Události Bundesligy: Dortmundu zbyl jediný pokus. A bude, těžší než ten první

10.10.2022, 15:12
Komentáře a souhrny
Youssoufa Moukoko (© AFP)
Titul? Pche. S takovým lákadlem v Dortmundu sotva uspějete. Příznivci Borussie se za poslední roky smířili s tím, že nemá cenu si dělat plané naděje na celkové opanování Bundesligy. Místo toho by jim stačilo, kdyby žluto-černí konečně zase alespoň jednou porazili Bayern. A ačkoliv v sobotu bujaře slavili, remíza je pro ně pořád málo.

Pamatujete vůbec na poslední bundesligový ročník, v němž se reálně hrálo o titul až do posledního kola? Není to vlastně tak dávno, ze současného kádru Bayernu pamatuje těsný závod o Meisterschale v sezoně 2018/19 hned sedm hráčů.

Předpokladem pro napínavé měření sil byla tehdy pochopitelně konkurenceschopnost Dortmundu, která se projevila ve vzájemném klání s bavorským týmem. Památný listopadový večer roku 2018 ale zároveň přinesl poslední zápas, v němž Schwarzgelben na Bayern v rámci

Bundesligy vyzráli. Na dlouhou dobu se tento duel stal taky posledním, v němž Roten proti Borussii vůbec nějaké ligové body ztratili. Až nyní se pětinásobnému vítězi Bundesligy z Porúří podařilo alespoň remizovat. Dlouho přitom vše jelo podle předem postavených kolejí. Ačkoliv Bayern nedominoval, dvakrát se mu povedlo rozvlnit síť.

V úžasné formě hrající Jamal Musiala připravil palebné pozice pro Leona Goretzku a Leroye Saného. Oba i s přispěním ne zrovna ideálně zasahujícího gólmana BVB Alexandera Meyera pobídku od spoluhráče zužitkovali.

Sestřih utkání Dortmund - Bayern je ke shlédnutí zde.

Komplex Bayern zkrátka nehodlal polevit. Dortmund působil aktivněji, vypracoval si i několik příležitostí, avšak gólu se dlouho nemohl dočkat. Mezitím se na druhé straně barikády skvěle rozehrál Dayot Upamecano, který po měsících kritiky konečně zahrál podle náročných očekávání a touze domácích vyrovnat se urputně bránil.

Borussii tak paradoxně pomohli sami Mnichované. Kouči Bayernu Julianovi Nagelsmannovi totiž po změně stran moc neklapla střídání. Pravda, Joshua Kimmich jedním skvostným pasem rychle rozehnal obavy z poklesu formy po pozitivním testu na koronavirus. Dalším příchozím však koncovka utkání moc nevyšla.

Projevila se především slabina v podobě nedostatečně kvalitní náhrady za Alphonsa Daviese. Kanadská hvězda musela kolbiště odpustit po souboji s Judem Bellinghamem, jenž levého beka kopnul do obličeje (přičemž musel být dost rád, že mu sudí Deniz Aytekin neukázal druhou žlutou kartu). Namísto Daviese vyběhl na trávník Josip Stanisic, jenž však měl co dělat, aby nápor BVB stíhal ubránit. Podobně se na opačné šířce hřiště od 65. minuty potil Noussair Mazraoui.

Statistiky utkání Dortmund - Bayern

Právě přes slabé články v defenzivě hostů dokázal Dortmund smazat dvoubrankové manko. Snížení na 1:2 si vzal na starost Youssoufa Moukoko, který se ve svých 18 letech stává čím dál důležitějším článkem sestavy Schwarzgelben. Vyrovnání pak zařídil Anthony Modeste, jenž se po srpnovém přesunu z Kolína prosadil ve žluto-černém dresu teprve podruhé. O to víc však branku ze samotného konce nastaveného času oslavil.

Předsezonní cíl každopádně Dortmund pořád nesplnil, byť vedení Bayernu pozdním comebackem dost naštval. Alespoň však po téměř čtyřech letech proti Mnichovanům konečně bodoval. A kdoví, třeba i to je předzvěst toho, že probíhající bundesligový ročník tentokrát nebude probíhat přesně podle not definovaných Rekordmeisterem ze Säbener Straße.

Uvidíme, co Borussia ukáže v dubnové odvetě. Zda se jí přece jen podaří Bayern po dlouhé době porazit. V Allianz Areně to nicméně asi nebude tak jednoduché jako v domácím prostředí.

Výsledky 9. kola

Hráč kola

Dosavadní bída Leverkusenu se podepsala též na výkonu individualit. Výjimku nepředstavoval ani Moussa Diaby, který toho v průběhu sezony zatím moc neukázal. Změna přišla až s víkendovým duelem proti Schalke.

Demolici slaboučkých horníků z Gelsenkirchenu řídil právě 23letý Francouz. Nejprve poslal Werkself do vedení ranou zpoza pokutového území. Do přestávky stihl přihrát na branku Jeremiemu Frimpongovi a spolupráci s nizozemským fotbalistou úspěšně zrežíroval také po změně stran.

Sestřih utkání Leverkusen - Schalke je ke shlédnutí zde.

Diaby se tak v devátém kole pozdě, ale přece jen probudil. Je nicméně otázkou, do jaké míry mu koncert usnadnilo mizerně bránící Schalke. Je tak jen a pouze na křídelníkovi Leverkusenu, aby své kvality potvrdil také v následujícím průběhu Bundesligy.

Gól kola

Mönchengladbach měl v porýnském derby co napravovat. Werder Brémy mu v 8. kole pořádné vyprášil kožich, teď však "Hříbata" to samé udělala se srstí nenáviděných "Kozlů".

Odpor Kolína zlomily zejména dvě trefy: těsně před přestávkou a krátce po změně stran. Na 3:1 zvýšila přesně minutu po zahájení druhé půle ikona Gladbachu Lars Stindl. Ten se spoluhráči napadal rozehrávku "Kozlů" tak dlouho, až domácí ukořistili míč. Následně do balonu práskl právě Stindl, jehož pumelice zamířil přesně k tyči. Gólman Kolína Marvin Schwäbe se natahoval marně.


Gladbach se z výhry v Rheinderby radoval po třízápasové pauze. Navíc v bundesligové tabulce přeskočil právě nesmiřitelného rivala. Hříbata se po devátém kole usadila na šesté příčce, Kozli drží s dvoubodovým mankem na Borussii deváté místo.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
dominios

Len by som rad doplnil, ze na nemeckej tusim ZDF sa robila vacsia analyza a okrem nepochopitelne neudelenej 2. ZK Bellinghamovi (co inac kludne mohla byt aj priama cervena), tak Schlotterback raz fauloval Musialu ako posledny hrac (mala byt priama cervena) a sudi to odpiskal vraj ako utocny faul. Schlotterback potom este raz jednoznacne v 16ke nakopol Goretzku, lopty sa ani len nedotkol. 100% penalta pre Bayern. Nechapem, kde bolo cely cas VARko, hlavne ze ked naposledy uradovalo uplne spravne, BvB chrlili ohen na vsetky strany.

Samozrejme, nic to nemeni na tom, ze Bayern ten zaver zvladnut mal, to spochybnovat nebudem. Ale v takomto sucte ja akykolvek co i len malicky optimizmus BvB na mieste nie je. Bayern si to "remizoval" sam, ale realne bol zapas na pomery BL extremne ovplyvneny v neprospech Bayernu. Napriek tomu BvB ratovali remizu v poslednej akcii zapasu. Celkom smutne vzhladom na ich ambicie a pomoc od sudiho v tomto zapase. Bayern tak aspon trenuje na LM, asi nas bude cakat coskoro Real...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele