Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2022/23 (3/3)

04.08.2022, 23:03, aktualizováno 04.08.2022, 23:03
Previews
Už se opravdu počítají jen hodiny. V pátek podvečer to vypukne na frankfurtském Waldstadionu, poté se celý cirkus zastaví až v listopadu. Pravda, vinou mistrovství světa zvládnou německé elitní kluby na podzim jen 15 kol, načež to šestnácté přijde až po devítitýdenní pauze. To ovšem nikomu nebrání v těšení se na bundesligovou sezonu 2022/23. Její výkop na EuroFotbalu završujeme posledním z třídílného preview.

Schéma představení již zřejmě znáte z prvního i druhého dílu, pro pořádek si jej ale můžeme znovu zopakovat. Preview každého mužstva začíná hodnocením rok starých predikcí, které se objevily v jedné i druhé verzi z loňského srpna. Vlastní predikce si pak od autora samotného vysloužily okomentování, přičemž tato část se netýká obou bundesligových nováčků, neboť na ně vloni z důvodu působení v druhé nejvyšší soutěži nebyla pozornost zaměřena. Dále se pobavíme o cílech, kterých chce daný mančaft v ročníku dosáhnout. Zjistíme, co pro to udělal na přestupovém poli, nastíníme, v jaké sestavě zřejmě vyzve ostatní soupeře, načež zkusíme odhadnout jeho konečné umístění v tabulce.

Poslední z třídílného putování celým Německem začíná v Porúří loňským překvapením z Bochumi. Ten v tabulce těsně předstihl bavorský Augsburg, který do puntíku splnil očekávané. V lepší výsledky letos doufá ofenzivní Stuttgart, co napravovat má také Hertha, která jen těsně unikla hrobníkovi. Na druhou ligu chtějí co nejrychleji zapomenout Schalke i Werder, tedy oba letošní nováčci.

VfL Bochum


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: "S odstupem času dlouhé intermezzo Bochumi prospělo. V Bundeslize za poslední léta vzrostla poptávka po tradičních klubech, jakým VfL rozhodně je. K tomu je třeba připsat roli "zachránce Revierderby". Na Bochum se tedy konečně těší i někdo jiný než vlastní příznivci. Teď však sami Blau-Weiß musí dokázat, že nehodlají pouze nudit."


Tak co, nudili jste se? Zmíněná citace nepochází z loňského kompletního preview, neboť tehdy si nováčci (spolu s Bochumí také Greuther Fürth) vysloužili vlastní představení. Uvedená pasáž se z Bochumi snažila učinit atraktivnější tým, než tehdy možná byl. VfL si ale nakonec poradilo samo. Sólo Gerrita Holtmanna ihned zkraje ročníku, dalekonosné trefy Miloše Pantoviće, penalty gólmana Manuela Riemanna, podpora v DFB-Pokalu chybujícímu Maximu Leitschovi ze strany fanoušků, poločasový koncert proti Bayernu, čtyři body získané na úkor lokálního rivala Dortmundu, na to vše se na Ruhrstadionu krásně vzpomíná. Tief im Westen...

Nové plány

Bochum vloni do puntíku splnila to, co náročný pozorovatel od nováčka očekává. Bundesligové vody rozvířila nejen sympatickým působením na hřišti, ale též správným elánem a vášní na tribunách. A snad i letos může klub z Porúří stále působit jako půvabná a neokoukaná značka. Návratem starých firem z Gelsenkirchenu a Brém se mezi elitu nedostal žádný zcela neznámý soubor, pádem nikoho nezajímajícího Fürthu se pole pro modro-bílé zcela vyklidilo. Ostatní jsou - víceméně - všední, VfL nikoliv. Musí se však dál snažit.

To nebude vůbec snadné. Porúrští v létě počítali ztráty, zejména pak v obraně. Skvělý Riemann se tak mezi třemi tyčemi může těšit na ještě více práce. Naopak útok snad konečně potáhne Simon Zoller, jenž VfL před dokem vystřílel postup, avšak následně dlouhé měsíce marodil. Více se čeká také od Takumy Asana. Vloni japonský reprezentant zazářil jen jednou za dlouhý čas, letos jej Bochum bude zřejmě potřebovat častěji. A vůbec, Asano by se měl snažit pro vlastní dobro - pozvánku na zimní mistrovství světa nemá zaručenou.

Asi všichni chceme na Ruhrstadionu ještě několikrát slyšel oslavný kankán po vstřeleném gólu, hit Herberta Grönemeyera oslavující hornické město. Pro příjemný poslech zmíněných šlágrů ale musí něco udělat sama Bochum. Bundesliga dlouho poskytovala dostatečný prostor pro tři kluby z Porúří. Dnes se však kvůli vzestupu tradici ignorujících souborů všichni tísní mnohem víc. Místo špatně hledají především historickým jménem velká, ale peněžně skromná jména, mezi něž VfL patří.

Příchody

Do Porúří v létě putovalo několik Bundesligou prověřených, avšak ne zrovna elitních jmen. Do této kategorie lze zařadit záložníky Philippa Förstera (přišel ze Stuttgartu) s Kevinem Stögerem (Mainz) či obránce Jannese Horna (Köln), jenž bude o místo na levé straně defenzivy bojovat s Konstantinosem Stafylidisem, kterého si VfL nechali po hostování z Hoffenheimu na přestup. Zajímavou akvizicí může být čtvrtý nejlepší střelec posledního vydání 2. Bundesligy Phillipp Hofmann, jemuž se gólově tolik dařilo v Karlsruhe. Ukrajinský zadák Ivan Ordec opustil zrádnou Rus a přestoupil z Dinama Moskva. Zadní řady chtějí posílit také z Realu Sociedad hostující Saidy Janko a někdejší prospekt londýnského Arsenalu Jordi Osei-Tutu. Zkušeného polského záložníka Jacka Góralského již omrzel pobyt v kazašském Kairatu Almaty. Útočník Silvère Ganvoula je v Bochumi zpět po hostování v Cercle Bruggy.

Odchody

Vloni jsme se těšili, co v Bundeslize ukáže Armel Bella-Kotchap, nakonec očividně nejvíce zaujal skauty anglického Southamptonu. Pryč odešel také další stoper Maxim Leitsch, jehož si vyhlédl Mainz. Angažmá v konkurenčním Schalke si jedenácti přesnými zásahy v sezoně vystřílel Sebastian Polter, jeho častý náhradník Miloš Pantović chce svými pozoruhodnými kousky tentokrát bavit v Unionu Berlín. Po hostování se do Wolfsburgu a následně Augsburgu odebral Elvis Rexhbecaj, autor poslední jarní ligové trefy VfL Eduard Löwen je zpět v Hertě. Zkušený záložník Robert Tesche přesídlil do Osnabrücku, útočníkovi Jürgenu Locadiovi vypršela smlouva, totéž potkalo také dalšího zadáka Herberta Bockhorna a středopolaře Dannyho Bluma, jenž si už našel angažmá v APOELu Nikósie. Z méně vytěžovaných hráčů se o dům dál posunuli obránce Saulo Decarli (Braunschweig), brankář Tjark Ernst (B-tým Herthy) a záložník Tom Weilandt (Greifswalder FC). Útočník Luis Hartwig hostuje v St. Pöltenu, zadák Moritz Römling zase v Rot-Weiß Essen.

Pravděpodobná sestava: Riemann - Gamboa, Lampropoulos, Ordec (Mašović), Stafylidis (J. Horn) - Stöger, Losilla, Förster - Asano, Zoller (Hofmann), Holtmann

Tip na umístění: 17. místo.

FC Augsburg


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: "Zesílení středu pole vyvolává dojem, že vedle trenéra-ikony se sportovní ředitel Stefan Reuter snaží vyvolat ducha oddaného (a pro protihráče vždy pěkně nepříjemného) Daniela Baiera. Tím se FCA skutečně vrací k osvědčenému a tolik úspěšnému receptu. Pro pozorovatele zvenčí to ovšem bohužel znamená, že Augsburg zůstává stejně konzervativní ve svém 4-4-2."


Což o to, duch Baiera se vyvolat povedlo. Niklas Dorsch se stal jedním z nejúspěšnějších bundesligových záložníků v osobních soubojích, k čemuž přidal také nejvíc faulů ze všech ligových středopolařů. Při týmovém rituálu ale jiní tak nějak upadli do hibernace. Nedařilo se pravému bekovi Robertu Gumnymu, razantně ze svých nároků slevil křídelník Rubén Vargas, rekordní posila z ledna Ricardo Pepi zatím neukázala zhola nic. K záchraně tak Fuggerstädter musel prostřílet několikrát odepisovaný Michael Gregoritsch. Augsburg díky Rakušanovi ve výsledku splnil očekávání, což ale u tak předvídatelného mančaftu není nic složitého.

Nové plány

Navzdory plnění norem už v Bavorsku nepokračuje ona trenérská ikona. Markus Weinzierl nenavázal na své úspěšné působení u FCA před nějakými sedmi lety a připojil se ke kolegům, kteří mužstvo vedli v nedávné minulosti. Z pravidelného plácání nad zónou sestupu má Augsburg vyvést neznámý Enrico Maaßen. Někdejší lodivod rezervy Dortmundu preferuje hru na dva útočníky, víc jej ovšem pálí složení dalších řad.

Vedle Dorsche zářil v sezoně 2021/22 také druhý člen double-pivotu Arne Maier, letos však bude muset zabrat ještě víc. Kolega Dorsch si totiž v přípravě zlomil zánártní kůstku a svým spoluhráčům několik měsíců nepomůže. V obraně bude na startu ročníku scházet vloni nejvytěžovanější zadák Reece Oxford a na křídle se ze zdravotních důvodů nemůže probudit spící Vargas. Důležité branky střílející Gregoritsch zase přestoupil pryč. Nastal tedy čas, aby Maaßen vyhledal nové opory. Jinak se Dorschova bojovnost, Oxfordova síla ve vzduchu, Vargasova rychlost a Gregoritschovy trefy budou těžko nahrazovat.

Přesvědčení o nesestoupitelnosti Augsburgu ani tak nenahlodávají zmíněné trable se složením sestavy, jako spíš odchod klubového prezidenta. Klaus Hofmann, jehož ke složení funkce donutily zdravotní důvody, sice při svém loučení uvedl, že se klub nachází v dobré ekonomické situaci, avšak na jak dlouho? Fuggerstädter očekávali příval prostředků od amerického investora Davida Blitzera (právě proto do FCA v lednu dorazil za obrovskou sumu Pepi), ten si ale bavorský celek vybral právě díky dobrým vztahům s Hofmannem. Uvidíme, zda zahraniční sponzor najde v celku zalíbení i bez přítomnosti obchodního partnera. Případné starosti však u Augsburgu ještě letos nečekejme. Nebuďme bláhoví.

Příchody

Vedle udržení z Herthy hostujícího Arneho Maiera se Fuggerstädter mohou chlubit útočníkem Ermedinem Demirovićem z Freiburgu a rovněž ofenzivním Elvisem Rexhbecajem, jehož do Bavorska prodal Wolfsburg. V obraně se hodlají uplatnit z Fürthu příchozí Maximilian Bauer a také bratr slavnějšího Maria Felix Götze, který je u FCA zpět po působení v Kaiserslauternu. Z hostování se vrátili také brankář Benjamin Leneis (Magdeburg), záložník Lukas Petkov (Verl) a forvard Maurice Malone (Heidenheim).

Odchody

Příchodem Demirovíće se Augsburg snaží kompenzovat citelnou ztrátu Michaela Gregoritsche, žádný gól už v Bavorsku nepřidají ani z Brightonu vypůjčený host Andi Zeqiri a Alfred Finnbogason, jemuž stejně jako českému středopolaři Janu Morávkovi vypršela smlouva. Záložníci Tim Civeja (Ingolstadt) a Jožo Stanić (Varaždin) odešli hostovat, mladý útočník Dzenan Pejcinovic přestoupil do Wolfsburgu.

Pravděpodobná sestava: Gikiewicz - Oxford (Bauer), Gouweleeuw, Uduokhai - Caligiuri (Gumny), Gruezo (Dorsch), Maier, Iago - Hahn (Niederlechner), Demirović (Pepi), Jensen (Vargas)

Tip na umístění: 15. místo.

VfB Stuttgart


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: "Při letmém pohledu na soupisku se není moc čeho bát. Z opor odešla jen gólmanská jednička, za kterou ovšem Schwaben rychle našli solidní náhradu. Problém ale spočívá v rozsáhlé marodce, kvůli které hrozí Matarazzovi a spol. velké potíže hned na startu ročníku... Omílaná fráze o tom, že druhá sezona je pro nováčka kritickou, se na Stuttgart zřejmě hodí."


Bohužel, jedna z mála přesných predikčních tref. Dlouhotrvající absence nejen Silase Katompy Mvumby a Saši Kalajdžiće málem poslaly Stuttgart zase o patro níž. Naštěstí družstvo kouče Pellegrina Matarazza podepsalo tajemnou smlouvu se štěstím. To se Schwaben sice většinu zápasového času vyhýbalo, v závěru ovšem přešlo právě na stranu klubu z města Mercedesů. Možná už nepamatujete březnové obraty proti Mönchengladbachu i Augsburgu, avšak záchranářská trefa Watara Enda z nastavení poslední bitvy proti 1. FC Köln už obletěla svět. Vskutku zajímavá konkluze u týmu, jenž si přitom na rozdíl od mnohých konkurentů chce poradit i bez pomoci shůry.

Nové plány

Stuttgart se ve spodních patrech skutečně ocitl tak trochu omylem. Svým ofenzivním projevem by se měl usadit alespoň ve středu tabulky nebo ještě o chlup výš - tak jako v sezoně 2020/21. Jenže kombinací lapsů v obraně, zahazování šancí v útoku a souběhu zranění v jeden čas se VfB pravidelně střílí do nohy. Ne jednou za uherský rok, ale už několik let v kuse.

Poslední dobou se však oslabila i víra ve schopnosti vedení Schwaben. Sportovní ředitel Sven Mislinat zůstával doposud nedotknutelným, avšak bez parťáka Thomase Hitzlspergera, jenž už v klubu nepůsobí, si počíná poněkud bezradně. V Bádensku-Württembersku zatím hráče spíš propouští, vedle toho Stuttgart po roce opět řeší mimofotbalové nepříjemnosti. Zatímco před rokem se šokovaná veřejnost začala učit jméno Silas Katompa Mvumba, letos dělá vrásky chování Atakana Karazora.

Do toho se fanoušci bojí odchodu Saši Kalajdžiće. V případě setrvání by rakouský útočník mohl vytvořit nebezpečné duo s Tiagem Tomásem, jenž v Německu dál hostuje z lisabonského Sportingu. Pokud Kalajdžić vyslyší volání odjinud, pak... pak doufejme v návrat Katompa Mvumby. Uplynulou sezonu nešťastný Konžan promarodil, avšak v přípravě zase dával vzpomenout na svou fazonu dva roky dozadu. I tak Stuttgart zůstává nevyzpytatelným. Nejen proto, že vedle Kalajžiće není jistá budoucnost levého beka Borny Sosy, jehož levačka by VfB citelně chyběla, ale zkrátka proto, že od Matarazzova Stuttgartu nic jiného ani nelze čekat. Schwaben mohou vyletět do výšin, stejně tak se ale za deset měsíců nedivme případnému sestupu.

Příchody

Konstantinos Mavropanos už sice pod Matarazzem působí třetím rokem, doposud však jen jako host z Arsenalu. Teď už je vynikající řecký stoper kmenovým hráčem Schwaben a totéž lze říct také o Hirokim Itovi, někdejším hráči japonského klubu Júbilo Iwata. V obraně budou oba nově kooperovat s Joshou Vagnomanem. Německý mládežnický reprezentant se do Bádenska-Württemberska přesunul z Hamburku a vedle pravého kraje obrany zastoupí i střed pole. Z hostování se vrátili Makedonec Darko Čurlinov, jenž si na jaře užil postupové oslavy v barvách Schalke a po návratu již Stuttgartu pomohl gólem k postupu v 1. kole DFB-Pokalu přes Dynamo Drážďany, záložník Philipp Klement, který má z sebou roční zkušenost v Paderbornu, obránce Antonis Aidonis (Dynamo Drážďany) a rovněž zadák Maxime Awoudja (Swarovski Tirol). V útoku VfB by se ráda prosadila z řeckého PAS Giannina Juan José Perea.

Odchody

Ve středu pole bude Schwaben citelně scházet Orel Mangala, jedna z mnoha letních posil Nottinghamu Forest. Další záložník Philipp Förster hledá lepší budoucnost v Bochumi, Erik Thommy si vyzkouší angažmá v americkém Kansasu, někdejší velký talent Daniel Didavi se ocitl bez angažmá a útočník Roberto Massimo vzal zavděk angažmá v druholigovém portugalském mužstvu Academico Viseu. Poměrně výraznou stopu zanechal ve Stuttgartu Omar Marmoush, teď už se ale Egypťan zase bije ve Wolfsburgu. Mladý forvard Mohamed Sankoh hostuje ve Vitesse, Alexis Tibidi zase stráví několik měsíců v rakouském Altachu. Mallorca po hostování vykoupila obránce Pabla Maffea, totéž udělal i švýcarský St. Gallen, v jehož barvách již setrval chorvatský zadák Matej Maglica.

Pravděpodobná sestava: Müller - Mavropanos, Anton, Ito - Vagnoman, Endo, Ahamda, Katompa Mvumba (Sosa) - Führich - Kalajdžić (Čurlinov), Tiago Tomás

Tip na umístění: 13. místo.

Hertha BSC


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: "Naděje, že Windhorstovo budování skončí úspěchem, však nadále žije. Před začátkem sezony snad ještě víc než dřív. Na pozici sportovního ředitele totiž místo Michaela Preetze, který v BSC v různých rolích působil dobré čtvrtstoletí, usedl rozvážlivý Fredi Bobic. Ten má za sebou vynikající práci ve Frankfurtu, nyní se má stát pomyslnou brzdou i protiváhou, jež Hertě konečně ukáže, jakým směrem má kráčet."


Lákavá vidina sebemrskačství zde zvítězila nad parafrází absence víry ve schopnosti Pála Dárdaie. A vůbec, pamatujete ještě na maďarského kouče? Jeden by měl pocit, že Dárdai už v Berlíně musel skončit před strašně dlouhou dobou. Avšak právě on s Herthou započal uplynulý ročník. V jeho průběhu se jej Bobic zbavil, aby následně rychle přišel o přízvisko "rozvážlivý". Příchod Tayfuna Kokruta byl předem předurčen k neúspěchu, následující mise Felixe Magatha nakonec šťastně dopadla. Jenže ani známý svéráz už na Olympiastadionu není. Víra v Bobicovy schopnosti se za rok rozdrolila, Die Alte Dame skočila z bláta do louže - těsně vedle žumpy.

Nové plány

Pramen investora Larse Windhorsta vyschl. Berlíňané si už nemohou dovolit ledabylé rozhazování a na přestupovém poli neblázní tolik jako v minulých letech. Přitom letos by průvan potřebovali víc než dřív. Bohužel, Windhorstovo neuvážené velikášství sklízí hořké plody. Ledy se však pohnuly alespoň v klubovém vedení. Klubový prezident Werner Gegenbauer uvolnil místo pro Kaye Bernsteina, šéfa jedné z ultras skupin panujících na Ostkurve. Jednoho muže, s nímž byl Windhorst ve sporu, tak nahradil ještě hlasitější kritik. A není sám. Posezonní schůze členů klubu postavila mecenáše před nepříjemnou realitu. Bučení a výskot vyprovodily Windhorstův projev. V Hertě jej snad už nikdo nechce vidět.

Nezdá se však, že by se hlavní akcionář někam chystal. "Stará dáma" tak musí bojovat s tím, co má. Získala například Sandra Schwarze, jehož z moskevského Dynama vyhnalo ruské barbarství na Ukrajině (byť poněkud opožděně). To hráči z hlavního města spíš odcházejí. Čert vem nežádoucí plejery bez špetky zájmu o klub. Lacinou ztrátu odchovance Arneho Maiera si ale Hertha bude o hlavu mlátit dlouho. Avšak i to je výstup neuvážlivého obchodování a rozhodování z posledních let.

Ale dobře, hledejme tedy alespoň nějaké světlo na konci tunelu. Třeba se Bobic zatím jen se vším seznamoval. Třeba se role lídra konečně ujme Suat Serdar. A třeba se berlínský klub nastartuje hned v prvním kole. Vloni Hertě nevyšlo ani jedno ze tří městských derby, nyní má šanci na reparát hned zkraje srpna. Anebo případná porážka od Unionu zase srazí modro-bílé na kolena. Co si budeme, druhá varianta se pořád zdá pravděpodobnější.

Příchody

Do metropole na řece Sprévě se z Evertonu vydal pravý bek Jonjoe Kenny, do obrany přišel také Filip Uremović z Rubinu Kazaň, alespoň na hostování dorazil rovněž z Ruska křídelník Chidera Ejuke, jehož uvolnilo CSKA Moskva. Ivan Šunjić se stejně jako Ejuke rád pohybuje v křídelních prostorech a také se z Birminghamu přesunul do Herthy jen na nějaký čas, to útočník Wilfried Kanga přestoupil z Young Boys Bern. Zároveň si Berlíňané stáhli řadu vlastních hostujících plejerů. Především Krzysztof Piątek (návrat z Fiorentiny) a Dodi Lukébakio (Wolfsburg) mají v ofenzivě Hertě co dokazovat, byť první jmenovaný může klub do konce léta ještě opustit. Totéž platí o obránci Omaru Alderetem, jenž se vrátil z Valencie. Další zadák Deyovaisio Zeefuik hostoval v Blackburnu, ofenzivně laděný Jessic Ngankam zase ve Fürthu. Brankář Tjark Ernst přišel z Bochumi a bude hájit svatyni B-týmu z hlavního města.

Odchody

Jiní gólmani se s Olympiastadionem rozloučili. Někdejší jednička Freiburgu Alexander Schwolow hostuje v Schalke, Marcel Lotka, který kryl BSC záda během vypjatého jara, se pokusí prosadit v Dortmundu. Nové smlouvy s Herthou neprodloužili dlouho platný útočník Ishak Belfodil a pravý bek Lukas Klünter. Defenzivní univerzál Niklas Stark se chce znovu chytit v Brémách, obránce Jordan Torunarigha zůstal v Gentu, který jej po hostování odkoupil. Vedle Arneho Maiera (Augsburg) nechala "Stará dáma" pláchnout také dalšího záložníka Eduarda Löwena, který po hostování v Bochumi přešel oceán a již kope za St. Louis. Defenzivní středopolař Santiago Ascacíbar si prosadil hostování v italském Cremonese, útočník Javairo Dilrosun po hostování v Bordeaux přestoupil do Feyenoordu, mladého forvarda Antona Kadeho získala Basilej a gólmanovi Nils-Jonathanovi Körberovi se zalíbil dres Hansy Rostock. Na dočasnou zkušenou vyrazili útočníci Marten Winkler (Waldhof Mannheim) a Daishawn Redan (Utrecht).

Pravděpodobná sestava: Jarstein - Kenny (Pekarík), Boyata, Kempf, Plattenhardt - Sunjić, Boateng (Tousart), Serdar - Lukébakio, Selke (Piątek), Ejuke

Tip na umístění: 18. místo.

FC Schalke 04


Nové plány

Die Knappen sice postoupili z první příčky, se záchranou ale mohou mít větší starosti než Werder. Posun o patro výš se totiž upekl narychlo až díky skvělému finiši, což ovšem sebou neslo nedomyšlené důsledky. Mike Büskens mužstvo rychle stabilizoval, naburcoval, avšak o setrvání na trenérské sesli neprojevil zájem. Po usilovném hledání si S04 vybralo Franka Kramera. Ten srdnatě bojoval s bielefeldskou Arminií, avšak slabý celek mezi elitou udržet nedokázal. Teď jej vlastně čeká to samé (ještě k tomu zůstal ve stejné Bundesland). Avšak s lepším koncem?

Je známo, že v trezoru Schalke snadno dosáhnete na dno. Königsblauen už si dávno nemohou dovolit bezmyšlenkovité rozhazování, přesto v létě dokázali obratně jednat. Zkrátka za málo peněz hodně permoníků. Přesto se v kádru "Horníků" těžko hledají takoví tahouni jako u Brém. Jistě, Simon Terodde si zase jednou uzmul korunu pro krále druholigových střelců, nicméně o jeho rychlostních limitech pro nejvyšší soutěž se dobře ví. Proto je třeba, aby žezlo po nezpochybnitelné legendě 2. Bundesligy převzal někdo nový. Třeba jeden z mladíků, jichž ve Veltins Areně dost pobíhá.

Spíše než z kvality (která je patrná v případě Werderu) může Schalke těžit z entusiasmu. Na rozdíl od sestupové sezony, kdy na utrpení Königsblauen zíraly koronavirem vyprázdněné ochozy, domácí stánek tentokrát ožije. Teď jde o to, jestli hráči a diváci společně vytvoří komunu sledující tentýž cíl. Hornický celek si vždy zakládal na soudržnosti a příslušnosti k dělnické třídě, a to i dnes, kdy se všechny porúrské černouhelné doly uzavřely. Dokáží se hvězdy převtělit do role zpocených havířů?

Příchody

Na pořádnou fušku se těší brankář Alexander Schwolow, jehož kariéra nicméně v posledních letech celkem uvadá. Vedle hosta z Herthy se chce nakopnout český kudrnáč a host ze Spartaku Moskva v jedné osobě Alex Král. Kooperovat by měl s ofenzivním záložníkem Florentem Molletem, na přihrávky posily z Montpellieru se těší loňský nejlepší střelec Bochumi Sebastian Polter. Ze Southamptonu známý stoper Maya Yoshida oddálil důchod obléknutím královsky modré, totéž učinil někdejší pravý bek Bielefeldu Cédric Brunner. Po příchodu z Heidenheimu se do základní sestavy tlačí Tobias Mohr, do středové řady by rád pronikl také Tom Krauß, jehož se poněkud lehkovážně zbavilo Lipsko. Po vykoupení z Frankfurtu setvral v Gelsenkirchenu šikovný Rodrigo Zalazar, podobně obratně jednalo Schalke také s Alkmaarem, když si ponechalo obránce Thomase Ouwejana. Kdysi velká hvězda Knappen Amine Harit dostane po návratu z Olympique Marseille ještě jednu šanci. Možnosti v obraně rozšiřuje Ibrahima Cissé z Gentu, brankář Justin Heekeren přestoupil z Rot-Weiß Oberhausen.

Odchody

Hornický klub přišel o hostujícího Ko Itakuru, který nově obléká dres Mönchengladbachu, a také Darka Čurlinova, jenž se vrátil do Stuttgartu. Ozan Kabak se už do S04 a z Norwiche si to namířil rovnou do Hoffenheimu. Po vypršení kontraktu skončil také další stoper, svého času vynikající Salif Sané. Velšského útočníka Rabiho Matonda získali skotští Rangers, obránce Timo Becker se přesunul do Kielu, islandský záložník Victor Pálsson do amerického DC United a další středopolař Marc Rzatkowski již hraje v Bielefeldu. Nepříliš úspěšnou půlroční anabázi má v Ruhrgebiet za sebou kmenový hráč pražské Sparty Andreas Vindheim. Hostovat vyrazili středopolaři Reinhold Ranftl (Austria Vídeň), Can Bozdoğan (Utrecht) a Dries Wouters. Podobně jako Sanému skončila smlouva i brankáři Martinu FraisloviMarvin Pieringer, obratem ovšem putoval na zkušenou do Paderbornu. Z Ingolstadtu se vrátil Nassim Boujellab, fanoušci plzeňské Viktorie jej již nicméně viděli v dresu HJK Helsinki. Andreou Pirlem vedený Fatih Karagümrük přetavil hostování záložníka Leventa Mercana v přestup, zadák Hamza Mendyl přesídlil do belgické Lovaně a mladý Rus Jaroslav Michajlov je zpět v petrohradském Zenitu.

Pravděpodobná sestava: Schwolow - Brunner, Yoshida, Thiaw (Kaminski), Ouwejan - Král (Latza) - Drexler (Bülter), Krauß (Mollet), Zalazar, Mohr - Polter (Terodde)

Tip na umístění: 16. místo.

SV Werder Brémy


Nové plány

Snad ani sami obyvatelé hanzovního města nečekali tak rychlý návrat. Spíše se čekalo, že Markus Anfang bude mužstvo budovat nějaký ten čas. Zvlášť, když posily do Brém dorazily až na konci léta. A když se u Anfanga provalil skandál s falešným potvrzením o očkování, lámala se nad SVW hůl o to snáze. Jenže od 15. kola, po němž Werder ještě sídlil na 10. místě bundesligové tabulky, se leccos změnilo. Anfangův nástupce Ole Werner začal okamžitě ukazovat, že Holstein Kiel pod jeho vedením nezažíval zlaté časy náhodou. Možná to mladý stratég tak brzo ani nečekal, avšak stalo se a nyní ve svých 34 letech proráží bundesligové brány.

Před rokem vstupoval Werder do sezony s nejlepším druholigovým koučem. Teď zahajuje ročník s nejlepším druholigovým koučem. Druhou větu jistě potvrdí Niklas Füllkrug a Marvin Ducksch, kteří se pod Wernerem nebývale rozstříleli a utvořili úderné a pro obrany protivníků téměř nezastavitelné duo. Zatímco Ducksch se ve svých 28 letech těší na první plnohodnotnou sezonu v Bundeslize (předtím zkoušel nepříliš úspěšně prorazit v Dortmundu, Paderbornu a Düssedorfu), o schopnostech o rok staršího Füllkruga se dobře ví. Pokud zkušenějšímu z dvojice zase jednou nevypoví službu zdraví, mají se defenzivy opět na co těšit.

Pouze na hráče, kteří uhrály postup, se ale Brémy spoléhat nechtějí. Do svobodného hanzovního města dorazili zadáci, kteří okusili reprezentační dres nebo jsou zkušenosti s národním týmem blízko. Klíčové persony naopak na Weserstadionu setrvaly. Po nějaké době se příznivci SVW zase mohou na nejbližší měsíce těšit. Wernerova družina má předpoklady k tomu stát se hbitou štikou v neprobádaných vodách.

Příchody

Když se v létě objevila spekulace o zájmu Chelsea o Amose Piepera, měli fandové Bielefeldu co dělat, aby se udrželi na židli. Nakonec se nadějný stoper přesunul z Arminie do skromnějšího prostředí, alespoň však zůstal v Bundeslize. Vedle Piepera posílil defenzivu Werderu Niklas Stark, jenž si chce především vyčistit hlavu plnou starostí o berlínskou Herthu. A kdoví, třeba se zase posune mezi elitní ligové zadáky. To "skotský Gareth Bale" Oliver Burke měl zářit už dávno, nepovedlo se mu to ale v Lipsku ani po návratu do Anglie bude to tentokrát lepší? Mitchell Weiser se už zřejmě rozloučil s vyhlídkami na reprezentační dres a tak mu nevadí, že jej Werder z hostování definitivně vykoupil. Zajímavými akvizicemi se mohou stát již někdejší záložník Kodaně Jens Stage, šikovný mladík z Derby na levou stranu hřiště Lee Buchanan, nebo další mladý středopolař Dikeni Salifou, jenž přišel z mládežnického výběru Augsburgu. Z hostování se vrátili gólman Eduardo Dos Santos Haesler (Nordsjælland) a záložníci Yannik Engelhardt (Freiburg II) s Benjaminem Gollerem (Karlsruhe).

Odchody

Po více než desetiletím stráveném v Bundeslize chce něco nového vyzkoušet Ömer Toprak v tureckém Antalyasporu. Do Bayernu se vrátil hostující obránce Lars Lukas Mai, do Dijonu zase forvard Roger Assalé. Útočník Oscar Schönfelder hostuje v Regensburgu, obránce Kyu-hyun Park sbírá zkušenosti v Drážďanech. Do Werderu se již nevrátí forvard Kebba Badije, jehož zlanařil Oldenburg, křídelník Jan-Niklas Beste, který vyměnil sever Německa za Heidenheim, ani zadáci Simon Straudi (Austria Klagenfurt) s Maikem Nawrockim (z hostování v Legii Varšava se stal přestup). Brankáři Lucovi Plogmannovi vypršela v Brémách smlouva.

Pravděpodobná sestava: Pavlenka - Pieper, Veljković (Stark), Friedl - Groß - Weiser, Bittencourt, Schmid, Jung (Buchanan) - Füllkrug, Ducksch

Tip na umístění: 11. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (13)

Přidat komentář
stas87

OT:

Zajtra startuje BL, kto by si chcel zatipovat a ukazat svoje schopnosti, moze v sutazi s nazvom kicktipp. Odkaz je tu:

https://www.kicktipp.de/efbundesliga2223/

Ide len o tipovanie vysledkov realnych zapasov, spravny tip je za styri body, dalej je mozne ziskat 2b a 3b. Tip je vzdy mozne zmenit minutu pred zaciatkom zapasu, priklad. Zapas bude 20:30. takze este v 20:29 je mozne tip zmenit. Ak clovek nestihne zapas v piatok, nic sa nedeje, stale ma moznost natipovat vsetky zapasy v sobotu alebo v nedelu. Tipovat je mozne aj vopred, ak clovek vie ze by z roznych dovodov nestihal.

Stabilne tuto sutaz hrame niekolko rokov v prakticky rovnakej zostave, takze radi by sme uvitali väcsi zaujem aspon v tejto podobe, kedze zajem o BL prakticky kazdy rok klesa. Ciastocne to zachranuje Bayer ale prakticky zmizli komentare o ostatnych timoch, kedysi tu pisali fanusikovia VfB ci HSV. Kicktipp nie je ziadna uzavrea spolocnost, tipovat moze ktokolvek.

Reagovat
bayern987

Reagovat
Hyrax

Reagovat
verv

Reagovat
blackhawk88

nejaka stranka na livestreamy by sa nenasla ? vdaka :)

Reagovat
Rudnevs

So Schalke by som to nevidel tak zle, podla mna druhykrat po sebe nespadnu, aj ked ten Kramer je celkom hrozba.

Reagovat
Seydou Doumbia

1. Bayern

2. Lipsko

3. BVB

4. Neverkusen

5. Wolfsburg

6. Frankfurt

7. Mainz

8. Gladbach

9. Freiburg

10. Hurrenheim

11. Köln

12. Schalke

13. Hertha

14. Union

15. Werder

16. Stuttgart

17. Augsburg

18. Bochum

Reálně ale můžeš si nastříhat papírky týmu od 5 do 15 místa a losovat, protože tam to může skončit jakkoli to víme.

Reagovat
isokarhu.

Dole: Hertha, Bochum, Gladbach

Hore: St. Pauli, K-Lautern, Regensburg

Reagovat
Rudnevs

Za Pauli a Lautern ale co vidis na Regensburgu…

Reagovat
dinss

Jako moc druhou Bundesligu nesleduju spíš tak jenom výsledkově ale Regen měl docela našlápnutu už minulou sezonu, ne?

Reagovat
Rudnevs

Tak jasne, oni nie su zlí. Taký typický druholigový celok, provinčný klub, čiže nikto ich moc nerieši, žiaden tlak, hrajú si to tak nejak na pohodu, sú naučení na ten druholigový štýl, kontinuita im prináša ovocie. Ale je to proste nuda. Nechápem prečo by toto mal niekto chcieť v BL (z jeho komentára vyvodzujem, že to je skôr prianie než tip, vzhľadom na to, že tam má aj Lautern), keď si odmyslím priateľstvo s Viktorkou. Po roku by spadli znovu rovnako ako Fürth či Paderborn.

Reagovat
dinss

Pro ně by to byl hlavně historický počin a rád bych se tam jel podívat na BL.

Reagovat
eleven11

Dole: hoppenheim,W,rote ochsen

Augsburg ,Wolfsburg,

Hore:Fortuna,HSV

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele