Miliarda eur za televizní práva? Kdepak, osm klubů v Ligue 1 řeší existenční potíže

08.07., 17:15
Aktuality

Novinka pro české fanoušky v podobě výběrového řízení na televizní práva nejvyšší soutěže sice zažila veliký úspěch, ve Francii však při hledání zájemců tápají. Loni tamní fotbalová asociace zrušila formální proces tendru a přešla na přímé vyjednávání s potenciálními partnery. Zatímco v tuzemské lize se slavil téměř třínásobný nárůst v získané částce, Ligue 1 zatím nepřišla ani nabídka na vyrovnání předešlé smlouvy. V důsledku toho chybí hned osmi klubům klíčová část rozpočtu, a hrozí jim tak vedle vynuceného sestupu i bankrot.

Deník L'Équipe uvedl, že navzdory účasti v Lize mistrů se jedná mimo jiné i o Lens. Milionářská soutěž přitom už podle přezdívky otevírá menším klubům dveře k pohodlnému finančnímu zabezpečení, potíže ve Francii by ale měly tento zisk předčít. Dalšími kluby ze seznamu závislých na pozitivním výsledku jednání ohledně vysílacích práv jsou Montpellier, Nantes, Reims, Brest, Auxerre, Le Havre a Angers.

Právě z Montpellier koupilo Lens v minulém roce francouzského útočníka Elyeho Wahiho za 30 milionů eur. Rychlonohý mladík se v uplynulém ročníku Ligue 1 přímo podílel na 12 brankách, v LM na dalších třech. V případě nouze by si mohl Racing Club pomoci jeho prodejem, i s optimistickou vyhlídkou by ale získal sotva půlku nutné částky k vyhnutí se bankrotu nehledě na štědrost nabídek za televizní práva. Podle novináře Andrése Onrubii Ramose by si totiž Lens muselo prodeji hráčů vydělat alespoň 100 milionů eur.

Elye Wahi v listopadovém zápase Ligy mistrů s Arsenalem. (©Profimedia)

Nevydařený přestup v podání Auxerre připomněl tíživou finanční situaci klubů mezi francouzskou smetánkou, kdy nemohl být v týmu oficiálně přivítán Tim Jabol-Folcarelli. Stávající zaměstnavatel Ajaccio totiž doteď neobdržel první splátku z transferu, který měl celkem vyjít na dva miliony eur plus bonusy, uvedl RMC Sport.

Francouzská ligová asociace (LFP) přitom doufala, že nabídky vyšplhají alespoň na miliardu eur na následujících pět let. I vzhledem ke špatným vztahům s Canal+, jenž se v uplynulém období dělil o práva s Amazonem, ale nepřicházejí ani návrhy blížící se polovině avizované částky. Momentálně má LFP mít na stole vinou nedostatku konkurence nabídky o 155 milionů eur nižší než z předešlého období, kdy celkem získala 505 milionů.

Svůj názor na přístup Canal+ k probíhajícímu procesu vyjednávání sdělil L'Équipe v rozhovoru prezident jednoho z osmi ohrožených klubů, Montpellieru, Laurent Nicollin. "Canal+ chce zřejmě zničit francouzský fotbal. Ať se tak stane. Pokud ho to nezabije, tak ho to přinejmenším oslabí a poškodí," nebral si Nicollin servítky.

Následně jedním dechem vyzval televizní kanál k reakci. "Nemluvil jsem s nimi. Nezastupuji klub, který by je zajímal. Nikdy neměli tolik respektu nebo slušnosti, aby se mnou vedli konverzaci. Neoslovených týmů v lize je několik. Mohli jsme si promluvit a posunout se v určitých otázkách dál," otevřel veřejně dveře k diskuzi prezident La Paillade.

Nakonec Nicollin poukázal i na rozdíl ve fungování klubů závislých na těchto dosud negarantovaných příjmech od celků finančně zajištěných. První zmíněná skupina členů francouzské nejvyšší soutěže totiž nemůže aktivně usilovat o posílení kádru, a mezi dvěma tábory se tak prohlubuje propast. "K dnešku je z vysílacích práv nula eur. Takže v tuto chvíli se žádné přestupy nekonají," završil.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (76)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Za TOP4 ligami je čím dál větší mezera.

Reagovat
Ladas321

Chtěl jsi říct za superligou - premier league, ne?

Reagovat
zidane78

Vsak nech si popredaju,jak v PL a nebudu plakat.

Reagovat
dinss

Francie je ve sračkách fakt na všech frontách.

Reagovat
Mönchengladbach

Včera vítězní komunisti zopakovali svoje plány: snížení věku odchodu do důchodu, zastropování cen nájmů a potravin, 90% daně pro nejbohatší... Takže konečně nastane ráj.

Reagovat
Axelrose

No to asi ne.

Sice vyhráli, ale vládu stejně sestaví Macron.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
Shevchenko

Že života

Reagovat
Vinci

Slušný dezolé výtvor

Reagovat
Bakary3

Reagovat
guzman

Reagovat
cr7sux

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kilobyte

Reagovat
FUnk

Reagovat
Rothbard

Reagovat
icka

Reagovat
naheCZ

Reagovat
mistr129

Reagovat
Seydou Doumbia

100 mega z prodeje Lens by znamenalo odchod Wahi, Medina, Danso a Samba s tím, že by kluby nesměli posílat podřadný částky, když ví v jakých sračkách je ten klub...každopádně snad se to vyřeší jinak, protože ostatní týmy by neměli šanci vůbec

Reagovat
Pozor skluz!!!

30 + bonusy za Wahiho je pořád do plusu v klubovém účetnictví, když ho brali za 30, skrz amortizaci.

S AS se nikdy nikdo nesral, když byla ve sračkách kvůli FFP, za Salaha mohlo dojít o dost víc, těch případů bylo více, rozhodovat má trh. Když nikdo nedá víc, tak má takovou cenu.

Reagovat
dontcallmeandre

A oni mají problém s FFP? Tam je imho problém, že nemají peníze vůbec, takže nejsou (nebudou) schopni platit svoje závazky k jiným klubům, a vlastním hráčům (splátky za přestupy a platy)

Reagovat
Pozor skluz!!!

Tak to je ještě horší, ne, takže větší tlak na prodej, musí vzít co kdo dá.

Reagovat
IgorMičinec

Tak dalo se čekat, že když odejde Neymar, Messi a nakonec i Mbappé, tak zájem dost ochladne.

Reagovat
kilobyte

Když chce Canal+ zničit francouzský fotbal, tak proč ty práva nenabídnou někomu jinému?

Reagovat
Remt

To mi taky není jasný

Reagovat
Shevchenko

Kde si přišel na to, že ty práva nabízejí pouze Canalu+?

Reagovat
Bakary3

To možná napsal trošku blbe, spíš asi myslel proč se od Canal+ očekává, že jako budou živit půlku ligy.

To taky nechápu, jestli prostě nechtějí dát nabídku (ať už jakoukoliv, nebo vyšší), je to jejich věc.

A pokud ta liga tu hodnotu má, tak tu nabídku dá prostě někdo jiný, hotovo...

Reagovat
kilobyte

Z prohlášení Laurenta Nicollina. Pokud jim přijde, že částka od Canal+ je zničující, tak není nic jednoduššího než to nabídnout někomu jinému. A pokud ti nikdo jiný nedá víc, tak ta částka asi není zničující, ale spíše asi někdo dělá špatně ten produkt.

Reagovat
fenixLFC

ten plac prezidenta montpellier je teda hrozne mimo. obvinovat SUKROMNU spolocnost ze sa snazi znicit futbal pretoze neprioritizuje jeho zaujmy/zaujmy ligy, ale prioritizuje rozhodovanie na zaklade trhu a vlastne fungovanie, je teda slusny bizar

Reagovat
kilobyte

S takovou bych jim poslal vylepšenou nabídku a třetinu menší s mottem "Co tě nezabije, to tě posílí".

Reagovat
Axelrose

Přesně, každý týden o něco menší.

Reagovat
LyEX

nech to zaplatí Khelaifi, šak vlastní ten Bein sport či čo predsa, tak nech priplatí aby si mohlo PSG niekde zatrenovať aj pred divákmi kur.a

Reagovat
icka

Reagovat
Bakary3

Buď je tam něco, co nevíme, nebo je ten člověk cvok

Reagovat
Talker

Zkoušeli to prodat třeba vyloženě netflixu/amazonu atd? Případně můžou zkusit udělat vlastní online platformu.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Amazon to uz nejaku dobu dokonca od LFP mal, ale vedenie ligy sa vdaka tomu a urcitym s tym suvisiacim okolnostiam rozhadalo/nedohodlo s dalsim vyznamnym broadcasterom CANAL +, ktory tie prava kupoval/riesil predosle roky. Vedenie ligy cakalo vacsi zaujem a vacsie peniaze, ale vyzera, ze nikto nehodla platit viac, logicky, ked to moze skusit a podarit sa mu to dostat nakoniec za menej. Pre viac info:

https://www.reddit.com/r/soccer/comments/1dxp3m0/andionrubia_as_per_l%C3%A9quipe_eight_ligue_1_clubs/

Reagovat
Shevchenko

Oni nepotřebují dělat svoji platformu, aby se na to lidi měli kde koukat, oni potřebují získat miliardu eur.

Reagovat
Di Stéfano

Bohužiaľ , keď nie je poptávka . Ja sám na zápasy francúzskej ligy zabludim len výnimočne v prípade že v zápase typu OM- PSG o niečo ide a nebije sa to s nejakým zaujímavým zápasom v inej top lige . Lenže bohužiaľ o titule tam je väčšinou rozhodnuté už na jeseň … u mňa je to poradie líg podľa sledovania

1. La Liga

2. Serie A

3. Premier League

4. Bundesliga (podobný dôvod ako francuzska liga , akurát že mi je ten futbal ďaleko bližší takisto ako tímy, hráči , atomosfera atď.)

Reagovat
Seydou Doumbia

1. Ligue 1

2. PL

3. Bundesliga

4. Ligue 2 (ano haha)

5. SA (1 zápas za sezonu)

6. La Liga (5 minut zápasů za 5 let + 3 minuty rozlučka Piqueho)

Reagovat
Kucka

Srdcař

Reagovat
Seydou Doumbia

díky ty máš jak?

Reagovat
Kucka

Na celé zápasy koukám pravidelně jen na Arsík, repre, české týmy v Evropě, samozřejmě AFCON a párkrát jsem loni kouknul na Leverkusen. Zbytek pak jedu jen ze sestřihů na Youtube - oblíbené týmy nebo zajímavé zápasy L1, B1, SA, LL a české ligy.

Reagovat
Seydou Doumbia

ono se nedá stíhat všechno, to by člověk nesměl dělat nic jiného...mi celkem vyhovuje i ten sestřih na novasportu, kde dávaji ligue 1 celé kolo sestřihy asi hodku to má

Reagovat
O.Giroud

1. Premier League

2. La(me) Liga

3. Bundesliga

4. J League

5. K League

6. Sranda A

Určite by vysoko bola aj MLS keby nehrajú v noci.

Reagovat
Rudnevs

J League? Akoze ozaj sledujes?

Reagovat
O.Giroud

Áno, ale zápasy iba tie čo dávajú zdarma na YouTube.

Reagovat
mistr129

1. Premier League (nejlepší fotbal, dobra atmosféra, slušný produkt)

2. Bundesliga (zejména atmosféra - a to nemyslím pyro a další, ale že ti lidé tím zijou a i na 2. BL / Champ je všude vyprodáno)

3. LaLiga (příhodný vysílací čas a skvělý produkt, z hlediska diváckého zážitku jsou TV přenosy super)

4. Serie A (skoro si ji nepustim, ale má to porad náboj a úroveň)

Ligue 1 bych mozna dal až třeba za Eredivisie a Primeira Ligu, tam si člověk aspoň pustí zápasy o titul)

Reagovat
Seydou Doumbia

škoda že v l1 je pesgay, kdyby nebylo věřím že by to diváky táhlo více

Reagovat
Talker

To je otázka - na jednu stranu by byla liga vyrovnanější, na druhou stranu bys neměl v lize Messiho, Neymara a podobně, kvůli kterým se někteří lidi na L1 vůbec koukají (mimo Francii).

Podobně jako kdybys v La Lize neměl Barcelonu a Real, tak by nikoho mimo Španělsko moc nezajímala.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak barca a real tu jsou miliardu let, šejkovsky tym ve francii nebyl co pamatuju jako pesgay by mohlo být, ale to které bylo před šejky...a najednou by o titul bojoval každý rok jiný tým, někdy klidně 3,4 týmy a mohlo by to být zajímavé, lyon, marsej a další by mohli přivádět lepší hráče, kdyby měli šanci fakt získat titul...ale přesný čísla sledovanosti L1 před a po šejcích neznám ale je jasný že kvůli těmto hráčům to šlo raketově nahoru no...problém že ted nikdo jako messi, mbappe, ney, ibra tam nepůjde a asi nikdo takový už neexistuje

Reagovat
Talker

Hele nevím, jak říkám - ty hvězdy šly pryč i předtím a pokud si vzpomínám, tak ligu dominoval předtím Lyon pěkně dlouho.

Co se týče těch hvězd, tak je to otázka, no. Podle mého najdou další hvězdy, které tam půjdou. Možná ne letos, ale půjdou, minimálně se najdou hráči na sklonku kariéry ala Ibra, Messi, kteří rádi budou za hvězdy a dostanou jisté tituly.

Reagovat
Seydou Doumbia

když lyon l1 dominoval tak jsem ještě byl malý a neměl možnost to sledovat...dá se říct že já jsem vlastně přišel fandit až v době, kdy se přestalo dařit a bylo to jen horší a horší...fanoušek neuspěchu

Reagovat
FC Porto FC

Škoda že O2 se zbavilo Seria A od příští sezóny...

Reagovat
Cotton

1. Česká liga

2. Premier League

3. občas Bundesliga

Zbytek mě vůbec nezajímá. Nechápu, jak někdo dokáže podrobněji sledovat 5 soutěží najednou.

Reagovat
Freedo

Mám to stejně, možná bych jen prohodil první 2, protože v české lize sleduji jen Slavii a ostatní zápasy až na výjimky ne, v Anglii si pouštím i utkání mimo MU.

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Emmett Brown

1. Prvá a druhá slovenská liga

2. Serie A

3. Občas PL, BL, LL a česká liga

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Rudnevs

2. Bundesliga

Bundesliga

Admiral Bundesliga

Reagovat
SpartaOvenka

1, Bundesliga

2. Serie A

3. PL

Zbytek vůbec

Reagovat
FC Porto FC

1. PL

2. Portugalská liga

3. Serie A

5

Reagovat
Marv

Bundesliga, česká liga, 2. Bundesliga, la liga, série A a pak možná ligue 1

Reagovat
PISTOLERO

1. Serie A

2. Chance Liga

3. Bundesliga

4. Ligue 1

5. La Liga

Reagovat
Kovi81

1. Bundesliga (random zápasy typu Gladbach-Augsburg mě baví mnohem víc, než nějaké random zápasy v PL)

2. PL

3. La Liga

4. 2. Bundesliga

5. Inter, Atalanta a Bologna za minulou sezónu

Reagovat
El Matador

1. Serie A

2. La Liga (Real Madrid)

3. Premier League (Newcastle)

Reagovat
Gryphonheart

Však můžou rozprodat hráče.. no problem

Reagovat
Xaviercreus

1) repre kvaldy a turnaje, 2) Gambáč, 3) Letní předkola pohárů, 4) Přenosy ze Sněmovny, 5) Sama doma, 6) Cokoliv co komentuje Svitková ❤️

Reagovat
Kucka

Svitková

Reagovat
Bakary3

Ještě tedy mi není jasný, když ty kluby ví, jaká je situace a že jsou to nejistý peníze, že na to nejsou trošku připravený a zřejmě tedy vždy čekají do poslední chvíle jestli a kolik dostanou.

S tím, že na tom visí jejich existence.

A pak nad možnými problémy prskaj a obvinuji někoho, ať je defacto zachrání a dá jim ty peníze.

To mi přijde absurdní

Reagovat
Keeper117

1. Niké liga jednoznačne

2. Monacobet Liga

3. Všehochuť, ale dosť som sledoval L1, Laligu, MLS cez zostrihy, občas PL a samozrejme aj nižšie súťaže u nás na Slovensku

Reagovat
dontcallmeandre

Btw. bych se nedivil, kdyuby současné situace využil Křetínský a do nějakého klubu ve Fracii majetkově vstoupil. O francouzský trh má dlouhodobě zájem, o fotbal taky.

Reagovat
vceradnesazitra

PSG?

Reagovat
Ladas321

Jestli by chtěl prodělat prachy, tak klidně může.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele