Ligue 1 souhrn - 16. kolo

01.12.2007, 19:17, aktualizováno 02.12.2007, 23:03
Komentáře a souhrny
Výjimečné střelecké hody se konaly v neděli. Ani hattrick Elmandera nestačil Toulouse na výhru v Bordeaux, Valenciennes jasně přehrálo Rennes a Lyon rozstřílel Strasbourg. V sobotu Nancy prohrálo v Le Mans a jeho ztráta na Lyon narostla na šest bodů. Méty doma nestačily na Auxerre, znovu selhalo také doma PSG.

Le Mans UC 72 - AS Nancy-Lorraine 2:1

01.12.2007 17:10

Góly: 59. Hassan Yebda, 79. Gervinho - 9. Benjamin Gavanon (pen.)

Nancy se odmítlo dotáhnout na vedoucí Lyon na čelo tabulky. Druhý tým Ligue 1 těsně nestačil v Le Mans na domácí celek a podlehl 2:1. Hostující Nancy sice vedlo brzkým gólem Benjamina Gavanona z penalty, ovšem Hassan Yebda a Gervinho ve druhém poločase zápas otočili a Le Mans nakonec svého sobotního soka doma na Stade Leon-Bollee porazilo.

Po tomto zápase zůstávají svěřenci Pabla Correy o tři body zpět za Lyonem, se kterým mají nyní stejně odehraných zápasů. První část zápasu jasně ovládli hosté a již v deváté minutě se pískal pokutový kop. Bek Le Mans Marko Basa zasáhl míč ve vápně rukou a rozhodčí neváhal. Nařízenou penaltu bez problémů proměnil Benjamin Gavanon, protože Rodolphe Roche si tipnul špatnou stranu. Nancy branka ještě podpořila a Roche se musel ohánět, aby udržel svému týmu pouze jednobrankové manko. Za zmínku stojí hlavně střela Marca Antoina Fortuneho. Po čase se do útoku začali dostávat i domácí a práci měl také na druhé straně Gennaro Bracigliano, když ho otestoval Koffi Romaric.

Ve druhé půli to byli domácí, kteří se snažili útočit, protože jim ani nic jiného nezbývalo. Vyrovnání přišlo v osmapadesáté minutě a postaral se o to záložník Hassan Yebda. Jean Calve zahrál rohový kop, pro míč si vyskočil Yebda a hlavou se nemýlil. Následujících dvacet minut bylo hodně zajímavých, protože oba dva týmy chtěli zjevně zvítězit a nakonec se rozhodující branky dočkali hráči Le Mans. Běžela sedmaosmdesátá minuta a útok domácích vedl Romaric, přihrál Daisukemu Matsuiovi. Brazilec narýsoval přihrávku pro Gervinha, který se neukvapil a přesnou střelou nedal Braciglianovi šanci. Nancy se sice snažilo, ale na zvrat již nemělo síly, a proto Le Mans vyhrálo doma počtvrté v této sezóně.

Více informací k zápasu

AS Monaco - OGC Nice 1:1

01.12.2007 20:00

Góly: 87. Jan Koller - 90. Lilian Laslandes

V zápase Nice s Monakem padaly branky až v posledních minutách. Nice utrhlo bod za remízu 1:1 v nastaveném čase brankou Liliana Laslandese, a díky tomu si udželo páté místo v tabulce Ligue 1.

Domácí museli být po průběhu zápasu hodně zklamaní, že doma na Stade Louis II nezískali všechny tři body. Navíc když Jan Koller dostal své Monako do vedení v sedmaosmdesáté minutě. Ovšem poslední slovo měl nakonec přeci jenom Laslandes.

Nice málem darovalo Monaku branku již ve dvanácté minutě. Po chybě Florenta Balmonta musel brankář hostů Hugo Lloris předvést parádní zákrok, aby zneutralizoval Neneho. Souboj těchto dvou mužů se opakoval znovu v čtyřiatřicáté minutě a opět měl navrch gólman Nice. Tentokrát Lloris chytil Neneho přímý volný kop. Nakonec mohlo jít těsně před pauzou do vedení i Nice. Balmont našel ve vápně Oliviera Echouafniho, který hlavičkou orazítkoval břevno.

I po přestávce se překonával muž mezi třemi tyčemi Nice. Camel Meriem dostal parádní přihrávku od českého reprezentanta Jana Kollera, ovšem Lloris byl opět na místě. Zbývaly čtyři minuty do konce, když Koller dostal konečně Monako do vedení a každý na stadionu si musel myslet, že to bude stačit. Leandro Cufre odvedl dobrou práci na pravém křídle, odcentroval a našel hlavu Jana Kollera, který se z podobných pozic nemýlí. Jenomže hosté vrhli všechny síly do útoku a vyplatilo se. Vincent Hognon našel Laslandese a ten volejem stanovil konečné skóre.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - SM Caen 0:1

01.12.2007 20:00

Góly: 75. Nicolas Florentin

Noční můra v hlavním městě Francie má další pokračovaní. Tamní Paris Saint Germain opět prohrál a nachází se v zóně sestupu. Tentokrát se pod prohru nad Caen výrazně podepsal Ceara, který svojí fatální chybou daroval tři body hostům.

Před sobotním zápasem byl tým PSG v nezáviděníhodné pozici, protože doma v Parku princů ještě tuto sezónu nevyhrál a byl na osmnácté příčce. V prvním poločase se domácí dostali několikrát hodně blízko úvodní brance. Pedro Pauleta, bývalý střelec Lyonu Peguy Luyindula a osmnáctiletý David N'Gog měli obrovské šance, jenomže naneštěstí pro nervózní dav v hledišti, brankář Caen Vincent Plante byl ve skvělé formě a třemi skvělými zákroky udržel bezbrankový stav.

Jak to tak ve fotbale často bývá, tým, který se celý zápas braní, nakonec vstřelí z ojedinělého útoku branku a těsně vyhraje. To platilo i pro souboj PSG s Caen. Domácí urazili sportovního boha a patnáct minut před koncem se jim to nevyplatilo. Ceara chtěl hrát malou domu na Leandreua, ale jeho úmysl vystihl Nicolas Florentin a s malými obtížemi překonal překvapeného brankáře PSG. Po průběhu zápasu, ve kterém mělo PSG většinou převahu, se tak domácí dostali do problému, z kterého se nedokázali vzpamatovat. Pauleta ještě jednou zkoušel štěstí hlavou, ale Plante byl i tentokrát připraven. Caen vyhrálo venku nad PSG a je na desátém místě.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - RC Lens 0:2

01.12.2007 20:00

Góly: 21. Aruna Dindane, 59. Olivier Monterrubio

Lens hrálo třetí zápas během jednoho týdne. Tentokrát bylo jeho soupeřem Sochaux a Lens poprvé vyhrálo. Po remízách s Lorientem a s Caen Racing v sobotu konečně zabral naplno, když se v zápase se Sochaux trefil v každém z poločasů jednou a bral všechny tři body.

Úvodních dvacet minut patřilo domácímu Sochaux. Do vedení se málem dostalo díky chytrému lobu Moumouniho Dagana, ale brankář Lens Vedran Runje se vytáhl. Jenomže ve dvacáté minutě našel ve vápně úplně volného Arunu Dindaneho krásným centrem Olivier Monterrubio a útočník Racingu Lens neměl se zakončením přes Teddyho Richerta moc potíží. Dindane se trefil počtvrté v tomto ročníku Ligue 1. Poté pokračovalo v útočném snažení Sochaux. Dagano a Mickael Isabey hodně protáhli Runjeho, ale činili se i hosté. Julien Sable brzy vystřídal zraněného Kovačeviče a byl to právě on, kdo kvalitně zahraným přímým volným kopem vystrašil všechny fanoušky Sochaux.

Stejný ráz hry měla i druhá půle. Sochaux se snažilo něco vymyslet, Lens se bránilo a vyráželo do nebezpečných brejků. Šanci na vyrovnání měl Dagano a také Julien Quercia, ovšem ani jeden z nich do černého nemířil. Ve chvíli, kdy tlak domácích gradoval, Racing Lens rozhodl utkání. Aruna Dindane oplatil přihrávku na gól Monterrubiovi, který zvýšil na 0:2 a o vítězi nebylo pochyb. Šokované Sochaux již nedokázalo odpovědět a Lens získalo tři body. Výsledek znamená prohloubení krize Sochaux, které je nyní předposlední, a naopak Lens se vyhouplo na dvanácté místo.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Olympique Marseille 1:1

01.12.2007 20:00

Góly: 27. Patrick Kluivert - 31. Mamadou Niang

Od Lille i Marseille se před sezónou určitě čekalo víc, než druhá polovina tabulky. Po vzájemném souboji se toho ani pro jeden tým moc nezměnilo, o body se totiž podělily.

Domácí měli velkou šanci hned po šesti minutách, na přímý kop Makouna neměl gólman Mandanda nárok a zachránit jej muselo břevno. Na druhé straně se jako první ukázal Patrick Kluivert, dal gól, ale radost mu zkazil zdvižený praporek v ruce asistenta rozhodčího.

Bývalá hvězda Barcelony si však vše vynahradila ve 25. minutě. Po přihrávce Obraniaka se Kluivert dostal za obranu a s šancí si poradil. Domácí vedli, ovšem ne na dlouho. Ve 30. minutě se individuální akcí a střelou prezentoval Ziani, brankář Sylva jen vyrazil a kanonýr Mamadou Niang vyrovnal svým pátým gólem ve třech utkáních - 1:1.

Ve druhé půli bylo šancí ještě méně, blíže vítěznému gólu byli hosté. Ale Niang ani Obreniak neuspěli a zápas dospěl k remíze 1:1, po níž oba týmy zůstávají blíž sestupovým pozicím, než očekávaným místům zajišťujícím evropské poháry.

Více informací k zápasu

FC Lorient - AS Saint-Étienne 1:1

01.12.2007 20:00

Góly: 75. Rafik Saïfi - 59. Bafétimbi Gomis

Branka Rafika Saifiho v druhém poločase utkání Lorientu se Saint Etienne znamenala, že se oba týmy rozešly nakonec smírně.

Hráči Saint Etienne odmítli v tomto týdnu mluvit pro média a když Bafetimbi Gomis otevřel ve druhém poločase skóre, vypadalo to, že bobřík mlčení zafungoval. Jenomže Lorient byl proti a Saifi zařídil remízu 1:1.

Saifi se mohl radovat z branky již v deváté minutě, ovšem jeho střelu vyrazil na roh brankář Jeremie Janot. Další šance přišla na druhém konci hrací plochy, když Geoffrey Dernis zkoušel štěstí z přímého volného kopu. Fabien Audard musel předvést skvělý zákrok, aby se hosté nedostali do vedení.

Mlčenliví hosté se nakonec ujali vedení po pauze. V devětapadesáté minutě Araujo Ilan přihrál Gomisovi, ten obešel beka Cianiho a svoji střelou z hranice vápna, která se ještě otřela o břevno, otevřel skóre. O pár okamžiků později to mohlo být již o dvě branky. Pascal Feindouno přešel přes celou obranu Lorientu a jeho střela měla gólové parametry. Audard se ale vytáhl. Nakonec se domácí Lorient dočkal vyrovnání. Dlouhý míč Benjamina Gentona zaskočil hostující obránce a Moustapha Bayal Sall nestačil na Saifiho, který zařídil remízu 1:1.

Více informací k zápasu

FC Metz - AJ Auxerre 0:1

01.12.2007 20:00

Góly: 54. Thomas Kahlenberg

Auxerre zvítězilo v Métách 1:0 a na své konto si připsalo šesté vítězství v sezóně. Dánský útočník Thomas Kahlenberg devět minut po začátku druhého poločasu rozhodl, že si všechny body odvezou hosté.

Blízko gólu bylo v 19. minutě Auxerre. Jelen našel v pokutovém území Niculaeho, ale jeho střelu brankář domácích Marichez bravurně zlikvidoval. Méty se do šance dostaly o dvě minuty později, Pjanicova střela však mířila vedle branky. Dobrou příležitost poslat Auxerre do vedení měl Oliech, ale jeho halfvolej trefil dobře postaveného brankáře domácích. Do konce poločasu se do šance dostaly ještě Méty, ale Aguirreho střelu Sorin vyrazil.

V 54. minutě si vyměnil míč Jelen s Oliechem a druhý jmenovaný otevřel skóre utkání. O několik okamžiků mohli hosté vést o dva góly, ale Mariches střelu aktivního Jelena zlikvidoval. Méty se snažili stav utkání srovnat, nejblíže ke gólu měl střídající Gestede, jeho střelu vyrazil brankář Sorin na rohový kop. Domácí se do konce utkání už k žádné výrazné šanci nedostali a Auxerre si tak odváží z Mét všechny tři body.

Auxerre je nyní na 14. místě a pomalu se vzdaluje sestupovému pásmu. Naopak Méty zůstavají na úplném dně tabulky. Na Sochaux, které je o příčku výš, ztrácí už šest bodů.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Toulouse FC 4:3

02.12.2007 18:00

Góly: 7. Wendel, 33. Alou Diarra, 39. Wendel, 87. Pierre Ducasse - 63. Johan Elmander (pen.), 72. Johan Elmander, 76. Johan Elmander

Bordeaux se dokázalo rehabilitovat před domácími fanoušky po pětigólovém výprasku od Caen v minulém kole, proti Toulouse ale dopustilo pořádné drama. Domácí v poločase vedli o tři góly, jenže po bleskovém hattricku Elmandera bylo vyrovnáno a tři body Bordeaux zajistil až těsně před koncem Ducasse.

Utkání začalo pro domácí perfektně – v 7. minutě napřáhl z pětadvaceti metrů Wendel a jeho přímý kop skončil až v síti. Bordeaux soupeře výrazně přehrávalo a bylo jen otázkou času, kdy zvýší vedení. Stalo se tak v 33. minutě, kdy Diarra hlavou umístil mezi tři tyče centr Alfonsa. O šest minut později už málokdo z diváků pomýšlel na to, že se ještě dočká velikého drama. Hostující Fofana totiž špatně odvrátil balon a Wendel pohotově uklidil volejem do hostující branky míč potřetí.

Jenže Toulouse má ve svém středu švédského střelce Elmadera a jemu stačilo třináct minut, aby stav utkání srovnal. Svoje představení začal v 63. minutě. Po faulu Diawary se sám postavil k pokutovému kopu a nezaváhal. Kontaktní gól vstřelil Elmander o devět minut později, když zužitkoval nahrávku Mansareho. Nevídané vzkříšení bylo dokonáno za další čtyři minuty. Volný Ebondo zatáhl míč po pravé straně a po jeho pasu Elmander zkompletoval hattrick.

Toulouse bylo v tu chvíli na koni, domácím ale pomohl hostující Dieuze. Ten po faulu Ducasseho uviděl druhou žlutou kartu a musel předčasně odejít do sprch. I díky tomu se domácí oklepali ze ztráty velkého náskoku a sami ještě dokázali udeřit. Bordeaux opět pomohla standardní situace. Tentokrát si míč zhruba pětadvacet metrů od Douchezovy branky postavil Ducasse a povedenou střelou zajistil svému týmu dramatickou výhru.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - Stade Rennes 3:0

02.12.2007 18:00

Góly: 12. Steve Savidan, 66. Grégory Pujol, 75. Grégory Pujol

Valenciennes dál drží domácí neporazitelnost, tentokrát to odneslo Stade Rennes. Domácí si zajistili tři body za jasné vítězství 3:0. V prvním poločase vstřelil vedoucí gól Savidan, v druhé půli utkání ještě přidal dva góly Pujol a fanoušci domácích tak mohli být spokojeni. Valenciennes tímto vítězstvím poskočilo na páté místo tabulky, hosté jsou sedmí.

Už začátek zápasu se lépe povedl Valenciennes. Ve 12. minutě zahrával Steve Savidan volný kop a parádní ránou prostřelil gólmana Pouplina. Zajistil tak svému týmu vedení 1:0. O chvíli později mohl Sebastien Roudet vedení zdvojnásobit, jeho střela ale mířila vedle brány. Valenciennes mělo jasnou převahu a Rennes nepustilo do žádné větší šance. Po zbytek poločasu už gól nepadl a Valenciennes tak šlo do šaten s jednogólovým vedením.

Druhý poločas byl také v režii domácích, kteří svého soupeře úplně vymazali. V 58. minutě zkomplikoval cestu za vyrovnáním svou druhou žlutou kartou John Mensah, který hrál loktem a byl vyloučen. Domácí měli stále převahu a aktivní hra se jim vyplatila v 66. minutě zápasu. Po střele Savidana se míč dostal k Pujolovi, ten obešel obránce Hanssona a s přehledem proměnil svou šanci v druhý gól Valenciennes. Třetí a poslední gól utkání padl v 75. minutě. Djamel Belmadi našel volného Filipa Šeba, ten se snažil prostřelit Pouplina ale francouzský brankář míč vyrazil, bohužel pro něj jen k Pujolovi, který už neměl se zakončením žádné problémy a míč dorazil do brány. Valenciennes tak s přehledem vítězí 3:0, hosté počtvrté v řadě prohrávají a odjíždí z Valenciennes bez bodu.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Racing Strasbourg 5:0

02.12.2007 21:00

Góly: 13. Kim Källström, 19. Juninho Pernambucano, 65. Karim Benzema, 78. François Clerc, 81. Kim Källström (pen.)

Olympique Lyon prožil velmi vydařený večer, na Stade Gerland rozstřílel Strasbourg 5:0 a upevnil si vedení ve francouzské nejvyšší soutěži. Gólové hody načal i ukončil švédský záložník Kim Källström.

Lyon začal svého soupeře drtit od samého začátku. V první šanci ještě neuspěl Ben Arfa, ta druhá už ale skončila pěkným gólem. Govou přihrál Benzemovi, ten se zbavil trojice obránců, připravil šanci pro Källströma a ten si sám před brankářem poradil pěkným obloučkem - 1:0.

V 19. minutě bylo prakticky po zápase, když na 2:0 zvýšil Juninho, jak jinak, než precizně provedeným přímým kopem. Brazilský kouzelník mohl další standardní situaci využít ve 33. minutě, ale tentokrát se mu postavil gólman Cassard a vytěsnil míč mířící do dolního rohu branky na tyč.

Hosté si první šanci vytvořili až deset minut po přestávce, ale Cohade po rohu a zmatcích před brankou přestřelil. V 63. minutě zdálky napřáhl Johansen a Vercoutre v brance Lyonu se musel hodně natahovat. Z pohledu Strasbourgu to bylo všechno, jinak šance a góly počítali je domácí.

Keita minul prázdnou branku, Juninho z dalšího přímého kopu trefil břevno. Pochyby o výsledku ukončil v 65. minutě, Karim Benzema, když prostřelil Cassarda mezi nohama. V další šanci minul Juninho, přesto přišly ještě dva góly a v prvním měl prsty i střídající Milan Baroš. V 78. minutě odvedl dobrou práci na pravé straně a jeho přihrávku zužitkoval ve čtvrtý gól obránce Francois Clerc.

Za dvě minuty pak Bellard ve vápně nedovoleně zastavil Govoua a Kim Källström dal proměněnou penaltou výsledku konečnou podobu. V dalších šancích totiž neuspěli Keita, Baroš a opět Källström. Lyon tak využil prohry druhého Nancy a zvýšil svůj náskok v čele tabulky na šest bodů, Strasbourgu patří ve vyrovnaném středu tabulky 13. příčka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon16121337:1437
2.AS Nancy-Lorraine1594223:931
3.Girondins Bordeaux1684423:2028
4.Le Mans UC 721682623:2426
5.Valenciennes FC1674520:1625
6.Olympique Nice1666417:1324
7.Stade Rennes1673617:1824
8.AS Monaco1664620:1622
9.AS Saint-Etienne1664618:1622
10.Stade Caen1664618:1822
11.Racing Lens1655615:1620
12.FC Lorient1648416:1820
13.Racing Strasbourg1655615:1820
14.AJ Auxerre1662816:2220
15.Olympique Lille1639415:1718
16.Olympique Marseille1646615:1818
17.Toulouse FC1545615:1917
18.Paris Saint-Germain1637613:1816
19.FC Sochaux1627712:2113
20.FC Metz1614118:257

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele