Serie A - souhrn 11. kola: Juventus stíhá vedoucí Inter

03.11.2023, 22:43, aktualizováno 06.11.2023, 22:44
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Juventusu (© AFP)

Juventus vyhrál ve Florencii a na vedoucí Inter, který přehrál Atalantu, má dvoubodové manko. Neapol potvrdila dobrou venkovní formu a získala tři body v Salernu. Bologna už v pátek večer udolala Lazio 1:0 a posunula se před něj na šestou pozici. AC Milán padl s Udinese. AS Řím díky dvěma brankám v nastavení porazil doma Lecce...

Turín FC - US Sassuolo 2:1

06.11.2023 20:45

Góly: 5. Tonny Sanabria, 68. Nikola Vlašić - 18. Kristian Thorstvedt

Hráči Sassuola padli v 11. kole Serie A na půdě Turína FC 1:2. Domácí nakročili za tříbodovým ziskem už v páté minutě, kdy je poslal svou premiérovou trefou v sezoně do vedení Antonio Sanabria. Hosté sice dokázali o chvíli později vyrovnat, v 68. minutě ale rozhodl o výhře Granaty Nikola Vlašič. Na úspěchu Býků se podílel i český obránce David Zima, jenž se na plac dostal na konci první půle, kdy střídal za zraněného spoluhráče.

Poměrně solidní obranu Turína v této sezoně zrazovali ofenzivní spoluhráči. Pro Býky bylo vysvobozením, že sedm nastřílených branek stačilo k zisku 12 bodů. Sassuolo na konci září potvrdilo dlouholetou zálibu v obírání favoritů, když zdolalo Juventus i Inter. Od té doby ovšem vyhrálo jediný soutěžní duel, a to až před několika dny ten proti Spezii, kterou vyřadilo z Coppa Italia po penaltovém rozstřelu.

Tým z Turína na nic nečekal a hned od začátku vlétl na svého soupeře. Po dvou velkých neproměněných šancích se v páte minutě dokázal po centru Adriena Tamézeho prosadit z hranice malého vápna Sanabria, a zaznamenal tak první přesný zásah v aktuálním ročníku. Hosté se dostali do nebezpečné situace až v 18. minutě, Kristian Thorstvedt vypálil z hranice velkého vápna k levé tyči a z první střely zařídil srovnání skóre. Domácí celek kromě této rány svému soupeři nic nedovolil a ve zbytku první půle dále kontroloval průběh hry, sám však nedokázal proměnit žádnou ze svých šancí, a tak šli hráči do kabin za vyrovnaného skóre.

Do druhého dějství znovu vstoupil aktivněji piemontský klub. Když se ale ocitl v nebezpečných situacích, nedokázal je úspěšně vyřešit. Hra se poté vyrovnala a do hry se více dostávalo Sassuolo, což výustilo ve střelu Armanda Laurientého, ta však skončila jen na levé tyči. Na druhé straně byl v 68. minutě přesnější Vlašič, který se po pěkné přihrávce Tamézeho ocitl uvnitř šestnáctky a nekompromisně zakončil. Pojistit vítězství domácích mohl v 81. minutě Sanabria, zamířil ale přímo do hostujícího gólmana.

Turínští se i tak rozpomněli na období mezi lety 2017 a 2021, během nějž vyhráli pět domácích vzájemných duelů za sebou. V příštím kole se 11. listopadu představí v Monze, Sassuolo o den dříve přivítá Salernitanu.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Empoli FC 2:1

06.11.2023 18:30

Góly: 58. Marvin Çuni, 74. Arijon Ibrahimović - 86. Francesco Caputo

Hráči Frosinone odčinili v 11. kole Serie A poslední ligovou porážku s Cagliari, když na domácí půdě porazili Empoli 2:1. Úvodní trefu zaznamenal po změně stran Marvin Cuni, pro kterého to byla zároveň premiérová branka v dresu Giallazzurri. Ještě povedenější výkon však předvedl teprve 17letý kmenový hráč Bayernu Mnichov Arijon Ibrahimovič, jenž kromě asistence na první gól také sám skóroval. Hosté se sice s jednoznačně nejhorší ofenzivou v lize dokázali v závěru prosadit, na body to však nestačilo.

Ačkoliv se sezona pro Frosinone obecně nevyvíjela špatně, utkání minulého kola fanoušky pořádně dopálilo. Canarini vedli ještě v 71. minutě 3:0 na půdě Cagliari, nakonec však zejména v důsledku dvou tref z nastavení prohráli. Empoli rozjelo nový ročník soutěže tragicky. V prvních pěti zápasech nedalo gól a nezískalo ani bod. Pak ale přece jen došlo ke zlepšení a příznivci museli být rádi, že stále střídmý počet nastřílených branek stačil na dvě výhry a jednu remízu.

Zlepšit střeleckou úspěšnost hostů v aktuálním ročníku mohl hned ze začátku Matteo Cancellieri, dalekonosná rána mladého útočníka ale skončila na horní tyči branky. Po 20 minutách hry si musel Ardian Ismajli po verdiktu videorozhodčího pořádně oddechnout. Jeho velké zaváhání při rozehrávce mohlo přijít Empolesi draho, kvůli malému ofsajdu Cuniho však nedošlo ke změně skóre. Neuznaný gól Ciociari nabudil a do konce půle se dostávali do zajímavých příležitostí, překonat Etrita Berishu ovšem nedokázali, a tak šli do šaten za bezbrankového stavu.

Celek z regionu Lazio vstoupil do druhého dějství mnohem aktivněji než jeho soupeř. V 57. minutě ještě zachránila Berishu levá tyč po pěkné střele Lucy Mazzitteliho. O minutu později už byl ale domácí gólman bezmocný proti pohledné patičce Cuniho po centru Ibrahimoviče, a albánský útočník tak mohl slavit premiérový přesný zásah v Serii A. Ibrahimovič si k důležité asistenci připsal v 74. minutě také gólovou trefu, když z hranice velkého vápna vyslal nechytatelnou dělovku k levé tyči. Těsně před koncem ještě Empoli vykřesal naději Francesco Caputo, když překonal z blízka hlavou Stefana Turatiho. Během několika minut mohli domácí přijít o tři body, k jejich štěstí ale nebyl druhý zásah Caputa uznán kvůli ofsajdu.

Frosinone tak se štěstím hodilo za hlavu ostudu ze Sardinie a získalo všechny body. V příštím kole se 12. listopadu představí na půdě Interu, Empoli bude hrát tentýž den v Neapoli.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Juventus FC 0:1

05.11.2023 20:45

Góly: 10. Fabio Miretti

Juventus porazil v 11. kole Serie A Fiorentinu hubeně 1:0. Zástupci "Staré dámy" předváděli v průběhu celého utkání úsporný výkon, jenž v první půli vedl k jediné střele, i ta však zásluhou Fabia Mirettiho stačila k uzmutí plné porce bodů. Zebry tak pokračují ve stíhací jízdě za vedoucím Interem, na který ztrácejí dva body. "Fialky", v jejichž dresu poprvé v ligové sezoně nastoupil v základní sestavě Antonín Barák a odehrál 59 minut, se naopak po třetí prohře bez vstřelené branky v řadě stále propadají tabulkou.

Fiorentinu vítězství nad mistrem z Neapole paradoxně utlumilo, jelikož po tomto úspěchu v lize dvakrát v řadě prohrála, aniž by skórovala. Tentokrát ji navíc čekal další velmi těžký úkol, jelikož se jí do cesty postavil Juventus. Toho v letošní sezoně opět zdobila především pevná defenziva, která byla s pouhými šesti inkasovanými góly druhou nejlepší v celé soutěži. Stará dáma zároveň v Serii A padla pouze jednou a v tabulce dýchala na záda prvnímu Interu.

A dobrý start zažila i proti Fiorentině, když se na konci úvodní desetiminutovky prosadil po přízemním centru Filipa Kostiče na bližší tyči Miretti. Jinak ale byli lepšími na hřišti hráči La Violy, ti se však nedokázali dostat skrze obranu Staré dámy k nebezpečnému zakončení. První přesný pokus domácích tak vyprodukoval až ve 23. minutě Nicolás González, jeho slabá střela ale Wojciechu Szczesnému starost nenadělala.

O poznání nebezpečnější byl stejný hráč po půlhodině hry, polský gólman si však s jeho přízemní ranou opět poradil. Poslední obrovskou příležitost úvodního dějství měl ve 45. minutě Cristiano Biraghi, proti jehož obstřelu zdi z přímého kopu skvěle zasáhl Szczesny. Fialky tak absolutní statistickou dominanci v první půli nedokázaly přetavit ve vyrovnání, zatímco Juventusu stačil k vedení jediný pokus.

Další rány ale přidala ofenziva Staré dámy krátce po změně stran. Dělovku Moiseho Keana však zblokoval obránce a nebezpečnému zakončení odchovance domácích Frederica Chiesy předcházel ofsajd. Pak už následoval obrázek známý z první půle. "Fialky" stále držely míč, ale k nebezpečným pokusům se nedostávaly. Jediné přesné zakončení vyprodukoval v 74. minutě Christian Kouamé, na dalekonosnou ránu si však počkal Szczesny.

Juventus tak potvrdil na hřišti Fiorentiny dobrou formu a získal další tři body. V následujícím kole se 11. listopadu střetne s Cagliari, "Fialky" změří o den později síly s Bolognou.

Více informací k zápasu

AS Řím - US Lecce 2:1

05.11.2023 18:00

Góly: 90+1. Sardar Azmoun, 90+4. Romelu Lukaku - 71. Pontus Almqvist

Hráči Lecce po zpackaném závěru ztratili utkání 11. kola Serie A, ve kterém nakonec podlehli AS Řím na jeho hřišti 1:2. Nelehký průběh domácím předpověděl už v páté minutě neproměněnou penaltou Romelu Lukaku a Vlkům ještě více zkomplikovala situaci vedoucí branka hostů, o kterou se postaral Pontus Almqvist. Capitolini ovšem nesložili zbraně, v nastaveném čase vyrovnali a s vypětím veškerých sil se dočkali také vítězného gólu z kopačky napraveného hříšníka Lukaka.

Římané ukončili sérii pěti soutěžních vítězství v řadě na půdě Interu, kde v posledním kole prohráli 0:1. Josého Mourinha mohl těšit alespoň fakt, že se mu uzdravili Renato Sanches a především Paulo Dybala. Dalším pozitivem pro Vlky bylo domácí prostředí, ve kterém v letošní sezoně padli pouze jednou, přičemž při předchozích pěti triumfech na Stadio Olimpico ani jednou neinkasovali. Skvělou šňůru se přijelo pokusit přetrhnout Lecce, které ale výsledkově strádalo a za celý říjen ani jednou nevyhrálo.

V Římě mohlo prohrávat již od páté minuty, kdy po střele Dybaly do ruky Marina Pongračiče nařídil rozhodčí pokutový kop. Lukaku fanoušky svého týmu zklamal, neboť zamířil pouze do míst, kam skákal připravený Wladimiro Falcone. Giallorossi byli v úvodu duelu aktivnější, další příležitosti si ale nevytvářeli. To změnil ve 24. minutě Stephan El Shaarawy, jehož projektil odrazil jeden z bránících hráčů na roh. Vzápětí se znovu vyznamenal Falcone, který vytěsnil utaženou ránu Houssema Aouara. AS stupňovalo svůj tlak, Dybala po parádním obhození obránce zamířil jen o kousek vedle tyče. V závěru úvodní půle zahrozili rovněž hosté, pokus Lamecka Bandy ale až na branku neprošel.

V úvodu druhé půle mohl penaltový zákrok odčinit Pongračič, v nadějné pozici však ztroskotal na připraveném Rui Patríciovi. Na příležitost Lecce odpověděli Giallorossi jen o několik okamžiků později, ale ani ze druhého setkání s Falconem nevzešel Lukaku vítězně, když zamířil pouze do jeho nohou. Diváci na Stadio Olimpico sledovali vyrovnanou partii, ve které si ani jeden celek další příležitosti nevytvářel. To platilo až do 72. minuty, kdy radost v hostujícím sektoru odšpuntoval střelou na přední tyč Almqvist. O vyrovnání o několik minut později usiloval Dybala, z hranice vápna ale branku těsně minul. Otevřené obrany domácích mohl následně využít Gabriel Strefezza, mezi tři tyče však nezamířil. V nastavení tak nejprve hlavičkou pod břevno vyrovnal Sardar Azmoun, na kterého navázal vzápětí Lukaku, jenž po skvělém uvolnění vystřelil svému mužstvu tři body.

AS tak se štěstím potvrdilo roli favorita a dotáhlo zápas do vítězného konce. V následujícím kole se 12. listopadu sehraje římské derby, kde se Vlci střetnou s Laziem. Lecce změří o den dříve síly s AC Milán.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Janov CFC 2:1

05.11.2023 15:00

Góly: 48. Nicolas Viola, 69. Gabriele Zappa - 51. Albert Gudmundsson

Janov prohrál v 11. kole Serie A na půdě Cagliari 1:2. Útočným akcím obou mužstev scházela v prvním poločase přesnost, změna přišla však prakticky okamžitě po absorbování přestávkových pokynů trenérů. Domácí totiž rychle po návratu z kabin poslal do vedení Nicolas Viola, nicméně už v 51. minutě srovnal Albert Gudmundsson. Následně se prosadil i druhý fotbalista domácích, který nastoupil až do druhé půle, a to Gabriel Zappa. Na jeho zásah již Grifone nezareagovali a prohráli vzájemný duel poprvé od roku 2019.

Přispěl k tomu rovněž Jakub Jankto, který odehrál 78 minut.

Cagliari zažilo v posledním týdnu opravdu magické zápasy. V minulém kole totiž prohrávalo na domácí půdě s Frosinone 0:3 a dlouho to vypadalo na velkou ostudu. Místo toho se však udál historický moment, jelikož celek ze Sardinie od 72. minuty vsítil čtyři branky a po fantastickém comebacku získal tři body. Na triumf poté navázal i v italském poháru, kde také prohrával, nakonec však vydřel postup v prodloužení. V lize se ovšem Rossoblu stále nacházeli až na předposlední příčce, a tak potřebovali na úspěšnou vlnu navázat i proti Janovu.

Ten byl ale na začátku zápasu aktivnějším a lepším celkem. Všechny jeho závary však defenziva Cagliari pokryla. Ve 37. minutě zkusil štěstí z úhlu Johan Vásquez a jeho rána k překvapení všech skončila na břevnu. V závěru první půle dokonce skóroval Zito Luvumbo, kvůli jeho spornému faulu ovšem trefa uznána nebyla. Rovněž to bylo důvodem, proč v prvním poločase nebyla ve statistikách zaznamenána střela na branku.

První pokus mezi tři tyče po změně stran však vedl ke gólu. Gaetano Oristanio si navedl míč na střed hřiště, čímž s sebou stáhl obránce, a poté nahrál pod sebe Violovi, jenž levačkou na vzdálenější tyč dal gól. Radost domácích ovšem nevydržela dlouho. Po špatném zákroku Edoarda Goldanigy, který místo toho, aby zahrál míč nohou, jej zasáhl špatně hlavou, trefil parádní oblouček do horního rohu Gudmundsson. Poté hosty skvěle podržel brankář Josep Martínez proti dvojšanci tvrdých střel Zappy a Luvumba, jelikož proti oběma pokusům předvedl parádní reflexy. V 69. minutě se celek ze Sardinie opět radoval. Po nedůrazném odkopu defenzivy Janova nabídl Andrea Petagna balon Zappovi, jenž přízemním projektilem zajistil svému týmu vedení. S blížícím se koncem sice Grifone přidali, srovnat už ale nedokázali.

Cagliari tak zůstalo na vítězné vlně a připsalo si důležité tři body. V následujícím kole se 11. listopadu vydá do Turína, kde se střetne s Juventusem. Janov změří o den dříve síly s Veronou.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - AC Monza Brianza 1:3

05.11.2023 12:30

Góly: 86. Michael Folorunsho - 41. Lorenzo Colombo, 73. Lorenzo Colombo, 84. Luca Caldirola

Monza v 11. kole Serie A využila výsledkové mizérie Verony, kterou na jejím hřišti zdolala 3:1. Rozhodčí Giuseppe Collu ve svém premiérovém zápase mezi italskou elitou nemusel řešit žádné výrazné potíže. Na trávníku totiž takřka zcela chyběly ostré zákroky a při na první pohled regulérních gólech nejen Lorenza Colomba mohl s klidným svědomím ukázat do středového kruhu. Mladík hostující z milánského AC se prosadil dvakrát v rámci jednoho prvoligového duelu poprvé v kariéře.

Takřka neprůstřelná defenziva Monzy utržila v posledních dvou kolech tvrdé rány. V zápase na Stadio Olimpico s AS Řím se Brianzoli při smolné porážce 0:1 statečně bránili navzdory dlouhému oslabení, proti Udinese se zase nepodařilo červeným pohlídat dlouhé autové vhazování soupeře, a tak získali jen bod. V porovnání s problémy Verony se však situace Monzy vůbec nedala srovnávat, protože žlutomodří od konce srpna nevyhráli a v týdnu vypadli i z Coppa Italia.

A rovněž tentokrát mohlo být pro domácí v úvodu zle. Colombo se totiž s míčem výborně otočil a vypálil k tyči, nicméně brankář Lorenzo Montipó pokus vyrazil. Z následného rohu střílel Pablo Marí, ale balon pouze smolně olízl levou tyč. Ve 30. minutě si ideálně naskočil na centrovaný míč Roberto Gagliardini, jenže jeho prudká hlavička mířila těsně vedle. Chvíli nato pálil zpoza šestnáctky Ondrej Duda, dělovka se nicméně zastavila na břevnu. Před koncem prvního poločasu Andrea Colpani obehrál obránce a poté i brankáře, jeho rána ovšem pouze rozvlnila boční síť. V následné akci Colpani přiťukl míč Colombovi, který se štěstím přes padajícího gólmana skóroval.

Hned po změně stran Darko Lazovič sklepl balon před bránu Federicovi Bonazzolimu, jenž však z blízkosti trestuhodně přestřelil. Verona hrozila i nadále. Po další přihrávce Lazoviče hlavičkoval Milan Djurič, prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil. Místy až drtivý tlak Hellasu vzal za své v 73. minutě. Colombo si obhodil míč kolem obránce a mezi třemi protivníky z hranice pokutového území vyslal fantastický projektil, se kterým nemohl nikdo nic dělat. Před koncem ještě jednou defenziva žlutomodrých kapitulovala, když rohový kop Georgiose Kyriakopoulose doletěl na hlavu Lucy Caldiroly, jenž se nemýlil. Poté se ještě čestně trefili domácí. Ránu Michaela Folorunsha sice zblokoval jeden z obránců, avšak nedostatečně, jelikož míč se i tak dokutálel do brány.

Verona tak dlouhé čekání na výhru neukončila a padla už po osmé z posledních 10 soutěžních duelů. Další zápas ji čeká v pátek, kdy zavítá do Janova, Monza bude o den později hostit Turín.

Více informací k zápasu

AC Milán - Udinese Calcio 0:1

04.11.2023 20:45

Góly: 62. Roberto Pereyra (pen.)

Hráči AC Milán padli v 11. kole Serie A s Udinese 0:1, kvůli čemuž se jim opět vzdálilo čelo tabulky. Bianconeri se dočkali vůbec prvního vítězství v ročníku především díky přísně nařízenému pokutovému kopu, který proměnil Roberto Pereyra. Hostující celek zároveň ukončil šňůru pěti ligových duelů, které skončily dělbou bodů. Pro Rossoneri se naopak jednalo o čtvrtý z posledních šesti zápasů, v nichž ani jednou neskórovali.

AC Milán minulou sobotu pokračoval v nevýrazné formě, když remizoval 2:2 s Neapolí, což znamenalo, že Rossoneri v pěti soutěžních zápasech vyhráli pouze jednou. Na papíře by se bod proti současným šampionům mohl zdát jako potěšující, jenže Milán v tomto duelu promarnil dvougólový náskok. Domácí si chtěli zlepšit náladu proti Udinese, které od startu ročníku ani jednou nevyhrálo, nasbíralo už však sedm bodů za stejný počet remíz.

Ač úvodní minuty jasně patřily Rossoneri, první šanci si vytvořili hosté. Po zmatku ve vápně a smolné teči Alessandra Florenziho mohl z prostoru pro penaltu pálit osamocený Pereyra, netrefil se ale do prostoru mezi třemi tyčemi. První přesně mířený pokus vyslal ve 25. minutě Davide Calabria, jeho dalekonosnou ránu si však vychutnal gólman Marco Silvestri. Dobrou pozici pro zakončení si ve 37. minutě vytvořil po hezké otočce také Rafael Leao, míč mu však na hranici malého vápna utekl.

I úvod druhého dějství byl na šance skoupý. První příležitost ohrozit branku soupeře měl v 57. minutě Florenzi, který rozehrával přímý kop kousek od rohu vápna. Z úhlu však zvolil centr, který přesným zakončením neskončil. Záhy ovšem přišla ještě o poznání větší šance hostů, když si míč na pokutový puntík postavil Pereyra, který přízemní ranou do protipohybu gólmana poslal outsidera do vedení. Překvapivý stav navíc mohl ještě prohloubit hlavičkující Isaac Success, proti jeho zakončení ale dobře zakročil na brankové čáře Mike Maignan. Hosty to však mrzet nemuselo, Bianconeri totiž odolali závěrečnému tlaku AC a došli si pro překvapivou první výhru v sezoně. V nejnebezpečnější šanci předvedl perfektní zákrok proti hlavičce Oliviera Girouda gólman Silvestri.

AC Milán tak nechtěně potvrdil velký úpadek formy i proti Udinese, se kterým ztratil všechny body. V následujícím kole se 11. listopadu střetne s Lecce, Bianconeri změří o den později síly s Atalantou.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Inter Milán 1:2

04.11.2023 18:00

Góly: 61. Gianluca Scamacca - 40. Hakan Çalhanoğlu (pen.), 57. Lautaro Martínez

Inter uštědřil Atalantě v 11. kole Serie A premiérovou domácí porážku sezony, když vyhrál 2:1. V hustém dešti se jako první prosadil Hakan Calhanoglu, jenž se úspěšnou penaltou dotáhl na experta na skórování přímo od rohového praporku Sükrüho Gülesina, s 36 góly dosud nejlepšího tureckého střelce v historii italské nejvyšší soutěže. Autorem vítězné branky však byl až Lautaro Martínez, Orobici totiž po změně stran rovněž zaznamenali jeden zásah, kterým vedoucí celek ligy připravili o páté venkovní čisté konto v řadě.

Atalanta si z domácího stadionu vytvořila nedobytnou tvrz, když před vlastním publikem dosud ztratila jen s Juventusem a neinkasovala zatím jediný gól. Změnit tuto bilanci přijel Inter, který vyhrál všechna svá venkovní střetnutí taktéž s čistým štítem. Na výtečné formě Nerazzurri však měl kromě precizní defenzivy značný podíl i Martínez, jenž stihl nasázet už 11 branek, což z něj činilo nejlepšího střelce soutěže.

V úvodu utkání to však vypadalo, jako by se hvězdný Argentinec i všechny ostatní vyhlášené ofenzivní hrozby obou týmů zapomněli v šatnách. Velmi ospalý začátek tak až ve 21. minutě oživil vůbec prvním zakončením duelu Matteo Ruggeri, razantnímu pokusu z voleje domácího beka však scházela přesnost. Nevýrazný Inter nastartoval až v závěru poločasu paradoxně gólman Atalanty. Juan Musso ve vápně podrazil Mattea Darmiana a rozhodčí bez váhání nařídil penaltu, kterou proměnil Calhanoglu. Turecký reprezentant mohl krátce nato přidat i druhou trefu, jeho nebezpečnou ránu z dálky ale Musso vyrazil.

Do druhého poločasu vstoupili svěřenci Simoneho Inzaghiho se zcela odlišným nasazením než do dějství prvního. Za aktivitu byli hosté odměněni chvíli před uplynutím hodiny hry, kdy se Martínez na levé straně šikovně uvolnil a krásným obstřelem na zadní tyč nedal Mussovi šanci zasáhnout. S rychlou odpovědí v 61. minutě přispěchal Gianluca Scamacca, jenž pohodlně doklepl do odkryté sítě pas Ademoly Lookmana. Atalantu kontaktní branka nakopla a až do závěrečného hvizdu se tlačila za vyrovnáním. Větší možnost než Lookmanův přízemní pokus, s nímž si bez potíží poradil Yann Sommer, si však nevytvořila. V nastavení navíc viděl druhou žlutou kartu Rafael Tolói.

Domácí celek podruhé v ročníku před vlastními fanoušky ztratil, tentokrát navíc nevybojoval ani bod. Atalanta v dalším kole zamíří 12. listopadu na hřiště Udinese, Inter ve stejný den přivítá Frosinone.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - SSC Neapol 0:2

04.11.2023 15:00

Góly: 13. Giacomo Raspadori, 82. Eljif Elmas

Hráči Neapole si v kampánském derby v 11. kole Serie A poradili s domácí Salernitanou 2:0. Mistr ligy většinu utkání jasně dominoval, přičemž vítězství mu zařídil již ve 13. minutě Giacomo Raspadori. Mladý italský útočník, jenž v poslední době naskakoval v základní sestavě místo zraněného Victora Osimhena, vstřeleným gólem přispěl k bodovému zisku svého celku již ve třetím po sobě jdoucím soutěžním střetnutí. Tým ze Salerna naopak společně s Udinese zůstává posledním celkem bez vítězství a se ziskem pouhých čtyř bodů se krčí na dně tabulky nejvyšší italské soutěže.

Když se Salernitaně nedařilo v lize, musela si zlepšit náladu v poháru proti Sampdorii, které při vítězství 4:0 nasázela jen o dvě branky méně než v celém dosavadním ligovém ročníku. Zpátky do reality měl domácí celek vrátit úřadující mistr, jenž se před týdnem vybičoval k velkému výkonu proti AC Milán, s nímž ještě o pauze prohrával 0:2, nakonec však sahal po vítězství. Neapol se nicméně opět musela obejít bez Osimhena, kterého trápilo zranění stehna.

Absence nejlepšího střelce hostů byla v úvodu na jejich hře znát. Neapolitánci sice na hřišti posledního týmu tabulky dle předpokladů dominovali, z jejich tlaku však vzešlo minimum střel, které navíc často mířily mimo tři tyče. Výjimkou byl pokus Raspadoriho, ten ovšem skončil v náruči domácího gólmana. Nakonec to byl ale přece jen 23letý Ital, který ve 13. minutě po průnikové přihráce Stanislava Lobotky otevřel ranou na zadní tyč skóre. Krátce po rozehrávce mohl vedení pojistit Matteo Politano, brankář jeho dalekonosný pokus ovšem vytěsnil nad branku. Záhy utkání navázalo na obraz hry z úvodu a Gli Azzurri pokračovali v dlouhém, ale bezvýsledném obléhání branky Salernitany. I ta se občas vydala do rychlého protiútoku, mnoho starostí však Alexi Meretovi nenadělala.

Krátce po změně stran se prudkou dělovkou z hranice vápna znovu přihlásil o slovo aktivní Raspadori, mířil ale přesně na gólmana Guillerma Ochou. Chvíli nato napálil z ještě větší vzdálenosti tyč Politano. Další nebezpečně vyhlížející střelecký pokus si v 61. minutě připsal ranou z voleje Piotr Zieliňski, opět ale mířil do míst, kde se pohyboval Ochoa. O definitivní podpis pod triumf hostů se tak postaral střídající Eljif Elmas, který si v rohu vápna navedl míč na pravou nohu a vypálil přesně ke vzdálenější tyči.

Domácí nezískali ani bod a posunu z poslední příčky se nedočkali. Salernitana se v dalším kole představí 10. listopadu na stadionu Sassuola, Neapol o dva dny později přivítá Empoli.

Více informací k zápasu

Bologna FC - SS Lazio 1:0

03.11.2023 20:45

Góly: 46. Lewis Ferguson

Úvodní duel 11. kola italské Serie A zvládli lépe hráči Bologni, kteří na svém hřišti porazili římské Lazio 1:0. Jedinou branku převážně defenzivního zápasu vstřelil pouhých 30 sekund po změně stran skotský záložník Lewis Ferguson, jehož průnikovou přihrávkou našel Joshua Zirkzee. Orli se ve zbytku zápasu k vyrovnání nepropracovali, a domácí tak během celé sezony stále inkasovali ve druhém dějství pouhé dvě branky. Hostům se navíc na boloňském stadionu nepodařilo skórovat již počtvrté v řadě.

Hráči domácího celku si netradičně užili pověstný anglický týden, když v úterý porazili v pohárovém duelu Veronu a hned o tři dny později musel být připraveni na těžký ligový střet s Laziem. Jenže Orli ve výrazně jednodušší pozici nebyli, jelikož v pondělí absolvovali složitý duel s Fiorentinou, kterou udolali až brankou v nastavení. O rozhodující zásah se postaral Ciro Immobile, jenž však ve srovnání s předchozími ročníky spíše paběrkoval, když dosud skóroval pouze třikrát.

Lepší vstup do zápasu měl tým z hlavního města. V úvodní dvacetiminutovce se mu zásluhou kvalitně zahraných rohových kopů podařilo hned dvakrát nepříjemně ohrozit Lukasze Skorupského. Jinak byl však první poločas především přehlídkou defenzivního fotbalu, což bylo typickým znakem více než dva měsíce neporažených domácích, jejichž obrana patřila k těm nejpevnějším v celé soutěži.

Fanoušci ofenzivního fotbalu spojili o poločasové pauze své modlitby a společným úsilím přinesli výrazný zvrat v utkání. Ferguson se z vůbec první šance druhé půle dokázal prosadit, když ho mezi třemi hostujícími beky perfektně našel Zirkzee a skotský záložník sebejistě poslal balon na vzdálenější tyč. Vše se bohužel pro neutrálního diváka okamžitě vrátilo zpět do kolejí úporné taktické bitvy s minimem šancí na obou stranách. Hosté nedokázali ve druhém poločase ani jednou prověřit polského brankáře a svěřenci trenéra Thiaga Motty si zodpovědným defenzivním výkonem dokráčeli pro překvapivě snadné tři body.

Bologna tak prodloužila sérii neporazitelnosti již na 11 soutěžních utkání. Další výhru bude moci přidat 12. listopadu na hřišti Fiorentiny, Lazio tentýž den odehraje římské derby s AS.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
11
9
1
1
27 : 6
28
2
Juventus FC
11
8
2
1
17 : 6
26
3
AC Milán
11
7
1
3
18 : 12
22
4
SSC Neapol
11
6
3
2
24 : 12
21
5
Atalanta Bergamo
11
6
1
4
19 : 10
19
6
Bologna FC
11
4
6
1
12 : 8
18
7
AS Řím
11
5
2
4
22 : 14
17
8
ACF Fiorentina
11
5
2
4
18 : 15
17
9
AC Monza Brianza
11
4
4
3
12 : 10
16
10
SS Lazio
11
5
1
5
13 : 13
16
11
Frosinone Calcio
11
4
3
4
17 : 18
15
12
Turín FC
11
4
3
4
9 : 13
15
13
US Lecce
11
3
4
4
11 : 14
13
14
Janov CFC
11
3
2
6
12 : 16
11
15
US Sassuolo
11
3
2
6
14 : 19
11
16
Udinese Calcio
11
1
7
3
7 : 14
10
17
Cagliari Calcio
11
2
3
6
11 : 22
9
18
Hellas Verona
11
2
2
7
7 : 15
8
19
Empoli FC
11
2
1
8
4 : 21
7
20
Salernitana Calcio
11
0
4
7
6 : 22
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
AngryPrd

Hra AC cim dalej tym menej pozeratelna. To co v prvom polcase ukazali je fakt bezradnost. Trener sam prehlasil, ze tento tim je este silnejsi ako ten co s nim vyhral titul ale hlavne, ze s nim predvadza taketo nudne/nekvalitne vykony ako proti Udinese prvy polcas . Ta hra nema ziadnu myslienku. Dokonca aj Reijnders je akoby mimo poslednou dobou. A to sa na neho pozeralo z novych posil najlepsie

Reagovat
Seydou Doumbia

kamoš co fandí ac mi dnes psal že to je nejslabší ac sestava od doby carloce baccu v ac a že mám naložit na soupeře že mu je jedno kdo to je a jak se mu daří...no nevěřil jsem, ale dojebal mě celkem

Reagovat
AngryPrd

smutne musim iba suhlasit

Reagovat
1899-1995

Přehnaný tvrzení, spíš Leão je mimo a tím se veze celé AC. Zranění a náročný program tomu nepřidává.

Reagovat
Kaka14

Reagovat
Seydou Doumbia

No však kamoš psal že v sestavě jsou 3 fotbalisti z toho 1 je Žirud, druhý Maignan, který výhru neudělá jen může vychytat remízu a Florenzi který je na špatné straně...Leoše nepočítal bo je v pralese

Reagovat
AngryPrd

Neverim tomu, boli zapasy aj ked Leao hral sracku ale ostatni to odmakali a hrali pozerateny futbal. Zranenia su jedna vec ale ked klub prinesie so muzstva 10 novych hracov, na co sa budes ako trener vyhovarat ? Ze malo hracov prislo? Nie v AC je s tym dlhodoby problem.

Reagovat
Kaka14

Tak hádam príde čo najskôr Zlatan ako asistent, lebo to nasadenie tam chyba …. a Pioli neviem, kdo by prišiel miesto neho, lebo zvucnejsich trénerov podľa mna nemame ….

Reagovat
AngryPrd

Nemusi byt zvucnejsi. Pozri na De Zerbiho, nikto o nom nevedel kym nesiel trenovat do PL. Ja by som skusil aj Italiana z Fio. Aspon trener by bol total talian ked v zaklade je iba jeden max dvaja

Reagovat
Kaka14

S Udinese a Speziou to stále vieme

Reagovat
AngryPrd

Reagovat
panca

Pioli musí jít hned a leaoa prodat po sezoně. A ideálně ho posadit na 2 zapasy

Reagovat
AngryPrd

Presne tak ! suhlasim

Reagovat
AngryPrd

Udinese prva vyhra za 7 rokov na San Sire a prva v sezone ! v zapase, ktory bol oznacovany ako povinnost zo strany AC. Giroud cely zapas neviditelny, Leao uz aj v situaciach jeden na jedneho vacsinu prehral, je uplne v .... Tymto zapasom dnes AC podla mna pochovalo sance na titul a za to co predvadzaju si ho vobec nezasluzia. Inter ide pekne po titul, zasluzene. Este juve moze zamiesat karty AC skoncilo. Ked AC skonci v prvej 4ke bude za to klub rad. Tim posilneny o kopec novych hracov, tim kvalitnejsi ako ked vyhrali titul ( to su slova Pioliho ) a on s nimi hraje taku sracku. Este ho drzte pri kormidle, ano doverujte mu, nech este viac ukaze ako je neschopny. Jovic je onicom, Romero je podla mna tak na druhu ligu. Este sa ukaze ako Maldiniho vyhadzov bola jedna velka chyba. Uz by tam ten plesoun netrenoval.

Reagovat
Seydou Doumbia

Přitom na papíře to jsou všechno zajímaví hráči co k vám přišli...musah, pjulisik, chukwueze, okafor, reijnders...otázka je zda potřebují víc času na aklimatizaci nebo je trenér zabiji v nefunkčním týmu a systému

Reagovat
Nuno čomes

Tak AC mělo vždy italskou kostru, teď tam žádná italská osobnost není. V základu hraje jeden, stěží dva Italové a ještě to jsou jen průměráci. A Leao není tak skvělý hráč, aby to stálo jen na něm. Není divu, že ten tým nefunguje.

Reagovat
AngryPrd

Suhlas

Reagovat
snuff24

Zajímavý jak se to otočilo a Internazional je teď vic italský....a to italský jádro je podle mně zásadní věc.

Reagovat
Rudy

Zasadni je ta kvalita, narodnost je bonus.

Reagovat
Largo

Tak

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
snuff24

Tak ne asi

Reagovat
Nuno čomes

Je to novinka, když jsem vyrůstal na argentinském jádru a celkově mezinárodním. Hodně tomu pomohl Beppe, ale pokud budou Italové kvalitní jako Bastoni, Barella nebo Frattesi, nemám nic proti tomu. Super jak se vypracoval Dimarco

Reagovat
Salfovic

Proč bys proti tomu měl něco mít ?

Reagovat
Nuno čomes

Nemám nic, ale vyrůstal jsem na internazionale

Reagovat
snuff24

To já taky ale popravdě mám rád Italy a Itálii takže mně rozhodně se tohle zamlouvá pokud to má i kvalitu je to pro mně sympatičtější než kolonie z Jižní Ameriky

Reagovat
AngryPrd

Ano presne, ten system tam chyba. Ale na to je tam ten trener. On je ten slaby clanok momentalne.

Reagovat
10

přitom už jsem nejen tady mockrát četl názory Milanistů, který ten vyhazov Maldiniho zpětně legitimizovaly...myslím, že se teď spíš ukazuje, že nahradit Maldiniho umělou inteligencí nebylo ideální řešení

ten tým podle mě není složenej s citem, je to stavěný na rychlost a atletiku, takový přišli hráči, jak pro americkej fotbal...

Reagovat
AngryPrd

Ano

Reagovat
Kaka14

Maldini tiež robil kopu chýb, ale keďže bol legenda tak sa mu to odpúšťalo ľahšie …. Prichod Origiho miesto Belotiho, De Ketelar predražený prestup, Diazovo zapožičanie bez možnosti odkúpenia, zadarmo odchody Kessie, Hakan, Donarumma, Romagnoli ….

Reagovat
10

samozřejmě, ty dělá každej...u těch odchodů se mu dá těžko divit, zároveň nevíš, jaký měl limity od majitelů

pořád ale vytvořil za dost málo peněz kostru toho týmu, na který to pořád stojí, která vyhrála po 11 letech Scudetto...

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho samotná přítomnost má polovinu ceéo přínou, chyby nechyby. Stejně jako Ibra, jako by měli v AS Dani a Franta. Jako má Zannetti.

Reagovat
10

https://youtu.be/waZENfUknOs?si=QStl8jP30x3RATNy&t=24

Když jde o Juve, tak vidí i 8mm ofsajd, když jde o Neapol, tak nevidí ani půlmetrovej. Hlavně že to má ten asistent přímo před sebou.

Reagovat
mastakillah

Ten byl bohužel jasnej. Přitom stojí přímo u toho

Reagovat
10

tyhle klauni jsou tam úplně k hovnu, oni si zvykli, že za ně všechno vyřeší VAR, takže na všechno serou...pak je takováhle situace, kdy VAR nemůže zasáhnout (což je u gólu taky absurdní), a oni to vždycky poserou

Reagovat
Kaka14

Ešte by mohli preklepnúť poriadne aj rozhodcov, či nestavkuju

Reagovat
AngryPrd

Haha

Reagovat
Salfovic

Nepsal jsi tu minule, jak je nahovno, když se VAR při kontrole vrací bůhví jak daleko zpět ?

Reagovat
10

ano, právě v tom kontextu mi přijde absurdní, že stačí dotyk druhého týmu, aby se pustil gól po půlmetrovém ofsajdu, když obě ty situace trvaly stejně dlouho...

Reagovat
10

resp. já vím, že je to pravidlo tak nastavené, ale když porovnáš tyhle dvě situace, tak je to celý trošku postavený na palici

Reagovat
Nuno čomes

Ten ofsajd byl jasný, pomezní normální alibista, jako drtivá většina od začátku VARu. Rozhodčí bez koulí jsou zlo.

Jinak při srovnání obou situací je jednoznačný rozdíl v tom, že Kean šel od ofsajdu rovnou ke gólu. Tady měli hráči Salernitany míč na kopačkách a zahráli to tak exkluzivně, že si nechali dat gola. Kdyby odpískal ofsajd, tak branka na 99% nepadne, ale to se nedozvíme už

Reagovat
mastakillah

Reagovat
10

Kean nešel "rovnou do gólu", šel od brány, přešel 3 hráče...trvalo to 9 vteřin, úplně stejně jako gól Neapole

že to nemohl řešit VAR, kvůli dotyku hráčů Salernitany píšu od prvního příspěvku, v tom je ale v kontextu těch dvou situací právě ta absurdita

Reagovat
Nuno čomes

Já to ale nepopírám. Neměl platit ani jeden a tečka. Pokud hraje VAR ofsajdy na milimetry.

Reagovat
AngryPrd

Chudaci z Lecce, kruty koniec pre nich. AS Roma krasny obrat priam infarktovy

Reagovat
Salfovic

Reagovat
pastal

Kurva mazec(kardio na srdíčko jak CYP) ale druhá půlka špatná co si budeme říkat, nechápu že nestřídá dříve ikdyz zrovna ty kraje ty bych nestřídal.Polacek 4 chyby celkem velké naštěstí pro něho za nádherný centr Mimochodem ty centry máme hrozné a ten Dan no nezlobte se na mě ten je úplně mimo ten ať táhne zpět do Anglie, třeba se zvedne ale zatím katastrofa a nejhorší Lukaku už třetí šanci musel dát a snad to borce nakopne, každopádně se těším až Mourek ukončí angažmá a tenhle kádr převezme někdo jiný ( třeba Conte) myslím si že jde hrát lepší fotbal než co předvádí ikdyz úplná hrůza to dnes nebyla

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
10

Too easy

Reagovat
Il Architetto

Reagovat
danko10

Haha, sme 4 body od stvrteho miesta. To je, vzhladom na marodku, kvoli ktorej musia hrat v zaklade ludia ako Bove, kvalitu predvadzanej hry a kalendar, zazrak.

Po slubnom zaciatku to islo po Romovej penalte do klasickeho rimskeho deliria a vydrzalo to skoro do konca. Podobne ako s Monzou to zachranil zasa z lavice Azmoun. Nielen golom, ale hlavne otvaranim priestorov okolo vapna a v nom.

Mourinhovmu trvaniu na 352 nerozumiem. Zaloznici to nevedia hrat. Takeho Aouara to vylozene vrazdi. V kadri je jediny kridelny obranca a to je mrtvy Spina. Sice upchavame stred, ale o hre pod kontrolou sa nam moze snivat. No a kedze sice dostavame malo golov, ale v prakticky kazdom zapase pride nejaky po katastrofalnej chybe, aj tak sa to vzdy musi rozobrat a konci to 244, ako vcera.

Chcem verit v stvrte miesto, lebo konkurencia tiez nie je ziadny zazrak, ale...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele