SOUHRN LIGY MISTRŮ - STŘEDA

21.10.2004, 12:00
Aktuality
Skvělé představení s překvapivě jednoznačným výsledkem bylo k vidění ve na Mestalle, kde domácí Valencia dostala pětigólovou nadílku od Interu Milán. Ve šlágru kola milánský AC porazil Barcelonu. Představili se tři čeští brankáři – Petr Čech s Janem Laštůvkou gól nedostali a Chelsea i Šachťor tak vyhráli, Daniel Zítka byl u prohry Anderlechtu s Brémami.


Skupina E


První český trenér, který kdy v Lize Mistrů usedl na lavičku zahraničního klubu, měl premiéru poměrně úspěšnou – Panathinaikos pod vedením Zdeňka Ščasného remizoval s Arsenalem. Hosté v utkání dvakrát vedli, ale náskok neudrželi. Jako první se po čtvrthodině prosadil Fredrik Ljungberg, když využil chytré vysunutí od Reyese. Domácí se nevzdali a zaslouženého vyrovnání se dočkali v 65. minutě, kdy se krásným lobem po chybě brankáře Lehmanna trefil Ezequiel Gonzáles. Hosty dostal po přihrávce od Colea znovu do vedení Thierry Henry, ale spravedlivou remízu nakonec zařídil hlavou Emmanuel Olisadebe.

-    :

Trvalo to tři roky, než evropský tým dokázal zvítězit v Trondheimu. Naposledy to bylo FC Porto, od té doby Rosenborg doma jedenáctkrát neprohrál. Až do včerejška. Oba týmy hrály ofenzivní fotbal, ale nebezpečnější byl Eindhoven a dostal se do vedení, když brankáře Johnsena mezi nohama prostřelil Jefferson Farfán. Domácí změnili taktiku, místo nakopávaných míčů to zkoušeli středem a vyplatilo se, ještě do poločasu hlavou vyrovnal Oyvind Storflor. Ve druhé půli Rosenborg útočil, hosté byli spokojeni s remízou, ale nakonec si odvezli všechny tři body. Pár minut před koncem se z voleje prosadil John De Jong.


Skupina F


Stejným výsledkem jako úterní šlágr mezi Juventusem a Bayernem, tedy hubeným vítězstvím domácích 1:0, skončil také nejlákavější zápas středečního programu mezi AC Milán a Barcelonou. Před vyprodaným San Sirem (75 tisíc diváků) se hrál v úvodu vyrovnaný zápas. Henrik Larsson po pěkné akce trefil břevno, a tak udeřilo na druhé straně. Na centr od Cafua si naskočil Andrej Ševčenko a hlavou překonal chybujícího Valdése. Barcelona se hnala za vyrovnáním, byla lepší, jak se blížil závěr zápasu, narůstal její tlak, ale víc, než Iniestovu ránu do břevna v poslední minutě, už nestihla a poprvé v této sezóně prohrála.


V souboji dvou týmů, které před utkáním měly na bodovém kontě nulu, šlo o zachování naděje. A to se, možná trochu překvapivě snadno, podařilo Šachťoru. V první půli měl mírně navrch zraněními poznamenaný Celtic, ale po změně stran kapituloval. Postaral se o to Brazilec Matuzalem, rekordní nákup ukrajinského klubu, který dal během pěti minut dva góly. Nejprve se pěkně trefil zdálky, podruhé se za úspěchem po Vukičově přihrávce protáhl mezi dvojicí stoperů. Hosté se nevzdali a Hartson byl blízko snížení, ale 12 minut před koncem pečetil pěknou střelou Brandao.


Skupina G

-    :

V brance domácích se na místo zraněného Peersmana představil Daniel Zítka a utkání se mu příliš nepovedlo. Do dobrém začátku Anderlechtu převzaly taktovku Brémy, dostaly se do tlaku, ale přesto inkasovaly jako první. Po pravé straně utekl Kompany, nacentroval a Christian Wilhelmsson mířil přesně. Zanedlouho však přišlo vyrovnání. Zítka při vyběhnutí proti Klosemu neudržel míč a Ivan Klasnic mířil do prázdné brány. O třech bodech pro hosty rozhodla 59. minuta, kdy se po kombinaci Kloseho a Micouda zblízka trefil opět Klasnic. Zítka sice během zápasu pochytal několik dalších střel, ale na prvním gólu měl velký podíl.


Interu se na Mestalle daří, potřetí za čtyři roky zde dokázal vyhrát. Už v první půli měli hosté mírně navrch, i když šance měla i Valencia. Vše podstatné se událo po přestávce. Nejprve se ve 47. minutě po Favalliho centru pěkně hlavou trefil Dejan Stankovič a o chvilku později na 2:0 pro Inter zvýšil Vieri, když se k němu snesl Adrianův centr sražený Torresem. Pak sice Di Vaio na druhé straně nastřelil tyč a o chvilku později připravil pro Pabla Aimara gól na 1:2, ale v závěru se naplno ukázala děravá a nedůrazná obrana domácích. Trefili se postupně Van der Meyde, nejlepší hráč na hřišti Adriano a poslední gól dal v nastaveném čase Julio Cruz.


Skupina H


Chelsea sice vyhrála i třetí zápas ve skupině, ale nebýt vynikajícího Petra Čecha, mohlo to dopadnout jinak. Ten se měl ve své brance co ohánět hned od začátku, ale byl úspěšný a góly padaly na druhé straně. Už v deváté minutě podskočil gólman Akinfeev centrovaný míč a Terry měl snadnou úlohu. Fotbalisté CSKA mohli několikrát vyrovnat, ale Čech to nedovolil a když se před přestávkou hlavou trefil i Gudjohnsen, asi hostům řádně kleslo sebevědomí. Ve druhém poločase už Chelsea v čele s Čechem jen držela vedení, což se jí podařilo.

-    :

V dresu domácích v úvodu zápasu hrozil hlavně Pedro Pauleta a v jednom případě byl hodně blízko k otevření skóre. Zápas rozhodly dva slepené góly po půlhodině. Nejprve se krásným akrobatickým kouskem předvedl Charles-Edouard Coridon – Pichotův centr šel kousek za něj, ale Coridon se položil do vzduchu a patou přes hlavu překvapil Baíu. O minutu později zvýšil Pauleta, který se prosadil po kombinaci s Reinaldem. Porto otevřelo hru, tlačilo se do útoku, soupeře výrazně přestřílelo, ale gólový úspěch ze své převahy nevytěžilo. Zůstává tak s jediným bodem poslední ve skupině a sen o obhajobě trofeje se vzdálil do oblasti utopie.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
Hiko

Ehm, Rosenborg si to teda všechno pěkně pos*al...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele