VÍC ŠTĚSTÍ NEŽ ROZUMU...

20.06.2004, 11:29, aktualizováno 20.06.2004, 11:29
Fejetony
... měli čeští reprezentanti ve včerejším strhujícím zápase s Nizozemskem. Pravda, v úvodu mohli vést o dva góly a místo toho hned prohrávali, ale jinak... Spravedlnost asi přece jen existuje, stačí vzpomenout na šampionát před čtyřmi lety...

... to jsme si po utkání s Nizozemci všichni stěžovali. Označili jsme rozhodčího Pierluigiho Collinu za nepřítele státu. Tolik nás naštval tou přísnou penaltou. A co tentokrát? Buď je rozhodčí Manuel Mejuto González kamarád Tomáše Ujfalušiho, nebo dostal od čtvrtého sudího Colliny instrukce k dorovnání účtů. Nebo hodně přivřel oči. Střet Ujfalušiho s van Nistelroyem zaváněl penaltou mnohem, mnohem víc, než ten před čtyřmi lety, kdy Jiří Němec "fauloval" Franka De Boera. Proč to rozvádět - rozhodčí nás ušetřil penalty, kdyby jí byl odpískal, nemohli jsme říct ani popel...

Obrana českého týmu byla v úvodu děravá jak ementál. Nemohli bychom se divit, kdyby to o poločase bylo třeba 5:1. Nizozemci občas procházeli jako nůž máslem, dělali si z našich zadáků tréninkové kužely. A ty parádní dalekonosné střely, kterým chyběly centimetry. Při brankáři Petru Čechovi stáli všichni svatí, především při tyči Edgara Davidse. Ale skvěle se Čech vytáhl taky sám, když vyškrábl nádhernou střelu Heitingy.

Snad jen Dick Advocaat ví, proč vystřídal Arjena Robbena. Drzý mladík si z obrany dělal dobrý den prakticky celý poločas, přesto musel uvolnit místo defenzivními úkoly zatíženému Bosveltovi. Proč zrovna Robben? Ten kdyby tam zůstal, mohl, podle mého, naší obranu větrat dál.

Jak by se asi našim hráčům odcházelo do kabin za stavu 0:2? Myslím, že velmi těžko. Ale naštěstí přišel kontaktní gól Jana Kollera. Co tomu předcházelo? Obrovská chyba Giovanniho van Bronckhorsta. Nepochopitelně totiž přesnou přihrávkou vyslal kupředu Milana Baroše, který, opět trochu se štěstím, předložil míč do stoprocentní pozice Kollerovi.

A na závěr ještě jednou rozhodčí. Vyloučení Johna Heitingy? Mě to samozřejmě nevadilo. Popravdě řečeno jsem čekal, že se dřív vyfauluje Clarence Seedorf, protože se po jeho straně proháněl expres se jmenovkou Nedvěd. Ale zpět - druhá žlutá pro Heitingu byla poměrně přísná. Že to přesně takhle Pavel Nedvěd chtěl, o tom bych nepochyboval. Tak nějak mu to asi později vysvětlovala dvojice Davids - Seedorf. Ale stalo se, sudí Heitingu vyloučil a možná tak pomohl závěrečnému dokonalému zvratu.

To všechno jsou kdyby. A na ty se přece nehraje. A abych příliš nekřivdil, několik kdyby se najde i na druhé straně. Kdyby se bývala ujala některá z úvodních šancí. Kdyby byla obrana trochu pozornější při prvním docela zbytečném gólu. Kdyby se fantastická rána Nedvěda nevrátila od břevna zpět. Kdyby byl rozhodčí před druhým gólem Nizozemců odpískal ofsajd. Mimochodem, tuto situaci jsem příliš nepochopil. Ze začátku mrtvý ofsajd, v pořádku. Ale měl jsem za to, že pokud někdo svého, z počátku neodpískaného, ofsajdového postavení využije, stává se z ofsajdového postavení ofsajd a ten se píská. A že Ruud van Nistelrooy svého postavení využil, o tom snad není pochyb. Tak teď nevím, jestli mám o pravidlech špatné ponětí já, nebo jestli se upískli, nebo spíš neupískli, rozhodčí...

Ať už je těch "kdyby" kolik chce, jak už jsem řekl, na ty se nehraje. Nic to nezmění na tom, že to byl bezesporu nejlepší zápas dosavadního průběhu šampionátu. A asi nejlepší zápas, který jsem kdy viděl. A se šťastným koncem pro Česko. Jsme jediní, kteří zatím neztratili bod a kteří si definitivně zajistili postup. A navíc z prvního místa. Jenže - koho si přát do čtvrtfinále? Dost možná to bude Itálie. A to určitě není soupeř, kterého bychom si přáli. Ale co. Chceme zlato, ne? A pokud to myslíme vážně, musíme porazit všechny. Tentokrát nám pomohlo štěstí. A možná ho bylo víc, než toho rozumu...

Autor: Petr Starý

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

myslim ze zacatek tohoto zapasu se nasim moc nepovedl. A uprime uz jsem za stavu .0 ve vyhru nasich neveril.Ale po kontaktnim golu Honzy Kollera jsem znovu zacal verit a vyplatilose.Cesky tym se zvedl z krize a zapas otocil.Byl to velice dobry zapas!!!!

Reagovat
Mr.Jindros

no ... objektivne ... remka by byla spravedlivejsi, nebo dokonce vyhra nizozemcu... ale my mame Cecha a srdicko :-D jeden z nejlepsich zapasu co jsem kdy moznost videt

Reagovat
HOST*jiji

...takhle jsem se chechtal po skončení zápasu.Ani spát jsem nemohl...tak jsem dělal radeji něco jinýho!!!

Reagovat
HOST*Magor

To je zase keců o štěstí. Nizozemci ho měli včera taky a ne rozhodně jednou. Navíc třeba to, jak van der Meyde narval Čecha asi ze 2 metrů neni naše štěstí ale jeho tupost. A takových momentů tam bylo víc.

Pokud to byl faul tak žlutá karta pro Heitingu byla jasná, že byla druhá se k tmou faulu vůbec nevztahuje.

Napsat, že to mohlo být v půli 5:1 je taky kravina, šancí bylo skoro stejně. Taky to mohlo bejt 15:15, kdyby....

Ale jinak článek zajímavej

Reagovat
smazaný uživatel

To byl nejkrásnější zápas ME.

Reagovat
antimadrista

Rozhodně.

Reagovat
HOST*secho

To, teda fakt.

Reagovat
HOST*Nhadagh

..přijde mi že se autor snaží vystoupit z řady..a být viděn tím že nechválí jak ostatní.Jistě má pravdu..bylo v tom hodně neschopnosti rozhodčího a i štěstí...Tvrzení do poločasu klidně 5:1..je hodně ujeté a nadnesené...a rozhodčí podržel i Holandsko..faul na rosického zezadu..100% červená..a nebyla snad ani žlutá..myslím že autor by měl trochu dozrát..tohle je fakt mimo

Reagovat
Webmaster

Mno, zajímavá kritika. Měl to být článek z jiného pohledu. V euforii se totiž často zapomíná na realitu. A tu jsem viděl tak, že jsme měli štěstí. Že 5:1 je ujeté a nadnesené? Kolik měli Nizozemci střel, kterým chybělo několik centimetrů? Faul na Rosického - na červenou? Nevím, už si to zas tak dobře nepamatuju, ale zas tak vážný to nebylo.

Porovnávíní těch penalt? A já jsem někde ty dva zákroky srovnával? Nenapsal jsem náhodou, že před čtyřmi lety byla penalta "hodně přísná" a teď naopak "zaváněl mnohem víc"? Tenhle argument jsem moc nepochopil. To mělo vyznít tak, že před lety nám Collina hodně uškodil a teď nám rozhodčí pomohl. S tím snad nesouhlasíte?

A že bych měl dozrát... no nevím... jako proč? Proto, že nepíšu samou chválu, ale snažím se to vidět trochu objektivně a trochu nadneseně? Nebo proto, že mám jiný názor, než vy?

Reagovat
HOST*Nhadagh

myslím že názor ve většině toho co jste napsal máme podobný..ale určitě ne ve všem.Rozhodně můj názor není až tak extremě s odstupem ke kvalitám hry jakou jsme viděli s Holandskem.Rozhodčí neovlivnil to že dost střel mířilo vedle nebo do Čecha z bezprostřední blízkosti...rozhodčí ani neovlivnil to že třeba Rosický byl schopný sprintovat ještě v 80.minutě z vlastní obrany do soupeřovo šestnáctky...namazání Barošovi před prvním gólem taky nezaručovalo že je to na 100% jistota.Na závěr vašeho článku sice došlo k uznání předvedené hry..ale přišlo mi to spíše jako taktický tah..aby to nebylo všechno jenom o tom jakou máme haluz...Stejně tak jak pomohli často rozhodčí nám tak často byly chyby i směrem proti.....a tentokrát jsme to zvládli lépe..nepochybuji např. o tom že pokud by byla možnost..tak se Holandští hráči válí po zemi jen aby se červenalo..i když by se o sebe otřel pouze cípek bílého a oranžového dresu...i to je bohužel taktika...všichni měli stejné možnosti..tak proč Holandsko nevyhrálo?

PS:pokud se vás to jakožto autora dotknulo tak se omlouvám,ale tohle je zase můj názor

Reagovat
Webmaster

Nedotklo se mě to, pokud kritika neuráží a není vulgární, tak mi to nevadí. A jsem rád, když se člověk, který má jiný názor, nebojí dát ho najevo.

Článek určitě neměl snižovat kvalitu předvedené hry, měl jen poukázat na to, že kromě výborného výkonu nám pomohlo i štěstí a schovívavost rozhodčího. Nepsal jsem, že rozhodčí ovlivnil všechno, ale jen že nám hodně pomohl neodpískáním penalty a možná trochu přísně vyloužil Heitingu. Takže spojovat rozhodčího se střelami Nizozemců přijde trochu mimo zase mně...

Když na ten článek zpětně koukám, pravda, možná to vyznělo až moc kriticky. Záměr byl ale trochu jiný...

Reagovat
HOST*Nhadagh

..ještě dodatek...vzal jsem si část příspěvku dalšího čtenáře...

"...článek trochu....

HOST*Magor, 20.06.2004 17:05:32

To je zase keců o štěstí. Nizozemci ho měli včera taky a ne rozhodně jednou. Navíc třeba to, jak van der Meyde narval Čecha asi ze 2 metrů neni naše štěstí ale jeho tupost. A takových momentů tam bylo víc. ..."

přesně vystihuje co si myslím..sice by jsem neřekl tupost..ale když to porovnám s řešením situace u našeho třetího gólu K.Poborským....tam vidím příčinu Holandské prohry..ne jen v rozhodčích..nebo štěstí...a v tom se asi lišíme

Reagovat
HOST*Nhadagh

a přijde mi porovnávat faul Němce na EURO 2000 kdy holandský hráč měl kotníky pomalu nad hlavou aby si ho rozhodčí všimnul a Ujfalušiho přetlačování za pomoci rukou(faul to v jenom případě byl na 100%) je rozhodně divné...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele