základní část, 19. kolo
27.01.2024 21:00 CET
2 : 4
(1:1)

Reportáž

Oslavující Steven Berghuis (© AFP)

Ajax i díky dalším dvěma brankám Brobbeyho zvládl přestřelku v Almelu

Amsterdamský gigant pokračoval ve svém "obrození" i na půdě nováčka z Almela, a i když po necelé čtvrthodině hry prohrával, nakonec dokráčel k vítězství 4:2. V Eredivisie tak neprohrál již jedenáctkrát za sebou, z toho podeváté bodoval naplno. Se ziskem čtyřiatřiceti bodů si upevnil páté místo tabulky a za čtvrtým Alkmaarem aktuálně zaostává jen vinou horšího skóre.

Domácí výběr sehrál s AFC ofenzivní partii a to se mu přeci jen nevyplatilo, nicméně za svůj odvážný výkon rozhodně zaslouží uznání. V tabulce je nyní patnáctý s devatenácti body o čtyři body před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku. V hostujícím dresu se konečně očekávala premiéra hvězdného třiatřicetiletého anglického záložníka Jordana Hendersona, ovšem ten v tomto duelu neusedl ani na lavičku náhradníků.

Svěřenci trenéra Johna Lammerse zahájili toto sobotní střetnutí naprosto famózně a hned svou první velkou možnost z 12. minuty přetavili v senzační vedení. Prosadit se dokázal pětadvacetiletý forvard Jizz Hornkamp, jenž přelstil ofsajdovou past po fenomenální kolmici Wieckhoffa a své sólo zakončil chytrou přízemní střelou k pravé tyči do protipohybu naprosto bezmocného gólmana Ramaje.

Jasný favorit však na sebe nenechal čekat s odpovědí příliš dlouho, o čtyři minuty později totiž srovnal stav nejlepší střelec Ajaxu Brian Brobbey. Stále teprve jednadvacetiletý kanonýr se po skvostném obloučku Tahiroviče obtočil kolem bránícího Bultmana a z deseti metrů nekompromisně zavěsil pod břevno kolem marně se natahujícího brankáře Brouwera. Stejný hráč byl podruhé vidět zhruba deset minut před přestávkou, ale tentokráte minul protější konstrukci o několik decimetrů.

Jasný favorit postupně zvyšoval svůj tlak a vývoj otočil v 55. minutě. Přesnou mušku měl rychlonohý Steven Berghuis, který se po krásné přízemní kombinaci svých spoluhráčů zjevil zcela sám před Brouwerem a z mírného úhlu ho pohotově obstřelil. Neuběhly ani další dvě minuty a podruhé v tomto klání skóroval nezastavitelný Brobbey, neboť po dlouhém pasu Hata a další elegantní otočce usměrnil svůj parádní projektil ze čtrnácti metrů přímo do pravé šibenice - 1:3.

Jenže Heracles to nezabalilo a na třetí trefu soupeře okamžitě odpovědělo - na rozdíl jediného gólu snížil německý šplímachr Mario Engels, když po nákopu Brouwera nezištně vystřelil mezi dvěma bránícími protihráči a z mírného úhlu zaskočil svou tečovanou ranou nejistě zasahujícího Ramaje.

Avšak výběr vedený koučem Johnem van 't Schipem svého soupeře k ničemu jinému nepustil a sám naopak uzavřel gólový účet tohoto atraktivního souboje zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, jelikož islandský mladíček Kristian Hlynsson po finální pobídce Rensche zakroutil míč ze čtrnácti metrů do vzdálenějšího spodního růžku.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele