Nejzajímavější produkty portugalské ligy. Kteří hráči by obstáli ve velkých ligách?

16.07.2023, 12:42
Názory a komentáře
Gonçalo Ramos (© AFP)

Týmy ze špičky portugalské ligy patří v posledních letech k těm nejvýdělečnějším ze všech. Zásluhu na tom má zejména prodej mladých talentů. Kluby díky efektivnímu systému výchovy v mládežnických kategoriích dokáží své nejtalentovanější hráče v nízkém věku začleňovat do prvního týmu, kde se mohou předvést v náročných zápasech evropských pohárů. Portugalsko je navíc často startovní zemí talentovaných brazilských hráčů, pro které tento přestup do Evropy nepředstavuje jazykovou bariéru.

V uplynulé sezóně padaly přestupové rekordy a ligu opustili hráči v součtu za skoro 600 miliónů eur. Přesto v soutěži zůstal dostatek talentu, o který bude zájem v nadcházejícím přestupovém okně. Následující seznam ukazuje nejžádanější hráče, za které budou muset případní zájemci zaplatit vysokou částku. Jako první už se přes kapsu pláclo PSG, které zaplatilo Sportingu za Manuela Ugarteho 60 milionů eur. Další budou nejspíš následovat.

Gonçalo Ramos, 22 let (SL Benfica)

Asi největší kometa loňského ročníku a strůjce dlouho očekávaného titulu Benficy, které je odchovancem. Do mužského fotbalu vstoupil v osmnácti letech v dresu béčka hrajícího druhou nejvyšší soutěž. Po nevýrazné první sezóně se propracoval v oporu rezervy, což naznačil i jeho první ligový start za áčko, ve kterém mu stačilo osm minut na vstřelení svých prvních dvou ligových gólů. Plnohodnotným členem prvního týmu se stal v létě 2021, kdy ale po většinu sezóny kryl záda Darwin Núñezovi. V jarní části sezóny se však i díky tažení Benficy Ligou mistrů dostal k většímu množství minut a nakonec zakončil sezónu se sedmi ligovými góly.

Po odchodu uruguayského útočníka a příchodu německého trenéra Rogera Schmidta dostal Ramos šanci a té využil dokonale. Stal jedničkou útoku a sezónu zakončil s úctyhodnou bilancí 19 ligových gólů ve 30 zápasech. Byl tak klíčovým střelcem týmu, který po čtyřech letech vrátil mistrovský titul na Estádio da Luz. Dařilo se mi také v Lize mistrů, ve které vstřelil tři góly a další čtyři si na své konto připsal v předkolech.

Před širší fotbalovou veřejností o sobě jednadvacetiletý útočník dal vědět v reprezentačním dresu. Stal se nejlepším střelcem kvalifikace na evropský šampionát do 21 let, díky čemuž si vysloužil nominaci na mistrovství světa v Kataru. Svůj první gól za áčko vstřelil hned při svém debutu v přípravném zápase proti Nigérii. V základní skupině pak nastoupil jen na pár minut, neboť na hrotu útoku hrál hvězdný Cristiano Ronaldo, ale v osmifinále proti Švýcarsku dostal překvapivě šanci v základní sestavě a trenéru Santosovi se odvděčil hattrickem. Stal se po 32 letech prvním hráčem, který vstřelil ve vyřazovací fázi světového šampionátu tři góly a okamžitě získal pozornost evropských velkoklubů.

Největším zájemcem o služby mladého útočníka byl před začátkem přestupového období Manchester United. Spekulovalo se také o zájmu Bayernu Mnichov a po konci legendárního Karima Benzemy se začalo mluvit také o Realu Madrid. Pokud se Ramos v létě někam vydá bude muset jeho budoucí zaměstnavatel zaplatit Benfice pořádnou sumu. Výkupní klauzule v jeho smlouvě dosahuje 120 miliónů eur a po drahém zimním přestupu Fernándeze do Chelsea nebude mít Benfica důvod tuto částku nepožadovat.

Celé jméno: Gonçalo Matias Ramos

Datum narození: 20. 6. 2001

Pozice: útočník

Počet startů v Liga Portugal: 64

Počet gólů v Liga Portugal: 30

Výstupní klauzule: € 120.000.000



Mahdí Taremi, 30 let (FC Porto)

FC Porto je bezpochyby průkopníkem drahých prodejů mladých talentů z portugalské ligy, ale po poslední sezóně je jeho nejžádanějším hráčem zkušený a hotový útočník. Mehdi Taremi se po třech sezónách zařadil mezi legendy FC Porto a ve 30 letech se stal útočníkem, po kterém touží velké evropské kluby. Íránský útočník se ve své domovině začal v nejvyšší soutěži prosazovat až ve 22 letech a po čtyřech gólových sezónách v dresu teheránského Persepolis, ve kterém vybojoval jeden mistrovský titul a dvě ocenění pro nejlepšího hráče sezóny přestoupil do katarského Al-Gharafa. Ani tam nezapomněl střílet góly a po dvou povedených sezónách zahájil ve 27 letech své první evropské angažmá v Rio Ave.

Díky svým fyzickým predispozicím a skvělému výběru místa okamžitě zapadl do sestavy a stal se útočnou oporou svého týmu. Rio Ave s Taremim v sestavě skončilo na překvapivém 5. místě a zajistilo si předkola Evropské ligy. Sám Taremi k tomuto úspěchu přispěl 18 góly a společně s Pizzim a Carlosem Viníciem se stal nejlepším střelcem ligového ročníku 2019/2020. Po 11 letech tak liga poznala nejlepšího střelce i z jiného týmu než Benficy, Porta nebo Sportingu. Takhle povedená sezóna nezůstala bez povšimnutí a Taremi se stěhoval do FC Porto. Za to ve třech sezónách nastřílel 80 soutěžních gólů a je největší ofenzivní oporou svého týmu. V první sezóně sice ještě zaostával za svými výkony z Rio Ave, ale v té následující se již radoval z pozice nejlepšího střelce týmu z mistrovského titulu, k jehož obhajobě letos chyběly dva body. Cenou útěchy tak pro něj může být zisk trofeje pro nejlepšího střelce uplynulé sezóny Ligy Portugal, která zvýšila cenovku zkušeného útočníka.

Taremiho kariéra v Portu je velmi úspěšná. Kromě mistrovského titulu vyhrál také dva národní poháry a Ligový pohár. Během svého působení v FC Porto se stal také největší hvězdou íránské reprezentace. V jejím dresu debutoval už v roce 2015 a momentálně má na svém kontě 66 zápasů a 33 gólů. Nejvíce se v národním týmu proslavil na posledním mistrovství světa, kdy dal dva góly Anglii.

Právě do Anglie se může Taremi v nadcházejícím přestupovém období stěhovat. Spekulace z něj dělají jednoho z adeptů na pozici hrotového útočníka v Manchesteru United. V posledních měsících byl spojován také s AC Milán, Marseille a vítězem Evropské ligy Sevillou.

Celé jméno: Mahdí Taremi

Datum narození: 18. 7. 1992

Pozice: útočník

Počet startů v Liga Portugal: 129

Počet gólů v Liga Portugal: 76

Výstupní klauzule: € 60.000.000



Ali Al Musrati, 27 let (SC Braga)

Trochu ve stínu největších hvězd ligy se skrývá střední záložník Bragy celým jménem Almoatasembellah Ali Mohamed Al-Musrati. Hráč z netradiční fotbalové země Libye se do Portugalska dostal až ve 21 letech, kdy ho pro svůj bývalý klub Vitórii de Guimarães vytipoval bývalý nizozemský útočník Romano Sion. Už jako osmnáctiletý mladík se totiž dostal do národního týmu a byl členem zlatého týmu na Africkém mistrovství národu v roce 2014. V Guimarãesi mu byla předvídána velká budoucnost, ale nakonec strávil většinu času v druholigové rezervě a za áčko nastoupil v lize jen v pěti případech. Poslední půl sezóny pod smlouvou strávil na hostování v Rio Ave, kde si zahrál po Taremiho boku a hlavně pod vedením Carlose Carvalhala, který si ho s sebou vzal do nového působiště v Braze.

V té byl už od svého přestupu v létě 2020 členem základní sestavy a během tří sezón se stal jednou největších opor Bragy. Al Musrati není typickým defenzivním záložníkem, který pouze vyčistí prostor ve středu hřiště a předá míč kreativnějším spoluhráčům. V dresu Bragy totiž proslul zejména díky svým dlouhým a přesným míčům za obranu, kterými vytváří nebezpečné příležitosti pro rychlé útočníky. Hned v první sezóně v Braze získal s týmem titul v národním poháru. Další trofej Braze v uplynulém ročníku utekla ve finálovém zápase proti Portu.

Al Musrati je bezpochyby spojen s posledními úspěšnými lety Bragy, která se i díky němu etablovala mezi portugalskou elitou. Nadcházející přestupové období naznačuje, že mu může být jeho současný klub malý. Okolo libyjského záložníka krouží na domácí scéně FC Porto a Sporting, ze zahraničních týmů má největší zájem Atlético Madrid a v případě odchodu Palhinhy je přestupovým cílem Fulhamu. Částka, kterou Braga za zkušeného středopolaře požaduje, je nastavena na 30 miliónů eur.

Celé jméno: Almoatasembellah Ali Mohamed Al-Musrati

Datum narození: 6. 4. 1996

Pozice: střední záložník

Počet startů v Liga Portugal: 103

Počet gólů v Liga Portugal: 7

Výstupní klauzule: € 30.000.000



Alexander Bah, 25 let (SL Benfica)

Pravý obránce Alexander Bah je pro české fanoušky asi nejznámějším hráčem pobíhajícím po portugalských ligových trávnících a už po roce působení v Benfice se může stěhovat do ještě zajímavějšího klubu. Bah v mládí nepatřil mezi nejnadějnější hvězdy dánské kopané, a tak mládežnickými kategoriemi proplul vcelku nezpozorován. Do mužského fotbalu se dostal po dovršení dospělosti v Næsby hrající až třetí ligu. Díky svým výkonům následně dostal šanci v druholigovém HB Køge, kde obdržel ocenění pro nejlepšího mladého hráče celé soutěže a po dvou povedených sezónách se stěhoval opět o soutěž výš do SønderjyskE.

I v Superlize pokračoval ve svém herním progresu. Ten byl ještě rychlejší, když během svého prvního prvoligového angažmá začal nastupovat místo pravého křídla na pravé straně obrany. S týmem vyhrál národní pohár a třetí sezóně v klubu vyrostl v jednu z největších hvězd domácí ligy. Hlavně díky problémům spojenými s nákazou covidem si vysloužil i první nominaci do dánské reprezentace. O dva měsíce později už přestupoval do Slavie Praha, kde se během roku a půl stal velkým oblíbencem fanoušků. Díky výkonům ve Slavii dostával pravidelné pozvánky do národního týmu a ve své jediné kompletní sezóně v české lize byl vyhlášen nejlepším obráncem.

Nebylo tak překvapením, že okolo Baha začaly kroužit ambicióznější týmy a krátce po začátku loňského letního přestupového období odešel za 8 miliónů eur do Benficy. Jeho příchod doprovázela mírná skepse a Bah sezónu zahájil pouze na lavičce. Jeho kvalitní výkony ale nakonec znamenaly, že si vydobyl místo v základní sestavě a je možné, že se po vydařené sezóně zakončené titulem, bude opět stěhovat. K mistrovskému titulu pomohl jedním gólem a čtyřmi asistencemi a hlavně jeho rychlost a přímočarost na pravé straně, kterou ukazoval už v české lize, zaujala přední evropské kluby.

Jeho pokrok ukazuje také vytížení v reprezentaci. Na posledním světovém šampionátu byl ještě náhradníkem, ale na posledním srazu už byl první volbou trenéra Hjulmanda. Okolo Baha v průběhu sezóny nejvíce kroužila slavná Barcelona.

Celé jméno: Alexander Hartmann Bah

Datum narození: 9. 12. 1997

Pozice: pravý obránce

Počet startů v Liga Portugal: 28

Počet gólů v Liga Portugal: 1

Výstupní klauzule: € 60.000.000



Pedro Gonçalves, 25 let (Sporting CP)

Je pravděpodobné, že angažmá talentovaného záložníka ve Sportingu toto léto skončí. Cesta Pedra Gonçalvese k pozici jedné z nejvýraznějších postav lisabonského klubu v tomto století přitom nevedla ryze portugalskou cestou, jak to ve valné většině případů bývá. Ze své rodné lázeňské obce Vidago na severu země se díky svému talentu dostal ve třinácti letech přes Chaves do Bragy, v jejímž mládežnickém systému vydržel pět let. Nenásledoval ale přesun do jednoho z top 3 portugalských týmů, nýbrž do Valencie, se kterou v roce 2015 podepsal svůj první profesionální kontrakt. Příležitost trénovat a hrát s A týmem však dostal až o dva roky později překvapivě na britských ostrovech v dresu Wolves, kde rozšířil portugalskou kolonii. Své úspěšné krajany ovšem nenapodobil a s jediným startem v Ligovém poháru se v roce 2019 vrátil do Portugalska.

Tam čerstvě po svých 21. narozeninách podepsal pětiletou smlouvu s nováčkem soutěže Famalicãem a byl nedílnou součástí úspěchů tohoto klubu v první sezóně. Po sedmi kolech bylo Famalicão dokonce na prvním místě, a přestože takovou formu neudrželo po zbytek sezóny, bylo šesté místo nováčka velkým překvapením. Sám Gonçalves byl od začátku nedílnou součástí základní sestavy a v polovině sezóny se dokonce stal kapitánem. Ve své první prvoligové sezóně zaznamenal pět gólů, pět asistencí a hlavně díky své vyspělé hře zaujal nového trenéra Sportingu Rubéna Amorima.

V srpnu roku 2020 Pedro Gonçalves se Sportingem opravdu podepsal smlouvu. Amorim pro něj měl ve svém rozestavení připravenou pozici levého křídla, což byla po sezóně ve středu zálohy zcela nová role. Té se ovšem zhostil ve velkém stylu. Díky své rychlé kličce a kvalitní střele pravou nohou si míč často naváděl na střed a setkával se s úspěchem. V prvních pěti ligových zápasech v novém dresu vstřelil sedm gólů a nastartoval tak sezónu, na jejímž konci slavil mistrovský titul a s 23 přesnými zásahy také titul nejlepšího střelce portugalské ligy. V následující sezóně sice podobné úspěchy nezopakoval a také jeho forma mírně poklesla, ale pořádně o sobě dal vědět alespoň v Lize mistrů, kde se předvedl čtyřmi góly a dvěma asistencemi. V právě uplynulé sezóně se Gonçalves výsledkově svezl se svým týmem, ale po individuální stránce se mu dařilo. Více času znovu strávil ve středu zálohy, a tak k solidnímu číslu 15 ligových gólů přidal 11 asistencí a byl ofenzivním tahounem svého týmu. Fotbalový svět navíc obletěla jeho trefa z půlky hřiště v osmifinále Evropské ligy proti Arsenalu.

Po mistrovské sezóně Sporting se svým klenotem, který si již připsal dva starty v národním týmu, podepsal novou smlouvu, která stanovila hodnotu výkupní klauzule na 80 miliónů eur. Gonçalves ale nyní chce kontrakt nový, který by z něj udělal nejlépe placeného hráče klubu a jak bývá ve Sportingu zvykem, může následovat jeho prodej. Mezi velké zájemce se řadí Aston Villa, která je však ochotná zaplatit jen polovinu částky. Situaci okolo záložníka v průběhu sezóny sledovala také Barcelona.

Celé jméno: Pedro António Pereira Gonçalves

Datum narození: 28. 6. 1998

Pozice: ofenzivní záložník

Počet startů v Liga Portugal: 125

Počet gólů v Liga Portugal: 51

Výstupní klauzule: € 80.000.000



Ricardo Horta, 28 let (SC Braga)

Jméno největší ofenzivní hvězdy Bragy Ricarda Horty je během každého přestupového období hodně skloňováno. Zkušený ofenzivní záložník si po nepovedené epizodě ve Španělsku vybudoval na severu Portugalska velmi silnou pozici a opět je v hledáčku několika klubů. Po strávení značné části mládežnické kariéry v Benfice zahájil Horta svou profesionální kariéru ve Vitórii Setúbal. V klubu, který letos sestoupil až do čtvrté nejvyšší soutěže, strávil dvě sezóny a zejména v té druhé se předvedl sedmi ligovými góly, díky kterým si vysloužil v roce 2014 přestup do španělské Malágy. V té se jako mladík neprosadil navzdory pětileté smlouvě v klubu odkroutil jen dvě sezóny.

Následně totiž odešel na hostování do Bragy, které se po jedné sezóně změnilo v přestup a začátek jednoho velkého příběhu. Horta ať už na křídle nebo v útočné dvojici představuje neustálou hrozbu pro obrany soupeřů a jeho statistiky to jen potvrzují. V dresu Bragy totiž nastřílel za sedm sezón 110 soutěžních gólů a pomohl k rozšíření poměrně chudé klubové vitríny o dvě trofeje (Ligový pohár 2020 a Portugalský pohár 2021).

Přestože byla poslední sezóna pro Bragu bez trofeje, Ricardo Horta opět úřadoval. V lize si připsal 14 gólů, ke kterým přidal 8 asistencí a byl ukázkovým ofenzivním lídrem, který pomohl svému klubu k cennému 3. místu. Na evropské scéně Braga příliš úspěšná nebyla, ale i tak Horta ve skupině Evropské ligy vstřelil dva góly a přidal stejný počet asistencí. Nejúspěšnější však pro něj v minulé sezóně byla epizoda na mistrovství světa. Horta je stabilním jménem v portugalské nominaci, ale příliš často se na hřišti neobjevuje. V posledním zápase skupiny s Jižní Koreou ovšem dostal šanci v základní sestavě a odvděčil se trenéru Santosovi gólem.

Velkou výhodou Ricarda Horty je flexibilita v ofenzivní fázi. Během svého angažmá v Braze působil jako podhrotový záložník, pravé i levé křídlo, střední záložník a v posledních zápasech operoval v útočné dvojici ve formaci 4-4-2. Jeho dovednosti tak zaujaly hned několik týmů. Nejvíce se loni o Hortu snažila Benfica, ale po sáhodlouhých jednáních k dohodě nedošlo. O osmadvacetiletého hráče se opakovaně zajímalo také Lipsko a Newcastle. Spekulace o Hortově odchodu navíc rozvířila jeho reakce na odchod oblíbeného hráče fanoušků i hráčů Nuna Sequeiry.

Celé jméno: Ricardo Jorge Luz Horta

Datum narození: 15. 9. 1994

Pozice: ofenzivní záložník

Počet startů v Liga Portugal: 254

Počet gólů v Liga Portugal: 86

Výstupní klauzule: € 30.000.000



Wenderson Galeno, 25 let (FC Porto)

Talentovaný křídelník Wenderson Galeno je ukázkovým příkladem toho, že portugalská štace může být cestou k úspěchu pro brazilské hráče. Po krátké kariéře mezi muži v rodné Brazílii přišel v létě 2016 jako osmnáctiletý na roční hostování do FC Porto, kde působil v druholigové rezervě. Hostování se mu střelecky i herně povedlo a po sezóně následoval trvalý přestup. Po přestupu se sice Galeno zapojil do přípravy prvního týmu, ale mnoho šancí nedostal a po půl roce, který převážně odehrál za druholigovou rezervu odešel na hostování do prvoligového Portimonense. Tam odehrál ale pouhých 211 minut, střelecky se neprosadil a bylo jasné, že ho v nadcházející sezóně budoucnost v áčku Porta nečeká.

Čekalo ho další prvoligové hostování tentokrát v Rio Ave, což byl po nevydařené sezóně úspěch a velké šance. V týmu si hned na úvod zahrál v předkole Evropské ligy a navzdory neúspěchu svého týmu vstřelil ve dvou zápasech dva góly a přidal ještě asistenci. Dobrou formu si pak přenesl i do zbytku sezóny a byl jasnou první volbou na levém křídle. V lize si připsal 5 gólů a 5 asistencí a zakončil s Rio Ave sezónu na povedeném 7. místě.

Přesto jeho výkony nezaujaly představitele Porto a Galeno přestoupil za 3,5 miliónů euro do Bragy. V té potvrdil potenciál, který v sobě má, a byl důležitou součástí úspěšné sestavy. Společně s výše zmíněnými Hortou a Al Musratim v Braze vyhrál Ligový pohár i Portugalský pohár, přičemž ve vítězném finále Ligového poháru v roce 2021 byl vyhlášen hráčem zápasu. Po dvou a půl letech, ve kterých mimo domácí scénu zářil také v evropských pohárech, se opět v lednu 2022 vrátil do Porta. To za něj muselo zaplatit 9 miliónů eur, kterých ale rozhodně nemusí litovat.

Galeno se po návratu do svého původního portugalského působiště rozkoukával. V týmu, který kráčel za titulem, nenašel místo v základní sestavě. Přesto na konci sezóny mohl slavit se spoluhráči titul a po očekávaných odchodech se v nedávno uplynulé sezóně do základní sestavy dostal. Ta už mistrovská nebyla, ale samotný Galeno jí může považovat za úspěšnou. V lize vstřelil svůj rekordní počet osmi gólů, ke kterým přidal tři asistence a gólově se prosadil také v lize mistrů.

V hledáčku klubů je zejména díky své rychlosti a přímočarosti. Míč si z levého křídla často stahuje na silnější pravou nohu, ale čím dál častěji zásobuje útočníky přesnými centry levou nohou. V zimě se o jeho služby nejvíce zajímaly francouzské týmy Nantes a Lille. Nyní zájem klubů poněkud utichl, ale v momentě, kdy někdo bude hledat rychlé a gólové křídlo, bude stát jméno Galeno za zvážení.

Celé jméno: Wenderson Rodrigues do Nascimento Galeno

Datum narození: 22. 10. 1997

Pozice: levé křídlo

Počet startů v Liga Portugal: 151

Počet gólů v Liga Portugal: 25

Výstupní klauzule: € 50.000.000



Gonçalo Inácio, 21 let (Sporting CP)

Klenot defenzivní řady Sportingu Gonçalo Inácio má ve svých jednadvaceti letech za sebou už tři plnohodnotné sezóny v prvním týmu Sportingu. Talentovaný stoper je produktem slavné akademie klubu, do které nastoupil v jedenácti letech a už o pět let později podepisoval první profesionální kontrakt.

Inácio byl od prvopočátku považován za velmi talentovaného hráče, prošel takřka všemi juniorskými reprezentačními týmy a z mládeže Sportingu se okamžitě v 19 letech zařadil do prvního týmu. Načasování měl opravdu ideální, protože se mohl po boku zkušených matadorů jako Coates, Feddal nebo Neto v roce 2020 radovat z mistrovského titulu, na který Sporting čekal dlouhých 19 let.

V mistrovské sestavě navíc rozhodně nebyl do počtu. Úvodní polovinu sezóny sice strávil převážně na lavičce, ale odehrál v základní sestavě vítězný finálový zápas Ligového poháru proti Braze a od února již byl pevnou součástí základní sestavy. Tu už v podstatě neopustil a poslední dvě sezóny je nejvytíženějším stoperem v sestavě Rubéna Amorima.

Neotřesitelná pozice v základní sestavě Sportingu znamená také účast v náročných zápasech Ligy mistrů, ve kterých Inácio předvedl svůj standard a zaujal hned několik zvučných zájemců. Po boku zataženějšího Coatese se Inácio mohl vydávat na své výpravy s míčem do středu hřiště, odkud levačkou zakládal nebezpečné útoky svého týmu. V poslední sezóně se navíc při absenci kapitána Sportingu přirozeně stal lídrem obrany a navzdory nevydařenému ročníku patřil mezi ty světlejší články.

Stabilní výkony mladému stoperovi zajistily také nominaci do národního týmu a první dva starty v kvalifikaci o evropský šampionát, který se bude konat příští rok v Německu, a na který by se rád podíval. Mistrovství světa v Kataru totiž Ináciovi na úkor konkurenta Silvy z Benficy zůstalo zapovězeno. K silnější pozici v národním týmu potřebuje angažmá v silnějším týmu. V posledním roce se spekulovalo o zájmu Liverpoolu, PSG a Barcelony. Relativně nízká výkupní klauzule 45 milionů eur přitáhla v posledních týdnech také zájem Newcastlu.

Celé jméno: Gonçalo Bernardo Inácio

Datum narození: 25. 8. 2001

Pozice: stoper

Počet startů v Liga Portugal: 81

Počet gólů v Liga Portugal: 6

Výstupní klauzule: € 45.000.000



António Silva, 19 let (SL Benfica)

Seznam největších adeptů na velký přestup z portugalské ligy zakončí nejmladší z nich. Stále teprve devatenáctiletý António Silva je největším objevem uplynulého ročníku. Do Lisabonu se ze svého rodného Viseu stěhoval ve třinácti letech a po náročnější aklimatizaci se začlenil do výchovného systému jeho oblíbené Benficy.

V mládeži historicky nejúspěšnějšího portugalského klubu patřil ve všech věkových kategoriích mezi tahouny a vysloužil si tak postupně nominaci do všech mládežnických reprezentačních družstev. První profesionální smlouvu podepsal na podzim 2021 v sedmnácti letech a oproti původnímu očekávání nezamířil své dovednosti otestovat do druholigového béčka, ale pod německým trenérem Schmidtem dostal šanci v létě 2022 v áčku.

Sezónu sice začal na lavičce, ale zranění mladého Brazilce Morata bylo šancí pro Silvu, který se jí chopil a už nepustil. Společně se zkušeným Nicolásem Otamendim byl srdcem nejlepší obrany celé ligy a jeho dominantní výkony ho už na podzim před světovým šampionátem zařadily mezi nejlepší obránce celé ligy. To nezůstalo bez povšimnutí ze strany tehdy ještě lodivoda portugalského národního týmu Fernanda Santose, který ho povolal na mistrovství světa a Silva tak byl zřejmě nejpřekvapivějším jménem celé nominace.

Na šampionátu dokonce odehrál ve skupině jeden celý zápas a do nominace se dostal také pod novým koučem Robertem Martínezem. Není divu, neboť Silvova pohádková sezóna skončila ziskem titulu a povedl se mu tak stejný kousek jako Ináciovi z konkurečního Sportingu. Přesto jsou oba hráči svým stylem hry poněkud odlišní. Silva je sice při rozehrávce také spolehlivý, ale rozhodně od něj nelze čekat podobné ofenzivní výpady jako u jeho staršího konkurenta. To je ale významně dané stylem hry, neboť Silva hraje v klasické čtyřčlenné obraně. Díky tomu je ovšem velmi jistý v zákrocích a skvělé vykrývá prostor při nebezpečných protiútocích.

Silva v září podepsal novou smlouvu, ve které je hodnota výstupní klauzule na 100 miliónech eur, což dovoluje Benfice odmítat i velmi velkorysé nabídky. Je dost pravděpodobné, že v letním přestupovém období se mladík ještě stěhovat nebude, ale pokud si udrží výkonnost, bude následovat přestup do velkoklubu. Silvu v minulosti sondoval Juventus, PSG nebo Neapol.

Celé jméno: António João Pereira de Albuquerque Tavares da Silva

Datum narození: 30. 10. 2003

Pozice: stoper

Počet startů v Liga Portugal: 30

Počet gólů v Liga Portugal: 3

Výstupní klauzule: € 100.000.000

Autor: Martin Jedlička / transfermarkt.de, livesport.cz, wikipedia.org

Komentáře (40)

Přidat komentář
Wambasen

Reagovat
doshcz

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
samoyed

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Benfica

Ja toho clapca ozaj nemusim.. ale Otávio by tam mal byt asi taktez

Reagovat
Han střelil první

Otávia jsem vynechal z toho důvodu, že je jednou nohou v Saudské Arábii. Určitě tam chybí víc hráčů, ale to tak je v podobných seznamech vždy. Nepřidával jsem pak ty, co přišli toto léto a ty, kteří už ve větších ligách zanechali významnou stopu.

Reagovat
jany kozak

neviem ci sledujes aj Boavistu ale ma Bozenik sancu na zaklad?

Reagovat
Han střelil první

Vrazili do něj docela do peněz, takže čekám, že si zahraje. Jenom je vtipné, že den po přestupu Boženíka oznámila Boavista nového sportovního ředitele.

Reagovat
jany kozak

dik, no zufalo potrebujeme v repre utocnika a na zaciatku vyzeral dost slubne ale posledne dve sezony dost bieda potreboval by sa nakopnut

Reagovat
FC Porto FC

No jednou nohou, přibývajícím časem vypadá spíš že to nevyjde než že by to bylo blíž

Reagovat
Han střelil první

Předevčírem to byla vlastně hotová věc. No ale tak věř portugalským médiím

Reagovat
Benfica

Tiez som si vsimol, a potom prisli s Interom

Reagovat
FC Porto FC

Od dneska se vykupka zvýšila ze 40 Mega na 60, to není lepší vyjednávací pozice pro Arabáče :S

Reagovat
Benfica

Mozes spravit vol2, myslim, ze sa to chytilo, tolko komentov pod portugalskym clankom uz dlho nebolo

Reagovat
shitcool

Super článek, díky za nej. Chybí mi tam Orkun Kokcu, Diogo Costa nebo Joao Mario. U nich taky cekam progress ještě někam výše

Reagovat
FC Porto FC

Joao Mario? Tak tam bude progres možná tak do Arábie

Reagovat
shitcool

Myslim toho z Porta, ne z Benficy

Reagovat
Jesfey

Asi bych nenazýval od března zraněného hráče "nejzajímavějším produktem" a Orkuna ze zdárného důvodu jakbysmet.

Reagovat
shitcool

Ma tuto sezónu 18 zápasu (1+4), navíc stal za karty než se zranil. Ukázal ze v níže něco má a postupně se zlepšuje. Pokud bude pokračovat po zranění, půjde ven brzo

Reagovat
FC Porto FC

Ajo

Reagovat
jany kozak

ako je na tom Evanilson ktory to zobral cez Samorin?

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
VersaceChain

První poradny článek za dlouhou dobu

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
SunFells

Pěkné. Zařadil bych Diomandeho ještě, ten na mě působí nejvýjimecněji.

Reagovat
bobis21

Reagovat
noustres

Za tento článek

Reagovat
martin.b

Snad tohle léto nějakýho stopera z portugalska přivedem, Silva, Inacio i Diomande vypadaj všichni výborně.

Reagovat
Benfica

Juraseeem ten zabil, toho zacinam mat rad

Reagovat
Kluivert9

Ta základní sestava, ve které Benfica nastoupila, to bude ideální sestava v nové sezóně?

Reagovat
Benfica

Ja neviem urcite miesto Morata bude Otamendi a na lavicke su este Ausners a Neres, Musa.. + nejaky novy mlady talent zvykne dostat sa na uroven zakladnej 11.. z minulej sozony by som tipol Nevesa, mozno Schejlderup a Tengstedt (tie 2 mena som asi nenapisal dobre, zatial som rad, ze viem to povedat konecne ) a dalsi, Araújo (Henrique aj Tiago) Neto, Gouveia..

Reagovat
sound la

Reagovat
81Tomas

Reagovat
Gazdo

Super clanok

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Mass

Reagovat
Godwinson

Z Goncalvese jsem byl dost nadseny, kdyz jsem ho loni parkrat videl. A on porad nic a uz 25. Snad se tam nezahrabe.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
SunFells

Fabrizio Romano

Porto are closing in on Alan Varela deal — as new official bid has been sent to Boca Juniors.

€10.5m plus add-ons up to final €12m package proposal made.

It also includes 20% sell on clause.

Porto expect deal to be sealed soon.

Parádní obchod od Porta, do dvou let ho prodají do PL za 60+

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele