Rice Rice Baby a kandidát na titul z Birminghamu: 15. kolo Premier League v kostce

08.12.2023, 18:26
Názory a komentáře
Radost hráčů Aston Villy (© AFP)

Na Kenilworth Road se hraje těžce. V listopadu to pocítili fotbalisté Liverpoolu a po úterním thrilleru také úřadující vicemistři z Arsenalu, kteří srdnatě vzdorujícího nováčka z Lutonu skolili gólem Declana Rice v sedmé minutě nastaveného času. Gunners proto udrželi první příčku. Kromě druhého Liverpoolu je nicméně stíhá i třetí Aston Villa, jež po dominantním výkonu zdolala obhájce titulu z Manchesteru City 1:0.

Arsenal se při cestě k šestému soutěžnímu vítězství v řadě pořádně zapotil. Na útulném stadionu, který pojme 11 500 fanoušků, třikrát inkasoval, ale v závěru přece jen převážil pomyslné misky vah na svou stranu. Centr Martina Ødegaarda totiž uklidil do sítě Rice a rozpoutal bouři emocí jak v hostujícím sektoru, tak mezi hráči a realizačním týmem.

Kouče Mikela Artetu, který po rozhodujícím momentu vyběhl mimo vymezené území a inkasoval třetí žlutou kartu v sezoně, to bude stát účast na lavičce v sobotním šlágru ve Villa Parku. "Těžko můžete po trenérech chtít, aby krotili své emoce, navíc v takových situacích. Nevím, jak tomu zabránit, všichni kolem skákali. Snadno ztratíte pojem o tom, kde jste a kde byste se měli pohybovat," konstatoval španělský stratég.

Právě ve Villa Parku se o den později odehrál další elektrizující zápas vloženého 15. kola. Ambiciózní klub z Birminghamu v něm trefou Leona Baileyho sice vyhrál "jen" 1:0, ale herně Citizens naprosto převálcoval, což nejlépe dokresluje statistika počtu střel v poměru 22:2. Žádný tým pod vedením trenéra Pepa Guardioly nikdy nečelil tolika pokusům ze strany soupeře a zároveň nevyprodukoval méně střel v utkání než dvě.

I proto se bývalý kouč Barcelony a Bayernu nechal slyšet, že Aston Villu vnímá jako aspiranta na titul. "Zejména kvůli tomu, jak hrají. Když se zaměříte na jejich fyzickou odolnost, tempo, rychlost, lavičku, Unaiovu organizaci, standardky, vysoký presink, střední blok a fakt, jak neuvěřitelně brání s dobrým gólmanem v zádech, určitě jsou kandidáti na titul."

Jeho protějšek Unai Emery však tento názor nesdílel. "Ne, nejsme. Sedm větších týmů je vážnějšími uchazeči než my. Je teprve 15. kolo. V tom následujícím hrajeme v sobotu doma s Arsenalem. Musíme se soustředit. Ze třetího místa máme radost, ale udržet se na něm bude velmi náročné. Když na něm ale jsme, pochopitelně se o to pokusíme," řekl Emery, jehož svěřenci si na konci listopadu zajistili v předstihu postup do jarního play-off Evropské konferenční ligy.

A výborně si vedou i v Premier League, kde před vlastními příznivci ovládli 14 utkání za sebou, čímž vyrovnali klubový rekord z let 1903 a 1931. Po úvodních 15 zápasech v sezoně se z vítězství radovali desetkrát, což je nejvíce od ročníku 1980/81, kdy Villans naposledy získali titul - sedmý v historii.

Formu má nicméně také Liverpool, který nezaváhal na Bramall Lane. Do vedení ho ve 37. minutě poslal po rohovém kopu kapitán Virgil van Dijk a pojistku přidal v nastavení Dominik Szoboszlai. Reds tak prodloužili sérii neporazitelnosti v nejvyšší soutěži na osm zápasů a z druhé pozice ztrácejí na Arsenal pouze dva body. Poslednímu Sheffieldu naopak nevyšla obnovená premiéra pod trenérem Chrisem Wilderem, jenž nahradil Paula Heckingbottoma.

Hero McTominay, Zero Trippier

Mnohem zajímavější podívanou ale přinesl střet tápajících gigantů na Old Trafford. Šlágr mezi Manchesterem United a Chelsea, který nezaujaté fotbalové nadšence musel bavit od úvodního do závěrečného hvizdu, vyhráli domácí 2:1 díky dvěma brankám nejlepšího klubového střelce v letošní ligové sezoně Scotta McTominaye.

Skotský reprezentant, jenž z pozice defenzivního záložníka sedmkrát skóroval i v průběhu kvalifikace mistrovství Evropy, se v pokutovém území dvakrát nezmýlil a zařídil Red Devils posun na šesté místo před Newcastle, který utrpěl v Goodison Parku nečekanou porážku 0:3.

Velkou měrou se pod kolaps Magpies podepsala stěžejní opora Kieran Trippier. Odchovanec Manchesteru City přišel v nebezpečném prostoru dvakrát ledabyle o míč, za což okamžitě "poděkovali" Dwight McNeil a Abdoulaye Doucouré. Triumf Toffies zpečetil v šesté minutě nastaveného času první trefou v Premier League střídající portugalský útočník Beto.

Everton tak opustil pásmo sestupu, do něhož klesl v listopadu po odpočtu 10 bodů za porušení finančních pravidel. Aktuálně v něm figurují nováčci Luton, Burnley a Sheffield.

Záchranářské starosti naopak nemusí řešit West Ham, který nečekaně dobyl stadion Tottenhamu. Spurs sice od začátku dominovali a zaslouženě vedli brankou Cristiana Romera, ale náskok navzdory trvalému tlaku před přestávkou nezvýšili. Ve druhé půli je i proto stihl trest v podobě šťastného zásahu Jarroda Bowena a rozhodujícího gólu Jamese Warda-Prowsea, jemuž předcházela obrovská chyba Destinyho Udogieho v rozehrávce.

Venku loupil i Bournemouth, konkrétně v Selhurst Parku prostřednictvím vítězství 2:0. Domácí fans potěšili fotbalisté Fulhamu (5:0 s Nottinghamem), Brightonu (2:1 s Brentfordem) a Wolverhamptonu (1:0 s Burnley).

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Andreas Pereira (Fulham) - 9.40 / 3 asistence, 4 klíčové přihrávky, 88procentní úspěšnost přihrávek.

2. - 3. Raúl Jiménez (Fulham) - 8.80 / 2 góly, 6 střel, stoprocentní úspěšnost ve vzdušných soubojích (4/4).

2. - 3. Gabriel Jesus (Arsenal) - 8.80 / gól, asistence, 5 klíčových přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Andreas Pereira (Fulham) - 15 bodů.

2. Virgil van Dijk (Liverpool), Marcos Senesi (Bournemouth), Scott McTominay (Manchester United), Alex Iwobi (Fulham), Dwight McNeil (Everton) - všichni 14 bodů.

3. Raúl Jiménez (Fulham) - 13 bodů.

Sestava 15. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Daniel Bentley (Wolverhampton) - No Sá, No Problem. Zraněnou portugalskou oporu zastoupil mezi tyčemi Wolves třicetiletý odchovanec Arsenalu a vedl si skvěle. První čisté konto mezi anglickou elitou v kariéře ozdobil třemi zákroky. Fanoušci na Molineux mu tleskali zejména ve 39. minutě, kdy rozštěpem zneškodnil "tutovku" Rodrigueze z bezprostřední blízkosti a krátce nato i volej Brownhilla, který vyrazil tygřím skokem na roh.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Reds prodloužili sérii neporazitelnosti v nejvyšší soutěži na osm zápasů, pod což se v Sheffieldu výrazně podepsal TAA. Právě po jeho rohovém kopu vstřelil kapitán Van Dijk vítěznou branku. Od ofenzivního beka to ale rozhodně nebylo vše. V utkání rozdával s lehkostí sobě vlastní míče jak na pravé straně, tak ve středu pole, a vytvořil další dvě stoprocentní šance pro spoluhráče.

Stoper: Jarrad Branthwaite (Everton) - Toffies vynulovali Newcastle i díky skvělému výkonu stoperské dvojice Tarkowski, Branthwaite. Ten méně zkušený exceloval při anticipaci útoků soupeře, které dokázal sedmkrát přerušit, a také v osobních soubojích. Málokdy se totiž stává, aby stoper uspěl ve všech - jak na zemi (2/2), tak ve vzduchu (6/6). Jeho cenovka 4,1 milionu liber by mohla zaujmout nejednoho manažera ve Fantasy Premier League.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Pro angažování nejlepšího hráče PL z ročníku 2018/19 je ve zmíněné hře nutné sáhnout hlouběji do budgetu (£6.1m), ale za zvážení to rozhodně stojí. Kromě zmíněného gólu působil urostlý Nizozemec na trávníku sebevědomě, pokazil jen 6 z 89 přihrávek a žádný z protihráčů ho nedokázal obelstít. Opomenout nelze ani precizní defenzivní zákrok, jímž zamezil Archerovi v zakončení z nebezpečné pozice.

Levý obránce: Pascal Groß (Brighton) - Postavte rodáka z Mannheimu na jakékoli místo v sestavě a můžete si být jistí, že svůj part zahraje nadprůměrně. V duelu s Brentfordem (2:1) "piloval lajnu" jako ofenzivní bek, perfektně spolupracoval s Mitomou a rezultovala z toho bilance 1+1. Nejprve se v 31. minutě trefil razantní střelou zpoza pokutového území a v 52. minutě připravil premiérovou branku v kariéře v PL pro osmnáctiletého Hinshelwooda.

Pravý záložník: Alex Iwobi (Fulham) - Cottagers pětkrát rozebrali defenzivu Nottinghamu a hned třikrát u toho nescházel nigerijský reprezentant. Po letním přestupu z Evertonu se v počátku sezony trochu hledal, ale v posledních týdnech si nelze nevšimnout progresu. Síť Forest ve středu rozvlnil dvakrát, když zužitkoval oku lahodící přihrávky Williana s Wilsonem, a důležitou roli sehrál také při prvním zásahu Jiméneze.

Střední defenzivní záložník: Scott McTominay (Manchester United) - Coby defenzivní záložník je odchovanec Red Devils nejlepším kanonýrem klubu v letošním ročníku PL. Ve šlágru s Chelsea měl při přítomnosti Amrabata více volnosti směrem dopředu a možná i proto rozjásal Old Trafford dvakrát. Navíc nescházelo mnoho, aby zkompletoval hattrick. Zajímavostí je, že góly McTominaye přinesly United už sedm bodů. Bez nich by manchesterský celek figuroval na 13. místě.

Střední ofenzivní záložník: Andreas Perreira (Fulham) - Když se brazilský středopolař baví fotbalem, těží z toho celý tým. V utkání s Forest exceloval od úvodního hvizdu a zvedal příznivce Cottagers ze sedaček. Nejprve orazítkoval tyč technickou ranou z přímého kopu a následně rozjel festival nezištných finálních přihrávek. Dvě z nich chladnokrevně zužitkoval Jiménez a v závěru také Cairney. Dokáže na pětihvězdičkový výkon navázat?

Levý záložník: John McGinn (Aston Villa) - Prototypem hráče, kterého potřebujete, abyste zdolali Manchester City, je devětadvacetiletý "buldok" z Glasgow, jenž disponuje téměř nevyčerpatelným fyzickým fondem. Pod zmíněnou dominanci Villans se podepsal čtrnácti úspěšnými souboji, osmnácti přihrávkami v závěrečné třetině hřiště, stoprocentní úspěšností driblinků s míčem (5/5) a čtyřmi vytvořenými šancemi.

Útočník: Gabriel Jesus (Arsenal) - Forma rodáka ze São Paula roste po nedávném zranění zápas co zápas. Na Kenilworth Road se srdnatě rval s důraznými obránci Lutonu, jako už tradičně pracoval pro tým a zapsal dva "kanadské body". Těsně před přestávkou zatloukl do sítě centr Whitea a v 60. minutě oslovil k vyrovnání Havertze. V nadcházejících střetnutích s Aston Villou, Brightonem a Liverpoolem na něj bude manažer Arteta pravděpodobně velmi spoléhat.

Útočník: Raúl Jiménez (Fulham) - Zdá se, že mexický snajpr opět našel střelecké kopačky. Poté, co v listopadovém měření sil ve Villa Parku ukončil extrémně dlouhé čekání na gól (34 duelů), skóroval proti Nottinghamu dvakrát. V obou případech zachoval klid v zakončení a rozjásal Craven Cottage. Zatleskat mu můžete mimo jiné i v naší videorubrice, do které jsme výjimečně zařadili čtyři branky, protože obě trefy Jiméneze snesly měřítko nominace.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
15
11
3
1
33 : 14
36
2
Liverpool FC
15
10
4
1
34 : 14
34
3
Aston Villa
15
10
2
3
34 : 20
32
4
Manchester City
15
9
3
3
36 : 17
30
5
Tottenham Hotspur
15
8
3
4
29 : 22
27
6
Manchester United
15
9
0
6
18 : 18
27
7
Newcastle United
15
8
2
5
32 : 17
26
8
Brighton & Hove Albion
15
7
4
4
32 : 27
25
9
West Ham United
15
7
3
5
26 : 25
24
10
Chelsea FC
15
5
4
6
26 : 24
19
11
Brentford FC
15
5
4
6
23 : 21
19
12
Fulham FC
15
5
3
7
21 : 26
18
13
Wolverhampton Wanderers
15
5
3
7
20 : 25
18
14
Crystal Palace
15
4
4
7
14 : 21
16
15
AFC Bournemouth
15
4
4
7
18 : 30
16
16
Nottingham Forest
15
3
4
8
16 : 27
13
17
Everton FC
15
6
2
7
18 : 20
10
18
Luton Town
15
2
3
10
16 : 30
9
19
Burnley FC
15
2
1
12
15 : 33
7
20
Sheffield United
15
1
2
12
11 : 41
5

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele