Ligue 1 - souhrn 14. kola: PSG si upevnilo vedení

01.12.2023, 22:55, aktualizováno 03.12.2023, 22:44
Komentáře a souhrny
Kylian Mbappé (© AFP)

Paris Saint-Germain, navzdory dlouhému početnímu oslabení, vyhrálo v Le Havru a na druhému OGC Nice, které včera podlehlo Nantes, se vzdálilo na čtyři body. AS Monaco si po výhře nad Montpellierem upevnilo třetí pozici, totéž platí pro Lille na čtvrté příčce. Lyon bude i po tomto kole na posledním místě tabulky, v sobotu odpoledne padl na půdě RC Lens. Marseille v neděli zvládla duel s lepšícím se Rennes...

Olympique Marseille - Stade Rennes 2:0

03.12.2023 20:45

Góly: 8. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.), 65. Azzedine Ounahi

Hráči Marseille zvítězili ve 14. kole Ligue 1 na vlastní půdě nad Rennes 2:0. Domácím zajistil tři body již v osmé minutě proměněnou penaltou Pierre-Emerick Aubameyang, jenž navázal na svůj fantastický výkon ze zápasu Evropské ligy proti Ajaxu, v němž vsítil hattrick. Bitvu poznamenaly i červené karty na obou stranách, na výhře Olympioniků to však nic nezměnilo. Hráči v bílých dresech tak ve francouzské nejvyšší soutěži zvítězili poprvé od 8. října a zároveň si udrželi domácí sérii neporazitelnosti, která trvá od startu sezony.

Angažování Gennara Gattusa zatím slavilo úspěch na evropské půdě, kde Marseille pod Italovým vedením ani jednou neprohrála, v ligové soutěži to však ani zdaleka taková sláva nebyla. Olympionici se po čtyřzápasovém čekání na výhru propadli až do spodní poloviny tabulky, během této mizerné série navíc hned třikrát vyšli střelecky naprázdno. Ani v Rennes nemohli být s výsledky spokojeni, a tak lavičku opustil Bruno Génésio. Jeho nástupce Julien Stéphan se uvedl dvěma soutěžními vítězstvími v řadě.

Tentokrát však jeho svěřenci nezačali dobře. Po podražení Christophera Wooha totiž zahrával pokutový kop Aubameyang, který se nekompromisně k tyči prosadil. V 16. minutě se uvolnil od obránce Martin Terrier a levačkou vypálil, ovšem těsně nad břevno. Ve zbylé části první půle se mnoho zajímavých brankových příležitostí neurodilo. Hosté se sice snažili zvrátit nepříznivý stav, jejich průniky však vždy skončily na dobře připravené defenzivě Marseille.

Ve druhém dějství se opět ukázal smolař zápasu Wooh. Ten totiž po nešetrném zákroku na Geoffreye Kondogbiu uviděl červenou kartu. Jeho absenci využili domácí takřka okamžitě. Azzedine Ounahi prošel od autové čáry mezi několika bránícími hráči až do šestnáctky, kde výborně vystřelil, čímž svému týmu navýšil vedení. Poté však Iliman Ndiaye při průniku mezi defenzivou ztratil míč a kolíky došlápl na kotník jednoho z obránců, za což byl předčasně poslán do šaten. To ještě vlilo naději do žil červenočerných. Zpoza pokutového území totiž parádně pálil Arnaud Kalimuendo, jeho pokus se však zatočil jen o pár centimetrů těsně vedle brankové konstrukce. Rovněž proto už se hostům nepodařilo skórovat.

Fanoušci v Marseille tak dostali po necelých dvou měsících možnost oslavit ligové vítězství. Olympique už 6. prosince přivítá v dohrávce Lyon, do Rennes zavítá o tři dny později Monako.

Více informací k zápasu

Lille OSC - FC Metz 2:0

03.12.2023 17:05

Góly: 45+1. Yusuf Yazici, 45+5. Jonathan David (pen.)

Fotbalisté Lille zvítězili na domácí půdě ve 14. kole Ligue 1 nad Métami 2:0. Dogám sice chvíli trvalo, než se dostaly do zápasu, v nastaveném čase první půle nicméně hned dvakrát skórovaly. Poprvé rozvlnil síť Turek Yusuf Yazici, na něhož o čtyři minuty později navázal Jonathan David, který za pomoci brankáře a tyče zvýšil náskok. Hrdinou napínavého duelu se ale stal gólman čtyřnásobného mistra Francie Lucas Chevalier, jenž zlikvidoval dvě penalty. Nováček soutěže tak sérii čtyř zápasů bez prohry neprodloužil, naopak Lille odešlo z utkání s prázdnou naposledy na konci září, kdy podlehlo Reims.

Při pohledu na nedávnou historii vzájemných duelů se mohli fanoušci mířící na stadion oprávněně obávat velké nudy. Poslední tři střetnutí hraná na Stade Pierre-Mauroy totiž nabídla jedinou branku. O tu se při vítězství Lille postaral před více než třemi lety Luiz Araújo, který od té doby okusil fotbal na třech různých kontinentech. Les Grenats tedy přijížděli s cílem vsítit svému soupeři první gól na jeho hřišti od roku 2018 a také se snahou přiblížit se pohárovým příčkám.

Ani tentokrát to nevypadalo, že by se měla konat gólová přestřelka. První ohrožení brány přišlo až ve 24. minutě, kdy zhruba ze 30 metrů vypálil levačkou Edon Zhegrova, gólman Alexandre Oukidja však byl připraven. O chvíli později Leny Yoro zbytečně fauloval v pokutovém území. Nabízenou příležitost ovšem Simon Elisor neproměnil, jelikož Chevalier skvěle zasáhl. Poté měly opět obrovskou šanci Dogy. Yazici napálil tyč, odražený míč se dostal k volnému Davidovi, který z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul prázdnou bránu. V nastaveném čase pálil zpoza šestnáctky Angel Gomes, jehož ránu vyrazil Oukidja pouze k Yazicimu, jenž se nemýlil. Poté ještě Fali Candé v šestnáctce fauloval Davida, který penaltu sám proměnil, když jeho střelu vyrazil brankář pouze do tyče, odkud balon zamířil do sítě.

V úvodu druhé půle se kopal už třetí pokutový kop. Po faulu Chevaliera se sám gólman vykoupil, když projektil Lamineho Camary mířící k tyči vyrazil. V 69. minutě zkoušel štěstí po přízemním centru ze strany Cheikh Sabaly, penaltový mág domácich však opět zasáhl. Hostujícím útočníkům téměř pomohl Alexsandro, který se míč málem srazil do brány, na poslední chvíli jej však vykopl. V 81. minutě ještě zkoušel štěstí Rémy Cabella, gólman Mét byl ale připraven. V závěru už hosté nedokázali bránu Dog ohrozit.

Lille tedy zúročilo roli favorita a doma poprvé od konce října zvítězilo. V dalším kole čeká Dogy 10. prosince výlet do Clermontu. Méty ve stejný den změří síly s Brestem.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Clermont Foot 3:0

03.12.2023 15:00

Góly: 20. Romain Del Castillo (pen.), 34. Mathias Pereira Lage, 51. Romain Del Castillo

Hráči Brestu potvrdili návrat na vítěznou vlnu z minulého víkendu a ve 14. kole Ligue 1 před zraky vlastních fanoušků porazili Clermont 3:0. Na první domácí triumf v nejvyšší soutěži od konce září zadělal tým z Bretaně ještě v první půli, kdy se postupně prosadili Romain Del Castillo, jenž proměnil nařízenou penaltu, a Mathias Pereira Lage. Autor prvního gólu navíc po změně stran přidal definitivní pojistku. O poznání veselejší sérii ukončili Les Lanciers, pro něž šlo o první venkovní duel po více než dvou měsících, ve kterém nezískali ani bod.

Fotbalisté Brestu začali po fantastickém vstupu do sezony výsledkově i herně upadat. Sérii pěti utkání v řadě bez vítězství ale prolomili v minulém kole, kdy se jim podařilo porazit Montpellier. Na výhru chtěli navázat i před vlastními fanoušky, kde přivítali Clermont. Ten sice dokázal svůj herní projev malinko zlepšit, stále se však topil na předposlední příčce tabulky s nejhorší ofenzivou ligy.

Brest vstoupil do utkání aktivněji. Hned v sedmé minutě utkání měl díky skvělé práci Mahdiho Camary výhodu přímého kopu. K tomu se následně postavil Del Castillo, jehož střílený centr na zadní tyč jen těsně minul branku hostí. Stejný hráč se dostal k nebezpečnému pokusu i o chvíli později, gólman Mory Diaw ale jeho pokus ztlumil. Skóre se tak měnilo až ve 20. minutě a velký podíl na tom měl Cheick Oumar Konaté, jenž zahrál ve vápně rukou. Následnou penaltu si vzal na starost Del Castillo, který ji tvrdou ranou k pravé tyči proměnil. Ve 34. minutě pak dostali domácí fanoušci další důvod k radosti, když náskok Brestu navýšil nádherným volejem Pereira Lage, jenž zůstal na hranici malého vápna zcela osamocen.

Dominance Pirátů pokračovala i po změně stran. V 51. minutě si z pravé strany nádherně navedl míč na střelu Del Castillo, jehož razantní pokus ze střední vzdálenosti skončil v síti. Po hodině hry mohli domácí skórovat znovu, jenže proti ráně Pereiry Lageho se zaskvěl povedeným zákrokem hostující Diaw. Sebevědomí Brestu dokreslila i rána Bradleyho Locka z úctyhodné vzdálenosti, ta však skončila vysoko nad. Domácí vládli zápasu i nadále. A ačkoliv se jejich snažení na výsledkové tabuli již nepromítlo, líbivý fotbal sklidil z ochozů náležité ovace.

Duel tak do vítězného konce dotáhl Brest. Ten se 7. prosince v dalším ligovém duelu střetne se Štrasburkem. Clermont změří o tři dny později síly s Lille.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Lorient 1:1

03.12.2023 15:00

Góly: 72. Thijs Dallinga - 90+1. Bamba Dieng

Toulouse remizovalo na domácí půdě ve 14. kole Ligue 1 1:1 s Lorientem. První větší šanci souboje ze spodních pater tabulky si vypracovali hosté, avšak nejen v tomto případě se blýskl skvělým zákrokem obrovský talent Le Téfécé teprve 18letý Guillaume Restes. Po brance Thijse Dallingy, jenž se prosadil ve třech po sobě jdoucích ligových duelech v závěru vyrovnal Bamba Dieng, a ve městě, kde je v současnosti nedostatek prostoru k bydlení, se tak body dělily.

Hosté z Bretaně absolvovali dlouhý výlet až na jih Francie, aby se zúčastnili tuhé záchranářské bitvy. Oba soupeři totiž v dosavadním průběhu sezony sbírali body jen sporadicky a před tímto víkendem se nacházeli na 15. a 16. místě. Držitel triumfu v národním poháru měl situaci ještě ztíženou účastí v Evropské lize, i tak to však byl právě on, kdo na tom byl z obou celků o bod lépe. Pohárové působení fialových navíc probíhalo úspěšně, neboť ve skupině s Liverpoolem byli jen krůček od postupu.

Hned ve druhé minutě se k centru z přímého kopu protlačil Siriné Doucouré, zakončení z voleje hostujícího útočníka ale fantasticky zneškodnil Restes. Ještě před uplynutím úvodní čtvrthodiny musel na druhé straně vytáhnout dva skvělé zákroky také Yvon Mvogo. Švýcarský gólman nejprve vychytal přízemní ránu Arona Dönnuma a jen o minutu později si poradil i s pokusem Niklase Schmidta směřujícím k levé tyči. Když v závěru první půle selhal ve velké šanci i záložník Lorientu Jean-Victor Makengo, jenž z hranice vápna trefil jen vybíhajícího Restese, odcházeli hráči do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran byli o něco nebezpečnější fialoví, v jejichž dresu ve 47. minutě prověřil Mvoga ránou z dálky Ibrahim Cissoko. Ani on však střelecké sucho v Toulouse neukončil. Po hodině zápasu pálil zevnitř vápna Frank Magri, jeho pokus ovšem na poslední chvíli zblokoval jeden z obránců Les Merlus. Převaha domácích ale v 72. minutě přece jen přinesla ovoce. Gabriel Suazo posadil milimetrový centr na hlavu Dallingy, jenž chladnokrevně doklepl míč do sítě. Jenže Lorient se nevzdal a v nastaveném čase vyrovnal z otočky do dolního rohu pálící Dieng.

Souboj dvou sestupem ohrožených celků tedy vítěze nenabídl. Les Violets se v příštím zápase 10. prosince utkají s Lyonem, zatímco Lorient ve stejný den přivítá Marseille.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Montpellier HSC 2:0

03.12.2023 15:00

Góly: 9. Takumi Minamino, 90+2. Wissam Ben Yedder

Monako porazilo ve 14. kole Ligue 1 na vlastním stadionu Montpellier 2:0. Hlavní postavou duelu na Stade Louis II se stal japonský křídelník Takumi Minamino, který přesným zásahem v deváté minutě rozhodl o triumfu Knížat. Navázal tak na předešlé utkání v Paříži, kde si kromě gólu připsal také asistenci. Celek z Azurového pobřeží si díky tomu pojistil třetí příčku tabulky, naopak La Paillade popáté v řadě nezvítězili a balancují na hraně sestupového pásma.

Monako si přálo co nejrychleji zapomenout na nepovedený výkon defenzivy v Parku princů, kde schytalo pětigólový příděl. I kvůli tomu se mu čelo tabulky notně vzdálilo, což by rádo napravilo proti Montpellieru. Ani hosté však za sebou neměli příliš povedený týden, když si ze střetnutí proti Brestu a Clermontu odnesli jen jeden bod a vyloučeného trenéra Michela Der Zakariana. Myšlenkami se tak mohli upínat alespoň k poslednímu vzájemnému zápasu, v němž na monackém stadionu vyhráli 4:0.

Knížecí klub od začátku řídil dění na trávníku a v závěru první desetiminutovky přišla zasloužená odměna. Vandersonovu ránu z hranice vápna vyrazil gólman Benjamin Lecomte pouze před sebe, kam se nejrychleji dostal Minamino, který z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě.

Zhruba v polovině prvního poločasu mohl být náskok celku z Azurového pobřeží ještě výraznější, když se ze střední vzdálenosti opřel do balonu Aleksandr Golovin. Střelu mířící do pravé šibenice však bravurním zákrokem vytáhl Lecomte na roh. Hosté poprvé výrazněji zahrozili až na sklonku úvodní třicetiminutovky, kdy se po brejku do zakončení tlačil Akor Adams. Jeho ránu zevnitř pokutového území ale na poslední chvíli zblokoval skluzující Mohamed Camara.

Náskok domácích po změně stran mohl navýšit Golovin, jenže přízemní střelou orazítkoval pouze tyč. Naděje Montpellieru na srovnání se rapidně snížily v 67. minutě, kdy byl za ostrý faul vyloučen Kiki Kouyaté. Gólovému využití přesilovky byl blízko Denis Zakaria, ale jeho samostatný únik zneškodnil rychlým výběhem Lecomte. Monako se nakonec druhé trefy přece jen dočkalo, když se po dobrém napadání v nastavení trefil střídající Wissam Ben Yedder.

Červenobílí využili výhody domácího prostředí a oslavili zisk tří bodů. Monako bude moci na tento úspěch navázat 9. prosince v Rennes, Montpellier o den dříve přivítá Lens.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Paris Saint-Germain 0:2

03.12.2023 13:00

Góly: 23. Kylian Mbappé, 89. Vitinha

Fotbalisté PSG si poradili ve 14. kole Ligue 1 na půdě Le Havru, který porazili 2:0. Pařížané ovšem nevstoupili do utkání tou správnou nohou, když napřed z brankové čáry jeden z obránců vytahoval střelu Gautiera Llorise, načež zaplatil daň za špatnou komunikaci červenou kartou Gianluigi Donnarumma. Po tomto incidentu se ale tým z města romantiky probral a po zásluze se ještě před přestávkou prosadil Kylian Mbappé. Ve druhé půli měli sice domácí spoustu šancí, zaskakující gólman Arnau Tenas si ovšem hlasitě řekl o více herního času.

Pařížané se v Ligue 1 dostali na klasickou vlnu dominantních výkonů, protože jejich poslední zaváhání se datovalo na konec září. Od té doby si na své konto připsali šest vítězství v řadě a společně s Nice se přetahovali o první příčku. Tentokrát se ale hvězdy PSG musely připravit na pevnou obranu Le Havru, která ve čtyřech z posledních pěti klání neinkasovala. S bušením do zavřené defenzivy měl už favorit zkušenost z poslední bitvy proti Newcastlu, kde mu v Lize mistrů zachraňoval klíčový bod až v nastaveném čase z penalty Mbappé.

O překvapení se mohl hned v úvodu postarat bratr dlouholeté opory severolondýnského Tottenhamu Llorise, jeho ránu ale skoro na brankové čáře zneškodnil jeden z obránců. Zanedlouho přišla obrovská hrubka Nordiho Mukieleho, jenž donutil vyběhnout daleko z brány Donnarummu, který byl u míče ovšem pozdě, a tak musel v 10. minutě předčasně ze hřiště pryč. I přes oslabení se do obrovské šance poté řítil Mbappé, jeho ránu na zadní tyč však nakonec nohama vyrazil brankář domácích. Francouzská superstar se vzápětí přece jen prosadila, skrytá rána zpoza vápna se od tyče odrazila za záda Arthura Desmase. V závěru prvního dějství mohlo být vyrovnáno, avšak Josue Casimir neudržel nervy na uzdě a stoprocentní šanci promarnil.

Po změně stran neměl daleko k vyrovnání Yassine Kechta, jeho dělovku ze střední vzdálenosti ale Tenas reflexivně vyrazil do zámezí. Zanedlouho si spletl barvy dresů známý potížista Ousmane Dembélé, čímž do protiútoku vyslal klub z Normandie, na mladém zaskakujícím Španělovi si nicméně vylámal zuby Mohamed Bayo. Krátce nato si rychlonohý Francouz chtěl napravit pošramocenou reputaci, jeho střela ovšem pouze olízla zadní tyč. Pár chvil před koncem utkání navíc potrestal neschopnost útočníků soupeře ještě Vitinha, s jehož tečovanou střelou nemohl Desmas nic dělat.

PSG tak v lize opět nezaváhalo a domů si odvezlo plný počet bodů. V příštím kole se 9. prosince utká s Nantes, Le Havre změří o den později síly se Štrasburkem.

Více informací k zápasu

FC Nantes - OGC Nice 1:0

02.12.2023 21:00

Góly: 25. Florent Mollet

Fotbalisté Nantes překvapivě vyhráli ve 14. kole Ligue 1 nad dosud neporaženým Nice 1:0. Tým s nejvíce čistými konty kapituloval ještě v prvním dějství, kdy se míč odrazil přímo k Florentu Molletovi, jenž střelou z bezprostřední blízkosti pod břevno nedal brankáři sebemenší šanci. Na druhé straně zůstal výborně chytající Alban Lafont nepřekonán, a celek z města, kolem kterého byla během nadvlády Západořímské říše vybudována obranná zeď, z níž zůstaly jen pozůstatky, tak po čtyřech zápasech bez výhry bral tři body.

Teprve 34letý Francesco Farioli se začal ve Francii proslavovat jako specialista na pevnou defenzivu. Nice totiž pod jeho vedením již osmkrát v řadě neinkasovalo a od startu ročníku obdrželo pouhé čtyři branky. Orli se tak po 13 odehraných kolech nacházeli na druhé příčce se ztrátou pouhého jednoho bodu na PSG. Výbornou formu chtěli potvrdit i na hřišti Nantes, kterému se naopak tolik nedařilo. Kanárci ze čtyř posledních klání ani jednou nevyhráli, přičemž hned třikrát z toho byla porážka.

Na jiný průběh utkání to nevypadalo ani tentokrát, poněvadž během úvodní desetiminutovky mohli Orli hned dvakrát zavěsit. Napřed Lafont musel vyrazit hlavičku Danteho po rohu, poté měl plné ruce práce s ranou Khéphrena Thurama. Jako první tak nakonec slavili domácí. Volej Moussy Sissoka sice Marcin Bulka vyrazil, nicméně pouze do míst, kde se nacházel připravený Mollet, jenž umístil míč přesně pod břevno.

Hned po změně stran dostal dárek v podobě centru před bránu Terem Moffi, avšak ten mu sjel po noze a skončil vysoko nad. Také Kanárci dostali příležitost změnit skóre ve druhé půli, jenže Douglas Augusto pouze orazítkoval horní tyč. Krátce na to zkusil centr z levé strany zakončit nůžkami Moffi, pokus ale mířil přímo do míst, kde byl připraven Lafont. Závěr utkání byl sice v režii Les Aiglons, nicméně vyrovnávací trefy se jejich příznivci nedočkali.

Nantes tak prolomilo skvělou obranu Nice a doma překvapivě získalo tři body. V následujícím kole jej ovšem nebude čekat vůbec jednoduchý úkol, jelikož se 9. prosince střetne s PSG. Orli změří o den později síly s Reims.

Více informací k zápasu

RC Lens - Olympique Lyon 3:2

02.12.2023 17:00

Góly: 26. Wesley Saïd, 52. Przemyslaw Frankowski (pen.), 74. Przemyslaw Frankowski - 15. Jake O'Brien, 72. Jake O'Brien

Fotbalisté Lyonu podlehli ve 14. kole Ligue 1 Lens na jeho půdě 2:3. Při přestřelce ve městě, kde se až do roku 1986 těžilo uhlí, byli hlavními postavami mladý stoper hostů Jake O’Brien a domácí Przemyslaw Frankowski. Oba se dokázali za svůj tým dvakrát prosadit, přičemž šťastnější byl polský záložník, jehož trefa byla nakonec vítězná. Les Gones tak nepomohl k prolomení krize ani další vyhazov trenéra Fabia Grossa.

Obrovská krize Lyonu nebrala konce, a tak se nejvyšší vedení opět rozhodlo vyhodit hlavního trenéra. Grosso vydržel v týmu pouhých sedm zápasů. Ve svém dvouměsíčním angažmá téměř přišel o oko po incidentu s fanoušky Marseille a s beznadějně posledním týmem tabulky dokázal tři body získat jen jednou. Šanci na lepší zítřky měli Les Gones proti Lens, které se vracelo do domácí soutěže po debaklu v Lize mistrů, kde inkasovalo šest branek od Arsenalu.

V úvodních minutách si pro své fanoušky připravili skvělou šanci hosté, když centr z pravé strany zakončoval Diego Moreira, hlavičku však namířil pouze do boční sítě. Další zajímavou příležitost vytvořil stále teprve 20letý odchovanec Lyonu Rayan Cherki, jenž za první tým nastupuje již pátou sezonu, nicméně jeho skvělé přihrávky nedokázal využít Ernest Nuamah. Smutek ale netrval dlouho, z následného rohu se totiž z voleje prosadil O’Brien. Irský obránce byl ovšem i u přesného zásahu loňského vicemistra, když jeho nepovedenou přihrávku dozadu zachytil Wesley Saïd, který si v samostatném úniku vychutnal zkušeného Anthonyho Lopese.

Po změně stran přebrali otěže domácí fotbalisté. Krátce po hvizdu zahajující druhou půli si vybojovali pokutový kop, který s přehledem proměnil střídající Frankowski. Moreira měl záhy obrovskou šanci, avšak střela mu absolutně nesedla, a Brice Samba ji tak naprosto s přehledem zlikvidoval. O chvíli později v ještě větší tutovce selhal Kevin Danso, jehož dělovka z bezprostřední blízkosti skončila mezi diváky. Přece jen ale vyrovnání přišlo. O’Brien se znovu nejlépe zorientoval při rohovém kopu a uklidil míč do prázdné brány. Racing Club ale uzmul vedení zpět do svých rukou, když skvělý volej Frankowskiho propadl až za Lopesova záda. V úplném závěru obdržel červenou kartu Florian Sotoca, jenže početní výhody nedokázali svěřenci Pierra Sageho využít.

Lyon tak ani po vyhazovu trenéra neuspěl a domů odjel bez bodu. V následujícím kole se 6. prosince Les Gones střetnou s Marseille, Racing Club změří o dva dny později síly s Montpellierem.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Racing Strasbourg 2:1

01.12.2023 21:00

Góly: 10. Amir Richardson, 42. Mohammed Daramy - 88. Kévin Gameiro (pen.)

Hráči Remeše ve 14. kole francouzské Ligue 1 nezaváhali a po vítězství 2:1 nad Štrasburkem získali důležité tři body. Úvodní zásah zaznamenal po pohledné kombinaci už v 10. minutě mladý Maročan Amir Richardson, pro kterého se jednalo o třetí branku v sezoně. Ještě před pauzou navíc domácí klub vedení navýšil, když při akci 21letého Mohameda Daramyho pomohl míči do sítě hostující Lucas Perrin. Klub z Remeše tak nad Racingem vyhrál před vlastním publikem poprvé od roku 2018.

Červenobílí vystřídali dvě výhry bez inkasované branky dvěma prohrami, při kterých obdrželi v součtu šest gólů. Stále se však s 20 získanými body nacházeli v top pětce soutěže. Ze dvou špatných výsledků se navíc mohli dostat před vlastním publikem, kde přivítali Štrasburk. Ten na tom byl o poznání hůře, jelikož nevyhrál již šest ligových duelů v řadě, k čemuž nelichotivě přispívala i třetí nejhorší ofenziva z celé ligy.

V deváté minutě se po nemalé porci štěstěny dostal do stoprocentní příležitosti Ismaël Doukouré, sám před brankářem ale selhal. Promarněná šance ho však po necelé minutě mrzela jednou tolik, neboť na druhé straně se z úvodní branky radovali domácí. Daramy nápaditou přihrávkou pod sebe vybídl Richardsona, který se střelou z prvního doteku přímo pod horní tyč nemýlil.

Ve 34. minutě se pak pokusil využít nezajištěné obrany Habib Diarra, jeho pokus na vyrovnání ale brilantně zneškodnil Yehvann Diouf. Ve 42. minutě po samostatném úniku a rychlé kličce brankářovi zvýšil už na 2:0 Daramy, míči však do sítě pomohl také stoper Perrin.

Druhé dějství neznamenalo pro vývoj utkání žádnou dramatickou změnu. Domácí v červenobílých dresech nenechali nic náhodě a dvougólový náskok pečlivě střežili. Hostující Štrasburk pod vedením Patricka Vieiry musel naopak vzdorovat dalšímu dobývání vlastní brány.

Za hosty byl velmi blízko ke snížení v 70. minutě Kevin Gameiro, jehož tvrdou ránu po úniku na pravém křídle vytěsnil jediný Francouz v základní sestavě domácích Diouf. Týmu z Alsaska pak bývalý francouzský reprezentant přece jen vykřesal naději proměněným pokutovým kopem z 88. minuty. Reims si ale těsný náskok dokázalo uhlídat.

Remeš tak napravila dvě porážky a doma získala tři body. V následujícím utkání se 10. prosince utká s Nice. Štrasburk vyzve o tři dny dříve Brest.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
14
10
3
1
36 : 11
33
2
OGC Nice
14
8
5
1
14 : 5
29
3
AS Monaco
14
8
3
3
29 : 19
27
4
Lille OSC
14
7
5
2
19 : 11
26
5
Stade Reims
14
7
2
5
20 : 19
23
6
RC Lens
14
6
4
4
19 : 15
22
7
Stade Brestois
13
6
3
4
17 : 14
21
8
FC Nantes
14
5
3
6
18 : 23
18
9
Olympique Marseille
13
4
5
4
15 : 14
17
10
Le Havre AC
14
3
7
4
12 : 15
16
11
FC Metz
14
4
4
6
15 : 22
16
12
Stade Rennes
14
3
6
5
19 : 19
15
13
Montpellier HSC
14
3
5
6
17 : 20
13
14
Toulouse FC
14
2
7
5
14 : 18
13
15
Racing Strasbourg
13
3
4
6
11 : 18
13
16
FC Lorient
14
2
6
6
18 : 25
12
17
Clermont Foot
14
2
4
8
9 : 21
10
18
Olympique Lyon
13
1
4
8
11 : 24
7

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Langi

Jako neformu a krizi chapu, ale, ze da Lacazette do Vanoc 3 goly a stejne jako O’Brien, tak to at jde taky do prcic…sestup a zacit to budovat od akademie…na tohle se neda divat

Reagovat
Langi

Jinak teda z O’Briena jsem si delal prdel a asi neopravnene…jasne dvoumetrovy Ir v Ligue 1, co hral doposud druhou ligu v Belgii…jako neni terno, chybuje, ale twl 22 let, fyzicke parametry ma ukazkove, snazi se a, krom toho, ze je nejlepsi strelec tymu, tak predvedl zatim vic nez Caleta-Car s Lovrenem

Reagovat
Jason_

ten Brest ma udivuje čoraz viac

Reagovat
Israha

Poprvé nějaký náznak herního plánu od Gattusa, zírám. Furt dost bezzubé, bez chyb soupeře a individuálních akcí nemáme vepředu v podstatě nic, ale to 4231 s vertikálním brejkovým projevem dnes placama dávalo smysl. Proč ne, typologicky na to hráče máme.

Reagovat
Moshe Dajan

Dallinga je král. Do roka přestup za 100 mega do MU.

Reagovat
Langi

The last 14 teams with 7 points or fewer after 14 rounds, have been relegated...

Reagovat
Israha

Včera jsem sledoval a jako...Caqueret s Nuamahem se snaží a O'Brien působí relativně spolehlivě, ale to je tak vše. Tam chybí kvalita i motivace u naprosté většiny hráčů a moc si neumím představit, kdo by měl být ten srdcař a klubista, který to přijde vyburcovat k záchraně.

Reagovat
Langi

Z O’Briena jsem si delal prdel, ale on realne patri k tomu lepsimu, co tam ted je…ten zbytek, jsak pises…takovy Laca by si letos kopl sotva v Brestu…oh wait…

Reagovat
Israha

Ta pozice v tabulce bohužel odpovídá realitě. Slabší tým jsem proti OM letos neviděl...Le Havre možná, ale ti aspoň občas dokážou ukopat remízy či jednobranková vítězství.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele