách útočněji.

Reagovat
mayday

Dobře, hostující penalta platí za dva, ale aby se to nějak vykompenzovalo, tak budou kopat jen 4 pecky. Domácí normálně 5

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hosté mají ještě možnost dorážet, pokud gólman vyrazí balón před sebe, domácí ne.

Reagovat
mayday

Případně budou hráči kopat slabší nohou.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale chytat musí hráč z pole a kopou jen brankáři a obránci.

Reagovat
mayday

Nebo se zavázanýma očima

Reagovat
Puskas

Navíc když je to třeba na Dukle.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Duklu naštěstí žádná takováhle situace nepotká.

Reagovat
Puskas

Ale třeba v domácím poháru to zažít mohli.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už se ale hraje na jeden zápas.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Josifek

Reagovat
fabec1222

Příjde mi, že Hradec měl v té druhé polovině devadesátek na svoje poměry hodně solidní kádr, tak je až s podivem, že stejně každý rok hráli o záchranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,podnikatelům v USA začli házet klacky pod nohy

Reagovat
fabec1222

No to už je spíš hlavně ta sezona, kdy opravdu sestoupili, ale už ty roky předtím byli špatné, a to měli v kádru přesně ty hráče, které tam jmenují, že museli v 99 odejít.

Reagovat
lampas

Zas takové hvězdy to nebyly. Holt neměli prachy už tehdy, bez nich se fotbal dělá špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nechápu,proč po tom vítězství v poháru se jim už pak nikdy tak moc nedařilo

Reagovat
smazaný uživatel

Zřejmě všechny peníze proinvestovali v projektu Stadion.

Reagovat
Hiko

Ten Hradec s Dynamem Moskva, nebyl to ten mač, co dávali na Nově a penalty už nevysílali, protože televizní noviny?

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Malavi

Ano, je to jeden z mnoha slavných momentů sportu na TV Nova - více v diskuzi u minulého článku - https://www.eurofotbal.cz/clanky/historie-evropskych-poharu-1994-1995-svedska-trojka-463790/

Reagovat
valloire

Reagovat
Pablos

borci

Reagovat
Puskas

V 83., tuším, nedali prodloužení Sparty ve Splitu, to už bylo snad i ČF, protože vysílali projev Andropova. To je ještě lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,tehdy ty politické události strašně žrali,když umřel Leonid Iljič,tak kvůli tomu zrušili Večerníček nebo opakování

Reagovat
smazaný uživatel

Zrušili? Já myslel, že tam dali ten jak víla Amálka vyplakala rybník. Ikdyž měli dávat něco jiného.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to bylo,že to dávali napřed na 1.program a pak to po 20 minutách opakovali na 2. a to opakování zrušili kvůli pohřbu sovětského vůdce

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jak vidno,tak po sametu v tom trendu,že politika má přednost před vším pokračovali a Hradec taky nedokončili kvůli politickému zpravodajství TN

Reagovat
Puskas

Tam mívali první zprávy vždy něco ze života - sníh na chodníku pod střechou, kde chodí školka, autonehoda, kradená stařenka atd.

Reagovat
Paul Anka

Co to je za naprostý blábol?

Reagovat
smazaný uživatel

Není,je to naprostá pravda

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

No dobře,na ČT,kde měli víc programů,tak už si to většinou nedovolili,nedokončit sportovní zápas kvůli politice nebo zpravodajství,to bylo asi kvůli tomu,že Nova měla tehdy jen 1 program,tak podle nějakých těch peoplemetrů zjistil,že lidi víc sledují zpravodajství než sport,ale ani tak nechápu,co tím Železný sledoval,že to zpravodajství nemoh o těch pár nebo desítek minut odložit

Reagovat
krysa23

Podle mě šlo o prachy a reklamu. Reklama okolo zpráv byla ta nejlukrativnější.

Reagovat
Pokahontas

ČT taky už nejednou ukázala v tomhle směru obrovskou necitlivost.

Např.když v roce 2003 bojovala Slávie v odvetě o LM se Celtou a tlačila se za stavu 2:0 za vymazáním manka 0:3,tak uprostřed toho přepnuli atletickej desetiboj!Nic proti Šebrlemu,ale to nemohli dát až po fotbale,ze záznamu ????

Ještě horší případ byla olympiáda 2012-uprostřed finálovýho běhu na 5000 metrů přepnuli na slavnostní vyhlašování moderního pětiboje!!! To by opravdu bylo o ty tři minuty ze záznamu vyhlášení Květoslava Svobody míň slavnostní ???

Reagovat
smazaný uživatel

To ani nevím,tyto věci,ale tak jako přenos desetiboje je dobrá věc,to by mi nevadilo,ale ten 2.případ je hovadina,kvůli předávání medailí zastavovat přímý přenos

Reagovat
smazaný uživatel

Tedy,kvůli jeho pohřbu

Reagovat
Puskas

aby pak ukázali, jak ho do toho hrobu hodili...

Reagovat
smazaný uživatel

Takový tradiční ceremoniál tam byl,pochod padlých revolucionářů tam zahráli atd.

Reagovat
Puskas

a jak jim ta ta truhla spadla, vidím pořád...

Reagovat
andrew96

Alespoň díky něčemu se na něj pamatuje.

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Byl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

to je šíleně smutný

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší sezona Slavie v novodobé historii.Jirka Vávra, nesmrtelnej gól..takové ticho, jaké se v Římě rozhostilo nemají snad ani na Dukle

Reagovat
Bex5

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

Slávisto? Hele znalče

Sezóna Pohár UEFA 95/96 : tehdejší semifinále bylo Bordeaux-Slavia a Bayern-Barcelona?

Takže tehdy si Sešívání mohli “teoreticky” zahrát finále proti Barce,Bayernu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,s Bayernem by si zahráli ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nepodařilo se,Girondis s trojicí Zidane-Lizarazu-Dugarry,se dal těžko překonat

Reagovat
Puskas

Bylo tehdy až příliš znát, že nemají vůbec šanci, přitom se fanoušci radovali po losu, že chytli hratelný tým... Ta jejich síla byla obrovská, holt tehdy jsme tu nic nevěděli...

Reagovat
mayday

Taky si to pamatuju, jak fotr se strýcem tehdy říkali, pfff, nějaký Bordó, Slavia je ve finále... Holt nikdo nic nevěděl

Reagovat
Puskas

A pak jsme všichni s otevřenou hubou zírali na Zidaneho.

Reagovat
Pajinho10

Poprvé jsme viděli tu jeho kličku (otočku) a každý se jí pak na tréninku učil.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
uff

Reagovat
j_mrazik

... jak tam vodil Bejbla tam a zpátky.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kepy_FCB

ale s Bayernem ve finále zklamali

Reagovat
Puskas

Jo, pamatuji zklamání, těšil jsem se na novou podívanou, a Němci je přehráli.

Reagovat
cristiano.K.

známej tam byl a báli se jít ze stadionu

Reagovat
andrew96

Kterak Bosák ztratil mandle...

Reagovat
Nadržený šimpanz

Památnej rok i pro mně, v 96 při EURU jsem se začal zajímat o fotbal, takže z týhle sezony nic nepamatuju, ale od tý další se to se mnou vleče

Reagovat
Pablos

taky

Reagovat
Y.N.W.A

pro mě je nostalgičtější ta Sparta a Sigma v 91, ale toto byl taky skvělej rok... byť jsem víc sledoval asi tu repre

Reagovat
Nadržený šimpanz

OT: Do kuchyně dlažbu nebo vinyl?? Prosím o radu

Reagovat
Stannis Baratheon

Do kuchyně rozhodně nádobí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Y.N.W.A

jde obojí, vinyl působí teplejc, je měkčí, takže se nádobí (případně dítě) po pádu na něj nemusí rozmrdat na sto padesát kousků, ale je dražší a dle mýho nevydrží tolik, co dlažba... spíš se asi poškrábe ... no ale já jsem jen takovej odborník od PC, ne od kuchyně

Reagovat
smazaný uživatel

Umělka

Reagovat
fabec1222

Hlavně ženskou, a nepouštět jí ven

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem čekal, kdo to napíše

Reagovat
Spalovač šancí

A máš ji samostatně nebo spojenou s obývákem?

Reagovat
mayday

Dlažba.

Reagovat
Puskas

Aby měl denně pocit, že skončil na dlažbě?

Reagovat
homeles8

CD

Reagovat
Bakary3

Chtěli jsme všude stejnou podlahu, dali jsme vinyl s vyšší zátěžovou třídou a v pohodě.

Dlažba je na mě moc tvrdá...

Reagovat
ratusek
Reagovat
smazaný uživatel

Klasika,vždy když se rozhoduju mezi 2,tak kliknu na tu špatnou,takže se málokdy dostanu aspoň na 2000 a maximálně na 160 000 jsem vypad,ale občas už na 1.otázce

Reagovat
RadekVonCZE

Skončil jsem u 9. Neuhádl jsem národnost toho anglického trenéra Slavie Dal Jsem Skotsko

Reagovat
Y.N.W.A

ten je ztracenej, do 40 se uchlastá

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,proto se našim daří víc v juniorských kategoriích než seniorských,ještě nemají tolik nachlastáno

Reagovat
smazaný uživatel

z něho už je slušná troska

Reagovat
smazaný uživatel

Teď mě vlastně napadlo, když se anuluje letošní LM, tak Plzeň bude za posledních 12 sezón stále jediným českým týmem co si LM zahrál.

Reagovat
Pharrell

NE !

Reagovat
valloire

ANO

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Greny
Reagovat
smazaný uživatel

Aha,místo aktivity byla Sparta

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
fabec1222

Podle těch vyděšených očí to vypadá, že mu přes tu roušku nejde žádnej vzduch.

Reagovat
Kepy_FCB

má tam nálepku

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Shevchenko

Jsem vůbec nevěděl, že v nějakém roce u nás vůbec nebyla LM

Jinak který český klub se díky tomu Fair play rankingu dostal do UEFY?

Reagovat
monty25

Olomouc

Reagovat
Kongo

Tehdy to bylo zajímavý tažení jestli se nepletu ne? Dokázali remizovat tuším s Dortmundem nebo i porazit? Tehdy v bráně caroval Lovasik a v záloze skvělý Melinho.

Reagovat
Shevchenko

To bylo ale v Intertotu ne?

Reagovat
Pharrell

myslím že jo

Reagovat
monty25

Jo, to bylo v Intertotu o tři roky později (2005). V Dortmundu remizovali 1:1 (Koller si dal vlastní gól), doma po skvělém výkonu 0:0 a postoupili. Následně je vyřadil Hamburk.

Reagovat
Pharrell

tvl tehdy dokončili vyřadili i BVB

ale Dortmund 2005 (s Koller,Rosický,Amoroso) ti už byli “dost” slabší

Reagovat
Shevchenko

Tohle si pamatuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,to bylo tenkrát jen pro 24 a zbytek mistrů šel do UEFY

Reagovat
fabec1222

OT: Tak ono v pondělí fakt skoro všechno otevře, to je magořina, na co byl teda ten plán Kocourkov hadr...

Reagovat
naheCZ

Však bylo jasný, že s tím pohnou, když ta jejich apokalypsa jménem Velikonoce nenastala...

Reagovat
naheCZ

A dneska zatím celých 6 lidí nově nakažených a 163 uzdravených, takže prostě důvody to urychlit tu jsou...

Reagovat
ratusek

Reagovat
Kepy_FCB

Hamáčka a Prymuli jebne snad už někam zalezou, nejlépe za hradním opilcem a nebudou lidem ničit životy!

Reagovat
Greny

A to je to co píšu a Babiš a Havlíček vylezou jako vítězové pro půl národa

Reagovat
mayday

Právě no. Bohužel.

Reagovat
mistr129

Havlíček ať klidně vítěz je, ten jako jediný z celý vlády nevyvolával 24/7 paniku

Reagovat
Kepy_FCB

buď rád pyčo!

a ještě ty hranice a zahodit držkohadry

Reagovat
Puskas

tlamovníky

Reagovat
ratusek

Reagovat
ZB 07

a v červnu na stadiony

Reagovat
ratusek

tak jelikož od 11.5. jsou otevřená nákupní centra a uvidíme co to udělá, protože to je dle mě nejrizikovější. pokud se do konce května nic nestane, tak nevím, proč by alespon třeba na 50% kapacity nemohly být otevřeny stadiony pro veřejnost. Stejně většina návštěv není ani 50% nebo nějak tak, nechce se mi hledat statistika

Reagovat
ZB 07

Přesně to si myslím taky, na většině stadionů by nebyl ani problém dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Reagovat
mayday

Na Dukle určitě.

Reagovat
Kepy_FCB

Nákupní centra nejsou o nic rizikovější (spíše méně) než potravinové supermarkety které byly věčně narvané včetně nejrizikovější skupiny celý den.

Reagovat
fabec1222

Ty kurzy na tipáči na zahájení ligy před červnem byli dost luxusní, škoda, že jsem to nedal

Teďka říkaj, že zatím to má být do 50 lidí, ale že se to ještě může posouvat, ta hranice

Reagovat
Neon

Vtipný je, že 11.5. otevřou nákupní centra, ale mše bez omezení počtu budou až v červnu

Reagovat
Puskas

Toto bylo vtipné už od začátku.

Reagovat
eleven11

Čo čakať od komoušskej vlády!

Reagovat
mistr129

S rouškou se toho podle mě v nákupácích moc neroznese. Nejvíc to asi půjde přes různý narozeninový oslavy apod, tam ale na druhou stranu přesně víš, kdo tam byl a "chytrá" karanténa by mohla zafungovat

Reagovat
naheCZ

Mohla, kdyby ji u nás byli schopní použít...

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je ta rouška naprosto stěžejní, stejně tak větší rozestupy na veřejnosti (+ dávat si pozor na to, aby jsi fakt nehmatal všude možně).

Když tyhle 3 pravidla budeme všichni dodržovat, tak nikde jinde než v domácnosti a nebo takto na oslavách se to neroznese.

Reagovat
mistr129

Venku je to na 99 % zbytečný, tam to snad na léto zruší, ale do supermarketu atd asi bude potřeba ji nechat

Reagovat
fabec1222

Omg já jsem v prdeli s diplomkou, potřebuju, aby se to celé zhoršilo, a dali nám tituly zadarmo

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
lampas

Reagovat
ratusek

tak já si myslím, že ten plán byl tak nějak v mezích, i když bych ho celý o 14 dnů uspíšil. Stačí se podívat na okolní státy, akorát Rakousko je o kousek napřed.

Mno a jelikož je situace příznivá a velikonoční apokalypsa nenastala, tak jsem rád, že vláda přistoupila na otevření skoro všeho. Není nutné vše kritizovat

Akorát nevím, co roušky. Venku nejsou potřeba. A taky nerozumím tomu, že si nemůžeme zkoušet oblečení. to si nebudu moct ani zkusit boty, jak si je koupím? já už nutně potřebuju nové

Reagovat
ZB 07

Reagovat
fabec1222

Mě jde spíš o to, že tohle jsou prostě skoky ode zdi ke zdi. Abych to uvedl na příkladu, tak knihovny měli otevřít až během června, a najednou maj otevřit teď v pondělí, a musí k tomu dodržovat všechny ty hygienický předpisy, jenže na to pochopitelně nejsou teď vůbec připravený, když měli původně otevřít až v červnu...

Reagovat
ratusek

jako jo, to máš pravdu. To s tebou souhlasím. Ale dezinfekci i rukavice seženou v pohodě o víkendu v kauflandu nebo jiným supermarketu. jsou to náklady navíc, ale jestli jim to za otevření stojí, tak do toho půjdou

Reagovat
fabec1222

No oni potřebujou ale dezinfekce i rukavice pro zákazníky že jo Tam ti malá flaštička dezfinkce nestačí Třeba máma pracuje v knihovně, a mají objednáno 50 000 jednorázových rukavic pro zákazníky, ale pochopitelně s tim, že jim příjdou až někdy v půlce května...

Reagovat
Greny

Noo víte z čeho mám strach na... Otevřou to ...a hlavně ať nestoupá mám takovej pocit že to je plán aby mohli říct křivka jde nahoru a mohli v klidu zažádat o nouzový stav a vše zase utnout

Reagovat
Kepy_FCB

To mám spíš obavy aby si neobjednali v Číně rychlotesty s přednastavenou pozitivitou

Reagovat
Kepy_FCB

Vítáte rychlejší uvolňování opatření?

Ano, je to tak akorát.

24.8 %

Ano, ale mohlo by to být i rychlejší.

25.7 %

Ne, spěchá se příliš.

49.5 %

Již jste hlasoval/a. Celkem hlasovalo 1565 čtenářů.

Anketa na novinkách - půlka kreténi

Reagovat
smazaný uživatel

Polovina lidí si uvědomila, že bude muset zase do práce

Reagovat
ratusek

a natahování ruky už neuspěje

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
mistr129

A co teprve v diskuzi

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me to hlavne vubec neni tak nakazlivy, jak se vsude strasi. Lidi na opatreni vesmes serou uz delsi dobu a zadnej vetsi narust se nekona. Myslim si, ze kdyz ma clovek aspon prumernou imunitu, tak se musi hodne snazit, aby to chytil. A tady se dela, ze kolem nekoho nakazenyho projdes, nebo na neco nakazeny sahnes a hned to mas automaticky taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo. Uz mi vola muj FBI agent.

Reagovat
smazaný uživatel

Průměrný věk mrtvých je 80 let a to ještě drtivá většina umře proto,že k tomu má ještě jiné choroby

Reagovat
mistr129

Jsem zvědav třeba na roční statistiky úmrtnosti. Samozřejmě je blbý i to, že někdo umře o dva měsíce dřív, než bez covidu, ale podle mě fakt umírají jen ti, co to mají za pár.

Reagovat
Kepy_FCB

kdo není extrémně překyselenej nemusí se bát

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fabec1222

No a už se to zas upravuje a jsou otevřené i hranice

Reagovat
Greny

Teče jim do bot tak se vše povolí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jedna ruka neví, co dělá ta pravá

Jako by jsem hodně pro uvolňování, ale že se ze dne na den přejde na takovou notu, to jsem nečekal.

Reagovat
ZB 07

Na mě to působí tak, že už to tam psychicky moc nedávají a ten dnešní soud tomu taky moc nepomohl, tak radši všechno zrušili, aby měli klid

Reagovat
Pharrell

Reagovat
mistr129

Reagovat
mickey mouse

to aby se člověk stresoval že po šestitýdenním home officu povalí v pondělí do práce

Reagovat
stas87

Kdo se však za hranice rozhodne vydat, musí na to připravit svou peněženku. Například při překročení česko-rakouských hranic se totiž bude muset v obou směrech prokázat negativním testem RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2. Kdo test mít nebude, toho Rakušané na své území nepustí, nebo ho při návratu do Česka čeká čtrnáctidenní karanténa, kterou budou ostře sledovat hygienici.

Rychlotesty nestačí, musíte mít PCR

Test na na přítomnost koronaviru v těle musí být navíc ve chvíli překročení hranic zpět do Česka maximálně čtyři dny starý. Jak už bylo uvedeno, musí to být PCR test, nestačí tedy na hranicích předložit například rychlotest. Podle ministerstva vnitra také není možné nechat si udělat test až po návratu.

V úvahu tedy připadají dvě možnosti. Podstoupit test v Česku před odjezdem a stihnout se vrátit do čtyř dnů, nebo se nechat otestovat v cizině pár dní před návratem. Jinak musí cestovatel do dvoutýdenní karantény.

PCR test přitom není zrovna nejlevnější, v Česku za něj pacient bez doporučení lékaře zaplatí přibližně tři tisíce korun. Kolik stojí v zahraničí, zdá se, nikdo neví. "Ministerstvo zahraničních věcí nemá centrální informace o ceně testů v jednotlivých zemích mimo Českou republiku," uvedla Štíchová. Odpověď na tuto otázku neposkytlo ani ministerstvo vnitra, ani ministerstvo zdravotnictví.

Tak to nasrat, jazdim si nakupovat niekedy do Linzu a teraz mam zaplatit trojku za to, ze pojdem na par hodin tam a hned spät? Pokial nebudem spadat do vynimky, tak si ten test musim urobit ja, to tiez nie je podla mna uplne ok. Nevravela ta Pekova, ze jej metoda by stala 1200 korun? A bola by spolahliva ako ten test za tri tisicky?

Reagovat
smazaný uživatel

Diletantismus, absolutně bez nějakého plánování. Já už vůbec nevim co platí a co ne.

Reagovat
ratusek

Fotbal by se mohl vrátit už 25. května

Doufám, že hned v pondělí a úterý bude jedno kolo a hned o víkendu další

Reagovat
smazaný uživatel

Začít v pondělí, potom najet na způsob sobota-středa. Současně s baráží bude pohár a v půlce července hotovo. Dokonce budou mít měsíc času připravit se na předkola.

Reagovat
KingMaster13

Já si spíš myslím, že ty předkola jen tak nebudou. My na to připraveni třeba budeme ale okolní Evropa prostě ne

Reagovat
mistr129

Tak budeme hrát Evropu jen my se Slovákam a Rakušákama, to je problém ostatních

Reagovat
uff

Konečne sa zlepšíme v koefeciente

Reagovat
Pharrell

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo dohraje ligu, bude hrát poháry. Zbytek má prostě smůlu, když to nedohrajou.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Losinho

Za nějaký 4 měsíce už jo.

Reagovat
KingMaster13

Nevěřím tomu, že taková Itálie nebo Španělsko ano

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, grafy i v těchto zemí jsou velmi příznivé opravdu, to vypadá, že to opadává.

Reagovat
smazaný uživatel

No v Itálii ani Španělsku zas tolik ne. Ale Německo a Rakousko, tam to vypadá moc hezky. Spíš se bojím čísel ve VB.

Reagovat
smazaný uživatel

Největší záhadou je mi to Švédsko:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Mají 2x méně testovaných jedinců, úmrtnost vysokou. Ale na to, že tam nejsou prakticky žádná opatření, tak se tam nic moc neděje.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože je tam hodně lidí ve vysokém věku,tak je tam větší úmrtnost

Reagovat
Losinho

Myslím, že jo. Ale to neznamená, že se ty předkola preventivně neposunou, nezruší nebo nějak neupraví.

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie - klesající celkový počet aktivních případů. (to znamená, že se tam více lidí uzdravuje než je nových případů).

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

Ve Španělsku je to složitější.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

Ano, bude to trvat.... Ale zvládne se to.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to nechápu, vždyť tam jsou ty lidi doma, jak může být pořád i po měsíci tisíce nakažených denně? Musí tam na to hrozně srát.

Reagovat
smazaný uživatel

No, nezapomínej, že ta nákaza se projevuje třeba se 14 denní zpožděním, a mladí jihoevropané v hojné míře bydlí u rodičů, takže tam ta izolovanost nemusí být taková, jako je třeba u nás, že 2 generace se za měsíc nepotkají.

Reagovat
KingMaster13

No ale tam mají karanténu už snad 2 měsíce Vždyť to zavedli ještě před náma a přitom mi přijde, že na to jak tvrdé opatření tam mají tak se jim to vůbec nelepší. Tímhle tempem to tam budou mít ještě o Vánocích.

Reagovat
smazaný uživatel

noo... já co si tak pamatuji, tak sice nějaká opatření dřív než my měli, ale určitě né tak tvrdá jako my... ale nyní si tím vůbec nejsem jistý,

No a měl jsem pravdu:

On 29 March it was announced that, beginning the following day, all non-essential workers were to stay home for the next 14 days.

My už jsme byli dávno v nějakém režimu a tam to začínalo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_2020_coronavirus_pandemic_in_Spain

Přečti si zdroj, možná jsem to nepochopil já...

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc je tam o něco starší populace než u nás, takže těch lidí, co ti jde přímo vyhledat pomoc bude více.

Reagovat
Losinho

Třeba v Číně to bylo dlouhou dobu tak, že spousta lidí měla být otestována, ale nebyl dostatek testů, takže i lidi se zhoršujícím se stavem byli testováni po několika dnech. Kvůli tomu pak stoupal počet nakažených x dnů - týdnů v podstatě stejným tempem.. nemůže to tak bejt i ve Španělsku?

Reagovat
cristiano.K.

vlaječka Slavie vs Freiburg mi pořád visí na stěně. Úžasná sezona.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu,proč se autor,tak pohrdavě vyjadřuje o Zimbru Kišiněv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele