O osudu zápasu mezi Admirou a Budějovicemi B se rozhodne později

05.09.2023, 18:28
Aktuality

O osudu srpnového zápasu třetí ligy (ČFL) mezi fotbalisty Admiry Praha a Českých Budějovic B, který poznamenala kontroverzní penalta, zatím není jasno. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) po dnešním zasedání informoval novináře, že řídící orgán soutěže rozhodne později po zjištění a prověření všech dalších okolností. Domácí klub už krátce po utkání nabídl Jihočechům, aby se duel odehrál znovu, Dynamo souhlasilo.

V utkání, které se hrálo 20. srpna, sudí Michal Paták v závěru první půle nařídil pokutový kop pro Admiru poté, co českobudějovický Jakub Pařízek čistě obral o míč domácího záložníka Filipa Kouteckého. Z penalty v 10. minutě nastavení Miroslav Horák zvýšil na 2:0. Avizovány přitom byly jen tři nastavené minuty a sudí navíc do zápisu nesprávně uvedl, že gól padl v páté minutě nastavení. Admira nakonec zvítězila 2:1.

Komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), pod kterou amatérské soutěže spadají, dva dny po utkání vyřadila Patáka z listiny. Počínání bývalého prvoligového sudího označila za sólovou akci. Zároveň na něj podala podnět k disciplinární komisi ŘKČ. Paták ihned zareagoval žádostí o zrušení členství ve FAČR a na fotbalové půdě tudíž nyní nemůže být potrestán.

Vedení FAČR dostalo od sázkové kanceláře Fortuna, která je titulárním partnerem ČFL, informace o podezřelých sázkách na utkání. Výkonný výbor dnes schválil podání již vypracovaného trestního oznámení.

Admira se od výkonu sudího distancovala a nezvykle nabídla Jihočechům opakování utkání. O osudu zápasu rozhodne podle soutěžního řádu Sportovně-technická komise (STK) ŘKČ, lhůta je do tří měsíců od utkání.

"STK po každém kole potvrzuje výsledky kola a u tohoto jediného utkání je výsledek zatím otevřený," řekl na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru předseda FAČR Petr Fousek. "Není to v naší kompetenci. Je to v jejich kompetenci. Samozřejmě všichni vnímáme ty rozměry, ale ještě je asi třeba, aby proběhly nějaké věci. Disciplinární komise u nich, STK. Nechtěli jsme to nějak urychlovat," dodal.

FAČR podává trestní oznámení ve shodě s Fortunou. "Je to koncipováno tak, že jsou tam popsány okolnosti zápasu. Přílohou jsou i výstupy ze Sportradaru (společnost monitorující sázky na zápasy) a tak dále, prostě vše, co máme k dispozici. Aby to měla k dispozici i policie a ta se podle toho zařídí," poznamenal místopředseda FAČR Jiří Šidliák. "Primárně je to jmenovitě," doplnil jej Fousek.

Připustil, že ho mrzí, že s Patákem nyní nemůže být vedeno disciplinární řízení na fotbalové půdě. Z FAČR v minulosti vystoupili i někteří další v kauze okolo bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra.

"Mě osobně institut vystupování z FAČR netěší. Myslím, že nejsem sám. Hledáme usilovně cestu, jak těmto únikům spravedlnosti zamezit. Je to věc, kterou jsme opětovně svěřili legislativní radě a právnímu oddělení, aby hledaly cesty. Víme, že bychom v tomhle smyslu chtěli i novelizovat stanovy, ale to je asi hudba příštího roku. Teď hledáme krátkodobé řešení, které by nám pomohlo," řekl Fousek.

Výkonný výbor v souvislosti s kauzou okolo Patáka schválil další zpřísnění opatření proti ovlivňování zápasů. Odsouhlasil například posílení role Integrity officera FAČR Jiřího Hendricha, který se bojem proti manipulování utkání zabývá.

"Rozhodně nám to není lhostejné. Od roku 2021, kdy jsme byli zvoleni, jsme věnovali hodně energie na obnovu důvěry ve fotbal. Jsme svým způsobem pyšní, že se tu žádné kauzy jako před rokem 2021 neobjevily. Tohle je nejvážnější kauza a my to bereme jako memento. Určitě není možné usnout na vavřínech," řekl Fousek.

"Na druhou stranu si nechceme tímhle nechat kazit práci. Zájem o fotbal teď roste, je to primárně přičiněním klubů, jejich prací s fanoušky. Stoupá návštěvnost na první lize, reprezentaci. Byť je tohle třetí liga, tak fotbal je jen jeden. Pochopitelně že veřejnost to zaznamenala. Fotbal má nějaké možnosti, které jsou ale omezené. Jsou věci, které leží za hranicemi fotbalu. Proto chceme aktivizovat spolupráci i s dalšími institucemi," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele