Premier League - souhrn 23. kola: Liverpool přišel o část z náskoku

03.02., 15:32, aktualizováno 05.02., 22:57
Komentáře a souhrny
Phil Foden (© AFP)

Arsenal ve šlágru kola porazila doma Liverpool a dotáhl se na první místo na rozdíl dvou bodů. Stejně je na tom Manchester City, v jeho dresu zářil Phil Foden.

Brentford FC - Manchester City 1:3

05.02.2024 21:00

Góly: 21. Neal Maupay - 45+3. Phil Foden, 53. Phil Foden, 70. Phil Foden

Fotbalisté Brentfordu nenavázali na předchozí dvě vítězná střetnutí s Manchesterem City a v dohrávce 23. kola anglické nejvyšší soutěže prohráli 1:3. Dlouho je držel ve hře Mark Flekken, jenž se už v úvodním dějství prezentoval kromě devíti zákroků také asistencí, kterou zaznamenal jako první brankář v ligovém ročníku. Pak však začal úřadovat Phil Foden. Ten těsně před odchodem do kabin vyrovnal a už v 70. minutě měl na svém kontě hattrick, čímž dokonale potvrdil fakt, že se mu ve vzájemných soubojích nadmíru daří. Citizens v dosavadních pěti střetnutích v Premier League dali sedm branek a pět z nich měl na svědomí Foden.

Citizens chtěli na hřišti Brentfordu navázat na skvělou formu, která je v posledních několika týdnech provázela. Svěřenci Pepa Guardioly totiž vyhráli osm soutěžních střetnutí po sobě, přičemž hořkost porážky poznali naposledy 6. prosince. Bees se naopak trápili, když z předchozích osmi ligových klání až sedmkrát padli. Navíc si museli dávat velký pozor i na uzdraveného Erlinga Haalanda.

Norský kanonýr na svou šanci nečekal dlouho a nebylo překvapením, že mu ji připravil Kevin De Bruyne. Přízemní centr ryšavého špílmachra se Haaland snažil z hranice malého vápna usměrnit do sítě, míči se ale do cesty postavil stoper Ethan Pinnock. Posléze to hned dvakrát zkoušel zpoza pokutového území druhý člen obávaného ofenzivního tandemu Julián Álvarez, nicméně jeho obstřely v obou případech zneškodnil Flekken. Nizozemský brankář dal svému dosavadnímu výkonu třešničku ve 21. minutě, kdy jeho výkop propadl až k Nealu Maupayovi a ten otevřel po samostatném úniku skóre. Ve zbytku první půle Včely vyrovnaly hru, jenže několik vteřin před odchodem do kabin hrubě chyboval Pinnock a Foden bez problémů srovnal.

Stále teprve 23letý Angličan potvrdil svou specializaci na Včely v 53. minutě, kdy po jemném centru De Bruyneho hlavou procedil balon za Flekkena. Nezlomní Londýňané se pak sympaticky hnali za vyrovnáním, v cestě za ním jim ale kromě Edersona stáli i obětaví obránci, když například velkou šanci Christiana Nörgaarda zablokoval Rúben Dias. Vzadu je však dál zlobil Foden, jenž v 70. minutě prošel středem defenzivy a zkompletoval hattrick.

Citizens tak zareagovali na ztrátu Liverpoolu a získali tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 10. února. Manchester City změří síly s Evertonem, Bees zavítají na hřiště Wolves.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Liverpool FC 3:1

04.02.2024 17:30

Góly: 14. Bukayo Saka, 67. Gabriel Martinelli, 90+2. Leandro Trossard - 45+3. Gabriel Magalhães (vl.)

Hráči Arsenalu zvítězili ve 23. kole Premier League nad Liverpoolem 3:1. Kanonýři i díky gólu ze 14. minuty po celý první poločas dominovali. Hosté se však před pauzou dočkali šťastného vyrovnání, když si po nedorozumění celé domácí obrany srazil rukou míč do vlastní sítě Gabriel. Nevídaného kiksu se ale po změně stran dopustil i Virgil van Dijk ve spolupráci s Alissonem, z čehož vytěžil vítěznou branku Gabriel Martinelli. Reds tak přišli o pohodlný náskok na čele soutěže, Londýňané se jim totiž přiblížili na pouhé dva body.

Liverpool se sice už přes měsíc potýkal s absencí Mohameda Salaha, jeho vítězným tažením to však nikterak neotřáslo. Hvězdného Egypťana střídavě zastupovali jiní spoluhráči, a když Darwin Núňez proti Chelsea čtyřikrát trefil brankovou konstrukci, stal se hvězdou zápasu mladík Conor Bradley. Toho na pravém beku proti Arsenalu, který naposledy s obtížemi zdolal Nottingham, nahradil Trent Alexander-Arnold, jenž zářil v obou vzájemných kláních této sezony.

Anglický krajní obránce v 11. minutě zaspal při náběhu Martinelliho, který poslal do šestnáctky načechraný míč přímo na hlavu Bukaya Saky, jenž z nadějné pozice trestuhodně minul. Nejlepší střelec Arsenalu si napravil reputaci před čtvrthodinou hry, kdy uklidil odražený balon do odkryté sítě. Klidnou pasáž proložil ve 38. minutě přízemní ranou z dálky Gabriel, jeho krajan Alisson však předvedl jen rutinní zákrok. V nastaveném čase se brazilský obránce dostal vinou zbytečně váhajícího kolegy Williama Saliby do nešťastné situace, v níž si nástřel Luise Díaze srazil rukou do vlastní sítě.

Gabriel mohl minelu odčinit po změně stran, precizní volný kop Martina Ödegaarda ale zakončil hlavou vedle pravé tyče. Nepřesvědčivý výkon Liverpoolu stvrdil po hodině hry van Dijk, jenž překážel při zákroku Alissona na hranici vápna, a umožnil tak Martinellimu snadný gólový zápis. Tutovou příležitost měl v 84. minutě střídající Jakub Kiwior, z osamocené pozice v šestnáctce ovšem namířil jen do náruče Alissona. Na posledních několik minut se na hřišti objevil téměř po roční pauze uzdravený Thiago. Reds poté dohrávali duel v oslabení, když po druhém žlutém kartonku opustil trávník Ibrahima Konaté. Rozklad výběru Jürgena Kloppa završil v nastavení Leandro Trossard tečovanou ranou mezi nohy gólmana.

V posledních týdnech nepřesvědčivý Arsenal se tak vybičoval ke skalpu jednoho z největších konkurentů v boji o titul. V příštím kole se představí 11. února na půdě West Hamu, Liverpool o den dříve přivítá Burnley.

Více informací k zápasu

Manchester United - West Ham United 3:0

04.02.2024 15:00

Góly: 23. Rasmus Højlund, 49. Alejandro Garnacho, 84. Alejandro Garnacho

Manchester United porazil ve 23. kole West Ham 3:0. Zápas, jemuž předcházela vzpomínková ceremonie na bývalé hráče Red Devils, kteří zahynuli při leteckém neštěstí před 66 roky, rozhodl vítěznou trefou Rasmus Höjlund, na něhož po změně stran navázal dvougólový Alejandro Garnacho. Dánský útočník si tak nadělil příjemný dárek ke svým 21. narozeninám, když se navíc stal nejmladším hráčem, jenž se v dresu týmu z Manchesteru prosadil ve čtyřech ligových utkáních po sobě. Za Londýňany odehráli 72 minut Vladimír Coufal a Tomáš Souček, který byl dvakrát blízko vstřelenému gólu.

"Rudí ďáblové" zvládli bláznivé utkání ve Wolverhamptonu, jejich kouč Erik ten Hag měl ale ke spokojenosti daleko. Jeho svěřenci totiž během zápasu prohospodařili dvougólový náskok a zachránit je musel v sedmé minutě nastavení mladík Kobbie Mainoo. V ideálním rozpoložení se nenacházel ani jejich soupeř, jenž třikrát po sobě remizoval s hůře postavenými celky v tabulce.

První obrovskou šanci si vytvořili hosté, když po rohu hlavičkoval Souček. Tečovaný pokus českého záložníka ale zlikvidoval André Onana. V 15. minutě se musel činit i Alphonse Areola, který vyrazil nad břevno dalekonosnou střelu Bruna Fernandese. West Ham poté znovu zahrozil ranou z kopačky Součka, jeho dobře mířené zakončení po přesném centru Coufala ale tečoval vedle brány Harry Maguire.

Skóre tak otevřel na druhé straně Höjlund. Dánský forvard obdržel pas na osu hřiště a po krátkém driblingu poslal míč nechytatelně k levé tyči. Höjlund mohl svému celku před odchodem do šaten zařídit dvoubrankové vedení, z úhlu ale nezamířil přesně.

Do druhé půle se postavil mezi tři tyče Londýňanů Lukasz Fabiaňski, který už ve 49. minutě vytahoval balon ze své sítě. Poté, co domácí přežili zahozenou šanci Emersona, vyrazil na zteč Garnacho, jehož pokusu pomohl za záda zkušeného Poláka zásah bránícího Nayefe Aguerda.

West Ham mohl snížit v 69. minutě, kdy Jarrod Bowen běžel vstříc Onanovi, v momentě zakončení pod něj ovšem padl skluzující Diogo Dalot, jenž čistým způsobem uhasil nebezpečí. S blížícím se závěrem duelu Kladiváři zvyšovali své útočné snahy, které otevíraly okénka v jejich defenzivě. Toho využil z brejku Garnacho, jenž po skvělé práci Scotta McTominaye umístil svoji střelu přesně na zadní tyč.

Manchester tedy dotáhl utkání do zdárného konce a přeskočil svého soka v tabulce. Příštím soupeřem Rudých ďáblů bude 11. února Aston Villa, zatímco West Ham ve stejný den přivítá v městském derby Arsenal.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Wolverhampton Wanderers 2:4

04.02.2024 15:00

Góly: 19. Cole Palmer, 86. Thiago Silva - 22. Matheus Cunha, 43. Axel Disasi (vl.), 63. Matheus Cunha, 82. Matheus Cunha (pen.)

Wolves zdolali ve 23. kole Premier League 4:2 Chelsea, kterou v tabulce vystřídali na 10. příčce. Z atraktivního úvodu vytěžil první branku domácí Cole Palmer, o tři minuty později však i s přispěním teče Thiaga Silvy srovnal Matheus Cunha. Krátce před pauzou si The Blues vybrali další smolnou chvíli, když si do vlastní sítě srazil balon Axel Disasi. Po změně stran pak Cunha dvěma zásahy zkompletoval hattrick, a The Wanderers tak na Stamford Bridge zvítězili poprvé od roku 1979.

Ani nevídaný comeback Vlků, kteří v nastaveném čase čtvrtečního duelu s Manchesterem United smazali původně dvoubrankové manko, jim nakonec k bodovému zisku nestačil. O poznání jasnější prohru za sebou měli domácí, kteří byli na hřišti Liverpoolu od úvodu horším týmem a předešlou sérii tří ligových výher utnuli čtyřgólovým debaklem.

Divoký úvod přinesl několik zajímavých situací před oběma bránami. V dresu Wolves nejprve Cunha prověřil přízemní střelou pozornost Djordjeho Petroviče, na druhé straně si zase šikovně obhodil gólmana Christopher Nkunku. Francouzský útočník však už nestačil zasunout míč do odkryté sítě. Skóre se tak měnilo až v 19. minutě, kdy skvělý průnikový pas Moisése Caiceda uklidil ke vzdálenější tyči Palmer.

Vedení ale domácím vydrželo jen krátce, neboť s bleskovou odpovědí přispěchal Cunha. Brazilcův pokus tečoval nešťastně do protipohybu vlastního brankáře Silva. Podobná situace se opakovala i v závěru poločasu. Zakončení Rayana Aït-Nouriho smolně zblokoval Disasi mimo dosah Petroviče.

Krátce po změně stran sklepl Ben Chilwell Palmerův centr na úplně volného Raheema Sterlinga, anglický reprezentant ovšem z ideální pozice trestuhodně minul. V 56. minutě mohl navýšit vedení Vlků Pablo Sarabia, z přímého kopu ale rozvlnil pouze boční síť.

The Blues po hodině hry přece jen potřetí inkasovali poté, co zpětnou přihrávku Pedra Neta napálil Cunha do horní poloviny brány. Hrdina The Wanderers zasadil Londýňanům i poslední ránu, když zkompletoval hattrick proměněnou penaltou. V 86. minutě alespoň kosmeticky upravil výsledek hlavičkující Silva.

Chelsea se tedy po nárazu v Liverpoolu nevzpamatovala a opět přenechala soupeři všechny body. Další měření sil ji čeká 12. února na hřišti Crystal Palace, Wolves o dva dny dříve přivítají Brentford.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Nottingham Forest 1:1

04.02.2024 15:00

Góly: 5. Justin Kluivert - 45. Callum Hudson-Odoi

Bournemouth neudržel vedení a ve 23. kole Premier League remizoval s Nottinghamem 1:1. V úvodu zápasu to vypadalo, že Třešně dají vzpomenout na výkony z přelomu listopadu a prosince, kdy vyhrály šest ze sedmi ligových duelů. Už v páté minutě se totiž trefil Justin Kluivert, avšak těsně před koncem velmi atraktivní první půle srovnal Callum Hudson-Odoi. Po změně stran tempo hry opadlo a týmy bez výraznějších šancí dokráčely k dělbě bodů. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení domácího Philipa Billinga.

Cesta svěřenců Andoniho Iraoly tabulkou směrem vzhůru se od začátku roku 2024 zpomalila a výsledkem byly tři po sobě jdoucí ztráty. Nutno dodat, že Třešně ve zmíněných utkáních narazily postupně na Tottenham, Liverpool a naposledy na West Ham. Nyní je tak po delší době čekal soupeř ze spodku pelotonu, přičemž i Nottingham měl v zádech sérii nepovedených výsledků.

A své odhodlání vrátit se na vlnu dobrých výsledků prokázal Bournemouth už v páté minutě, kdy si na bližší tyči vyskočil na roh Luis Sinisterra, jenž hlavou nasměroval míč k zadní tyči, nakonec ho však na brankové čáře ještě tečoval Kluivert. Moc nechybělo a v 11. minutě bylo srovnáno, když při střele z hranice vápna podklouzl Taiwo Awoniyi, a balon tak nepříjemně poskakoval k pravé tyči, tam ho ale zkrotil Neto.

Po necelé půlhodině hry se po přímém kopu v malém vápně nejlépe zorientoval Ryan Yates, avšak s jeho nenápadnou ranou si gólman poradil. Vyrovnání se tak hosté dočkali až na konci řádné hrací doby úvodního dějství, kdy mezi obránci zpoza vápna vypálil ke vzdálenější tyči Hudson-Odoi.

I v úvodu druhé půle mohl vedení naklopit zpět na stranu Třešní Kluivert, tentokrát však jeho přímý kop ze slibné pozice srazila zeď. Nizozemský útočník ovšem často i pod hrozbou žluté karty argumentoval na rozhodčí, a trenér se ho tak rozhodl stáhnout ze zápasu.

Možná i proto atraktivita duelu výrazně poklesla, a další nebezpečí tak přišlo až v 73. minutě, kdy musel kroutící se roh vytěsnit hostující gólman Matz Sels. Naděje vzplála hostům v 83. minutě, kdy viděl za nebezpečné přišlápnutí paty Hudsona-Odoie červenou kartu Billing. I přesto ale utkání další šanci nenabídlo.

Bournemouthu se tedy ani nyní nepodařilo najet na prosincovou vlnu úspěchů a podruhé za sebou remizoval. Jeho příštím soupeřem bude 10. února Fulham, zatímco Nottingham ve stejný den přivítá Newcastle.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Aston Villa 0:5

03.02.2024 18:30

Góly: 12. John McGinn, 16. Ollie Watkins, 20. Leon Bailey, 30. Youri Tielemans, 47. Álex Moreno

Fotbalisté Aston Villy porazili ve 23. kole Premier League Sheffield 5:0. Domácí přišli o naději na zisk bodů během první půlhodiny, v níž Villans našli hned čtyři úspěšné střelce. Tato kanonáda stačila mnoha frustrovaným příznivcům Blades, kteří se po trefě Youriho Tielemanse ve 30. minutě odebrali ze stadionu. Po zaváhání Spurs tak hosté poskočili na čtvrtou příčku a v neúplné tabulce se minimálně do neděle bodově dotáhli na Manchester City a Arsenal.

Aston Villa před několika dny hájila proti Newcastlu domácí ligovou neporazitelnost, Straky pro to ovšem neměly pochopení a díky dvěma gólům Fabiana Schära odjely z Birminghamu s výhrou v kapse. Sheffield zapisoval úspěchy rovněž hlavně na svém stadionu, kde získal 80 procent bodů. Pohříchu to však v jeho případě znamenalo jen osm z celkových 10, kvůli čemuž uzavíral tabulku nejvyšší soutěže.

Zápas otevřela obrovská příležitost nováčka mezi anglickou elitou. Ben Brereton si při náběhu za obranu poradil s ofsajdovou pastí a postupoval nerušeně na Emiliana Martíneze. Střelu zpoza malého vápna ale stačil argentinský gólman před brankovou čárou zkrotit. Aston Villa na tuto šanci odpověděla vedoucím gólem. Douglas Luiz vyslal přesnou průnikovou přihrávku na Ollieho Watkinse, jehož lob přes vyběhnuvšího brankáře doklepl do prázdné sítě John McGinn. Chvíli nato už Watkins další Brazilcovou nabídkou nepohrdl, když pohotovou ranou poslal Villans do dvoubrankového vedení. Anglický reprezentant pro hosty vydařenou pasáž hry vyšperkoval přesným pasem na Leona Baileyho, který po zasekávačce a křižné ráně do šibenice zvýšil na rozdíl třídy. Hrůzostrašný poločas Sheffieldu ještě podtrhl čtvrtým zásahem Tielemans.

Prakticky ihned po výměně stran kapitulovala defenziva Žiletek popáté. Domácí po sérii soubojů jen odevzdali míč Watkinsovi, jehož nadýchaný centr uklidil z voleje do sítě Álex Moreno. Po této brance bylo zřejmé, že se svěřenci Unaie Emeryho za gólovým rekordem příliš neženou. Zápas dohrávali v klidu s míčem na kopačkách, aniž by Sheffield pouštěli do jakýchkoliv příležitostí. Sami mohli přidat další zásah v 72. minutě po projektilu, který na zadní tyč vypálil Moussa Diaby. Tentokrát byl však Wesley Foderingham připravený. Hráči v červenobílých dresech se nakonec nedočkali ani čestného úspěchu, jelikož gól Viniho Souzy neplatil kvůli ofsajdu.

Pokles formy Villans se tak na Bramall Lane nepotvrdil a celek z Birminghamu získal všechny body. V příštím kole přivítá 11. února Manchester United, Sheffield se o den dříve představí v Lutonu.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Luton Town 4:4

03.02.2024 16:00

Góly: 7. Sean Longstaff, 23. Sean Longstaff, 67. Kieran Trippier, 73. Harvey Barnes - 21. Gabriel Osho, 40. Ross Barkley, 59. Carlton Morris (pen.), 62. Elijah Adebayo

Newcastle na svém hřišti remizoval ve 23. kole Premier League s Lutonem 4:4. Navzdory vysokému počtu gólů se na střelecké listině objevili fotbalisté pouze jedné národnosti, a to anglické. Jediným hráčem, který se radoval z alespoň dvou branek, byl domácí Sean Longstaff, jenž oba své zásahy stihl už v úvodním dějství. Kloboučníci však na jeho trefy dokázali ještě do přestávky odpovědět a po změně stran se sami dostali do nečekaného vedení. "Straky" se ovšem se třetí domácí porážkou v řadě odmítly smířit a zásluhou Harveyho Barnese v 73. minutě stanovily výsledné skóre. Mladý křídelník se na trávníku objevil poprvé od září.

Oba celky prožily v týdnu fantastické zápasy. Newcastle se stal prvním týmem v letošní sezoně, který dokázal porazit Aston Villu na její půdě, Luton pak doma překvapivě rozstřílel Brighton 4:0 a v tabulce se posunul mimo sestupové pásmo. Na "Straky" měl nováček soutěže dobré vzpomínky, jelikož je dokázal v prvním vzájemném měření sil v tomto ročníku porazit 1:0. Svěřencům Eddieho Howea navíc nehrálo do karet ani zranění klíčového útočníka Alexandera Isaka.

Švédského snajpra však v úvodu střetnutí parádně zastoupil Longstaff. Ten si naběhl do volného prostoru na centr ideálních parametrů z dílny Kierana Trippiera a zkušeně jej uklidil za záda Thomase Kaminského. Ve 21. minutě využili Kloboučníci své největší zbraně, a to standardní situace. Z nacvičeného signálu těžil Gabriel Osho, který si naběhl na prodloužený míč z hlavy Carltona Morrise a odrazem od břevna jej dopravil na místo určení.

Vzápětí rozkmital své rychlé nohy Antony Gordon, utekl po levé straně Oshovi a vypálil na Kaminskiho. Belgický strážce klece vyrazil balon pouze před sebe, tam byl připravený nikým nehlídaný Longstaff a pohotovou dorážkou rozvlnil síť. Krátce před odchodem do šaten se podobná situace odehrála také na druhé straně. Martin Dúbravka neudržel míč v rukavicích a za jeho záda jej pak pohodlně doklepl Ross Barkley.

Po změně stran nestihl zachytit Dan Burn nejrychlejšího hráče Premier League Chiedozieho Ogbeneho a v pokutovém území jej stáhl k zemi. Po intervenci s videem ukázal hlavní sudí po právu na bílý puntík a Morris penaltu s klidem proměnil. Gólový uragán Lutonu pokračoval vzápětí, když zdařilý kombinační protiútok úspěšně zakončil Elijah Adebayo.

V 67. minutě vykřesal naději pro "Straky" Trippier, jenž šikovně usměrnil pobídku z kopačky Bruna Guimarãese za záda bezmocného Kaminského. O chvíli později ukázal své defenzivní schopnosti Lewis Miley, který obral o míč nerozhodného Barkleyho, posunul jej na Barnese, a ten skrytou střelou z hranice vápna vyrovnal.

Luton tak potvrdil dobrou formu i na hřišti Newcastlu, kde nakonec získal cenný bod. Obě mužstva sehrají další ligový duel 10. února. "Straky" změří síly s Nottinghamem, The Hatters vyzvou doma Sheffield United.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Crystal Palace 4:1

03.02.2024 16:00

Góly: 3. Lewis Dunk, 33. Jack Hinshelwood, 34. Facundo Buonanotte, 84. João Pedro - 71. Jean-Philippe Mateta

Brighton hodil za hlavu výbuch ze hřiště jednoho z nováčků soutěže a ve 23. kole Premier League porazil Crystal Palace 4:1. Pod jasné vítězství se střelecky podepsali i hráči z defenzivních řad, když nejprve rychle otevřel skóre stoper Lewis Dunk a po další půlhodině zvyšoval Jack Hinshelwood, který nastupuje jako pravý křídelní bek. Racci se navíc bleskově po zásahu svého odchovance prosadili ještě jednou a pohodlné poločasové vedení o tři branky bez problémů dotáhli do vítězného konce.

Brighton zažil v předešlém kole nevídaný kolaps, když schytal na hřišti Lutonu čtyři góly. Spravit si reputaci chtěl tým z pobřežního města proti Crystal Palace, jež si z jeho stadionu v posledních čtyřech případech odvezlo hned třikrát alespoň bod. Londýňané si v minulém klání poradili s posledním Sheffieldem, který gólem a dvěma asistencemi odrovnal Michael Olise.

Domácí již ve druhé minutě proměnili úvodní rohový kop ve vedoucí trefu. Na centr Pascala Grosse si nejvýše naskočil Dunk a balon nasměroval neomylně za hostujícího gólmana Deana Hendersona. Šanci na zvýšení náskoku měl po 20 minutách Facundo Buonanotte, který si ve vápně našel centrovaný míč a hlavou zakončil nebezpečně doprostřed brány. Henderson byl však tentokrát připravený a změnu skóre nepřipustil.

Brighton v zápase dominoval, což nejlépe prokázal ve 33. a 34. minutě, kdy bleskově přidal další dva góly. Nejprve se přesným hlavičkovým zakončením prosadil Hinshelwood, třetí zásah pak přidal po další Grossově asistenci Buonanotte.

Druhá půle odstartovala ve velmi vlažném tempu, jelikož svěřenci Roberta de Zerbiho díky vypracovanému náskoku neměli příliš důvodů k podnikání většího množství útočných výpadů. Racci i přes nižší aktivitu na soupeřově polovině hru převážně kontrolovali a fotbalisté Crystal Palace se dlouho nedostávali do nadějných příležitostí. To se změnilo v 71. minutě, kdy se po centru Joachima Andersena prosadil přesně umístěnou hlavičkou Jean-Philippe Mateta. Kompletní podobu výsledku dal v závěru čtvrtým gólem domácích João Pedro.

Brighton zvítězil a připsal si do tabulky tři body. Další zápas jej čeká 10. února s Tottenhamem, Crystal Palace o dva dny později vyzve Chelsea.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Fulham FC 2:2

03.02.2024 16:00

Góly: 71. David Datro Fofana, 90+1. David Datro Fofana - 17. João Palhinha, 21. Rodrigo Muniz

Burnley na svém stadionu remizovalo ve 23. kole Premier League s Fulhamem 2:2. Hosté se prvního vítězného vzájemného střetnutí od srpna 2018 nedočkali navzdory tomu, že už ve 21. minutě vedli o dva góly. Krátce po hodině hry totiž nastoupil na trávník David Datro Fofana a dvěma zásahy, přičemž ten vyrovnávací si schoval až do závěrečného nastavení, stanovil výsledné skóre. Kmenový hráč Chelsea, jenž podzimní část sezony strávil na neúspěšném hostování v Unionu Berlín, si tím otevřel střelecký účet v novém působišti.

Když Burnley na začátku prosince ve velkém stylu přerušilo čekání na domácí výhru, fanoušci věřili, že se blýská na lepší časy. Nic takového se však nekonalo, jelikož The Clarets od té doby naplno bodovali jen v jednom z osmi duelů. Jejich soupeřem byl před Štědrým dnem právě Fulham, který neuhlídal mladíka Wilsona Odoberta. Zopakování tohoto výsledku nahrával fakt, že Chalupáři venku padli pětkrát za sebou.

Do zápasu rozhodně lépe vstoupili svěřenci Vincenta Kompanyho a hned zkraje si vypracovali pár zajímavých příležitostí. První trefy se však dočkal trpělivý Fulham, který držel míč na kopačkách a udeřil z rohového kopu. Centr od praporku našel přesně Joaa Palhinhu, jenž hlavičkou za sebe překonal bezmocného Jamese Trafforda.

Po první trefě se The Clarets sesypali a za chvíli inkasovali znovu. Obranu prolomil pas na Rodriga Muňize a ten z první přeloboval mládežnického reprezentanta Anglie. V závěru poločasu protancoval obranou The Cottagers Odobert, jeho zakončení ovšem prosvištělo vedle zadní tyče.

V druhé půli k žádné výrazné změně nedošlo. Fulham byl i nadále lepším celkem, což chtěl umocnit bývalý hráč Chelsea nebo Arsenalu Willian, jenže jeho ránu zpoza vápna zvládl Trafford zlikvidovat. Po přihrávce Antoneeho Robinsona mohl zanedlouho skórovat Rodrigo Muňiz, avšak ten těsně minul.

V 71. minutě snížil skóre střídající Fofana, jenž byl na konci rychlého protiútoku a hlavou uklidil centr další nové tváře ve vínovém dresu Lorenze Assignona. Na druhé straně se debutu dočkal také další host z Chelsea, a to Armando Broja. V nastaveném čase pak znovu úřadoval Fofana, který domácím vystřelil alespoň bod.

Tým s nejhorší domácí bilancí z celé soutěže si tak před svými fanoušky připsal bod. V příštím kole se představí 10. února na půdě Liverpoolu, Fulham tentýž den přivítá Bournemouth.

Více informací k zápasu

Everton FC - Tottenham Hotspur 2:2

03.02.2024 13:30

Góly: 30. Jack Harrison, 90+4. Jarrad Branthwaite - 4. Richarlison, 41. Richarlison

Tottenhamu remizoval ve 23. kole Premier League s Evertonem 2:2. K úspěchu měli dlouho blíže hosté, kteří se v první půli hned dvakrát radovali z vedení zásluhou kanonýra Richarlisona, jenž tak v posledních sedmi ligových zápasech nastřílel obdivuhodných osm gólů. Karamelky, které na tříbodový úspěch čekají už šest duelů, ovšem našly v závěru utkání odpověď a dovedly střetnutí ke smírnému výsledku. Pátá domácí ligová remíza v řadě s Kohouty sice tým z Liverpoolu vynesla mimo sestupové pozice před Luton, ten měl však v neúplné tabulce dva zápasy k dobru.

Tottenhamu se prakticky vyprázdnila marodka a už s Mickym van de Venem i Jamesem Maddisonem v základní sestavě porazil před několika dny Brentford. Po vyhroceném malém londýnském derby čekal Spurs Everton, od něhož se nedala očekávat o nic menší bojovnost. Po remíze s Fulhamem se totiž propadl až do sestupového pásma, z pohledu průměrného počtu faulů na utkání navíc patřil k těm nejaktivnějším.

Stejně, jako v posledním vzájemném střetnutí v prosinci, kapitulovala defenziva Evertonu již po pár minutách. Shodou okolností se prosadil opět Richarlison, který otevřel skóre i v duelu hraném v Londýně. Brazilský útočník tentokrát potřeboval jen čtyři minuty na to, aby po přesném pasu od Destinyho Udogieho vsítil devátou branku v ročníku.

Everton se vyrovnání dočkal přesně po půlhodině hry. Po závaru v pokutovém území se balon do sítě odrazil od Jacka Harrisona. Nerozhodný stav ovšem nevydržel ani do přestávky, jelikož se podruhé v zápase trefil krásnou ranou Richarlison. V nastavení se pak ještě při závaru po rohovém kopu předvedl Guglielmo Vicario a zabránil vyrovnání.

V 51. minutě se do zakončení z hranice šestnáctky opřel Pedro Porro, ale jeho pokus směřující do pravé poloviny brány bravurním zákrokem zneškodnil Jordan Pickford. Anglický brankář se zaskvěl i chvíli nato, když na roh vytěsnil prudkou ránu Maddisona. Tentýž hráč přenesl v 71. minutě hru na pravou stranu, čímž vyslal do šance Richarlisona. Brazilec chtěl zaútočit na hattrick, ale Pickford se potřetí v zápase překonat nenechal. Ve čtvrté minutě nastavení se po centru z volného přímého kopu probojoval k míči Jarred Branthwaite a hlavičkou z bezprostřední blízkosti přiřknul Blues alespoň bod.

Série remízových výsledků vzájemných duelů hraných v Goodison Parku tak byla prodloužena. Everton se v příštím kole představí 10. února na půdě Manchesteru City, Tottenham tentýž den přivítá Brighton.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
23
15
6
2
52 : 22
51
2
Manchester City
22
15
4
3
54 : 25
49
3
Arsenal FC
23
15
4
4
47 : 22
49
4
Aston Villa
23
14
4
5
49 : 30
46
5
Tottenham Hotspur
23
13
5
5
49 : 35
44
6
Manchester United
23
12
2
9
31 : 32
38
7
West Ham United
23
10
6
7
36 : 36
36
8
Brighton & Hove Albion
23
9
8
6
42 : 38
35
9
Newcastle United
23
10
3
10
48 : 37
33
10
Wolverhampton Wanderers
23
9
5
9
37 : 37
32
11
Chelsea FC
23
9
4
10
38 : 39
31
12
AFC Bournemouth
22
7
6
9
30 : 41
27
13
Fulham FC
23
7
5
11
30 : 38
26
14
Crystal Palace
23
6
6
11
26 : 40
24
15
Brentford FC
22
6
4
12
32 : 39
22
16
Nottingham Forest
23
5
6
12
28 : 41
21
17
Luton Town
22
5
5
12
32 : 42
20
18
Everton FC
23
8
5
10
26 : 30
19
19
Burnley FC
23
3
4
16
24 : 47
13
20
Sheffield United
23
2
4
17
19 : 59
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (564)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele