Ozvěny z Bundesligy: Čtyři hráči, jeden pohřeb. Po kterém týmu nám bude nejvíc smutno?

25.05.2023, 13:43
Názory a komentáře
Alex Král (© AFP)
Sejdou z očí, sejdou z mysli. Jakmile se nějaký tým vytratí z nejvyšší úrovně, přijde o pozornost. Což je často škoda, neboť působení takového celku přináší i zajímavé příběhy. O co působivého můžeme přijít, pokud 1. Bundesligu opustí Schalke, Bochum, Stuttgart nebo Augsburg?

Velkolepý projekt Herthy skončil krachem. "Stará dáma” se tak trochu po vzoru Chelsea či PSG chtěla stát velkým klubem z hlavního města. Pumpování peněz ale místo toho skončilo sestupem, zlostí fanoušků a varováním pro jiné oddíly, že pokud se chtějí vydat podobnou cestou, měly by zprvu pečlivě zvážit všechna pro a proti.

Kdo ovšem Herthu do 2. Bundesligy doprovodí? Minimálně ještě jeden celek se najde. Před posledním kolem zůstávají čtyři adepti na pád dolů. Někteří si sestup zaslouží víc, jiní méně. Pojďme se tedy na zbývající hráče v osudí podívat. Budou přitom vylíčeni tak, že po přečtení byste si jejich sestup přát neměli. I když u některých bude vskutku těžké najít něco okouzlujícího.

SCHALKE 04

Přesně po polovině ročníku měli "Knappen” na kontě devět bodů. Na podzim vyhráli jen jednou, vsítili ubohých 14 branek. Na předposlední Herthu ztráceli pět bodů, na pozice zaručující záchranu ještě o bod víc. Do roku 2023 vstoupili porážkou 3:0 ve Frankfurtu a ještě těžším domácím debaklem 1:6 proti Lipsku. Děravá obrana, impotentní ofenziva. Tehdy asi málokdo věřil, že se Schalke ještě zvedne.

S ohledem na výše zmíněné je vlastně neuvěřitelné, že je celek z Gelsenkirchenu ve hře. Únorová šňůra bezbrankových remíz naznačila zlepšení, k dokonalosti ale bylo pořád daleko. Pak ovšem začali Knappen taky zvítězit. Zvládli klíčová střetnutí se Stuttgartem, Bochumí i Herthou. Je jedno, na který oddíl z Porúří ukážete. Týmem Rückrunde může být jak Dortmund, tak i Schalke.

Skvělému comebacku jistě pomohly zimní příchody. Knappen moc rozhazovat nemohli, přesto do kádru přivedli dobré posily. Zmatkující Mayu Yoshidu či Henninga Matricianiho uklidnil Moritz Jenz. Na křídle se uplatnil Tim Skarke, své si navzdory gólové impotenci odvedl také Michael Frey na hrotu. Do toho se uzdravil tvořivý Rodrigo Zalazar, ve stabilních výkonech pokračoval také Alex Král. Opravdu má Schalke nyní po celé té dřině sestoupit?

VFL BOCHUM

Jejich dům, jejich hrad. Hertha sice byla na hřištích soupeřů ještě bídnější, ale ani Bochumi to venku moc nevoní. To doma na Ruhrstadionu se cítí mnohem lépe. Jeho betonový skelet slouží jako těžko dobytná tvrz, na níž si v průběhu sezony vylámaly zuby Dortmund, Lipsko, Union nebo třeba Frankfurt. A úspěšný zde v posledním mači nemusí být ani Leverkusen,

Zatímco Schalke vypadalo na odpis po polovině sezony, s VfL se moc nepočítalo už před úvodním kolem. A šestizápasové čekání na první bod tento dojem moc nevylepšilo. Pak se ale kormidla chopil Thomas Letsch, naučil Porúrské zdatněji kombinovat a rázem započal vzestup tabulkou. Příběh Bochumi tak alespoň částečně připomíná příběh Knappen. S tím rozdílem, že na Ruhrstadionu mají zázemí skuteční odpadlíci, kteří ví, že na Bundesligu sotva stačí. Avšak o to srdnatěji bojují.

Lze čekat, že v případě záchrany se VfL nikterak výrazně nezlepší. Kádr postrádá kvalitu a na velké posílení nemá prostředky. Spíš bude horko těžko nahrazovat těch pár cenností, o něž může v průběhu léta přijít. Podobnou situaci už ale klub zvládl vloni v létě, kdy jeho řady opustilo šest klíčových hráčů z předešlé sezony. Nakonec však přišli noví harcovníci. V jiných prvoligových klubech by se dost možná nechytli, prostředí podceňované Bochumi jim ale velmi svědčí. Pokud tedy máte rádi story outsiderů, tak si partu z Ruhrstadionu jistě oblíbíte.

VFB STUTTGART

Pouze Kolín hrál víc remíz než VfB. Co to ukazuje? Jednak to, že Stuttgart bojuje o body do posledního dechu. V aktuálním ročníku schytal debakl pouze v Dortmundu (5:0), výrazně pak zaostal už jen na hřišti Unionu (0:3). Rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými brankami "Schwaben” činí jen 12 gólů v neprospěch vlastních přesných zásahů. To je jednoznačně nejlepší statistika mezi zbývajícími týmy namočenými v boji o záchranu.

V součtu 11 plichet zároveň ukazuje, že Stuttgart bojuje o body do posledního dechu proti každému. Nebojí se tedy ani těch nejsilnějších. Na hřišti Bayernu vybojoval remízu ve druhé minutě nastaveného času. No a co doma "Schwaben” předvedli proti BVB, to ani není třeba zmiňovat. Bod vydřelo družstvo z města Mercedesů i proti Lipsku.

Stuttgart je nadále nevyzpytatelným, ale taky velmi zábavným mužstvem. Bohužel nemá elitního střelce, jenž by kvantum příležitostí na jedno utkání proměnil. Serhoua Guirrasyho v průběhu ročníku trápila zranění, Silas zase jen marně vzpomíná na zlaté časy. Přesto zůstávají Wataru Endo a spol. nebojácní. A sluší se také připomenout, že Schwaben se celou tu dobu od léta museli obejít bez podpory z jedné tribuny, neboť ta se kvůli mistrovství Evropy rekonstruuje.

FC AUGSBURG

S mužstvem, které si v nejhorším případě zahraje baráž (přímý sestup je kvůli mnohem lepšímu skóre ve srovnání se Schalke víceméně vyloučen), je to těžké. Podobně jako Bochum se snaží prodrat mezi giganty z proslulých fotbalových bašt, na něž v historických srovnáních nestačí. Jenže na rozdíl od VfL působí Augsburg v 1. Bundelize mnohem delší dobu. A za ten čas ztratil leccos ze svého prvotního šarmu. A to už začíná skutečně vadit.

Pochvalně lze poukázat na práci mladého kouče Enrica Maaßena. Nebo na to, jak se odepisovaný Rafał Gikiewicz stal během podzimu oporou mužstva. Na to, jak se Gikiewiczův náhradník Tomáš Koubek dočkal po letech čistého konta. Na perspektivní zálohu, v níž si své místo našel po zimním příchodu i 19letý Arne Engels. Na slušnou dostupnost z České republiky. Po takových malých dílcích vypadá Augsburg vlastně zajímavě.

Jenže jako jednotný kus už to tak zábavně nepůsobí. "Fuggerstädter” pod Maaßenem brání ještě urputněji než dřív, Gikiewicz po sezoně klub opouští, Koubek je spíše průměrným bundesligovým gólmanem. A blíž než do Augsburgu to z Prahy máte do Mnichova nebo Lipska. Vybudovat pevné pouto k FCA je skutečně těžké. Třeba ale někomu stačí menší příběhy zmíněné v předešlém odstavci.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (21)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Bochum a Augsburg mi chybet nebudou, Schalke a Stuttgart ano

Reagovat
Martin9719

Hertha.

Reagovat
GrimeBaller98

Hertha uz ma jasnej sestup, proto ji nezminuju ani radsi

Reagovat
Martin9719

No tak ona nebyla zmiňována skoro ani v článku, ale pro mě to je druhá tragédie lvl. Hamburk.

Reagovat
GrimeBaller98

Je to strasny no, ale smerovalo to k tomu dlouho

Reagovat
Byleth

Reagovat
Rizek

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
db18

Reagovat
Kuba94

Kujva z toho se vždycky dělá drama jak někdo sestoupí. Od toho ta liga. Příští rok se zase vrátí.

Reagovat
ouninpohja

To jsem si říkal o HSV taky

Reagovat
Martin9719

Teď už musí, na druhou stranu přijít o derby s Pauli..

Reagovat
Rudnevs

No a? Co to je za argument? Bayern je urcite tiez smutny, ze nehra 3. Ligu, prichadza tym o derby z 1860.

Reagovat
Kuba94

Někdy se stane že se ty týmy tam zaseknou, ale většina se točí nahoru, dolu takoví staronoví usedlíci nic hrozného bych z toho nedělal, druhá i třetí liga je liga

Reagovat
Rudnevs

HSV, Hannover, Lautern, 1860 sa zasekli dosť a posledné dva sa stali z stálych účastníkov BL skoro skrachované tímy. Schalke na tom snáď tak zle nebude, ale med lízať to neni. Nikdy nemožno s istotou povedať, že sa vrátime naspäť, obzvlášť pri vyrovnanosti tejto ligy.

Reagovat
Kuba94

Jsou týmy u kterých ta slavná éra, už se nevrátí a teď bojují o udržení a vůbec vlastní přežití.

Reagovat
noustres

Žádný tým mi chybět nebude.

Reagovat
Modi6

Mně by chyběl Alex Král - tedy Schalke 04.

Reagovat
db18

Alex Král nejspíš přestoupí do Unionu.

Reagovat
Rudnevs

Ten v Bundeslige ostane. Rovnako ako zrejme Krauß, Jenz,..

Reagovat
Modi6

To bych mu přál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele