Konferenční liga - souhrn 6. kola skupinové fáze

14.12.2023, 20:49, aktualizováno 15.12.2023, 10:04
Komentáře a souhrny
Edin Džeko (© AFP)

Plzeň zvítězila i doma nad Astanou a stoprocentním záznamem si zajistila postup do osmifinále, zároveň vyrovnala loňskou bilanci West Hamu. Slovan Bratislava podlehl Lublani, navzdory tomu postupuje z druhého místa. Aston Villa a Fiorentina na závěr remizovaly, přesto nebudou chybět ve vyřazovacích bojích. Fenerbahçe rozstřílelo Trnavu...

Skupina A

Lille OSC - KÍ Klaksvík 3:0

14.12.2023 21:00

Góly: 29. Yusuf Yazici (pen.), 87. Angel Gomes (pen.), 90+6. Edon Zhegrova (pen.)

Jasný favorit skupiny A nakonec potvrdil roli největšího favorita a po závěrečné výhře 3:0 nad outsiderem z Faerských ostrovů Klaksvíkem přímo proklouzl mezi nejlepší šestnáctku v Konferenční lize, jelikož dohromady posbíral čtrnáct bodů a druhý Slovan Bratislava za sebou nechal o body čtyři. Tomuto bláznivému čtvrtečnímu utkání nechybělo vůbec nic, protože v něm byly nařízeny hned tři pokutové kopy a uděleny dvě červené karty.

Zástupce z Faerských ostrovů tak při své premiérové účasti v hlavní fázi jakéhokoli evropského poháru získal solidní čtyři body a obsadil poslední čtvrté místo tabulky. OSC zahájilo tento duel velmi aktivně a již krátce po čtyřiceti odehraných sekundách orazítkovalo brankovou konstrukci, nicméně do vedení se dostalo až po necelé půlhodině hry, jelikož portugalský rozhodčí António Nobre nařídil v jeho prospěch první penaltu.

Cabellu totiž v rohu šestnáctky evidentně přistrčil Færø a nabídnutou možností nepohrdl tradiční exekutor Yusuf Yazici, který si počkal na pohyb brankáře Johanssona a míč uklidil přímo do pravého dolního růžku. Francouzský favorit v následujícím průběhu nikam nespěchal a s přehledem si hlídal jednobrankové vedení, to dokázal pojistit zhruba deset minut před závěrečným hvizdem.

Jóannes Danielsen totiž ve vlastním pokutovém území zastavil střídajícího Virginiuse, Nobre po udělení druhé žluté karty vytáhl i kartu červenou a podruhé ukázal na penaltový puntík. K němu se tentokráte odhodlal nově příchozí anglický záložník Angel Gomes a Johanssona poslal na opačnou stranu - 2:0.

"Představení" sudího Nobreho vyvrcholilo v nastaveném čase, protože Jakup Biskopstö Andreasen se dopustil hodně nešetrného zákroku na agilního Cabellu a po druhé žluté kartě pro něj utkání taktéž skončilo předčasně. Třetí a poslední pokutový kop tohoto střetnutí proměnil další střídající hráč Edon Zhegrova, když po zemi nekompromisně zamířil k levé konstrukci.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - Olimpija Lublaň 1:2

14.12.2023 21:00

Góly: 27. César Blackman - 17. Pedro Lucas, 58. Pedro Lucas

Jeden ze dvou slovenských zástupců v hlavní fázi Konferenční ligy nečekaně selhal ve svém závěrečném utkání skupiny A, jelikož i kvůli vyloučení zkušeného kanadského brankáře Milana Borjana prohrál 1:2, čímž tak definitivně přišel o naději na přímý postup do osmifinálové fáze. I přesto však může být se svým celkovým působením spokojen, protože v tabulce obsadil druhou pozici s deseti body a zahraje si play off o nejlepší šestnáctku KL.

Olimpija naopak zaznamenala své druhé vítězství a se šesti body poskočila na třetí místo o dva body před poslední Klaksvík. Přitom svěřenci trenéra Vladimíra Weisse začali dobře a hned po necelých čtyřech minutách rozvlnili síť, ale trefa kanonýra Aleksandara Čavriče přeci jen neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Hostující outsider z ničeho nic udeřil krátce po odehrané čtvrthodině zásluhou Pedra Lucase.

Pětadvacetiletý brazilský forvard se totiž po přímém volném kopu Ruie Pedra rozehraném nakrátko zjevil na pravé straně pokutového území a křižnou střelou uklidil míč přímo do protějšího spodního růžku. Domácí favorit však na sebe nenechal čekat s odpovědí příliš dlouho a o deset minut později srovnal krok, když panamský obránce César Blackman se dostal k odraženému balónu na pravé straně a pak ho z mírného úhlu uklidil k vzdálenější tyči.

Slovan mohl otočit vývoj tohoto duelu necelých deset minut před přestávkou, ovšem aktivní Čavrič mířil jen do boční sítě. Bratislavský klub si výrazně zkomplikoval svou situaci v 54. minutě, neboť Borjan vyběhl daleko za své branky a evidentně podrazil rozběhnutého Bresta, turecký rozhodčí Kardeşler mu tak zcela po právu ukázal přímou červenou kartu za zmaření vyložené brankové možnosti.

Neuběhly ani další čtyři minuty a o osudu tohoto střetnutí rozhodl svou druhou trefu v zápase Pedro Lucas, neboť jeho volej z hranice pokutového území zapadl přesně k pravé tyči. Hosté pak ve zbývajícím průběhu hned dvakrát orazítkovali brankovou konstrukci - v 69. minutě nejprve mířil z přímého volného kopu do bližší tyče Rui Pedro a v nastaveném čase pálil do břevna Motika, na výsledku se tedy už nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
6
4
2
0
10 : 2
14
2
Slovan Bratislava (SVK)
6
3
1
2
8 : 7
10
3
Olimpija Lublaň (SLO)
6
2
0
4
4 : 9
6
4
KÍ Klaksvík (FRO)
6
1
1
4
5 : 9
4

Skupina B

Maccabi Tel-Aviv - KAA Gent 3:1

14.12.2023 21:00

Góly: 9. Gavrie Kanichowsky, 24. Eran Zahavi, 61. Eran Zahavi - 49. Julien de Sart

Izraelské Maccabi Tel-Aviv i přes aktuální válečné problémy ve své zemi zvládlo účast v hlavní fázi Konferenční ligy na jedničku a nyní zaznamenalo svou pátou výhru ve skupině B ze šesti případu, díky které se vyhouplo na první místo tabulky a trochu nečekaně si tak zajistilo přímý postup do osmifinálové fáze. Belgickému favoritovi z Gentu stačila i remíza, jenže po prohře 1:3 naopak klesl na druhou pozici a čeká ho tedy ještě dodatečné play off o nejlepší šestnáctku KL.

Výhru domácího celku znovu řídil izraelský "veterán" Eran Zahavi, jenž skóroval hned dvakrát a s pěti trefami je na čele tabulky střelců celé KL. Svěřenci irského trenéra Robbieho Keana měli naprosto skvělý nástup do tohoto čtvrtečního duelu a hned svou první větší možnost po necelých devíti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól, jelikož se prosadil šestadvacetiletý záložník Gavrie Kanichowsky.

Ten po střele Peretze z hranice pokutového území do pravé tyče stál ve správnou chvíli na správném místě a jeho tečovaná dorážka z mírného úhlu zapadla k bližší tyči do protipohybu brankáře Roefa. Zhruba v polovině úvodního dějství poprvé udeřil šestatřicetiletý Zahavi, jenž převzal balón od Kanichowskyho, navedl si ho blíže do středu hrací plochy a z osmnácti metrů zavěsil přesně k pravé konstrukci - 2:0.

Gent však zahájil druhé dějství s mnohem větší aktivitou a ve 49. minutě se vrátil do hry o bodový zisk. Snížit totiž dokázal Julien de Sart, který po zpětné pobídce Fadigy vypálil z první z pětadvaceti metrů a svůj kroucený pokus usměrnil do protějšího spodního růžku.

Avšak krátce po hodině hry vrátil Maccabi dvoubrankový náskok nezastavitelný Zahavi, neboť po famózní kolmici Bitona obstřelil vyběhnutého Roefa střelou z deseti metrů. Stejný hráč dokonce mohl zkompletovat svůj hattrick v nastaveném čase, jenže tentokráte ranou z hranice šestnáctky pouze orazítkoval břevno.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Breidablik UBK 4:0

14.12.2023 21:00

Góly: 2. Eduardo Guerrero, 11. Damir Muminovic (vl.), 19. Petar Mićin, 76. Ihor Horbach

Zarja sice už před tímto závěrečným zápasem skupiny B věděla, že s jistotou nepostoupí do jarní fáze Konferenční ligy, ovšem v polském azylu v Lublinu neponechala nic náhodě a hlavně díky třem trefám v úvodních dvaceti minutách nakonec přehrála severského rivala vysoko po výsledku 4:0. V tabulce tedy obsadila třetí místo se sedmi body, islandský klub naopak při své premiérové účasti hlavní fázi kteréhokoli evropského poháru skončil poslední bez jediného získaného bodu.

Klub z Luhansku zahájil toto čtvrteční střetnutí naprosto fenomenálně a už po necelých dvou odehraných minutách vedl, když po chybné rozehrávce hostujícího celku obdržel Eduardo Guerrero přihrávku před branku od Bola a zblízka obstřelil gólmana Einarssona přízemním pokusem. Neuběhlo ani dalších devět minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, jelikož střílený centr Čurka před branku si srazil do vlastní sítě bránící Damir Muminovic.

O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto v 19. minutě, kdy si srbský záložník Petar Mičin seběhl za defenzívu protivníka na parádní nahrávku Myšnova a z mírného úhlu překonal vyběhnutého Einarssona ranou do protějšího spodního růžku. Breidablik pak do konce první půle zabral a vytvořil si několik solidních šancí, jenže Ingvarsson ani Svanthórsson na brankáře Saputina nevyzráli.

Po změně stran tempo hry výrazně opadlo a ani jeden celek se nikam netlačil. Ukrajinský favorit uzavřel gólový účet tohoto klání necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť Ihor Horbach po pobídce Batahova přelstil ofsajdovou past a sám před islandským strážcem nezaváhal.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
6
5
0
1
14 : 9
15
2
KAA Gent (BEL)
6
4
1
1
16 : 7
13
3
Zarja Luhansk (UKR)
6
2
1
3
10 : 11
7
4
Breidablik UBK (ISL)
6
0
0
6
5 : 18
0

Skupina C

Viktoria Plzeň - FC Astana 3:0

14.12.2023 21:00

Góly: 58. Adam Vlkanova, 67. Jhon Mosquera, 82. Jhon Mosquera

Hráči Viktorie Plzeň zvítězili i v šestém kole Konferenční ligy, kde před vlastními fanoušky přehráli Astanu 3:0, díky čemuž prošli skupinou C bez ztráty jediného bodu. Jednalo se navíc o počin, který se v mladé historii této soutěže zatím podařil pouze anglickému West Hamu. Západočeši dlouho marně dobývali kazašský obranný blok, odměna však přišla v 58. minutě z kopaček Adama Vlkanovy. Na něj navázal dvěma dalšími góly Jhon Mosquera, a zpečetil tak pro Kazachy nepostupové místo v tabulce.

Suverénní průchod Západočechů skupinou znamenal, že už minule v Kosovu mohl Miroslav Koubek nasadit méně vytěžované tváře svého kádru včetně několika teenagerů, a stejnou strategii zvolil také pro závěrečný duel proti kazašskému soupeři. Ten toho chtěl patřičně využít, neboť jestliže chtěl uvažovat nad postupem do vyřazovací fáze, musel ve Štruncových sadech bezpodmínečně uspět. Plzeň na svém hřišti v hlavní fázi ale nejenže neztratila ani bod, dosud dokonce ani jednou neinkasovala.

Přestože viktoriáni nastoupili vzhledem k jistotě postupu s několika netradičními jmény, tahali od začátku za delší stranu provazu. Jednoznačnou gólovou příležitost měl ve 26. minutě Pavel Šulc. Centr, který našel jeho hlavu přímo před chorvatským golmanem Astany Josipem Čondrićem, však poslal vedle pravé tyče.

Neméně perspektivní šanci měl okamžitě poté Vlkanova, samostatný průnik vápnem ale ani nadvakrát nedokázal proměnit. Po půlhodině hry Šulc nedobře načasoval skluz a jeho třetí žlutá karta v základní skupině znamenala, že na osmifinále se talentovaný záložník chystat nemusí. Těsně před změnou stran se podařilo uniknout svému obránci Matěji Vydrovi, Čondrć však opět zareagoval na jedničku a vykopl balon mimo.

V 58. minutě se Doosan Arena otřásala v základech, na hraně velkého vápna se k odraženému balonu dostal Vlkanova a levačkou propasal kulatý nesmysl za záda Čondriće k pravé tyči. O pět minut později se mohl plzeňským hrdinou stát Jan Paluska. Osmnáctiletý bek, hrající teprve pátý zápas za A-tým, se po rohovém kopu dokázal dostal k odraženému míči a nasměrovat ho alespoň na břevno.

Druhý gól a klid do plzeňských řad přinesl deset minut po první změně skóre suverénní ranou uvnitř pokutového území Mosquera, absolutorium zasluhuje také Jan Kliment, který po pouhých třech minutách na trávníku parádním dalekonosným pasem k trefě výrazně dopomohl. Právě Mosquera určil také konečné skóre bitvy ve městě piva, osm minut před koncem jeho rána z velké vzdálenosti i díky teči jednoho z beků přelobovala prvních 45 minut nepřekonatelně chytajícího Čondriće.

Plzeňští tedy uhájili stoprocentní bilanci a do jarní fáze putují bez ztráty kytičky. Jejich kazašský souper naopak v Evropě pro tuto sezonu končí. Viktoria se jméno soupeře pro play off dozví při losu, který je na programu 18. prosince.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - KF Ballkani 3:0

14.12.2023 21:00

Góly: 69. Dino Perić, 72. Bruno Petković, 77. Bruno Petković (pen.)

Hráči záhřebského Dinama zvítězili v závěrečném šestém kole Evropské konferenční ligy nad Ballkani 3:0. Chorvatský celek dokázal svou herní převahu přetavit ve tři přesné zásahy až ve druhé půli, když gól obránce Dina Periče podpořil dvěma trefami útočník Bruno Petković. Domácí tak triumfem stvrdili postup do jarní fáze soutěže, naopak tým z Kosova stejně jako kazašská Astana ze skupiny C nepostoupil.

Suverén čtyřčlenného pelotonu z Plzně byl daleko odskočený svým třem soupeřům, ti všichni však ještě stále měli šanci bojovat o výslednou druhou příčku. Nejlépe nakročeno k ní mělo Dinamo, které se v posledních týdnech probudilo a začalo vítězit, což šlo ruku v ruce s návratem klíčového muže ofenzivy Petkoviće. Ten se objevil v základní sestavě i proti Ballkani, které v prvním vzájemném střetnutí senzačně získalo všechny body.

Právě Petković řádně vyděsil hostujícího golmana ve 13. minutě, pěkně kopnutý přímý kop však díky zdařenému výskoku dokázala těsně zastavit kosovská zeď, která zblokovala i následnou dorážku téhož střelce. Většina prvního poločasu se nesla právě v tomto duchu, tedy k vidění byly především neúspěšné snahy úřadujícího chorvatského šampiona o ohrožení branky Eney Koliciho.

Po půlhodině hry vyřadilo zranění nohy Balkáncům tříbrankového střelce letošního ročníku Evropské konferenční ligy Nazmiho Gripshiho, a bylo tak pravděpodobné, že na první přesnou střelu hostujícího týmu budou diváci na Stadionu Maksimir čekat dlouho. První střela na branku přišla těsně před změnou stran, razantní pokus Gabriela Vidoviče mířil pouze doprostřed branky.

Po změně stran se vytáhl domácí gólman Daniel Zagorac, rychlým výběhem z branky sebral balon zpod nohou dobíhajících útočníků. Přesné střelecké pokusy byly i po hodině hry výhradní devizou modrých, ani talentovaný junior Mauro Perković ale z těsné blízkosti neskóroval, jelikož Kolici vytáhl famózní zákrok. Skóre zápasu otevřel 21 minut před koncem základní hrací doby hlavičkou do levé části brány Perić, za přesně rozehraný rohový kop musel děkovat Josipu Mišićovi.

Inkasovaný gól definitivně zlomil kosovský odpor, což o tři minuty později využil ke druhé brance zápasu nekompromisní dorážkou z těsné blízkosti Petković, snajpr se zkušenostmi z italské Serie A. Za pouhé čtyři minuty se tento muž zapsal do tabulky střelců znovu, když proměnil penaltu po faulu Lumbardha Dellovy.

Dinamu se tak povedla odplata za říjnové selhání a udrželo výslednou druhou příčku. Svého dalšího soupeře, který vzejde z třetích týmů skupin Evropské ligy, se dozví 18. prosince.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
6
6
0
0
9 : 1
18
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
6
3
0
3
10 : 5
9
3
KF Ballkani (KOS)
6
1
1
4
3 : 7
4
4
FC Astana (KAZ)
6
1
1
4
4 : 13
4

Skupina D

Club Bruggy - FK Bodø/Glimt 3:1

14.12.2023 21:00

Góly: 26. Antonio Nusa, 58. Igor Thiago, 89. Brandon Mechele - 57. Amahl Pellegrino (pen.)

Belgický favorit Club Bruggy sehrál na závěr skupinové fáze Konferenční ligy ofenzivní přestřelku s norským konkurentem Bodø/Glimtem a nakonec díky úspěchu po výsledku 3:1 si připsal na konto už své páté vítězství v řadě. Se šestnácti body tak neohroženě obsadil první místo zaručující přímý postup do osmifinále, severský celek po druhé porážce dohromady posbíral deset bodů a z druhé pozice putuje do play off o nejlepší šestnáctku KL.

Oba čtvrteční soupeři vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání s velkou aktivitou a jedna velká šance střídala druhou. V úvodní dvacetiminutovce se však hráči na obou stranách zastřelovali, krátce na to se poprvé musel vytáhnout domácí brankář Mignolet, jenž skvěle zneškodnil tvrdou ránu Patricka Berga z hranice pokutového území. Svěřenci norského trenéra Ronnyho Deili otevřeli gólový účet zápasu z následné akce.

Prosadit se dokázal teprve osmnáctiletý útočník s nigerijskými kořeny Antonio Nusa, jenž si po přihrávce Skova Olsena udělal místo na levé straně pokutového území a z mírného úhlu parádně zavěsil přímo do vzdálenější šibenice. Domácí podruhé skórovali zhruba pět minut před přestávkou, jenže zásah Vanakena nemohl být uznán kvůli těsnému ofsajdu.

Hosté po změně stran přeci jen přidali a překvapivého vyrovnání se dočkali v 57. minutě. Řecký rozhodčí Papapetrou totiž po přezkoumání videozáznamu nařídil v jejich prospěch pokutový kop za nedovolený zákrok Brandona Mecheleho na pronikajícího Feta a nabídnutou možností nepohrdl tradiční exekutor Amahl Pellegrino, který zavěsil přesně pod levý horní roh do protipohybu naprosto bezmocného Mignoleta.

Avšak nerozhodný výsledek netrval ani dalších šedesát sekund, protože Bruggy si vzaly zpět ztracený náskok ihned po následném rozehrání. Tentokráte měl přesnou mušku dvaadvacetiletý brazilský forvard Igor Thiago, neboť se po zpětné nahrávce De Cuypera téměř od brankové čáry ocitl zcela sám před hranicí brankového území a balón usměrnil do protějšího spodního růžku.

Bodø/Glimt se v následujícím průběhu snažilo tlačit, nicméně až do závěrečného hvizdu si žádnou gólovou možnost nevypracovalo, a naopak v předposlední minutě základní hrací doby inkasovalo třetí rozhodující úder. Závěrečnou trefu belgického týmu přidal zkušený třicetiletý obránce Mechele, když si po rohovém kopu střídajícího Skóraśe seběhl před levý roh brankového území a razantní hlavičkou nekompromisně zamířil pod břevno kolem zoufalého gólmana Fayeho Lunda.

Více informací k zápasu

FC Lugano - Beşiktaş JK 0:2

14.12.2023 21:00

Góly: 36. Kreshnik Hajrizi (vl.), 88. Emrecan Terzi

Výkony tureckého Besiktase jsou po právu považovány za jedno z největších zklamání skupinové fáze Konferenční ligy, protože istanbulský gigant získal v pěti zápasech jediný bod a před závěrečným duelem na švýcarské půdě tak byl bez jakékoli šance na postup do jarní fáze evropských pohárů. Na závěr si však alespoň částečně vylepšil reputaci proti podceňovanému Luganu, které porazil o dva góly a se čtyřmi body přeci jen skončil třetí.

FC už bylo také bez šance na pokračování v evropských pohárech v jarní části, ale chtělo alespoň udržet třetí pozici, což se mu kvůli dvougólové porážce nepovedlo - se čtyřmi body tedy skončilo poslední čtvrté. Úvodní poločas nebyl před zcela prázdnými tribunami nikterak atraktivní, oba soupeři měli problémy s přechodem do útočné fáze a více jak pětatřicet minut se neurodila žádná gólová příležitost.

Nicméně svěřenci trenéra Rızai Çalımbaye přeci jen otevřeli gólový účet necelých deset minut před přestávkou. Po akci na levém křídle byl Cenk Tosun napoprvé zablokován, avšak poté svou akrobatickou dorážkou naprosto zaskočil brankáře Saipiho a z mírného úhlu přeci jen dopravil balón do branky. V následujícím průběhu nešetřily oba protivníci s agresivitou a polský rozhodčí Raczkowski uděloval jednu žlutou kartu za druhou.

Istanbulský favorit definitivně rozhodl svém úspěchu v 88. minutě. Druhou trefu JK přidal Emrecan Terzi, jenž se opřel do odraženého míče z dvaadvaceti metrů a jeho skákavý pokus propadl kolem chybujícího Saipiho do sítě. V poslední minutě základní hrací doby byli po vzájemné potyčce přímo vyloučeni domácí kapitán Renato Steffen a hostující Alex Oxlade-Chamberlain, na výsledku se však již nic nezměnilo. V domácím dresu nastoupil od 70. minuty český krajánek Roman Macek.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
6
5
1
0
15 : 3
16
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
6
3
1
2
11 : 8
10
3
Beşiktaş JK (TUR)
6
1
1
4
7 : 14
4
4
FC Lugano (SUI)
6
1
1
4
6 : 14
4

Skupina E

Legia Varšava - AZ Alkmaar 2:0

14.12.2023 18:45

Góly: 34. Yuri Ribeiro, 81. Blaž Kramer

Alkmaar byl považován za jednoho z hlavních favoritů skupiny E, ovšem od samého začátku se mu příliš nedařilo a teď kvůli porážce 0:2 v klíčovém střetnutí s polskou Legií obsadil až třetí místo s pouhými šesti body, které znamená definitivní konec v této sezóně evropských pohárů. Nizozemskému celku stačila k vytoužené druhé příčce jakákoli výhra, ale houževnatý soupeř ho tentokráte vyškolil z produktivity.

Klub z Varšavy naopak zaznamenal již svou čtvrtou výhru ve skupině a s dvanácti body skončil druhý. Za vítěznou Aston Villou zaostal o jediný bod, v únoru ho proto čeká play off o nejlepší šestnáctku Konferenční ligy. Tento čtvrteční zápas začal dle předpokladů hodně opatrně a Legia spíše vyčkávala, co vymyslí její soupeř. AZ poprvé zahrozilo v polovině úvodního dějství, jenomže ránu Clasieho z hranice pokutového území brilantně vyrazil brankář Tobiasz.

Svěřenci rakouského trenéra Kosty Runjaiče se z ničeho nic dostali do důležitého vedení ve 34. minutě. Skóre utkání otevřel šestadvacetiletý portugalský obránce Yuri Ribeiro, jenž se po skvělém pasu krajana Josuého ocitl zcela sám před gólmanem Owusuem-Odurem a zblízka ho chladnokrevně pokořil přesně umístěnou hlavičkou. Hosté od toho okamžiku výrazně přidali, avšak svou situaci si ještě více zkomplikovali v 53. minutě.

Kapitán Bruno Martins Indi totiž hodně nešetrným způsobem zasáhl kotník Josuého a rakouský rozhodčí Lechner mu po chvilce "napětí" ukázal přímou červenou kartu. Polský celek si pak s přehledem hlídal hubený náskok a o svém úspěchu definitivně rozhodl zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Druhý uklidňující gól totiž vsítil slovinský forvard Blaž Kramer, který po centru agilního Josuého z pravého křídla nekompromisně hlavičkoval doprostřed branky kolem bezmocného strážce AZ.

Více informací k zápasu

Zrinjski Mostar - Aston Villa 1:1

14.12.2023 18:45

Góly: 87. Matija Malekinušić - 61. Nicolò Zaniolo

Aston Villa kromě úvodního zaváhání s polskou Legií Varšavou (2:3) procházela skupinou E naprosto suverénním způsobem, jelikož dokázala zvítězit čtyřikrát za sebou. Teď sice ve značně pozměněné sestavě nepotvrdila úlohu jasného favorita proti bosenskému vyzyvateli z Mostaru, ale nerozhodný výsledek 1:1 jí přece jen stačí na přímo postupové první místo zaručující nejlepší šestnáctku KL.

Birminghamský favorit tedy celkově posbíral třináct bodů a Legii za sebou nechal o jeden bod. Jasný outsider skupiny Zrinjski naopak po čtyřech předchozích porážkách bodoval podruhé, nicméně i přesto obsadil poslední čtvrtou příčku se čtyřmi body. Tento čtvrteční duel probíhal od samého začátku ve velmi opatrném duchu a dlouho se v něm nic zásadního nedělo.

V prvním poločase stojí za zmínku jen šance pozdějšího střelce Nicolóa Zaniola již z 2. minuty, jehož pohotová rána ze středu pokutového území soupeře však letěla o více jak metr nad horní tyčku. Anglický klub měl v následujícím průběhu herně navrch, jenže se nedostával do žádných vyložených možností. Po změně stran však přidal a kýženého vedení se dočkal krátce po odehrané hodině.

Skóre utkání otevřel již zmiňovaný italský záložník Zaniolo, když se po centru střídajícího McGinna z levého křídla zjevil sám před brankářem Maričem a z pěti metrů ho bez potíží obstřelil svým přízemním pokusem. Hosté navýšili svůj náskok v 81. minutě zásluhou Douglase Luize, avšak tento jeho gól neplatil kvůli předchozímu nedovolenému zákroku.

Zrinjski začal hrát s přibývajícím časem na stále větší riziko s to se mu vyplatilo v 87. minutě. O nečekané vyrovnání se totiž postaral Matija Malekinušič, který po pobídce Kiše předvedl samostatný únik na levé straně, pak si balón navedl blíže do středu hrací plochy a nakonec ho z osmnácti metrů nádherně uklidil přímo do vzdálenější šibenice.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
6
4
1
1
12 : 7
13
2
Legia Varšava (POL)
6
4
0
2
10 : 6
12
3
AZ Alkmaar (NED)
6
2
0
4
7 : 12
6
4
Zrinjski Mostar (BIH)
6
1
1
4
6 : 10
4

Skupina F

KRC Genk - FK Čukarički 2:0

14.12.2023 18:45

Góly: 21. Bryan Heynen, 57. Joseph Paintsil

Genk si doma dokázal poradit s Čukarički, jenže mu to nakonec k ničemu nebylo. Maďarský Ferencvárosi totiž obral Fiorentinu o dva body a nakonec se umístil druhý, takže na Genk zbylo až třetí místo.

Genk byl doma postaven před jasnou misi - musel vyhrát a zároveň doufat v pomoc Fiorentiny v souběžně hraném utkání, aby postoupil. Opačné výsledky by ho vyřadily ze hry, což samozřejmě belgický celek nehodlal dopustit. Hosté naproti tomu hráli spíš jen o čest, maximálně o body do koeficientu. Je ale pravda, že od úvodu se domácí snažili dostat soupeře pod tlak a vlastně se jim to dařilo. Proto třeba donutili hostujícího brankáře Filipoviće k hrubce, kterou málem potrestal Yira Sor.

V osmé minutě už byli domácí blíž, protože Stanković fauloval ve vápně Alieu Faderu a sudí okamžitě pískal pokutový kop ve prospěch Genku. Jenže Joseph Paintsil, který se rozhodl pro exekuci, si vybral stejnou stranu, na kterou skočil i brankář Filipović! Hostující obrana v těchto chvílích nevěděla, kde jí hlava stojí, což podpořil další ranou do břevna Fadera.

Tuhle šanci ještě Filipović zneškodnil a dál byl pro hosty hrdinou číslo jedna, jenže ve 21. minutě i on už kapituloval. Fadera nabil svému kapitánovi Bryanu Heynenovi, který si s ničím hlavu moc nelámal a nádhernou ranou k šibenici poslal domácí tým do vedení! Jenže nebylo po utkání, protože po třiceti minutách Matías Galarza po pádu na zem kopačkou zasáhl zcela úmyslně protihráče a po zásahu VARu byl vyloučen!

Přesto byl Genk nadále aktivní a v 57. minutě zvýšil i v početním oslabení své vedení. Elegantní nahrávka do uličky oslovila Josepha Paintsila, který si kličkou poradil se střídajícím brankářem Belićem a zasunul míč do prázdné brány - 2:0.

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - ACF Fiorentina 1:1

14.12.2023 18:45

Góly: 48. Kristoffer Zachariassen - 73. Luca Ranieri

Ferencvárosi potřeboval bodovat a svou roli zvládl. Na gól Zachariassena sice Fiorentina dokázala reagovat, ale pouze srovnala, což maďarskému týmu stačilo k postupu z druhého místa.

Fiorentině k postupu z prvního místa stačila i remíza, což je pro Italy velmi typická a oblíbená pozice. Jenže se často taky nevyplácí na ni spoléhat. Ferencvárosi totiž hrálo o první místo stejně tak a výhra by mu ho zajistila. Nicméně pokud by maďarský celek doma prohrál, riskoval by, že jeho pohárová pouť končí. Domácí brzy pochopili, že Fiorentina nepřijela jen bránit.

Kayodeho šanci zlikvidovala domácí obrana, Nicolás González pálil o chvíli později vedle. A třetím do party se stal Brekalo, který v rozhodující chvíli uklouzl. Po dvaceti minutách se zranil González a trenér Italiano musel střídat. Do hry pustil Ikoného, který měl oživit postupem času strnulý projev Italů. Domácí mužstvo se probudilo až po třiceti minutách hry, leč Fialky si poradily jak s Katonovou ránou, tak s dorážkou od Eldara Ćiviće.

První poločas skončil bez větších šancí, ale hned po nástupu obou jedenáctek do poločasu druhého se už skóre měnilo. Pouhé tři minuty po změně stran si hosté nedali pozor na rychlou akci po straně, centrovaný míč so zpracoval Kristoffer Zachariassen a přesnou ranou ho poslal mimo dosah hostujícího brankáře Christensena!

Fiorentina cítila, že musí přidat, má-li se kvalifikovat. A srovnat se snažil Nikola Milenković, leč hlavička srbského stopera se mezi tři tyče těsně nevešla. Chyběly k tomu centimetry a ve skupině mohlo být zase všechno jinak. Fialkám se povedlo srovnat až v 73. minutě. Dlouhý pas propadl až k Milenkovićovi, který mířil na bránu. Na zadní tyči oslovil obránce Lucu Ranieriho, který už se zblízka nemýlil a srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
6
3
3
0
14 : 6
12
2
Ferencvárosi TC (HUN)
6
2
4
0
9 : 6
10
3
KRC Genk (BEL)
6
2
3
1
8 : 5
9
4
FK Čukarički (SRB)
6
0
0
6
2 : 16
0

Skupina G

PAOK Soluň - HJK Helsinky 4:2

14.12.2023 18:45

Góly: 37. Magomed Ozdojev, 47. Ioannis Konstantelias, 53. Joona Toivio (vl.), 85. Thomas Murg - 6. Bojan Radulovic, 90+2. Perparim Hetemaj (pen.)

PAOK Soluň zvládl svou roli a doma si poradil s Helsinkami, díky čemuž se udržel na prvním místě. Druhý Eintracht postupuje rovněž, tady nebylo moc co řešit. Nezaujatý divák ovšem musel zaplesat, neboť dnes byl svědkem ofenzivního galapředstavení s rovnou šesti přesnými zásahy!

Dneska to v Řecku bylo hodně divoké utkání a dlouho nebylo jasné, kdo nakonec vyhraje. Helsinky šly trochu překvapivě do vedení velmi brzy, ale ve druhé půli se složily. Domácím se povedlo během pouhých šesti minut dokonat obrat, který ještě v závěru potvrdil náhradník Murg. Poslední slovo sice měli hosté, ale k ničemu jim to nebylo.

Jedním z hlavních mužů na trávníku se stal brankář Mäenpää, který musel likvidovat první šance Konstanteliase už v úvodní minutě. Právě jeho tým ale vedl, protože v šesté minutě se trochu překvapivě hosté dokázali prosadit. Prakticky první šance Helsinek skončila gólem, když Hassane Bandé našel kanonýra Bojana Raduloviće a ten se jako první prosadil.

Tenhle vývoj utkání domácí PAOK rozhodně nečekal a bylo vidět, že ho to zaskočilo. Ne však na dlouho, protože deset minut před koncem první půle se skóre znovu měnilo. Soualiho Meïté nabil svému spoluhráči, kterým byl Magomed Ozdojev a ten přesnou ranou k tyči srovnal na 1:1.

Po změně stran se prakticky okamžitě dostavila domácí smršť, která rozhodla definitivně o vítězi. Ve 47. minutě nejprve Thomas našel Giannise Konstanteliase, jenž si připravil míč na střelu a poslal domácí do vedení. To následně jen o šest minut později navýšil Joona Toivio, který z pozice hostujícího kapitána uklidil míč nechtěně do vlastní brány.

Zapsat mezi střelce se mohl i Brandon Thomas osobně, ale asistent u druhé trefy svého týmu pálil v 56. minutě jen do rukavic připraveného brankáře Mäenpäy. Zkušený brankář si připisoval jeden zákrok za druhým a rozhodně se dnes večer nenudil ani na chvíli. Ještě pět minut před koncem ale znovu inkasoval. Po Taisonově nahrávce ho překonal čerstvý náhradník Thomas Murg, kterému vstřelení gólu trvalo jen deset minut od svého nástupu.

Poslední slovo ale měli přeci jen nakonec hosté, kteří se sympaticky nevzdali, i když prohrávali o tři branky. Minutu před koncem došlo totiž k faulu uvnitř šestnáctky a sudí pískal pokutový kop. K jeho exekuci se postavil střídající Përparim Hetemaj a pro tak zkušeného hráče nebylo problémem vybrat tu správnou stranu, kam poslat míč.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Eintracht Frankfurt 2:0

14.12.2023 18:45

Góly: 41. Duk, 74. Ester Sokler

Aberdeen slaví, protože před domácími fanoušky poprvé ve skupině zvítězil. Na postup to sice nestačilo a skotský celek skončil až na předposledním místě, ale že nepostoupí mu bylo jasné už před výkopem. Stejně jako Eintrachtu to, že skončí druhý, ať dopadne utkání jakkoli.

Eintracht si do Skotska přivezl dobrou náladu, aspoň to tak vypadalo podle prvních minut. V nich německý celek hrál prim a Skotové se v podstatě jen bránili. Velká odpovědnost ležela na bedrech Götzeho, Haugeho a kapitána Hasebeho. Nicméně plány hostujícího realizačního týmu se celkem rychle musely měnit, protože už v deváté minutě odstoupil ze hřiště zraněný Éric Dina Ebimbe, místo něhož dorazil Paxten Aaronson.

Ten se ale celkem rychle zapojil do kombinace a snažil se ohrožovat domácí bránu gólmana Roose. Proti brankáři Trappovi se zase pokoušel vystartovat Morris, jenže na něj si počíhal obránce Smolčić a zbavil ho míče, než se dostal do zakončení. Se zajímavou střelou se ukázal Barron, jenže nakonec se brankář Trapp nemusel víc než ohlédnout, aby měl klid.

Jenže právě on inkasoval jako první. Psala se 41. minuta, když Shayden Morris našel brilantní nahrávkou Luíse Henriquese de Barrose Lopese a útočník zvaný jednoduše Duk se prosadil! To byla pro Eintracht docela rána, byť mu z pohledu tabulky už o nic nešlo.

Eintracht potřeboval novou krev, takže v prvních patnácti minutách druhé půle se na plac dostali hráči jako Gauer nebo Knauff, leč na kobylku se Skotům přesto hosté nedostali. Naopak, dvacet minut před koncem druhé půle to bylo s Eintrachtem ještě horší, neboť na Polvarův pas si naběhl Ester Sokler, utekl všem protihráčům a tvrdou ranou pod víko překonal brankáře Kevina Trappa!

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
6
5
1
0
16 : 10
16
2
Eintracht Frankfurt (GER)
6
3
0
3
11 : 7
9
3
Aberdeen FC (SCO)
6
1
3
2
10 : 10
6
4
HJK Helsinky (FIN)
6
0
2
4
7 : 17
2

Skupina H

Ludogorec Razgrad - FC Nordsjaelland 1:0

14.12.2023 18:45

Góly: 79. Jakub Piotrowski

Bulharský Ludogorec předvedl ve druhé polovině skupiny H naprosto vynikající výkon a díky třetímu vítězství v řadě se nakonec probojoval do jarní fáze Konferenční ligy. V klíčovém střetnutí s dánským Nordsjaellandem dokázal skórovat zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem zásluhou polského krajánka Jakuba Piotrowského a po těsné výhře 1:0 tedy obsadil konečné druhé místo s dvanácti body.

Svěřenci trenéra Georgiho Dermendžieva navíc nebyli daleko ani od přímého postupu mezi nejlepší šestnáctku, neboť za vítězným Fenerbahçe zaostali jen vinou horšího skóre. FC v této skupině sice doma deklasovalo jak Ludogorec (7:1), tak i tureckého favorita (6:1), ale po této porážce v Evropě pro letošek končí, protože rázem kleslo na třetí nepostupovou příčku s deseti body.

Toto čtvrteční utkání se od samého začátku neslo v opatrném duchu a diváci se příliš vyložených možností nedočkali. Ta první byla k vidění ve 27. minutě, kdy domácí Duah po krásné narážečce napřáhl z hranice pokutového území, nicméně svou bombou pouze orazítkoval břevno. Severský vyzyvatel mohl z ničeho nic udeřit necelých deset minut před přestávkou, jenomže ránu Rasmussena odvrátil do zámezí pozorný brankář Padt.

Ihned po změně stran mířil příliš vysoko Seco, v 64. minutě na opačné straně selhal Nygren, protože z hranice brankového území hlavičkoval jen do levé tyče. Rozhodující okamžik tohoto střetnutí se zrodil v 79. minutě.

Postupovou trefu Ludogorce obstaral šestadvacetiletý Piotrowski, neboť po nahrávce Witryho napřáhl z více jak pětadvaceti metrů a ukázkově se trefil k levé konstrukci. Nordsjaelland mohl vsítit důležitou vyrovnávací branku o tři minuty později, avšak když Ingvartsen pálil z deseti metrů do levé tyče, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Spartak Trnava 4:0

14.12.2023 18:45

Góly: 36. Ferdi Kadıoğlu, 48. Dominik Takáč (vl.), 59. Edin Džeko, 61. Edin Džeko

Istanbulský favorit skupiny H Konferenční ligy se dokázal oklepat z předchozích dvou porážek, když před čtrnácti dny navíc utrpěl málo vídaný debakl 1:6 s dánským Nordsjaellandem, a tentokráte na domácí půdě rozdrtil slovenského outsidera z Trnavy. Po vysokém vítězství 4:0 obsadil první místo tabulky a v únoru ho tedy čeká osmifinálová fáze evropské soutěže.

Svěřenci trenéra İsmaila Kartala dohromady posbírali dvanáct bodů stejně jako druhý Ludogorec, s nímž mají naprosto shodnou bilanci vzájemných utkání (3:3), a první příčku zaručující přímou účast mezi nejlepší šestnáctkou uhájili díky lepšímu celkovému skóre (rozdíl 2 góly). Úvodní dvacetiminutovka tohoto čtvrtečního střetnutí nic zásadního nepřinesla, nicméně pak začal na trávníku úřadovat turecký tým.

Úvodní obrovskou možnost si vytvořil pozdější hrdina Edin Džeko, jenž se po krásném obloučku zjevil sám před brankářem Takáčem, ale jeho akrobatické zakončení dokázal hostující strážce skvěle odvrátit do zámezí. Stejný hráč pálil o pět minut později příliš vysoko a poté se Takáč znovu vytáhl proti nepříjemné ráně nigerijského křídelníka Osayia-Samuela. Skóre tohoto střetnutí se však přeci jen měnilo zhruba deset minut před přestávkou.

Fenerbahçe se dostalo do zaslouženého vedení zásluhou Ferdiho Kadıoğlua, neboť ten si po finální pobídce srbského špílmachra Dušana Tadiče navedl míč do ideální střelecké pozice a ze středu pokutového území protivníka propálil vše, co mu stálo v cestě. V nastavení prvního poločasu chtěl navýšit náskok jasného favorita Szymański, avšak polský záložník po dělovce Kahveciho a zákroku Takáče trestuhodně dorážel hlavou o několik decimetrů nad břevno.

O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto tři minuty po výměně stran. Bránící Djurič totiž ve vlastní šestnáctce evidentně poslal k zemi Džeka a severo-makedonský rozhodčí Stavrev nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Tadič, a i když svou střelou pouze napálil pravou konstrukci, tak balón se vzápětí odrazil od zad Takáče do sítě. Domácí celek následně pojistil svou snadnou výhru bleskovými trefami Džeka.

Bosenská "superstar" totiž skórovala hned dvakrát v rozpětí 59.-61. minuty. Džeko nejprve po samostatné akci orazítkoval bližší tyč, po dorážce Tadiče ale prokázal dostatečný důraz a balón se štěstím přeci jen uklidil do branky - 3:0. Ihned na to se zjevil nikým nehlídán před Takáčem a z dvanácti metrů chladnokrevně zamířil do pravého spodního růžku. Spartak se mohl dočkat alespoň čestného zásahu v samém závěru, jenže gólman Eğribayat zneškodnil přízemí pokus střídajícího Djuričina.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
6
4
0
2
13 : 11
12
2
Ludogorec Razgrad (BUL)
6
4
0
2
11 : 11
12
3
FC Nordsjaelland (DEN)
6
3
1
2
17 : 7
10
4
Spartak Trnava (SVK)
6
0
1
5
3 : 15
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
0:1

Nordsjaelland dal 7:1 Razgradu a 6:1 Fenerbachce a nakonec ho vlastně vyřadila remíza s Trnavou a nepostoupil se skóre 17:7. To asi nasere.

Reagovat
Rudnevs

Sialene

Reagovat
fenixLFC

realne ma druhe najlepsie skore zo vsetkych timov v EKL

Reagovat
Ingimir

a najviac strelených gólov

Reagovat
pistacik11

Stačilo im teraz remizovať a postúpili by

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele